Gde postaviti biljke Croton u kući

Najbolje lokacije za biljke Croton za Feng Shui i optimalnu negu

Ukrašavanje kuće kućnim biljkama kao što je Croton nije samo odličan način da unesete prirodu u zatvoreno, već vam može pomoći da postignete i duhovne ciljeve. Prakse kao što je Feng Shui uzimaju u obzir ukrase poput živih biljaka kada određuju kako će energija teći u vašem domu. Osim duhovne simbolike i razmatranja za biljke Croton, morate uzeti u obzir i fizičke potrebe biljaka. Evo šta treba da znate da biste pravilno pozicionirali bilo koju vrstu biljke Croton u svom domu ili kancelariji za optimalnu negu biljaka i protok energije.

Gde postaviti biljke Croton u kući – najvažnije

Kao i većina živih kućnih biljaka, biljka Croton se dobro ponaša kada se nalazi na istoku ili jugoistoku, prema Feng Shuiju. Krotoni uspevaju na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti, tako da bi pozicija nekoliko stopa udaljena od prozora okrenutog prema istoku ili jugu, zaštićena delimično povučenom slepom ili providnom zavesom najmanje šest sati dnevno, bila idealna za optimalnu negu biljaka.

O biljkama Croton

Vrste krotonskih biljaka značajno se razlikuju po izgledu, čak i među ograničenim vrstama koje se uzgajaju kao kućne biljke. Svi imaju relativno krute listove sjajnog izgleda zbog tipičnog pustinjskog staništa u kojem biljke imaju tendenciju da rastu.

Rod je deo porodice Euphorbiaceae, koja uključuje mnoge druge biljke prilagođene pustinji kao što su Spurge i Euphorbia. Rod Croton je poreklom iz Malezije, Južne Azije, Pacifičkih ostrva, Severne Amerike i nekih delova Afrike.

Vrste popularne kao baštenske ili kućne biljke, zahvaljujući svom mnoštvu upotreba i prednosti i obično imaju lišće jarkih ili višebojnih boja i neobične oblike listova. Neki krotoni rastu iz glavnih stabljika ili struktura nalik deblu, ali većina varijeteta formira više nezavisnih stabljika da podrže po nekoliko listova.

Gotovo sve popularne biljke Croton koje se prodaju kao kućne biljke, posebno su razne vrste Croton variegatum. Ovo može biti iznenađujuće jer svaka sorta može izgledati drastično drugačije od sledeće.

Na primer, lako je misliti da su sorte „Dreadlock“ i „Gold Star“ potpuno različite vrste, ali to su jednostavno sorte iste. To znači da uprkos varijacijama boja i zanimljivim vrstama lišća, skoro svim ovim biljkama je potrebna ista vrsta nege i pozicioniranja u kući. Lako je posedovati različite biljke Croton bez potrebe da se prilagođavate širokom spektru uslova u vašem području kućnih biljaka.

Croton Biljke i Feng Shui

Feng Shui ostaje relevantan i danas, iako je počeo pre stotinama godina kao drevna kineska praksa postavljanja grobnica i drugih ceremonijalnih područja. U modernim vremenima, često se primenjuje na kuće i kućne biljke.

Čak i ako ne možete da promenite način na koji je vaš dom izgrađen, možete urediti ukrase kao što su biljke Croton da biste stvorili bolje energetske obrasce prema mapi poznatoj kao Bagua. Bagua se koristi za orijentaciju određenih karakteristika u kući prema kardinalnim pravcima kompasa.

Tradicionalne metode zahtevaju korišćenje kompasa i poravnanje Bague sa pravim severnim pravcem, dok neformalnije prakse uključuju poravnavanje karte sa ulazom u kuću bez obzira na smer kompasa.

Biljke krotona igraju zanimljivu ulogu u Feng Shui-u, jer čak i kada su žive, smatraju se delom elementa drveta. Drvo simbolizuje snagu, stabilnost, rast i zajedništvo kada se koristi za najbolje prednosti u ovoj praksi.

Croton biljke daju zabavnu i pomalo razigranu stranu ovoj energiji jer su šarenije i imaju neobičnije oblike lišća od drugih sobnih biljaka. Ovo im pomaže da generišu pozitivnu energiju, a da ne budu tako neodoljivi kao neke druge uobičajene kućne biljke, kao što je biljka zmija.

Croton biljke nude opštu simboliku pozitivne promene, radosti u suočavanju sa nedaćama i prevazilaženja životnih izazova. Pošto neke sorte imaju više boja u lišću, često se koriste da unesu mešavinu elemenata u prostoriju kojoj nedostaje vatra (crvena) ili zemlja (žuta), kao i drvo. Koristite sadilicu ili saksiju bele boje, u ovom slučaju, da biste maksimalno povećali energetske prednosti biljke.

Gde postaviti biljke Croton u kući

Biljke se koriste za stvaranje energije i povećanje fokusa na određene delove kuće. Bagua se koristi da odredi gde biljke poput Crotona pripadaju u kući, ali ne može vam reći gde će biljka zapravo uspevati.

Moraćete da uravnotežite praktične potrebe biljke sa preporukama praksi kao što je Feng Shui da biste pronašli pravi položaj. Prema Feng Shuiju, žive biljke kao što je Croton pružaju najbolji podsticaj e-e u vašem domu energija kada se nalazi u istočnom i jugoistočnom delu doma. Ovi delovi kompasa podstiču rast vašeg bogatstva i prosperiteta, na jugoistoku, ili vaše porodice, na istoku.

Ako odaberete razne krotonove sa crvenkastim listovima, takođe možete pomoći da stimulišete element vatre na jugu kuće za više priznanja i slave. Sorte krotona sa malim i kovrdžavim listovima mogu se postaviti u skoro svaku prostoriju jer povećavaju energiju bez previše za prostor, posebno ako se drže u uglu.

Saveti za postavljanje za potrebe Crotona

Pronalaženje pravog mesta za Croton biljku je malo komplikovanije kada pređete preko preporuka Feng Shuija.

Ovoj biljci je potrebno više svetlosti nego ljiljanima mira ili biljkama zmija, tako da će morati da budu u krugu od dva do tri metra od prozora koji ima dobru izloženost najmanje šest sati dnevno. Ipak, oni lako mogu da izgore ako su izloženi direktnom suncu duže od kratkih perioda tokom dana.

Odabir prozora sa jugoistočnom ili istočnom ekspozicijom daje im obilje jutarnjeg svetla dok minimizira rizik od opekotina od direktnog popodnevnog sunca. Ovo se takođe dobro uklapa u preporuke Feng Shui poravnanja.

Biljke krotona mogu lako da podnesu postavljanje blizu ulaza ili u ugao sve dok ima dovoljno svetla.

Gde ne smeti biljke krotona u kući

Pošto biljke Croton generišu energiju i stimulišu aktivnost, ne preporučuju se za postavljanje u spavaću sobu. Feng Shui principi zahtevaju da se ove biljke drže u oblastima koje se koriste za rad ili okupljanje sa porodicom i prijateljima.

Takođe je uobičajen savet da sobne biljke držite dalje od ulaza i izlaza u spoljašnjost kuće. Ako ih postavite preblizu vratima, ne samo da će energija napustiti vaš dom umesto da ostane unutra, već je praktičan savet da sprečite propuh da utiče na zdravlje biljke.

Ako biljku Croton postavite blizu prozora, pazite da je držite najmanje dva do tri metra od stakla kako biste sprečili opekotine od sunca i probleme sa propuhom.

Takođe je vredno napomenuti da se biljke Croton smatraju toksičnim za kućne ljubimce, pa je često pametno držati ih van domašaja vaših krznenih prijatelja ako je moguće.

Gde postaviti Croton biljke na otvorenom

Mnoge sorte Crotona se uzgajaju na otvorenom, gde u nekim oblastima mogu dostići maksimalnu visinu od 10 stopa ili više.

Ako premeštate biljke Croton u saksiji tokom leta napolje, držite ih na indirektnom suncu jer neće imati veću masu korena da se prilagode punom izlaganju suncu.

Posadite ih blizu zaštićenog mesta uz zid da biste povećali toplinu, posebno ako ste u klimatskoj zoni na ivici gde uspevaju.

Osnovna nega biljaka Croton

Croton biljkama je potrebno jako, ali indirektno svetlo najmanje šest sati dnevno. Preferiraju tople, ali ne vruće temperature kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Oni preferiraju više nivoe vlažnosti od 60% i više i najbolje će rasti u vlažnoj prostoriji ili sa sopstvenim ovlaživačem u blizini.

Oplodite biljku đubrivom za kućne biljke opšte namene u pola snage jednom mesečno tokom vegetacije da biste održali boju i novi rast listova (i sprečili opadanje listova krotona). Koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira i zalijte kada se prvi centimetar zemlje potpuno osuši.

Biljke krotona će takođe imati koristi od malog obrezivanja u prolećnim i letnjim mesecima i trebalo bi da budu presađene kada se vežu na koren i prerastu sadašnju posudu za saksiju. Takođe ćete morati da pazite na sve uobičajene štetočine i bolesti Croton biljaka.

Za one koji žele da prošire svoju Croton kolekciju, ove biljke se takođe mogu razmnožavati.

Gde da postavite Croton biljke Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za biljku Croton?

Istočne, južne i jugoistočne sobe dobro funkcionišu u skladu sa svetlosnim potrebama biljke i preporukama Feng Shuija.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka Croton?

Držite Croton biljke najmanje dva metra od prozora, tako da nisu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Pazite i na to kako se izloženost svetlosti menja iz zime u leto, potencijalno udaljavajući biljku zimi.

Mogu li da stavim svoju Croton biljku u ugao?

Feng Shui postavljanje biljaka zahteva postavljanje živih biljaka u uglove. Razmislite o korišćenju dodatnog osvetljenja ako biljku Croton postavite u ugao.

Da li Croton biljke uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Croton biljkama je potrebno dosta indirektnog osvetljenja da bi uspele. Razmislite o zmijskim biljkama ili ljiljanima mira za oblasti sa slabim osvetljenjem.

Da li Croton biljke tolerišu propuh?

Držite Croton biljke zaštićene od vrućih i hladnih propuha.
Gde postaviti biljke Croton – poslednja reč

Uzgajati razne vrste Croton mravi da dodaju boju i zabavne oblike vašem domu. Razmislite o korišćenju Feng Shuija za vođenje postavljanja nakon što razmotrite osnovne potrebe ovih posebnih sobnih biljaka. Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj biljaka Crotona kod kuće.