najbolja postrojenja za prečišćavanje vazduha za vaš dom

Vazduh koji udišete u zatvorenom možda nije tako zdrav kao što mislite. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, organske hemikalije koje se obično nalaze u vašem domu, kao što su boje, dezinfekciona sredstva, kozmetika i goriva, emituju različite toksine i hemikalije u vazduh. Ovo su vodeći uzroci sindroma bolesne zgrade, pretnje po zdravlje koja dovodi do glavobolje, iritacije kože, preosetljivosti i još mnogo toga.

Dobra vest je da se sa ovim hemikalijama lako boriti. Pored odlaganja nepotrebnih kućnih hemikalija, okruživanje vašeg doma biljkama za prečišćavanje vazduha pomaže u stvaranju svežeg vazduha.
Koje hemikalije treba da izbegavam?

Pošto većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, zdrav kvalitet vazduha treba da bude glavni prioritet. Postoje desetine hemikalija koje kruže u vazduhu svakog dana, a možda ni ne znate! Ako znate šta su ove hemikalije i odakle dolaze, pomoći će vam da odlučite koja biljka je najprikladnija za vaš dom.

Evo nekih od najčešćih toksina koji se mogu naći u zatvorenom prostoru:

Benzen: Ovaj određeni toksin se najčešće nalazi u lakovima, deterdžentima, gumi, plastici, bojama, podnim oblogama i raznim bojama.

Trihloretilen: Ova hemikalija se obično nalazi u lakovima, lepku, laku i štamparskim bojama.

Formaldehid: Ova hemikalija se nalazi na raznim mestima kao što su papirni peškiri, kese za namirnice, maramice za lice i duvanski dim.

Toluen: Ulja, boje, lak za nokte i sredstva za uklanjanje mrlja sadrže hemijski toluen.

Amonijak: Amonijak se obično može naći u većini proizvoda za čišćenje.

Ksilen: Ksilen je štetna hemikalija koja se može naći u plastici, kao što su boce sa sodom i boce za sredstva za čišćenje u domaćinstvu i šminku.

Ugljenmonoksid: Ova hemikalija emituje iz vozila, peći i kamina.

Najbolje biljke za prečišćavanje vazduha za vaš dom

Srećom, postoji veliki izbor biljaka koje služe kao prirodni prečišćivači vazduha i mogu eliminisati toksične hemikalije. Od cveća do palmi do biljaka tropskog voća, sigurno postoji opcija koja najbolje odgovara vašim potrebama!

Trebate neke ideje o tome koju sobnu biljku nabaviti? U nastavku pogledajte 23 najbolje biljke za prečišćavanje vazduha za vaš dom i savete za negu.

1. hrizantema

Ovi cvetovi jarkih boja su glavna stvar u vašem domu, posebno u jesen. Hrizanteme su jedna od najboljih sobnih biljaka koje prečišćavaju vazduh i smatraju se najefikasnijim. Ovo cveće pomaže u borbi protiv amonijaka i benzena, koji su veoma štetne hemikalije.

Saveti za negu: Uverite se da vaše mame imaju najmanje 6 do 8 sati pune sunčeve svetlosti dnevno. Potrebno im je zalivanje jednom nedeljno i potrebno ih je posaditi u dobro drenirano zemljište kako bi se cvetovi u potpunosti razvili.
Zdravstvene koristi: Ovo cveće je odlično za ljude sa respiratornim problemima, hipertireozom i visokim krvnim pritiskom.
Toksičnost: Hrizanteme sadrže prirodni insekticid zvan piretrin, koji može biti toksičan za pse, mačke, konje, pa čak i decu.

2. Paukove biljke

Ako tražite opciju pogodnu za početnike, biljka pauka je savršen izbor za vas. Zahtevaju vrlo malo održavanja i netoksični su, što je bonus ako imate neke radoznale krznene prijatelje. Ova popularna biljka je takođe izuzetno efikasna u uklanjanju štetnih toksina iz vazduha, kao što su ugljen monoksid, ksilen i hemijski formaldehid koji potencijalno izaziva rak.

Saveti za negu: Ove jednostavne biljke se brzo prilagođavaju svakom okruženju i dobro bi se snašle pored prozora gde mogu dobiti jako svetlo. Zalivajte povremeno (svake 1-2 nedelje) kada se zemlja osuši – to se može proveriti tako što ćete staviti prst u zemlju i videti da li je suvo na dodir.
Zdravstvene koristi: Biljke pauka smanjuju nivoe ugljen-monoksida, što pomaže ljudima koji pate od glavobolje, prehlade i umora.
Toksičnost: Ova biljka je netoksična i bezbedna je za kućne ljubimce i decu.

3. Dracaena

Treba da začinite kancelarijsko zelenilo? Ova zapanjujuća biljka nalik drvetu ima sjajno lišće koje može narasti do 1 stopu u dužinu i nekoliko inča u širinu, što je čini savršenim dodatkom svakoj prostoriji. Dracene su odličan izbor za vlasnike biljaka zbog svojih kvaliteta prečišćavanja vazduha – poznato je da eliminišu formaldehid, trihloretilen, benzol i ugljen-dioksid. Profesionalni savet: Redovno brisanje i gornje i donje strane listova vlažnom krpom omogućava biljci da slobodno razmenjuje vazduh.

Saveti za negu: Filtrirana unutrašnja svetlost (kroz prozirnu zavesu ispred sunčanog prozora) je idealna za dracene – nikada ne stavljajte biljku na direktnu sunčevu svetlost jer će to spržiti lišće. Takođe zahtevaju veoma malo vode; samo budite sigurni da zamaglite lišće i držite zemlju lagano vlažnom.
Zdravstvene koristi: Ova biljka smanjuje visok nivo štetnih hemikalija koje su povezane sa anemijom, respiratornim problemima i umorom.
Toksičnost: Dracene sadrže hemijsko jedinjenje nazvan saponin, koji čini biljku toksičnom za mačke i pse. Kada se konzumira, ovo može dovesti do povraćanja, dijareje, slabosti i gubitka apetita.

4. engleski bršljan

Ovo su odlične unutrašnje viseće biljke ako želite da ukrasite svoj dom. Engleski bršljan je višegodišnja loza koja se bori protiv raznih toksina, hemikalija, pa čak i fekalnih čestica! Takođe je poznato da smanjuju nivo buđi u kući.

Saveti za negu: Engleski bršljan uživa u jakom svetlu, ali ne i direktnom suncu, inače će lišće izgoreti. Ne dozvolite da se zemlja osuši i održavajte je vlažnom sve vreme – preporučujemo da proveravate tlo svake nedelje ili tako da se uverite da se ne osuši.
Zdravstvene prednosti: Engleski bršljan ima svojstva koja su antiinflamatorna, anti-artritična i antioksidantna. Može se koristiti za otklanjanje problema kao što su blokada disajnih puteva ili oticanje bronhija.
Toksičnost: Kada se konzumira oralno, engleski bršljan može biti blago toksičan za životinje i decu.

5. Mir ljiljan

Ne možete pogrešiti sa klasičnim mirnim ljiljanom! Ulepšajte svoj dom ovom biljkom za prečišćavanje vazduha i nikada se nećete osvrtati. Ovo zapanjujuće cveće može pomoći u filtriranju određenih štetnih jedinjenja kao što su benzol i trihloretilen.

Saveti za negu: Mirni ljiljani preferiraju delimičnu hladovinu i ponekad mogu da uspevaju u prostorijama bez prozora. Razmislite o postavljanju biljke na udaljenosti od 6 do 8 stopa od prozora koji gleda na sever ili zapad. Ljiljani mira takođe dobro rade kada vam kažu kada im je potrebna voda – biljka će klonuti kada je žedna, pa shvatite to kao znak da je zalivate. Generalno, zalivajte najmanje jednom nedeljno i održavajte zemlju vlažnom.
Zdravstvene koristi: Mirni ljiljani su poznati po uklanjanju štetnih hemikalija i toksina iz vazduha, uključujući spore plesni. Takođe sprečava stvaranje plesni, što je odlično za ljude koji pate od problema sa disanjem kao što je astma.
Toksičnost: Imajte na umu da su miroljubivi ljiljani toksični za mačke i pse, pa ih držite dalje od svojih krznenih beba!

6. Zlatni potos

Poznata i kao đavolji bršljan, ova sobna viseća biljka je prilično izdržljiva i može cvetati u različitim uslovima. Može da naraste do 8 stopa, tako da je odlična biljka za visi u spavaćoj ili dnevnoj sobi! Zlatni potos je takođe poznat po tome što održava vazduh u vašem domu čistim eliminišući razne toksine i hemikalije.

Saveti za negu: Držite biljku u delimičnoj senci ili na indirektnoj sunčevoj svetlosti. Zalivajte jednom nedeljno ili kad god je zemlja suva na dodir.
Zdravstvene koristi: Ako vidite da ceo dan buljite u ekrane, poznato je da pothos biljke pomažu u ublažavanju naprezanja i iritacije očiju i poboljšavaju mentalni umor.
Toksičnost: Biljke potosa su toksične za pse i mačke i mogu izazvati iritaciju, peckanje u ustima i otežano gutanje.

7. Fabrika kaučuka

Ova biljka koja nije potrebna za održavanje je lepa na pogled i zahteva vrlo malo nege. To je prirodni ovlaživač vazduha i savršen je za vašu prozorsku dasku ili sto. Biljke gume mogu ukloniti toksine iz vazduha i efikasno eliminisati spore plesni.

Saveti za negu: Biljke gume vole jarko, indirektno svetlo koje nije previše vruće. Držanje biljke blizu prozora sa providnom zavesom pomoći će joj da joj date pravu količinu sunčeve svetlosti. Oni zahtevaju više vode tokom sezone rasta tokom leta – održavajte zemlju vlažnom i obrišite lišće vlažnom krpom kako biste omogućili vašoj biljci da apsorbuje više sunčeve svetlosti.
Zdravstvene koristi: Ove biljke ne odaju polen, što ga čini idealnom biljkom za one koji pate od alergija.
Toksičnost: Biljke kaučuka su toksične – imaju mlečni sok u stabljikama koji može izazvati crevne probleme kada ih progutaju ljudi i životinje.

8. Bostonska paprat

Ove zapanjujuće paprati su savršen dodatak svakom domu! Ono što ih čini još boljim je njihova sposobnost da uklone štetne toksine i zagađivače vazduha u zatvorenom prostoru kao što su formaldehid, ksilen, toluen i benzol.

Saveti za negu: Bostonske paprati uživaju u rastu u visokoj vlažnosti i vlažnom tlu. Ne trebaju im svetli uslovi da bi napredovali – dobro mesto bi bilo u kupatilu. Tokom vegetacije, zalivajte paprati jednom ili dva puta nedeljno da bi zemlja bila vlažna i bogata.
Zdravstvene prednosti: Bostonske paprati prirodno pomažu vraćanju vlage u vazduh, što je savršeno za one koji pate od suve kože i nosa.
Toksičnost: Ova posebna sorta paprati nije toksična za ljude, mačke i pse. Ako nabavite jedan od ovih za svoj dom, možda ćete čak pronaći svog krznenog prijatelja kako gricka i igra se sa listovima!

9. Areca Palms

Ove palme nalik bambusu nisu samo prelepe, već su i jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha. Oni su prirodni hladnjaci koji mogu ukloniti ksilen i toluen iz atmosfere i smatraju se najefikasnijim ovlaživačem vazduha.

Saveti za negu: Ove palme će se najbolje snaći na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti sa senkom od sunca. Zalivajte često (otprilike jednom nedeljno) tokom vegetacije kako biste osigurali da biljka ostane hidrirana. Smanjite zalivanje u zimskim mesecima.
Zdravstvene prednosti: Ova biljka poznato je da uklanja ugljen-dioksid i proizvodi mnogo kiseonika, što može pomoći u povećanju nivoa energije i produktivnosti.
Toksičnost: Areca palme se ne smatraju toksičnim, ali ipak mogu učiniti da vaš ljubimac bude blago bolestan ako se proguta.

10. Biljka zmija

Ne dozvolite da vas to ime uplaši! Biljke zmija su odličan dodatak kućama i lako se brinu o njima. Mogu da narastu od 8 inča do 12 stopa visine i u stanju su da prežive oštre uslove rasta. Ove biljke su odlične za filtriranje vazduha od ksilena, toluena, benzena, formaldehida i trihloretilena.

Saveti za negu: Pazite da ne preterate sa zalivanjem biljke zmije, jer je korenje sklono truljenju u vlažnom tlu. Iako može da izdrži puno sunce i slabo osvetljenje, idealno je da biljka bude na indirektnoj sunčevoj svetlosti.
Zdravstvene prednosti: Biljke zmija apsorbuju zagađivače koji izazivaju rak i mogu pomoći onima sa alergijama u vazduhu.
Toksičnost: Iako su bezbedne za ljude, biljke zmija sadrže saponin, koji je toksičan za mačke i pse.

11. Aloe Vera

Možda ćete prepoznati ovu biljku kao sredstvo za ublažavanje opekotina od sunca, ali je takođe odlična za pročišćavanje vazduha! Aloe vera je poznata po svojim lekovitim svojstvima i lekovitim upotrebama i odlična je za nove vlasnike biljaka. Poznati su po uklanjanju formaldehida i benzena iz vazduha, pa obavezno postavite nekoliko ovih oko kuće.

Saveti za negu: Biljke aloe vere uspevaju na sunčevoj svetlosti, pa je stavite na prozorsku dasku ili na sunčano mesto. Otporne su na sušu, što znači da mogu da prežive uz minimalno zalivanje. Proveravajte tlo svakih nekoliko nedelja i ponovo zalijte kada je suvo na dodir.
Zdravstvene prednosti: Svi znamo aloe veru kao moćnu biljku koja smiruje opekotine i rane, ali je takođe odlična za piće! Sok od aloe vere ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući hidrataciju, funkciju jetre, olakšanje varenja i čistu kožu.
Toksičnost: Iako se smatra lekovitom biljkom za ljude, blago je toksična za mačke i pse.

12. Kineski zimzeleni

Ako još uvek nemate jednu od ovih tropskih biljaka u svom domu, možda biste želeli da razmislite! Kineske zimzelene biljke uzgajaju se u Aziji kao ukrasne biljke za koje se veruje da donose sreću. Takođe se pokazalo da su efikasan čistač od benzena i formaldehida.

Saveti za negu: Postavite biljku u slabo osvetljen prostor koji je relativno vlažan – preporučujemo kupatilo. Ne zaboravite da povremeno zamagljujete lišće kako biste sprečili porumenelost i zalijte biljku otprilike jednom ili dva puta nedeljno ili kada je zemlja suva.
Zdravstvene koristi: Kineske zimzelene biljke mogu povećati vlažnost u prostoriji, što može smanjiti verovatnoću respiratornih bolesti ili bolesti.
Toksičnost: Ova biljka sadrži nerastvorljive kristale kalcijum oksalata koji mogu biti štetni za ljude, mačke, pse i konje ako se progutaju.

13. Široka Ladi Palm

Ova lisnata biljka je odličan dodatak svakoj dnevnoj sobi ili podu. Ne samo da je prelepa na pogled, već i ispunjava svoja odlična svojstva prečišćavanja vazduha. Poznato je da široki ženski dlanovi eliminišu amonijak, ksilen i formaldehid, čineći vazduh u vašem domu čistijim i sigurnijim za disanje.

Saveti za negu: Držite ovu biljku dalje od direktne sunčeve svetlosti i na temperaturama između 60 i 80 stepeni Farenhajta. U toplijim mesecima, zalijte dlan kada se zemlja osuši (proveravajte svake nedelje ili tako nešto) do dubine od 1 inča.

Zdravstvene koristi: Široke ženske dlanove su se pokazale uspešnim u uklanjanju hemikalija i toksina iz vazduha, stoga je odlična biljka za one sa respiratornim oboljenjima.
Toksičnost: Ova biljka nije toksična za životinje; međutim, oni imaju oštre bodlje u osnovi koje mogu fizički povrediti vašeg ljubimca ako se previše približe.

14. Plač Fig

Takođe poznata kao drvo fikusa, ova popularna sobna biljka je prilično mala za održavanje i dobro raste u zatvorenom i na otvorenom. Možda ćete imati koristi ako ovu biljku držite unutra, jer se pokazalo da je veoma efikasna u prečišćavanju vazduha u vašem domu i uklanjanju toksina kao što su ksilen i toluen.

Saveti za negu: Obavezno stavite svoju plačljivu smokvu na jako indirektno svetlo i u donekle vlažno okruženje (kupatila su dobro mesto). Zalivajte biljku često (jednom ili dva puta nedeljno) i uverite se da je tlo dobro drenirano, ali vlažno.

Zdravstvene prednosti: Ova biljka se smatra antibakterijskom, antigljivičnom i imunostimulantom — savršeno za one koji se često razbole!
Toksičnost: Držite ovu biljku dalje od kućnih ljubimaca! Smokve koje plaču smatraju se toksičnim za mačke i pse.

15. Flamingo ljiljan

Ova živopisna, tropska biljka je savršena boja za vaš životni prostor i lako se može uzgajati u zatvorenom prostoru. Ono što mnogi ljudi ne znaju je da je cvet flaminga zapravo neverovatno efikasan u uklanjanju toluena, ksilena, formaldehida i amonijaka u vašem domu.

Saveti za negu: Pošto je ovo tropska biljka, najbolje uspevaju u visokoj vlažnosti. Svakodnevno prskajte listove flašom vode ili postavite ovlaživač da biste osigurali da vaša biljka živi zdravo. Držite zemlju na srednjoj vlažnosti, ali izbegavajte preterano zalivanje, jer to može izazvati trulež korena.

Zdravstvene prednosti: Zbog svojih velikih, tamnih listova, flamingo ljiljani su jedna od najboljih biljaka za uklanjanje štetnih toksina. Oni koji pate od problema sa disanjem trebalo bi da nabave jedan od ovih za svoj dom ili kancelariju.
Toksičnost: Flamingo ljiljani sadrže kristale kalcijum oksalata (baš kao kineski zimzeleni!) i toksični su za kućne ljubimce, uzrokujući oticanje i otežano disanje.

16. Bambusova palma

Poznata po svojim sličnostima sa bambusom, ova posebna vrsta palme je vitka sa prstenastim stablima. Oni su kućne biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja i efikasne su u uklanjanju toksina iz vazduha u zatvorenom prostoru kao što su benzol i trihloretilen.

Saveti za negu: Ova biljka se nalazi u dubokim šumama, stoga se prilagodila uslovima slabog osvetljenja i ne oslanja se na sunčevu svetlost da bi preživela. U proleće i leto obilno zalivajte, održavajući tlo vlažnim sve vreme.

Zdravstvene koristi: Ova biljka efikasno uklanja štetne hemikalije iz vazduha, što je odlično za ljude koji imaju respiratorne probleme.
Toksičnost: Ako imate kuću punu kućnih ljubimaca, imate sreće! Ova biljka nije toksična za pse, mačke i ljude.

17. Gerbera Daisi

Tražite savršen cvet da ulepšate svoj dom? Gerbera tratinčice mogu biti samo biljka za vas. Ovi svetli cvetovi dolaze u velikom broju nijansi i odlični su za ukrašavanje vašeg doma. Takođe dobro deluju na uklanjanju štetnih toksina iz vazduha kao što su formaldehid, benzol i trihloretilen.

Saveti za negu: Postavite cveće na mesto gde će dobiti mnogo jakog svetla i dobru cirkulaciju vazduha (prozori su idealni). Ovo je važno imati na umu posebno tokom prolećnih, letnjih i jesenjih meseci kada je toplije.

Zdravstvene koristi: Tratinčice se mogu koristiti za lečenje problema sa varenjem i za pomoć kod gubitka apetita.
Toksičnost: Gerbera tratinčice nisu toksične za mačke i pse, što ih čini idealnom biljkom za vlasnike kućnih ljubimaca.

18. Filodendron

Ove jednostavne biljke mogu da rastu u skoro svim vrstama okruženja i uspevaće u zatvorenom prostoru tokom cele godine bez pritužbi. Ono što ih čini još privlačnijim je njihova sposobnost da uklone formaldehid iz vazduha, koji može biti posebno štetan u malim prostorima.

Saveti za negu: Filodendroni dobro uspevaju na srednjem indirektnom suncu. Zalivajte svake 1-2 nedelje i pustite da se zemlja osuši između zalivanja kako biste izbegli truljenje korena. Svaki nivo vlažnosti je u redu za ove biljke, međutim, vlažan vazduh će definitivno pomoći biljci da brže raste.

Zdravstvene prednosti: Ova biljka nalik vakuumu usisava gadne zagađivače iz vazduha i može vam pomoći da se osećate budnije.
Toksičnost: Ova biljka je blago toksična za mačke i pse – držite je podalje od kućnih ljubimaca da biste izbegli moguću iritaciju, oticanje, povraćanje i još mnogo toga.

19. Biljka ananasa

Ne samo da je ova biljka poznata po svom ukusnom voću, već je i jedna od retkih tropskih biljaka koje su pogodne za uzgoj u saksijama. Svaka biljka ananasa će proizvesti jednu cvetnu stabljiku, koja će se na kraju pretvoriti u ananas. Imaćete koristi od ove ukusne biljke, kao i od njene sposobnosti da proizvodi više kiseonika i poboljša kvalitet vazduha tokom cele noći.

Saveti za negu: Pošto je ovo tropska biljka, ne zaboravite da je redovno zalivate i prskate listove da bi bili vlažni. Držite ga na sunčanom mestu za optimalan rast, međutim, za ovu biljku dobro funkcioniše i šarena senka.

Zdravstvene prednosti: Pošto ova biljka raste popularno tropsko voće, postoje mnoge zdravstvene prednosti kada se konzumira ananas. Odličan je za bolove u grudima, bronhitis, artritis i sinusne infekcije, da spomenemo samo neke.
Toksičnost: Iako je sočno voće netoksično za kućne ljubimce, listovi i koža možda nisu, pa se uverite da vaš krzneni prijatelj dobija samo voće!

20. Kimberli kraljica paprati

Ova smela i lepa biljka je gusta zimzelena paprat sa oblikovanim oblikom i zakrivljenim listovima. Otpornije su na toplotu, sušu i direktno sunce od drugih sorti paprati, što ih čini izuzetno izdržljivom biljkom. Oni takođe služe kao prirodni prečišćivač vazduha kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru i veoma su efikasni u uklanjanju formaldehida i alkohola.

Saveti za negu: Stavite biljku na jarko indirektno svetlo i ostavite da se gornjih nekoliko centimetara zemlje za saksije osuši pre ponovnog zalivanja. Pored toga, dugi listovi mogu postati bledozeleni kada je paprati potrebna voda.
Zdravstvene prednosti: Ova biljka deluje kao odličan prečišćivač vazduha i može pomoći onima koji imaju teške alergije ili astmu.
Toksičnost: dobre vesti! Ove paprati su netoksične za mačke, pse i ljude.

21. Salon Palm

Salonske palme su porijeklom iz tropskih regiona Amerike i mogu narasti do više od 6 stopa. Ova biljka ima tamnozelene listove koji stvaraju žbunastu i bujnu biljku, što je čini odličnom kućnom biljkom za vašu dnevnu sobu ili trpezariju.

Saveti za negu: Pošto ova biljka može biti prilično visoka, možda će zahtevati nekoliko presađivanja. Zalivajte svake 1-2 nedelje i stavite je na mesto koje daje srednje do jako indirektno svetlo. Ne stavljajte biljku na direktnu sunčevu svetlost jer će to verovatno spaliti lišće.
Zdravstvene prednosti: Pošto ova biljka tako dobro eliminiše benzen i trihloretilen, bila bi odlična opcija za one sa astmom ili drugim respiratornim problemima.
Toksičnost: Mnoge sorte palmi mogu se smatrati toksičnim, ali na sreću salonska palma nije jedna od njih. Ove biljke su bezbedne za pse, mačke i ljude!

22. Patuljasta urma

Ova suptropska raširena palma je dobra za vlasnike biljaka koji traže veliku biljku. Patuljaste urmene palme mogu narasti do 6,5 stopa u visinu i 5 stopa u širinu! Takođe je posebno vešt u uklanjanju ksilena i drugih štetnih hemikalija iz vazduha.

Saveti za negu: Obezbedite najjače svetlo uz puno sunca i držite zemlju na blago suvoj strani. Takođe vole visok nivo vlažnosti, pa lagano zamaglite lišće ako je vaše okruženje suvo.
Zdravstvene koristi: Iako patuljaste palme zapravo ne uzgajaju samo voće, one i dalje proizvode seme koje pruža neverovatna antioksidativna svojstva i zdravstvene prednosti. Ovo seme sadrži dijetalna vlakna i oleinsku kiselinu koja je povezana sa poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem.
Toksičnost: Ove urmene palme se ne smatraju toksičnim za konje, pse ili mačke.

23. Kukuruzna biljka

Još jedna vrsta dracaene, ova biljka je poznata po svom prelepom lišću koje dolazi u raznim nijansama zelene i žute. Takođe se pokazalo da su biljke kukuruza izuzetno efikasne u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Saveti za negu: Ova posebna biljka je prilično popularna među biljnom zajednicom i lako se brine o njoj. Mogu da prežive sa niskim nivoom osvetljenja i nedostatkom vode, ali idealno bi trebalo da ih stavite na indirektnu sunčevu svetlost i vodu svake 1-2 nedelje.
Zdravstvene koristi: Kao i kod mnogih dracaena, biljka kukuruza povećava koncentraciju i izoštrava fokus. Takođe povećava vlažnost, što je odlično za one koji pate od suve kože ili kašlja.
Toksičnost: Nažalost, biljka kukuruza je toksična za pse i mačke jer sadrži saponin.

Sledeći put kada budete razmišljali o nadogradnji svog doma nekim novim biljkama, razmislite ne samo o tome koliko dobro izgledaju, već i o tome kako utiču na vaše zdravlje! Dok stvarate svežiji prostor, pregledajte naše kućne biljke za dodatni šarm.