Ljiljani su možda bezvremenski lepi, ali da li ste se ikada sagnuli da udahnete njihov veličanstveni miris, samo da biste ostali sa tvrdoglavim mrljama narandže na košulji? To je polen za vas.

Njegove prašnjave čestice su dizajnirane da se zakače za pčele, pa se stoga lepe i za tkaninu! Ali nemojte paničariti, jer postoji siguran trik za uklanjanje mrlja od polena sa odeće brže nego što bi Meri Popins mogla da je presavije.

Odeća

Prvo, ne dirajte i ne vlažite polen! Iznesite umrljani predmet napolje i dobro ga protresite. Zatim zgrabite rolnu lepljive trake – bilo koja marka će učiniti – i upotrebite lepljivu stranu da podignete polen sa tkanine. Većina toga bi trebalo da nestane brzo i lako.

Potopite svoju odeću u hladnu vodu (nikad vruću, koja može da ‘ostavi’ mrlje) na pola sata i isperite je dva puta, pre nego što nanesete svoj uobičajeni sredstvo za uklanjanje mrlja i operete je kao što sugeriše etiketa za negu. Ostavite da se osuši na vazduhu i ta da! Vaš omiljeni top (jer je uvek omiljeni…) biće kao nov.

Tepih ili presvlake

Ljiljani su ispustili svoj polen na vaš krem tepih ili novu sofu? Dang! Srećom, lepljiva traka radi i na podovima, posebno kada se koristi u kombinaciji sa mlaznicom za usisivač.

Ako i dalje možete da vidite ostatke mrlje, koristite suv sunđer da ga obrišete domaćim rastvorom sirćeta (pomešajte jedan deo sirćeta sa dva dela vode i uvek prvo testirajte na licu mesta!) ili vašim odabranim rastvaračem za hemijsko čišćenje. Nikada ne trljajte polen ili ga četkajte, jer ga to može gurnuti dublje u vlakna. Ubrišite od spolja ka unutra da sprečite širenje mrlje.

Rešite se polena na njegovom izvoru

Ako prolazite kroz rolne lepljive trake, možda je vreme da u potpunosti eliminišete „problem polena“. Očigledno rešenje, osim da ne kupujete ljiljane (nezamislivo!) je da nežno odsečete ili povučete njihove gumene prašnike maramicom čim cvetovi počnu da se otvaraju. Ovo zapravo pomaže ljiljanima da traju duže, jer njihov polen erodira sve latice koje dodirne.

Zvezdani ljiljani, poput onih u našem prelepom ružičastom buketu, imaju izbočene prašnike koje je lakše ukloniti nego druge sorte. Ako želite da zadržite prašnike zbog njihove estetske privlačnosti, razmislite o prskanju laka za kosu. Ovo može sprečiti opadanje polena, ali će obično skratiti život cveta.

Da li ste znali da su ljiljani dobar izbor za alergičare?

Ideja da ovi glavni krivci za bojenje polena mogu biti sve samo ne noćna mora za osobe koje pate od alergija može zvučati smešno, ali je istina!

Veći, svetliji cvetovi, kao što su ljiljani, imaju tendenciju da proizvode teži polen za koji je manje verovatno da će se prenositi vazduhom i iritirati vaše disajne puteve. To je zato što lakše privlače pčele i leptire, što znači da ne moraju da se oslanjaju na oprašivanje vetrom.

Ako kupujete cveće za nekoga ko je sklon njuškanju izazvanom polenom, izbegavajte bukete prepune divljeg cveća (bez tratinčica, gipsofila itd.) i obratite pažnju na sledeće vrste:

Ruže

Ruže se samooprašuju i jedva ispuštaju polen u vazduh. Divno mirišu, izgledaju elegantno i neće izazvati curenje iz nosa vašem srećnom primaocu!

Gladiolus

Ovi visoki cvetovi u obliku mača bacani su na pobedničke gladijatore u rimsko doba. Oni prave gust, lepljiv polen koji retko ustaje u vaše nozdrve.

Lale

Ovaj veoma voljeni prolećni cvet poznat je po svom obliku čaše i jarkim bojama. Proizvodi teški polen koji se čvrsto drži prašnika.

Hortenzija

Ova vrsta koja se ističe daje divne plave, roze, ljubičaste i bele cvetove zbog kojih svaki aranžman izgleda luksuzno ispunjen. Oni proizvode ograničenu količinu polena.

Dužica

Poznate po svojoj tamnoljubičastoj i jarko žutoj boji, perunike imaju težak polen koji ostaje zarobljen u njihovim dugim, delikatnim laticama.

Božur

Ovaj romantični letnji favorit zadržava polen između svojih mekih, bluzastih slojeva. Jedini problem je što je teško odoljeti njušenju sorti božanskog mirisa!

Orhideja

Ovaj popularni egzotični cvet ne proizvodi skoro nikakav polen i često dolazi u saksiji. U našem asortimanu postoji više od 25.000 vrsta orhideja, sa ružičastim i belim sortama.