Zemlja kamelije Kako stvoriti idealno okruzenje za rast

Uprkos njihovoj reputaciji kao teške biljke, kamelije se prilično lako uzgajaju. Međutim, jedna stvar oko koje su grmovi kamelije izbirljivi je njihovo tlo. Ako tlo nije pogodno, kamelije će se boriti da rastu. U ovom članku ćemo otkriti najbolje zemljište kamelije za optimalan rast i cvetanje.


Uslovi tla Kamelije primaju u svojim prirodnim staništima
Biljke kamelije su porijeklom iz istočnih i južnih regiona Azije, kao što su Kina, Japan i Indonezija. Kamelije rastu u tropskim i suptropskim sredinama, ali mogu tolerisati niske temperature. U svojim izvornim staništima, kamelije rastu na vlažnim, blago kiselim, bogatim zemljištima. Repliciranje ovih uslova tla je ključ uspešnog uzgoja grmlja kamelije.

Kratak pregled različitih tipova zemljišta

Postoji šest glavnih tipova zemljišta koje prepoznaju baštovani. Svaki tip zemljišta obezbeđuje različite nivoe drenaže, ishrane, aeracije i kiselosti ili alkalnosti. Generalno, što je tlo rastresito, to ima više drenaže i aeracije.

Peščana tla pružaju najviše drenaže i aeracije jer su veoma rahla. Međutim, peskovita tla brzo gube hranljive materije. Muljevita tla su slična peskovitim zemljištima, ali zadržavaju više vode i hranljivih materija.

Glinena zemlja sadrži mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, glineno zemljište je izuzetno gusto, što znači da nudi lošu drenažu i aeraciju. Ilovasto zemljište se smatra najboljom vrstom zemljišta. Pruža najbolji balans drenaže, aeracije i hranljivih materija.

Većina tipova zemljišta je prilično neutralna u pogledu nivoa pH. Tresetna tla su obično najkiselija i sadrže mnogo vlage i hranljivih materija. Tla od krede su najalkalnija i dobro dreniraju, ali im nedostaju hranljive materije.

Najbolja vrsta zemlje od kamelije

Najvažniji aspekt zemljišta za grmlje kamelije je nivo kiselosti. Kamelije uspevaju u blago kiselim zemljištima sa pH nivoom između 5,0 i 6,5. Kamelijama je takođe potrebna plodna tla koja ostaju vlažna, ali dovoljno dobro dreniraju da bi se izbeglo preplavljivanje.

Najbolji materijali za zemljište za kamelije su treset, ilovača i glina. Tla na bazi treseta pružaju dosta kiselosti i zadržavaju hranljive materije i vlagu. Glinena tla takođe sadrže dovoljno vlage i hranljivih materija za kamelije. Međutim, ove vrste zemljišta moraju biti izmenjene da bi se obezbedila dodatna drenaža.

Dok krečna ili peskovita tla pružaju dobru drenažu, nisu baš pogodna za kamelije. Kredna tla su previše alkalna za kamelije. Peščana tla vrlo brzo gube hranljive materije i vlagu, tako da ne mogu da obezbede vlažne, plodne uslove koje zahtevaju kamelije.

Kada uzgajate grmlje kamelije u saksijama, koristite kompost od erica. Ovo je dizajnirano da bude kiseli medij za uzgoj, što ga čini pogodnim za kamelije, azaleje i rododendrone. Ako mulčite svoje kamelije, koristite materijale poput borovih iglica da biste obezbedili dovoljno kiselosti.

Kako promeniti tlo za kamelije

Ako vaša standardna baštenska zemlja nije pogodna za kamelije, možete je izmeniti. Ovo je najbolji način za povećanje kiselosti, drenaže ili hranljivih materija za snabdevanje kamelija.

Ako je vaše tlo previše gusto da obezbedi dovoljno drenaže, pomešajte malo peska, peska ili organske materije, kao što je kompost od erica. Ovi materijali smanjuju gustinu tla, povećavajući drenažu. Korišćenje organske materije ima dodatnu korist od dodavanja više hranljivih materija u tlo.

Ako je vaše tlo previše rastresito i prebrzo se oceđuje, pomešajte puno komposta i drugih vrsta organske materije. Ovo pomaže zemljištu da zadrži dovoljno vlage i hranljivih materija za kamelije.

Ako vaše zemljište nije dovoljno kiselo za kamelije, pomešajte malo erikastog komposta, borovih iglica, sumpora ili sfagnum tresetne mahovine. Ovo smanjuje pH vrednosti zemljišta, čineći ga kiselijim. Koristite komplet za ispitivanje tla da proverite da li su nivoi tačni.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za izmenu baštenskog zemljišta.

Česta pitanja o zemljištu kamelije:

Kakva tla vole kamelije?
Kamelije vole kisela, vlažna, plodna tla koja i dalje imaju dobru drenažu. Iako kamelije vole vlažna tla, ne vole da budu preplavljene.

Koji je najbolji kompost za kamelije?
Najbolji kompost za upotrebu sa kamelijama je kompost od erica. Ovaj kompost je dizajniran za kisele biljke kao što su kamelije, azaleje i rododendroni. To će učiniti tlo kiselijim uz dodavanje dodatnih hranljivih materija.

Da li kamelije treba saditi u kompost od erikaceusa?
Kamelije treba posaditi u ericaceous kompost kada se uzgajaju u saksijama. Ericaceous kompost je takođe dobar materijal za dopunu zemljišta koje trenutno ne odgovara kamelijama.

Zemlja kamelije: omotavanje
Pre svega, kamelijama su potrebna blago kisela tla sa pH opsegom od 5,0 do 6,5. Ovo se najbolje postiže korišćenjem komposta od erica. Kamelijama je takođe potrebna bogata, plodna tla koja zadržavaju vlagu, ali i dalje dovoljno dobro dreniraju da ne bi bila preplavljena.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.