Da li su ruze otrovne za macke Osnovni vodic za vlasnike kucnih ljubimaca

Ruže su prelepo, kultno cveće poznato po svom fantastičnom mirisu. Međutim, ovaj opojni miris može privući neželjenu pažnju krznenih prijatelja kao što su mačke. Važno je znati da li su ruže bezbedne za mačke. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o tome da li su ruže otrovne za mačke ili ne.


Česta pitanja da li su ruže toksične za mačke:

Da li su ruže otrovne za mačke?
ASPCA (Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama) navodi ruže kao netoksične za mačke . Kao takve, ruže u većini slučajeva ne bi trebalo da budu fatalne za mačke. Međutim, ruže i dalje mogu izazvati nelagodu kod mačaka i manje povrede ako se progutaju ili četkaju.

Kakve efekte ruže imaju na mačke?
Iako ruže nisu toksične za mačke, ipak mogu izazvati manje povrede ili probleme. Kada mačke progutaju lišće ili cvetove ruže, mogu iskusiti manju nelagodnost u stomaku. Ovo može dovesti do povraćanja ili dijareje, iako simptomi treba da traju samo nekoliko sati. Ako vaša mačka nastavi da povraća ili ima dijareju duže vreme, problem može biti ozbiljniji.

Najopasniji delovi ruža za mačke su trnovite stabljike. Kada se mačke četkaju o grmove ruža, mogu ih ubode ili poseku trnje. A ako vaša mačka proguta komad stabljike, trnje može izazvati unutrašnje oštećenje.

Šta učiniti ako vaša mačka pojede ružu

Ako vaša mačka pojede deo grma ruže, pažljivo ih pratite nekoliko sati. Obično vaša mačka može doživeti povraćanje ili dijareju ako je pojela neke listove ili cvetove. Međutim, ako je vaša mačka progutala neke od trnja, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema.

Ako vaša mačka ima gastronomske poteškoće nekoliko sati nakon što je jela ružu, pozovite svog veterinara. Takođe bi trebalo da pozovete veterinara ako vaša mačka doživi prekomerno slinjenje, dahtanje, napade ili drhtanje.

Ružino trnje takođe može da povredi vaše mačke tako što ih seče ili ubode. Ako je vaša mačka bila u kontaktu sa grmom ruže, proverite da li ima povreda. Ako pronađete bilo kakve posekotine, tretirajte ih nekom antibiotskom masti.

Kako držati svoje mačke podalje od ruža
Možete zaštititi svoju mačku i svoje ruže jedno od drugog na nekoliko načina. Najlakši način je da koristite fizičke barijere da zaštitite svoju mačku od ruža. U idealnom slučaju, ovo bi trebao biti kavez ili nešto što u potpunosti zatvara vaše ruže tako da vaša mačka ne može da se popne na barijeru.

Takođe možete da odsečete trnje svoje ruže kako biste sprečili da se vaša mačka povredi. Međutim, ovo može učiniti vaše ruže ranjivijim na druge životinje koje bi ih mogle pojesti.

Drugi način da odvojite svoje ruže i mačku je da koristite prateće biljke da odbijete ili odvratite vašu mačku. Biljke poput nevena proizvode neprijatne mirise koje mačke ne vole. Alternativno, biljke poput mačje trave mogu odvratiti vašu mačku od vaših ruža.

O ružama

Ruže su listopadne višegodišnje grmlje ili vinove loze iz porodice Rosaceae. Većina ruža je porijeklom iz Azije, iako je nekoliko vrsta porijeklom iz Evrope, Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Hortikulturari širom sveta su takođe uzgajali hiljade sorti ruža.

Ruže se uglavnom dele u tri glavne grupe; stare baštenske ruže, vrste ruža i moderne ili hibridne ruže. Unutar ovih grupa, ruže se takođe dele na različite tipove, kao što su ruže penjačice, Floribunda ruže i minijaturne ruže.

Ove prelepe listopadne trajnice imaju velike jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove sa pet latica. Mnoge sorte ruža takođe proizvode divne mošusne ili opojne mirise. Ruže takođe imaju perasto lišće sa nazubljenim ivicama i drvenaste stabljike prekrivene oštrim bodljama. Štaviše, ruže su bogate simboličkom vrednošću i pokrivaju mnoštvo lepih boja.

Česta pitanja da li su ruže toksične za mačke:

Šta se dešava ako moja mačka pojede moje ruže?
Ako vaša mačka jede vaše ruže, može doći do nekih manjih gastronomskih problema kao što su dijareja ili povraćanje. Obično ovi simptomi treba da traju samo nekoliko sati.

Da li mačke ne vole ruže?
Mačke privlače ruže jer ovo cveće proizvodi jake mirise. Kao takve, radoznale mačke će često njušiti ruže da bi istražile.

Kako da držim mačke dalje od ruža?
Držite mačke dalje od svojih ruža koristeći fizičke barijere ili prateće biljke poput nevena ili mačje trave.

Okončanje
ASPCA navodi ruže kao netoksične za mačke. Međutim, mačke mogu iskusiti neke manje gastronomske probleme poput dijareje ili povraćanja ako jedu listove ruže ili cveće. Mačke takođe mogu biti povređene trnjem ruže, posebno ako ih slučajno progutaju. Držite mačke dalje od svojih ruža koristeći fizičke barijere ili prateće biljke.