Da li su biljke ljiljana mira toksične za ljude i kućne ljubimce

Sve što treba da znate o toksičnosti biljaka ljiljana mira
Ljiljani mira poznati su po svojim velikim listovima, beloj površini, toleranciji na slabo osvetljenje, bogatoj simbolici i sposobnosti čišćenja vazduha, ovi faktori su neki od razloga zbog kojih su mirni ljiljani tako popularne kućne biljke. Međutim, ako imate jednu od ovih biljaka u svom domu ili planirate da je kupite, možda se pitate o toksičnosti ljiljana. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o toksičnosti mirnih ljiljana za ljude i kućne ljubimce.

Da li su biljke ljiljana mira otrovne ili otrovne? – The Essentials
Ljiljani mira sadrže jedinjenja koja se nazivaju nerastvorljivi kalcijum oksalati koja mogu iritirati tkivo nakon kontakta.
Jedenje bilo kog dela ljiljana mira može naštetiti ljudima, psima i mačkama.
Simptomi gutanja ljiljana uključuju nadražena usta, slinjenje, povraćanje i otežano gutanje.

O biljkama ljiljana mira

Mirni ljiljani su grupa biljaka iz roda spathiphillum. Postoji skoro 50 vrsta mirnih ljiljana (uključujući i šarolike sorte), ali neke su popularnije od drugih kao kućne biljke. Najpopularnija je vrsta Spathiphillum cochlearispathum.

Sve ove biljke imaju mnogo tamnozelenih listova koji se pojavljuju na dugim stabljikama. Mirni ljiljani takođe proizvode bele cvetne klasove koji su okruženi modifikovanim listovima koji se nazivaju spathes.

Većina mirnih ljiljana raste između jedne i četiri stope visine i jedne do tri stope široke.

Ove biljke su popularne kućne biljke zbog njihove relativno jednostavne za negu prirode. Mogu da uspevaju i pri slabom osvetljenju tokom perioda suše. Međutim, oni preferiraju umerenu do visoku vlažnost.

Da li su sve vrste biljaka ljiljana mira toksične?
Da, svi mirni ljiljani su otrovni. Sve ove biljke su članovi porodice Araceae, tako da su poznate i kao arum. Ova porodica biljaka takođe uključuje anturijume, slonove uši, kala, čudovišta i filodendrone.

Svi arumi, uključujući sve vrste ljiljana mira, sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata. Svi delovi biljke ljiljana sadrže ove kristale, pa su stoga svi delovi biljke toksični.

Šta se dešava sa vašim ljubimcima ako žvaću ili progutaju deo biljke ljiljana mira?

Ako vaš ljubimac žvaće biljku ljiljana, nerastvorljivi kristali kalcijum oksalata će doći u kontakt sa njihovim ustima. Ovi kristali su slični sitnim komadićima stakla – pošto nisu nerastvorljivi, mogu izazvati iritaciju.

Ako vaš ljubimac žvaće mirni ljiljan, njegova usta će postati iritirana. Kako se to dešava, njihova usta ili jezik mogu da oteknu, i mogu početi da slivaju ili imaju poteškoća sa gutanjem.

Kada vaš ljubimac proguta biljku, dolazi u kontakt sa drugim delovima tela. Ovo može izazvati povraćanje. U retkim slučajevima, otok postaje dovoljno jak da utiče na disanje.

Važno je napomenuti da mirni ljiljani nisu pravi ljiljani i stoga utiču na kućne ljubimce drugačije od pravih ljiljana. Dok ljiljani mogu dovesti do otkazivanja bubrega kod mačaka, ovo nije briga sa mirnim ljiljanima.

Šta učiniti ako vaš ljubimac ima simptome ili je bolestan?
Ako znate da je vaš ljubimac žvakao biljku miroljubivog ljiljana, pažljivo ih pratite i ponudite vodu da biste isprali usta. Iako simptomi kao što su iritacija usta i slinjenje obično ne zahtevaju veterinarsku negu, uvek možete pozvati veterinara ili centar za kontrolu trovanja ako ste zabrinuti.

Gutanje ljiljana mira takođe može dovesti do povraćanja. Ako vaš ljubimac nastavi da povraća, obratite se svom veterinaru.

U ekstremnim slučajevima, gutanje ljiljana mira može dovesti do problema sa disanjem. Ako primetite da vaš ljubimac pokušava da diše, obratite se svom veterinaru što pre.

Ako primetite da je vaš ljubimac bolestan, ali ne znate šta je jeo, obavezno ga pažljivo pratite. Potražite oko kuće stvari kao što su prolivene tečnosti i poremećene biljke. Nakon što saznate šta je vaš ljubimac jeo, obratite se centru za kontrolu trovanja za sledeće korake.

Saveti kako da svoje ljubimce držite podalje od biljaka ljiljana mira

Mnogi kućni ljubimci će ostaviti mirne ljiljane na miru, ali ako imate mačku ili psa za koje se zna da grickaju biljke, trebalo bi da preduzmete korake da ih držite podalje od svog ljiljana mira.

Jedna od opcija je da fizički isključite svoje ljubimce iz oblasti u kojoj se nalazi ljiljan mira. Na primer, ako se vaša biljka nalazi u sunčanoj sobi, možete zatvoriti vrata kako biste držali kućne ljubimce van.

Ako imate psa kod kuće, druga opcija je da ljiljan mira postavite na postolje za biljke koje ga stavlja van domašaja vašeg psa. Ova metoda obično ne radi za mačke jer mogu skočiti na žardinjere.

Gde pozicionirate biljku ljiljana mira, takođe može igrati faktor kao što je visoki bočni sto, izbočina ili polica (ako je relativno skromne veličine).

Saveti i razmatranja za rukovanje biljkama ljiljana mira

Biljke ljiljana mira
Pored toga što su potencijalno štetni za kućne ljubimce, mirni ljiljani takođe mogu uzrokovati bol ljudima. Dok dodirivanje listova biljke obično ne uzrokuje štetu, dolazak u kontakt sa biljnim sokom može izazvati bol.

Stoga je dobra ideja da nosite rukavice kada rukujete miroljubivim ljiljanom (naročito kada razmnožavate, obrezujete ili presađujete mirni ljiljan). Vaše rukavice će vas zaštititi od kristala kalcijum oksalata u biljnom soku.

Pored nošenja rukavica, zapamtite da nikada ne dodirujete oči ili usta nakon rukovanja mirnim ljiljanima. Nakon što završite sa radom sa biljkom, bacite rukavice, a zatim operite ruke.

5 alternativnih opcija kućnih biljaka pogodnih za kućne ljubimce
Ako tražite alternativu mirnom ljiljanu pogodnu za kućne ljubimce, imate mnogo biljaka koje možete izabrati. Razmotrite ovih pet.

Ove popularne palme u zatvorenom prostoru imaju ludo lišće koje podseća na visoki konjski rep. U zatvorenom prostoru, ove biljke palmi mogu narasti do osam stopa, ali često ostaju manje.

Takođe su odlični za zaboravne ljude jer mogu tolerisati periode suše.

Poznata i kao mač paprat, bostonska paprat dodaje bujno zelenilo svakom prostoru. Slično kao i mirni ljiljan, ne zahteva mnogo sunca ili nege. Međutim, bezbedno je i za kućne ljubimce i za ljude.

Ove popularne zatvorene paprati su takođe prilično raznovrsne u pogledu toga gde ih stavljate. Dobro rade na postolju za biljke, u visećoj korpi ili na stolu.

Biljke bromelije mogu biti dobar izbor ako želite da unesete boju u svoj dom ili kancelariju. Ove tropske biljke formiraju svetlo cveće koje varira od žute do ružičaste do narandžaste.

Međutim, imajte na umu da ove biljke vole da im je zemlja vlažna i da imaju koristi od visoke vlažnosti.

Još jedna velika biljka koja je pogodna za kućne ljubimce je biljka pauka. Ove biljke dobro rade u visećim korpama, ali se mogu postaviti i na postolje za biljke.

Biljke pauka imaju dugačke, tanke listove koji se mogu prodavati u boji ili prugasti. Biljke takođe formiraju male planete na vrhovima svojih listova.

Lubenica Peperomija

Razmislite o peperomiji od lubenice ako tražite manju biljku koja može da sedi na vašoj kancelarijskoj polici ili stočiću za kafu. Ove biljke su bezbedne za pse i mačke, a prugasti listovi donose zabavu u bilo koji prostor.

Toksičnost ljiljana mira – poslednja reč
Ako u svom domu imate ljiljan mira, shvatite da može naštetiti kućnim ljubimcima kao i ljudima. Iako je toksičnost generalno blaga, dobra je ideja da ove biljke držite van domašaja vašeg ljubimca.