Najbolje i najgore Feng Shui biljke za dom ili kancelariju

Osnovni principi i najbolje vrste biljaka za unos pozitivne energije u vaš dom ili kancelariju

Kućne biljke ne samo da nam pomažu da se ponovo povežemo sa prirodom, već i oživljavaju gotovo svaki životni prostor i odlično funkcionišu u kućnom i kancelarijskom okruženju. Prema principima prakse feng šuija, biljke imaju potencijal da utiču na energiju (či) u zatvorenom prostoru i na negativan i pozitivan način. Najbolji način da iskoristite potencijalnu energiju vaših sobnih biljaka je da naučite osnovne principe filozofije i umetnosti feng šuija. Ovde ćemo vas provesti kroz neka od osnovnih razmatranja teorije feng šuija u vezi sa kućnim biljkama i podeliti neke od najboljih opcija biljaka za stvaranje pozitivne energije u vašim unutrašnjim prostorima.


Osnovni principi biljaka i feng šui
Osnovni principi feng šuija zasnivaju se na balansiranju pet elemenata ili sila (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) u prostoru ili dizajnu kako bi se prirodna energija (nazvana či) okolnog prostora iskoristila na pozitivan način. ili povoljan način.

Kako se biljke koriste u feng šuiju
Biljke su povezane sa zelenom bojom za koju se smatra da ima isceljujuću energiju. Oni su takođe povezani sa elementom drveta koji poziva suštinsku energiju aktivnosti i rasta u prostor. Drvo je takođe povezano sa vitalnošću, saosećanjem, fleksibilnošću i ljubaznošću. Pored toga, drvo hrani element vatre koji podstiče rast, pružanje ruku i suočavanje sa promenama.

Kako izbeći lošu energiju pomoću biljaka i feng šuija
Ne postoje nužno biljke koje se uvek smatraju dobrim i biljke koje se uvek smatraju lošim u feng šuiju.

Međutim, kada se nepravilno primenjuju, loše postavljaju ili suviše uklopljene u ostatak prostora, biljke mogu generisati negativnu energiju u feng šuiju. Pored toga, neke biljke koje imaju šiljatije profile ili koje su nezdrave mogu biti teže ugraditi u feng šui dizajn na način koji će privući pozitivnu energiju.

To ne mora nužno značiti da privlače lošu sreću ili štetne vibracije, ali biljke mogu blokirati energiju ili izbaciti dualnost jin i jang polariteta pet elemenata iz ravnoteže, stvarajući nepoželjan protok energije u vašem prostoru.

Kako pozicionirati biljke u kući na osnovu Feng Shui praksi
Bagua mapa i osam trigrama
Iako vaša velika smokva može izgledati privlačno blizu prozora vaše spavaće sobe ili biste možda želeli da vaša kolekcija kaktusa ima ponosno mesto ispred vašeg doma, jednostavno dodavanje biljaka kući, kancelariji ili stolu na bilo kom mestu koje želite t nužno iskoristiti pozitivni či, u skladu sa principima feng šuija. Biljke moraju biti pažljivo odabrane i postavljene da bi imale koristi od svojih osobina crpljenja energije.

Korišćenje Bagua karte za pomoć pri postavljanju i grupisanju biljaka
Feng šui praktičari koriste bagua mapu koja ocrtava osam težnji ili oblasti života oko kardinalnih pravaca. Svaki od njih je povezan sa kardinalnim pravcem, elementom, brojem, godišnjim dobima, bojama i oblicima ili teksturama. Područja bagua uključuju:

Porodica (Džen)
Bogatstvo i prosperitet (Sun)
Zdravlje (Tai Ki)
Korisni ljudi (Kian)
deca (dui)
znanje (generalno)
Slava ili reputacija (Li)
karijera (Kan)
Partnerstvo (Kun)

Polaganjem Bagua mape preko vašeg doma, kancelarije ili tlocrta sobe, možete da rasporedite predmete i izaberete elemente dizajna koji će biti najpovoljniji za svaku od osam oblasti života. Postavite sobne biljke u oblasti Bagua gde želite da podstaknete rast, vitalnost ili promene. Takođe možete da ugradite kućne biljke u svoj dizajn na osnovu oblasti Bagua gde je drvo povezani element (Zhen i Ksun).

Element drveta takođe može da komunicira sa drugim elementima. Drvo podstiče vatru, tako da će odabir vatrenih elemenata kao Bagua oblasti (Li) za postavljanje biljaka podstaći rast u tim oblastima. S druge strane, drvo slabi sile vode, zemlje i metala, tako da smernice feng šuija preporučuju da se biljke ili drugi predmeti od drveta ne postavljaju u oblasti Bagua mape povezane sa ovim elementima.

Ako želite da grupišete biljke zajedno, uradite to koristeći isti broj biljaka kao i srećni broj tog Bagua. Na primer, broj 4 predstavlja bogatstvo i prosperitet Bagua, tako da su biljke najbolje raspoređene u grupe od četiri unutar Ksun Bagua.

Odabir pravih prostorija i delova vašeg doma za vaše biljke

Najbolje lokacije za kućne biljke, prema feng shui principima, uključuju sledeće oblasti:

Jugoistok i Istok
Kao i sve žive biljke, ove oblasti bagua mapa pripadaju elementu drveta. Dodavanje sobnih biljaka u ove delove kuće će se pokazati povoljnim za vašu porodicu i finansijsko zdravlje.

Jug
Jug pripada vatrenoj stihiji i predstavlja vaš ugled i slava. Postavljanje drvenih elemenata kao što su biljke na jugu pomoći će vam da podstaknete vatru, poboljšajući vaše odnose sa prijateljima i vašu reputaciju.

Ulaz i dnevna soba
Biljke stvaraju energiju dobrodošlice u ulaznom prostoru i glavnom dnevnom boravku vašeg doma. Slobodno idite na veliko, integrišući velike biljke u svoje dizajne u ovim prostorima.

Dining Areas
Dodavanje biljaka – posebno biljaka koje donose voće – u trpezarijski prostor može poboljšati prosperitet i bogatstvo vaše porodice. Samo budite sigurni da odaberete biljke koje se osećaju uravnoteženo u prostoru, pazeći da ne budu prevelike ili premale.

Kućna kancelarija
Srećni bambus simbolizuje prosperitet i uspeh, kao i broj 4. Postavite 4 srećna bambusa u svoju kućnu kancelariju da biste podstakli uspeh u poslovnim ili finansijskim aspektima svog života.

Beneath Beams
Grede dodaju tešku, opresivnu energiju i čak se mogu smatrati blokirajućom silom u feng šuiju. Dodavanje visokih biljaka nalik na drveće ispod greda – posebno u ulazima ili hodnicima – pomoći će u balansiranju energije i povratku prirodnog toka či-ja.

Prema principima feng šuija, nekoliko prostorija i lokacija u kući ili kancelariji se ne preporučuje za postavljanje biljaka. Ovi uključuju:

Centar vaše kuće, severoistok i jugozapad:
Severoistok, jugozapad i centar kuće povezani su sa elementom zemlje, a drvo slabi element zemlje. Postavljanje velike biljke na ove lokacije moglo bi dovesti do debalansa energije što bi dovelo do slabije energije u kući, neuravnoteženih odnosa i otežane sposobnosti učenja.

Kuhinja:
Kuhinja sadrži dosta predmeta koji spadaju u kategoriju vatrenih elemenata. Dodavanje biljaka ovde će dodatno ojačati element vatre, stvarajući previše energije u prostoru.

Spavaća soba:
Dve osnovne svrhe spavaće sobe su spavanje i romansa. Dodavanje drvenih elemenata sa jakom energijom poput kućnih biljaka stvara previše energije rasta i aktivnosti u prostoru koji bi trebalo da bude miran. Pored toga, oni ne služe romantičnim vezama ili partnerstvima. Umesto toga, dodajte vazu sa rezanim cvećem da biste poboljšali romantičnu energiju sobe.

Severozapad:
Severozapad je povezan sa porodicom i zdravljem, a to je metalni element bagua. Sile metala i drveta neutrališu jedna drugu, što dovodi do premalo energije i šteti ovim oblastima bagua.

Ako odlučite da ugradite biljke na ove lokacije u vašem domu ili kancelariji, izaberite malu biljku, a ne veliku koja će crpiti više energije.

Veličina, oblik, boja i tekstura biljke u Feng Shuiju
Sve karakteristike biljke utiču na energiju koju donosi u feng šuiju. Što je biljka veća, to će više energije povući, tako da je uvek važno uzeti u obzir veličinu kada birate biljke za dom.

Takođe, oblik listova može promeniti energiju biljke. Smatra se da veliki, zaobljeni listovi donose više pozitivne energije od dugih, oštrih i šiljastih listova.

Takođe treba uzeti u obzir da li vaša biljka ima višebojno lišće ili će cvetati šarenim cvećem. Iako su biljke uvek povezane sa elementom drveta, različite boje mogu biti povezane sa drugim silama. Pogledajte ovo i osigurajte da će energija ostati uravnotežena kada vaše biljke cvetaju.

Ne zaboravite na potrebe za negom vaše biljke
Kada postavljate biljku za pozitivnu feng šui energiju, važno je takođe zapamtiti opšte zahteve za negu vaše biljke – posebno sunčevu svetlost. Ne postavljajte biljku koja zahteva jaku, direktnu sunčevu svetlost u najtamniji ugao sobe samo zato što je to najbolja feng šui pozicija.

Bolesna, bolesna ili na neki drugi način nezdrava biljka uvek donosi negativnu energiju u prostor, pa održavajte svoje biljke zdravim tako što ćete dati prioritet njihovim potrebama i postaviti ih na mesta gde će dobiti pravu količinu sunčeve svetlosti.

Najbolje biljke za pozitivan feng šui
Ovde ćete naći 16 odličnih opcija kućnih biljaka popularnih među feng šui praktičarima. Detaljno smo opisali potencijalne prednosti i karakteristike svakog i nekoliko osnovnih saveta za negu biljaka kako biste mogli da pronađete najbolje opcije za svoje jedinstveno životno okruženje:

Lucki Bamboo
Lucki Bamboo Feng Shui
O tome:
Srećni bambus je verovatno najpopularnija biljka za generisanje pozitivne feng šui energije. Ima visok, uzlazni obrazac rasta povezan sa poboljšanjem. Pored toga, broj prikazanih stabljika je snažno povezan sa trigramima bagua karte.

Prednosti feng šuija:
Mobilnost naviše, plemenitost, mir, fleksibilnost, mudrost, prilagodljivost i otvorenost

Gde se pozicionirati:
Srećni bambus treba postaviti u oblasti Ksun i Kun na mapi Bagua da bi se podstakao rast bogatstva i odnosa. Takođe se mogu postaviti u kancelarije, ulaze i dnevne sobe.

Opšta nega:
Zahteva umereno, indirektno svetlo i tlo koje se stalno održava blago vlažnim.

Biljke orhideja Feng Shui
O tome:
Biljke orhideja su divan izbor za feng šui. Oni su vizuelno lepi, a takođe imaju razne upotrebe u feng šui praksama. Sa toliko različitih orhideja koje možete izabrati, važno je vodite računa o boji vaše orhideje i broju stabljika kako biste osigurali pravilno postavljanje.

Prednosti feng šuija:

Plodnost i kreativnost

Gde se pozicionirati:
Postavite bele orhideje u porodicu i decu bagua. Žute orhideje mogu ići u centar kuće ili u zdravstveni bagua. Ljubičaste orhideje spadaju u bogatstvo bagua, a roze orhideje sa dve stabljike mogu se staviti u odnos bagua.

Opšta nega:
Obezbedite jaku, indirektnu sunčevu svetlost, umerene temperature i umerenu vlažnost. Temeljno zalijte kada medijum za saksiju nije sasvim suv i dozvolite da se višak vlage iscedi.

Vazdušne biljke
Vazdušne biljke Feng Shui
O tome:
Vazdušne biljke su vrsta bromelija koje nemaju koren i apsorbuju hranljive materije i vodu kroz svoje lišće. „Feng shui“ se bukvalno prevodi kao vetar i voda, iako pripadaju elementu drveta, vazdušne biljke su takođe dobar prikaz elemenata vode i vetra u feng šuiju.

Prednosti feng šuija:
Uravnotežuje, umiruje, osvežava i podiže

Gde se pozicionirati:
Vazdušne biljke upijaju vodu kroz svoje lišće, tako da su savršene za balansiranje energije u svakom okruženju koje ima puno vode. To ih čini odličnim izborom za kupatila i vešeraj.

Opšta nega:
Zahteva jaku do srednje indirektnu sunčevu svetlost, povremeno zamagljivanje i namakanje u filtriranoj vodi svake 1 do 2 nedelje.

Monei Tree Plant Feng Shui
O tome:
Biljke drveća novca su zabavne za uzgoj, privlačne za pogled i snažno su povezane sa srećom. U feng šuiju, oni su biljka koja podstiče pozitivnu energiju i rast u bogatstvu i zdravlju kuće.

Prednosti feng šuija:
Povećajte i privucite bogatstvo, obilje i prosperitet

Gde se pozicionirati:
Za prosperitet i bogatstvo, postavite svoje stablo novca u jugoistočni deo vašeg doma ili u kancelariji. Istočni (zdravstveni) deo vašeg doma je još jedno dobro mesto za stablo novca.

Opšta nega:
Drveću novca je potrebna jarka, indirektna sunčeva svetlost i dobro drenirajuća posuda i mešavina za saksije. Zalijte kada je zemlja skoro suva i ostavite da se sva suvišna vlaga potpuno isprazni.

Snake Plants
Feng Shui biljka zmija
O tome:
Zbog svojih šiljastih listova nalik maču, biljke zmija se često pogrešno smatraju lošom feng šui biljkom. Međutim, ovo ne može biti dalje od istine. Pošto njegovi šiljasti listovi rastu prema gore, to je savršena reprezentacija uzlazne energije koja lako seče kroz negativne, teške vibracije.

Prednosti feng šuija:
Neutrališe negativnost i vraća protok stagnirajuće energije

Gde se pozicionirati:
Ispod greda, ulaza i dnevnih soba

Opšta nega:
Svetlo, indirektno svetlo i peskovito, dobro drenirajuće zemljište. Zalivajte svake 1 do 2 nedelje kada se zemlja potpuno osuši.

Jade Plants
Jade Plant Feng Shui
O tome:
Biljke od žada su omiljeni sukulenti. Mogu da dostignu neverovatne veličine i mogu da rastu generacijama, pretvarajući se u nasleđe koje se prenosi kroz porodice. U kineskoj kulturi smatra se da njihovi listovi podsećaju na novčiće, pa se smatra da privlače prosperitet u feng šuiju.

Prednosti feng šuija:
Bogatstvo i prosperitet.

Gde se pozicionirati:
Postavite onoliko biljaka žada u jugoistočni ugao vašeg doma ili kancelarije koliko je povezano sa bogatstvom.

Opšta nega:
Ovaj sukulent preferira delimičnu senku, peskovitu mešavinu za saksije i zalivanje tek kada se zemlja potpuno osuši.

Rubber Plants
Feng Shui biljka gumenog drveta
O tome:
Biljke gume (koje se takođe nazivaju i biljke gumenog drveća) su vrsta fikusa koji imaju široke, okrugle listove koji pomažu da se iskoristi pozitivna energija koja teče kroz prostoriju. Ove biljke takođe mogu narasti do visine od oko 10 stopa, što znači da će crpiti još više dobre energije što su veće.

Prednosti feng šuija:
Sreća, obilje, bogatstvo i pojačan protok pozitivne energije

Gde se pozicionirati:
Gumene biljke će najefikasnije povećati energiju u bogatom (jugoistočnom) delu vašeg doma. Takođe su pogodni za trpezarije.

Opšta nega:
Biljkama kaučuka je potrebna jaka, indirektna sunčeva svetlost i mešavina za saksije koja se dobro drenira koja se održava ravnomerno vlažnom redovnim zalivanjem. Đubrenje redovno vršite tokom vegetacije (proleće i leto).

Ficus Ginseng biljka donosi pozitivan Feng Shui
O tome:
Ficus genseng (koji se naziva i kineski banjan) jedno je od drveća koje se popularno koristi u umetnosti bonsaija. Kao rezultat toga, oni su dobro prilagođeni malim kontejnerima i savršeni za privlačenje povoljne energije u manje sobe ili kancelarijske prostore.

Prednosti feng šuija:
Srećno

Gde se pozicionirati:
Savršeno za tamnije sobe, kancelarije sa veštačkim svetlom i bilo koji deo bague gde bi vam moglo koristiti malo sreće.

Opšta nega:
Preferira senku ili veštačko svetlo, retko zalivanje i retko đubrenje.

Calathea biljke za Feng Shui
O tome:
Biljke kalateje su omiljene zbog svog bujnog lišća koje ima upečatljive pruge, šare i boje. Kada birate biljku kalateje za svoj dom, vodite računa o onoj koju odaberete. Neki imaju listove koji su svi zeleni, a ovi mogu tretirati kao druge biljke zelenom koja podstiče lečenje. Međutim, druge kalateje imaju bele pruge ili leđa ljubičaste boje, a ove boje su povezane sa sopstvenim značenjima i oblastima mape Bagua.

Prednosti feng šuija:
Biljke kalateje su cenjene zbog svojih sposobnosti prečišćavanja vazduha i usklađene su sa slavom i pozitivnim reputacijskim prednostima u praksi feng šuija.

Gde se pozicionirati:
Većina kalateja će pružiti najveće prednosti feng šuija kada se postavi na jug vašeg doma ili kancelarije kako bi se poboljšao protok energije u oblasti slave, priznanja i reputacije vaše Bagua mape. Postavite ljubičaste kalateje na istoku ili bogatstvo Bagua.

Opšta nega:
Biljke kalateje preferiraju slabu do srednju sunčevu svetlost i zemljište koje se održava ravnomerno vlažnim uz prilično često zalivanje (u zavisnosti od sezone).

Banana Plants
Biljke banana za Feng Shui
O tome:
Biljke banana – one odgovorne za žuto obojeno voće koje svi volimo – omiljena su biljka u zatvorenom prostoru za potrebe feng šuija. Imaju velike, široke listove koji su povezani sa jakom, pozitivnom energijom u praksi feng šuija.

Prednosti feng šuija:
Mir, prosperitet i pozitivna energija.

Gde se pozicionirati:
Postavite biljku banana na jugoistok svog doma ili jugoistočni ugao vaše kancelarije ili dnevne sobe. Uverite se da je prostor koji odaberete dovoljno velik da primi veličinu biljke banane. Iako verovatno neće davati plodove kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, stabla banana se i dalje smatraju biljkama koje donose plodove, što ih čini prikladnim za stavljanje u veliku trpezariju.

Opšta nega:
Biljkama banana je potrebno puno sunca, često zalivanje, tople temperature iznad 75°F i redovno đubrenje tokom vegetacije (proleće i leto)

Biljke ljiljana mira za Feng Shui
O tome:
Mirni ljiljani imaju izuzetne sposobnosti prečišćavanja vazduha. Pored dopunjavanja kiseonika u zatvorenom prostoru, oni će takođe pomoći u uklanjanju toksina i drugih nečistoća iz vazduha. Ljiljani mira simbolizuju mir i harmoniju, a njihova funkcija u feng šuiju je u skladu sa njihovim simboličkim značenjem.

Prednosti feng šuija:
Smiruje, harmonizuje i neutrališe negativnu energiju

Gde se pozicionirati:
Toplo se preporučuje za kancelarije i kućne kancelarije

Opšta nega:
Potrebna je srednja, indirektna sunčeva svetlost i mešavina za saksije koja dobro drenira. Održavajte tlo vlažnim čestim zalivanjem.

Biljke Aloe Vere za Feng Shui
O tome:
U feng šuiju, biljke aloe vere su donekle suprotne. Imaju tvrde, oštre, šiljaste, šiljaste listove koji se obično povezuju sa negativnom, neprijatnom energijom u feng šuiju. Ovi atributi su takođe povezani sa elementom vatre.

Pošto su aloe vere biljke, one su takođe povezane sa elementom drveta koji hrani vatru, dodatno podstičući njihovu energiju. Uprkos svom obliku, biljke aloe vere sadrže neverovatna lekovita svojstva koja ih čine atraktivnom kućnom biljkom i daju im neke pozitivne feng šui atribute.

Prednosti feng šuija:
Zaštitna energija i bori se protiv negativne energije i loše sreće

Gde se pozicionirati:
Izaberite male biljke aloe vere i stavite ih u centar za lečenje vašeg doma.

Opšta nega:
Nešto puno sunca je u redu, ali biljke aloe vere preferiraju jarko, indirektno svetlo. Zalivajte retko, uvek dopuštajući da se zemlja potpuno osuši pre zalivanja.

Areca Palm za Feng Shui
O tome:
Palma areka (koja se naziva i zlatna trska ili palma leptira) omiljena je u feng šuiju zbog svojih obilnih, mekih, perastih palminih listova koji će ublažiti oštre, negativne energije i uvući meku, pozitivnu energiju u životni prostor. Ove biljke mogu narasti da budu prilično velike, pa ih shodno tome postavite u prostoriju dovoljno veliku da pristane na njihovu veličinu.

Prednosti feng šuija:
Donosi mir, prosperitet i bogatstvo dok privlači pozitivnu energiju i potiskuje lošu energiju

Gde se pozicionirati:
Areka palma je veoma raznovrsna. Može se postaviti u severne, istočne, jugoistočne ili južne oblasti doma gde će povećati produktivnost i privući energiju u ta područja bagua mape.

Opšta nega:
Zahteva puno, jako izlaganje suncu u zatvorenom prostoru, pa čak i vlagu u mešavini sa dobrom drenažom koja nikada nije mokra. Oplodite ovu tešku hranilicu tokom vegetacije od proleća do početka jeseni.

Golden Pothos
Zlatni potos za Feng Shui
O tome:
Zlatni potos je popularna feng šui biljka delimično zbog svoje otpornosti i brzog rasta što ga čini savršenim za kultivaciju na lokacijama koje mogu biti izazovne za druge biljke. Pored toga, njeni obilni listovi u obliku srca savršeni su za iskorištavanje pozitivne energije.

Prednosti feng šuija:
Zaštita i neutralizacija negativne energije

Gde se pozicionirati:
Ove biljke mogu da uspevaju u tamnijim uglovima kuće, što ih čini savršenim izborom za revitalizaciju energije u inače mrtvim ili negativnim prostorima kao što su kupatilo, vrhovi ormara i iznad ormara. Takođe se mogu koristiti za kruženje oko greda koje odišu negativnom energijom.

Opšta nega:
Može da uspeva na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti do srednje ili slabog osvetljenja. Zalivajte svake 1 do 2 nedelje, dopuštajući da se zemlja potpuno osuši između.

Biljke božura za Feng Shui
O tome:
Biljke božura se obično uzgajaju na otvorenom, ali mogu uspevati i unutra. Ovo divno cveće ima beskrajne nabore ružičastih latica i postalo je simbol braka, romantike, sreće i hrabrosti.

Prednosti feng šuija:
Prosperitet, ljubav, brak, romansa i lekoviti odnosi

Gde se pozicionirati:
Božuri najviše rade u odeljku za brak i odnose na mapi bagua. Postavite rezano cveće u severoistočni ugao spavaće sobe ili živu biljku u severoistočni ugao vašeg doma (sve dok to nije spavaća soba). Oni takođe mogu povećati bogatstvo i prosperitet u jugoistočnom delu kuće, pored poboljšanja zdravlja na istoku.

Opšta nega:
Božurima je potrebna puna sunčeva svetlost i ravnomerno vlažno zemljište koje nikada nije vlažno. Đubrite tokom vegetacije da biste podstakli cvetanje.

Biljke filodendrona za Feng Shui
O tome:
Filodendron je omiljena sobna biljka jer se izuzetno lako uzgaja. Veliki listovi u obliku srca filodendrona su idealni za privlačenje pozitivne energije u prostor sa niskim ili negativnim protokom energije. Sa svojim pozitivnim vibracijama i malim zahtevima za negom, ova sobna biljka će vam doneti samo sreću.

Prednosti feng šuija:
Smirujuća energija, obilje i poboljšan protok energije

Gde se pozicionirati:
Postavite filodendrone na tamne, niskoenergetske tačke u zatvorenom prostoru, fokusirajući se na istočni (zdravlje) ili jugoistočni (vreme i prosperitet) delove kuće, kancelarije ili sobe

Opšta nega:
Preferira srednju do nisku indirektnu sunčevu svetlost. Zalivajte svake 1 do 2 nedelje, povećavajući učestalost kada biljka ima više svetlosti tokom proleća i leta.

Biljke koje stvaraju negativnu Feng Shui energiju
Kućne biljke koje donose negativnu energiju u Feng Shui
Kaktusi, šiljasti sukulenti i šiljaste biljke
Oštre igle kaktusa i oštre siluete biljaka smatraju se lošim u feng šuiju i smatra se da crpe negativnu energiju. Iako je kaktuse zabavno sakupljati i zahtevaju minimalnu negu, u feng šuiju zaista nema mesta za njih. Smatra se da njihove oštre igle izazivaju nelagodnost i štete vašem osećaju sigurnosti.

Lažne biljke
Ako možete, uvek koristite prave, žive biljke umesto lažnih biljaka. Ako morate da ukrasite lažnom biljkom, to bi trebalo da bude neverovatno realistično (vrsta realnosti gde morate da osetite listove da biste znali da su svileni).

Nezdrave biljke
Mrtve, umiruće, bolesne ili na neki drugi način nezdrave biljke odvode i smanjuju energiju u prostoru. Dakle, oni će naštetiti vašem feng šuiju i sprečiti vas da uživate u punom potencijalu dobrih vibracija vašeg doma ili kancelarije.

Ako imate bolesnu biljku, možete, naravno, pokušati da je revitalizujete, ali to učinite što pre i odmah uklonite sve odumrle ili obolele delove. Ako je vaša biljka otišla predaleko da bi se spasila, učinite sebi uslugu i izbavite je iz bede pre nego kasnije.

Negovanje pozitivne energije i zdravog okruženja sa kućnim biljkama
Biljke ne samo da imaju potencijal da usmere pozitivnu energiju u vaš životni prostor, već će takođe pročistiti vaš vazduh i napuniti kiseonik. Bez obzira da li odlučite da prihvatite principe feng šuija k srcu kada ukrašavate svoj dom ili kancelariju sobnim biljkama, sigurno ćete imati koristi od toga da u svom životu imate malo više zelene boje.

Često postavljana pitanja o Feng Shui kućnim biljkama:

Gde idu feng šui biljke u kući?
U tradicionalnim feng shui praksama, različite biljke su pogodne za niz položaja u kući u odnosu na bagua mapu. Na primer, filodendroni su najpogodniji za tamne, niskoenergetske tačke u zatvorenom prostoru, fokusirajući se na istok (zdravlje) ili jugoistok (vreme i prosperitet). Areca palme treba postaviti u severne, istočne, jugoistočne ili južne delove doma gde će povećati produktivnost i privući energiju u ta područja bagua mape.

Koje sobne biljke su srećne za dom?
Biljke zmija, biljke žada, biljke Monei Tree, orhideje i biljke bambusa se smatraju posebno „srećnim“ sobnim biljkama.

Koje biljke su loši feng šui?
Oštre igle kaktusa i oštre siluete biljaka smatraju se lošim u feng šuiju i smatra se da crpe negativnu energiju. Svaka lažna, umiruća ili bolesna biljka se takođe smatra lošom u praksi feng šuija.

Gde je ugao bogatstva u kući?
Bogatstvo i prosperitet nalaze se u jugoistočnom uglu karte bagua. Smatrajte da su vaša ulazna vrata ili ulaz najsevernija centralna tačka, tako da bi se bogatstvo nalazilo u krajnjem levom uglu vašeg doma.

Koje biljke su loša sreća u kući?
Biljke pamuka i tamarinda smatraju se dvema najnesrećnijim biljkama koje treba držati u kući. Sve lažne ili bolesne biljke su takođe povezane sa negativnom energijom u praksi feng šuija.

Feng Shui biljke i dom
Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za najbolje Feng Shui biljke za dnevne sobe, kupatila, kuhinje, ulazna vrata, spavaće sobe, hodnici, balkoni, kancelarije, stolovi i oni koji privlače bogatstvo, prosperitet i sreću.