neverovatnih upotreba i prednosti Areca Palms

Upotreba i prednosti Areca Palme podržane vodećim istraživačkim studijama

Palma areka je jedna od najpopularnijih palmi u zatvorenom prostoru koja se uzgaja kao sobne biljke. Lepo je za pogledati, dodaje toplu tropsku atmosferu svakom unutrašnjem prostoru i neverovatno ih je lako uzgajati. Povrh svega toga, areka palme takođe nude niz iznenađujućih upotreba i prednosti. Čitajte dalje da biste saznali više!


Poreklom sa Madagaskara, Dipsis lutescens (obično nazvana areca palma, palma zlatne trske, palma leptira, bambusova palma ili žuta palma) je cvetna biljka iz roda Dipsis koja pripada porodici biljaka Arecaceae (palma).

Biljke Areca palme proizvode nekoliko zelenkastih ili zlatno obojenih izdanaka ili stabljika koje rastu iz zemlje. Svaka pojedinačna stabljika proizvodi nekoliko dugih, vitkih listova jarke zelene boje koji se izvijaju nagore sa suprotnih strana stabljika, poput krila leptira, stvarajući velike listove palmi.

Upotreba i prednosti Areca Palms

Ovde ćete pronaći 16 neverovatnih upotreba i prednosti Areca Palms koji podržavaju vodeće istraživačke studije iz celog sveta.

1. Svojstva prečišćavanja vazduha

Areca palme mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, areka palme aktivno uklanjaju toksine iz vazduha, uključujući formaldehid, ksilen i toluen. Ovo pomaže da se vaš unutrašnji vazduh očisti od zagađenja i toksina, čineći ga mnogo sigurnijim i čistijim za disanje.

2. Povećava kiseonik
Biljke prirodno udišu ugljen-dioksid i izdišu kiseonik kao deo procesa fotosinteze. Dakle, sve žive kućne biljke prirodno dopunjuju kiseonik u vašem unutrašnjem vazduhu. Biljke sa većom površinom listova, međutim, mogu da proizvode više kiseonika od biljaka sa manjom površinom lišća. Kao rezultat toga, palme areke sa svojim obilnim zelenim listovima proizvode veću količinu kiseonika u poređenju sa manje lisnatim kućnim biljkama.

3. Areca Palms poboljšava vlažnost u zatvorenom prostoru
Da bi sprečile da zadrže previše vlage, palme areke zapravo oslobađaju vlagu kroz svoje palmino lišće. Kao rezultat toga, areka palme su divan i prirodan način da se poveća vlažnost vazduha u suvom domu. Sa palmom areke možete sprečiti da se vazduh u vašoj kući isuši zbog života u sušnom okruženju, uključivanja klima uređaja, rada peći ili upotrebe peći na drva.

4. Stvara pozitivnu energiju u Feng Shuiju
Sa svojim mekim, pahuljastim i punim palminim listovima, palma areka je odličan primer dobre feng šui biljke. Meke teksture i punoća ove biljke uvlače pozitivnu energiju u prostor. Osim što crpe pozitivnu energiju, smatra se da areka palme privlače bogatstvo, prosperitet i mir.

Iz tog razloga, oni su savršen izbor za postavljanje u ulazni prostor. Kada se postavi blizu ulaznih vrata, važno je da izbalansirate otvor tako što ćete postaviti areka dlanove slične veličine sa obe strane ulaznih vrata.

Bez obzira gde postavite svoje areka dlanove, budite sigurni da ste ih postavili u deo vaše Bagua mape gde želite da uvučete ove energije. Osim toga, budite sigurni da ste izabrali lokaciju sa dovoljno prostora za dlan vaše areke kako ne bi postala gužva i stvorila neželjenu prepreku u protoku energije kroz vašu kuću.

5. Areca palme se lako održavaju i lako se održavaju
Areca palme se relativno lako održavaju i lako se održavaju. Primarna razmatranja za uzgoj areka palmi su da vaša biljka ima dovoljno vode i da je saksija u kontejneru i zemljištu koje se lako odvodi dok zadržava malo vlage.

Areca palme preferiraju svetlu, indirektnu (ili filtriranu) sunčevu svetlost. Takođe vole da imaju vlažno tlo koje nikada nije vlažno. U proleće i leto moraćete da zalivate palmu areke nešto češće nego u jesen i zimu kada biljka miruje.

Mrtve štapove treba orezati sa biljke što je moguće bliže bazi. Areca palme obično ne treba da se đubre – posebno ako planirate da svoje presadite svakih nekoliko godina.

6. Omiljeni u modernom dekoru
Jedna od primarnih prednosti areka palmi i glavni razlog zašto se većina ljudi odlučuje da ih uzgaja je njihova ukrasna vrednost. Areca palme su zaista prelepe sobne biljke koje imaju živopisno zeleno, meko i bujno palmino lišće.

Osim što su lepe, one su i impresivne veličine. Mogu da narastu oko šest do 10 inča svake godine, a zdrave sobne biljke mogu dostići visinu od pet do osam stopa u zrelosti. Areca palme su odlične za zagrevanje praznog ugla ili stvaranje upečatljivog središnjeg dela u velikom foajeu.

7. Areca Palme se lako razmnožavaju
Areca palme se takođe prilično lako razmnožavaju. Mogu se razmnožavati iz semena, ali za klijanje je potrebno mnogo vremena i početni rast. Poželjna metoda je razmnožavanje biljaka tako što se one cepaju tokom procesa presađivanja.

Areca palme se lako cepaju. Prilikom presađivanja, jednostavno podelite grudu korena između delova pojedinačnih štapića (ili stabljika). U zavisnosti od veličine vaše areke palme, možda ćete moći da pokrenete nekoliko novih biljaka od jedne. Koristeći ovu metodu, možete brzo da napravite više biljaka za svoj dom ili da ih poklanjate kao promišljene poklone.

8. Može pomoći kod alergija
Areca palme su među najboljim biljkama za ljude koji pate od alergija. Imaju manji broj polena koji verovatno neće pogoršati simptome alergije. Oni takođe pomažu da se smanji broj polena u vašem unutrašnjem vazduhu povećanjem vlažnosti što uzrokuje da alergeni brže padaju na pod.

9. Areca Palme su otporne na sušu
Iako areka palme više vole da imaju blago vlažno ili vlažno okruženje u tlu, one su zapravo iznenađujuće prilično tolerantne na sušu (barem kada su dobro uspostavljene). Ako je vaša biljka tek u saksiji ili je nova u vašem domu, najbolje je održavati njeno tlo vlažnim. Međutim, kada već neko vreme budete imali svoju biljku i njeno korenje uraslo u njenu saksiju, ona će moći da toleriše periode sušenja.

10. Smanjuje stres
Pokazalo se da kućne biljke, poput areka palmi, pomažu u smanjenju stresa pomažući ljudima da se osećaju ugodnije, smirenije, umirenije i prirodnije u zatvorenom okruženju. Takođe se pokazalo da čin baštovanstva (briga o biljkama) smanjuje fiziološki odgovor tela na stres snižavanjem krvnog pritiska i otkucaja srca.

11. Areca Palms može povećati vašu produktivnost
Bez obzira da li trenutno radite od kuće ili u kancelariji, žive biljke (baš kao areka palme) mogu vam pomoći da poboljšate produktivnost. Studije su otkrile da kućne biljke koje se drže u radnom okruženju pomažu u povećanju produktivnosti, čineći da se radnici osećaju budnijim, pažljivijim, na zadatku, fokusiranim i manje pod stresom.

12. Poboljšava pamćenje, raspon pažnje i pamet
Dokazano je da provođenje vremena oko biljaka povećava pamćenje i do 20%. Pored toga, biljke vam pomažu da produžite raspon pažnje, dok istovremeno poboljšavaju kognitivne funkcije i sposobnost fokusiranja, a kao rezultat toga, one (uključujući i areka dlanove) mogu da vas učine pametnijim.

13. Pomaže vam da spavate noću
Nivo kiseonika u krvi svakog čoveka postaje niži noću. Međutim, svim ćelijama i sistemima vašeg tela je potreban kiseonik da bi pravilno funkcionisali. Dok se mnoge biljke ne preporučuju za spavaće sobe jer oslobađaju ugljen-dioksid noću, palma areka koristi metabolički proces koji se zove metabolizam crassulacean kiseline da nastavi fotosintezu i oslobađanje kiseonika tokom cele noći. Kao rezultat toga, biljke areka palme mogu povećati nivo kiseonika u vašoj spavaćoj sobi noću, pomažući vam da dobijete zdraviji i mirniji san.

14. Areca palme su bezbedne za kućne ljubimce
Ako ste ljubitelj pasa ili mačaka i imate kućne ljubimce koji žive u vašem domu sa vama, onda znate koliko je važno održavati bezbedno okruženje za svoje razigrane i radoznale krznene prijatelje – a to znači da odaberete da uzgajate kućne biljke koje su bezbedne za vaše Kućni ljubimci. Uz sve druge brojne prednosti, palma areka takođe nije toksična za mačke i pse, što je čini sigurnim izborom za domaćinstva sa kućnim ljubimcima.

Lako je uživati u svim prednostima Areca Palms
Pošto areka palme ne zahtevaju održavanje i popularne, lako je uživati u svim njihovim upotrebama i prednostima. Areca palme se mogu naći u većini baštenskih centara i onlajn prodavnica kućnih biljaka. Osim toga, super su laki za negu. Dakle, zašto ne biste počeli da ga uzgajate u svom domu ili kancelariji danas?