Pilea peperomioides Tolerancije temperature i vlažnosti

Najbolji uslovi životne sredine za kineske biljke novca da uspevaju u vašem domu

Poznata kao kineska biljka novca, Pilea peperomioides je jedna od najlakših i najkorisnijih sobnih biljaka za uzgoj. Iako kineske biljke novca mogu da podnesu malo zanemarivanja, postavljanje mesta za negu im zaista pomaže da napreduju. Jedna od primarnih briga za bilo koju kućnu biljku je obezbeđivanje najboljih uslova životne sredine za biljku da uspe u vašem domu. Ovaj članak će pokriti sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti za biljke Pilea peperomioides koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Zahtevi za temperaturu i vlažnost Pilea peperomioides – najvažnije

Biljke Pilea peperomioides mogu da podnesu temperature u rasponu od 60 do 85ºF (15 do 30ºC) i mogu tolerisati temperature od 50 do 55ºF (10 do 13ºC). Unutrašnje temperature niže od ovih nivoa će uzrokovati probleme. Kineskim biljkama novca potrebna je vlažnost između 50 i 75%. Ovlaživači za male biljke mogu pomoći da se obezbedi dovoljna dodatna vlaga za one koji žive u posebno suvoj klimi.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Biljke Pilea peperomioides dobijaju u svojim izvornim staništima

Biljke Pilea peperomioides su izvorno endemične za jugozapadnu Kinu. Kineske biljke novca uglavnom se nalaze u jugozapadnim oblastima provincije Sečuan i zapadnim regionima provincije Junan. U svom rodnom području, ove biljke rastu na visinama u rasponu od 1500 do 3000 metara.

Kineske biljke novca rastu u suvim, senovitim umerenim uslovima u svom rodnom staništu. Ove biljke izgledaju dovoljno izdržljive da prežive temperature od 32ºF (0ºC) u divljini. Nažalost, divlje biljke Pilea peperomioides smatraju se ugroženim.

Pošto simbolične kineske biljke novca rastu u umerenim područjima, dobro su pogodne za čuvanje kao kućne biljke. Prosečne temperature u domaćinstvu će biti dovoljne. Iako biljke Pilea peperomioides preživljavaju u suvoj klimi, visoki nivoi vlažnosti su korisni kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.
Znaci da je vaša biljka Pilea peperomioides izložena pogrešnim nivoima temperature i vlažnosti

Ako vaša biljka Pilea peperomioides ne dobije odgovarajuću temperaturu ili nivo vlažnosti, može početi da ima problema. Evo glavnih problema na koje treba obratiti pažnju i kako ih rešiti:

Smeđe mrlje na lišću

Možda je previše hladno ako vidite smeđe mrlje ili lezije na listovima vaše biljke Pilea peperomioides. Ovaj problem se češće javlja zimi ako je biljka postavljena blizu promajenog prozora ili ventilacionog otvora. Hladan, suv vazduh može šokirati biljku, što rezultira smeđim mrljama. Pomerite kinesku biljku novca dalje od promaje da biste obezbedili konzistentnije temperature.

Curling listovi

Ako su okrugli, zeleni listovi vaše kineske biljke novca počeli da se uvijaju ili uveče potpuno opadaju, biljka bi mogla biti izložena pogrešnim temperaturama. Pilea peperomioides može uvijati svoje lišće kao odgovor na nagle promene temperature ili propuh.

Pogledajte gde se nalazi vaša kineska fabrika novca. Ako se nalazi u blizini prozora, ventilacionog otvora ili radijatora, udaljite ga od izvora propuha. Biljke Pilea peperomioides zahtevaju stalne temperature, a promaja može izazvati fluktuaciju temperature.

Udubljenja na lišću

Ako lišće vaše biljke Pilea peperomioides ima primetne udubljenja u sredini, temperature bi mogle biti previsoke. Temperature koje su previše vruće ili previše hladne mogu izazvati stres kineskih biljaka novca.

Izbegavajte temperature iznad 85ºF (30ºC) i udaljite biljku od prevrućih područja. Preterano visoke temperature mogu da nastanu ako vaša kineska biljka dobije direktnu sunčevu svetlost na prozorskoj dasci okrenutoj prema jugu. Prenesite biljku na istočnu ili severnu prozorsku dasku da biste to popravili.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke Pilea peperomioides

Najbolji temperaturni opseg za biljke Pilea peperomioides u zatvorenom prostoru kreće se od 60 do 85ºF (15 do 30ºC). U zavisnosti od vaše klime, ove temperature se obično nalaze u prosečnom domu. Kineske biljke novca zahtevaju temperature ne niže od 50 do 55ºF (10 do 13ºC).

Ako je temperatura niža od ove, biljka će početi da pati od problema kao što je uvijanje listova. Zaštitite svoju biljku Pilea peperomioides od temperaturnih fluktuacija što je više moguće. Temperaturne fluktuacije su često uzrokovane vrućim ili hladnim propuhom iz ventilacionih otvora, otvorenih prozora i radijatora.

Kineske biljke novca najbolje rastu sa višim nivoima vlažnosti u rasponu od 50 do 75%. Ovo pomaže u podsticanju novog rasta i zdravom okruženju za biljku. Jedan od najboljih načina da se obezbedi zahtevao je vlažnost za biljke Pilea peperomioides da ih stavi u vlažno kupatilo.

Postavljanje kineske biljke novca na prozorsku dasku okrenutu prema jugu moglo bi je izložiti previsokim temperaturama tokom leta. Najbolja lokacija za vašu biljku Pilea peperomioides biće prozor okrenut prema istoku. Ovo će obezbediti jarko, indirektno jutarnje svetlo dok štiti biljku od intenzivnog direktnog popodnevnog sunca i visokih temperatura.

Takođe ćete želeti da razmislite o presađivanju vaših Pilea peperomioides svakih 18 meseci do 2 godine.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Ako je prosečna vlažnost u vašem domaćinstvu ispod zahtevanog nivoa za kineske biljke novca, ne paničite. Postoji nekoliko načina da povećate vlažnost oko vaše biljke Pilea peperomioides.

Redovno zamagljivanje lišća vaše kineske biljke novca može obezbediti blagi porast vlažnosti. Međutim, to nije savršeno rešenje jer voda prilično brzo isparava. Ako odlučite da zamaglite Pilea peperomioides, koristite bocu sa raspršivačem da zamaglite lišće svakih nekoliko dana.

Jedan od najefikasnijih načina da povećate vlažnost oko vaše kineske fabrike novca je upotreba ovlaživača. Ovi uređaji su relativno jeftini i mogu da obezbede dodatnu vlagu za nekoliko biljaka odjednom. Grupirajte biljke sa sličnim zahtevima za vlažnošću blizu ovlaživača da biste dobili maksimalnu pokrivenost.

Ovo pomaže u stvaranju mikroklime oko biljaka. Kada voda ispari iz listova, sve biljke u grupi će moći da iskoriste vlagu. Postavite svoju biljku Pilea peperomioides pored drugih sobnih biljaka koje vole vlagu kao što su kalateje, monstere ili smokve sa lišćem gusle.

Posude sa šljunkom su još jedan način da povećate vlažnost oko vaše kineske fabrike novca. Kako voda isparava, to će pomoći da se poboljša vlažnost. Međutim, poput zamagljivanja, posude sa šljunkom nisu toliko efikasne u povećanju vlažnosti kao ovlaživači.

Određene oblasti u vašem domu su pogodnije za vašu biljku Pilea peperomioides. Kupatila su obično jedna od vlažnijih oblasti u vašem domu, što ih čini idealnim za kineske biljke novca. Kad god se neko tušira ​​ili kupa, on stvara paru i toplotu koji mogu biti od koristi vašoj biljci.

Koristite uređaje kao što su termometri ili higrometri da biste bili sigurni da obezbeđujete odgovarajuću temperaturu i vlažnost za svoju kinesku biljku novca. Ovo će vam pomoći da pratite nivoe temperature i vlažnosti i omogućiće vam da se prilagodite sezonskim promenama.

Briga za Pilea peperomioides u proleće i leto

Neophodno je pažljivo pratiti vlažnost vaše kineske biljke novca tokom proleća i leta. Toplije letnje temperature treba pažljivo pratiti kako ne bi postalo prevruće za vaše Pilea peperomioides. Sve iznad 85ºF (30ºC) biće prevruće za vašu biljku.

U zavisnosti od vaše lokalne klime, možete doživeti vlažna leta. Međutim, za one u sušnoj klimi, biće teže obezbediti visoku vlažnost za vašu kinesku biljku novca. Ako ne koristite ovlaživač, moraćete češće da zamagljujete ili da posude sa šljunkom dolivate vodom.

Takođe ćete želeti da gnojite svoje Pilea peperomioides jednom mesečno tokom prolećnih i letnjih meseci.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje kineskih biljaka novca kod kuće.

Briga za Pilea peperomioides tokom zime

Hladniji, sušniji zimski uslovi mogu biti problem za biljke Pilea peperomioides. Promaja takođe može postati veći problem ako imate otvorene ventilacione otvore ili aktivne radijatore u blizini vašeg postrojenja. Srećom, možete preduzeti neke korake da svoju kinesku biljku novca održite toplom i vlažnom tokom zime.

Temperatura u vašem domu će verovatno i dalje biti dovoljno visoka za vaše Pilea peperomioides tokom zime. Obavezno koristite ovlaživač za održavanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti. Čuvajte biljku negde bezbedno od vrućih i hladnih propuha i pazite na uobičajene štetočine i bolesti.
Često postavljana pitanja o tolerancijama temperature i vlažnosti Pilea peperomioides

Koja temperatura je previše hladna za Pilea peperomioides?

Temperature koje su ispod 50 do 55ºF (10 do 13ºC) su previše hladne za biljke Pilea peperomioides. Kineskim biljkama novca su potrebne tople, stabilne temperature, idealno u rasponu od 60 do 85ºF (15 do 30ºC).

Koja je temperatura prevruća za Pilea peperomioides?

Ako temperatura poraste iznad 85ºF (30ºC), biće prevruće za biljke Pilea peperomioides. Iako kineske biljke novca vole tople temperature, prekomerna toplota može izazvati probleme poput udubljenja u lišću.

Da li su Pilea peperomioides osetljive na toplotu?

Biljke Pilea peperomioides mogu biti osetljive na ekstremne temperaturne fluktuacije. Ove kućne biljke zahtevaju stabilne temperature između 60 i 85ºF (15 do 30ºC). Promaja sa prozora, ventilacionih otvora ili radijatora je velika čest uzrok fluktuacije temperatura.

Mogu li ostaviti svoju Pilea peperomioides napolju?

Biljke Pilea peperomioides mogu se ostaviti napolju u toplim klimama tokom proleća i leta. Kineske biljke novca nisu otporne na spoljašnje zimske temperature koje padaju ispod 32ºF (0ºC).

Kako da znam da li je moja Pilea peperomioides zdrava?

Zdrava biljka Pilea peperomioides će imati živopisne zelene listove bez smeđih mrlja ili udubljenja na lišću. Listovi ne bi trebalo da se uvijaju, što može biti znak temperaturnog stresa. Zdrave kineske biljke novca će proizvesti mnogo mladunaca – koji su u suštini bebe biljke.

Zahtevi za temperaturu i vlažnost kineske fabrike novca

Biljke Pilea peperomioides su izuzetno popularne zahvaljujući svojim lepim listovima i lakim zahtevima za negu. Obezbeđivanje odgovarajuće temperature i vlažnosti zaista može pomoći vašim biljkama da napreduju. Kineskim biljkama novca potrebna je temperatura u rasponu od 60 do 85ºF (15 do 30ºC) i nivo vlažnosti u rasponu od 50 do 75%.