najboljih feng šui biljaka za bogatstvo prosperitet i sreću

Dobrodošlicu bogatstvu i prosperitetu u svoj dom ili kancelariju sa ovim Feng Shui odobrenim biljkama

Praksa feng šuija se fokusira na balansiranje elemenata u vašem domu kako bi se stvorio povoljan, pozitivan, slobodan protok energije kroz prostor. Koristeći principe feng šuija, takođe možete da ugradite kućne biljke u svoje dizajne kako biste podstakli i pozvali energije bogatstva, prosperiteta i sreće da uđu u vaš dom.


Najbolje biljke za bogatstvo, prosperitet i sreću u Feng Shuiju

Najbolje biljke za bogatstvo, prosperitet i sreću u feng šuiju uključuju biljke sa mekim i/ili zaobljenim listovima u obliku novčića koji nemaju oštre ivice ili siluete. Neke od najpovoljnijih biljaka u feng šuiju uključuju srećni bambus, stabla novca, zlatni pothos, biljke hade i bostonske paprati.

Uloga biljaka u feng šuiju

Feng shui je sve u stvaranju dizajna doma koji neguje uravnoteženu, pozitivnu i negujuću energiju u vašem domu. Ova harmonija energije se delimično postiže balansiranjem elemenata drveta, zemlje, metala, vode i vatre u svakom prostoru u vašem domu.

Svi ovi elementi su predstavljeni različitim vrstama objekata, materijala i boja. Biljke su povezane sa energijom drveta. Pošto ih treba zaliti, ponekad se mogu povezati i sa energijom vode.

Energija drveta, poput one koju unose i stvaraju kućne biljke, dodaje rast, fleksibilnost, vitalnost, ljudsko srce i ljubaznost prostoru.

O bogatstvu, prosperitetu i sreći u Feng Shui-u i na mapi Bagua

Feng shui dizajn je zasnovan na grafikonu koji se zove Bagua mapa. Bagua mapa se može koristiti za podelu kuće (u celini), svake sobe ili čak svake površine na zasebne delove. Svaki odeljak odgovara oblasti života, elementu (i njegovim odgovarajućim bojama, oblicima i materijalima) i kardinalnom pravcu.

Sever – Karijera; vodeni element
Severozapad – Uslužni ljudi i putovanja; metalni element
Zapad – Deca i kreativnost; metalni element
Jugozapad – Ljubav i partnerstva; element zemlje
Jug – Slava i ugled; vatrena stihija
Jugoistok – bogatstvo i prosperitet; element od drveta
Istok – Porodica i zdravlje; element od drveta
Severoistok – Znanje i kultivacija; element zemlje
Centar – Zdravlje i blagostanje; element zemlje
Sa Bagua mapom, kardinalni pravci su poravnati sa severom na prednjem ulazu u kuću ili u sobu – zapravo nisu usklađeni sa stvarnim kardinalnim pravcima i orijentacijom kuće pomoću kompasa.

Biljke se mogu postaviti na lokacije u kući koje odgovaraju delovima mape Bagua koji su povezani sa elementom drveta. Međutim, oni se takođe mogu postaviti u one delove soba u drugim uglovima kuće kako bi privukli rast i vitalnost u druge oblasti vašeg života. Na primer, da biste privukli pozitivnu energiju u deo svoje karijere, onda biste mogli da postavite sobnu biljku u istočni ili jugoistočni ugao severnog dela vašeg doma.

Za više pogledajte naše detaljne vodiče za najbolje Feng Shui biljke za dnevne sobe, hodnike, kuhinje, kupatila, spavaće sobe, kancelarijske stolove i ulazna vrata.

Najbolje biljke za bogatstvo, prosperitet i sreću u Feng Shuiju
Prilikom odabira kućnih biljaka za potrebe feng šuija, važno je odabrati zdrave biljke koje uglavnom imaju meke ili zaobljene listove kako bi izvukle najpozitivnije vrste energije. Ove vrste biljaka se smatraju povoljnim. S druge strane, bolesne, umiruće, mrtve, oštre ili šiljaste biljke mogu stvoriti negativnu energiju (otrovne strelice) u prostoru.

1. Biljka kaučuka (Ficus elastica)
Kaučuk se kaže da privlači sreću, bogatstvo i prosperitet u feng šuiju. Potrebna im je svetla, filtrirana sunčeva svetlost, ravnomerno vlažno zemljište i dobro drenirajući kontejner da bi uspeli.

Ove biljke imaju sjajno zeleno lišće ovalnog oblika i mogu narasti do visine između 8 i 11 stopa u zatvorenom prostoru. Iako je ovom visinom lakše upravljati od skoro 100 stopa koje mogu dostići u svom prirodnom staništu, najbolje je da svoju postavite na dovoljno veliku lokaciju da ne stvarate nikakve energetske blokove ili crpite previše energije u mali prostor.

2. Drveće citrusa (Citrus)
Sve biljke koje donose plod smatraju se prosperitetnim i srećnim u feng šuiju – čak i ako je malo verovatno da će zaista procvetati i dati plodove kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Biljke, poput drveća citrusa (narandže, limuna, grejpfruta ili limete), mogu pomoći u stvaranju obilja, rasta i pozitivne energije u bilo kom aspektu vašeg života, prema svom položaju na mapi Bagua.

Drveće citrusa zahteva što je više moguće direktne, jarke sunčeve svetlosti svakog dana; više od šest sati je idealno. Dakle, osim ako nemate veoma sunčanu lokaciju u svom domu da biste podržavali napredno, zdravo drvo citrusa, možda bi bilo preporučljivo da izaberete druga biljka sa ove liste jer nezdrave biljke koje se bore mogu generisati negativnu energiju.

3. Ginseng Ficus (Ficus retusa i Ficus microcarpa)

Biljke fikusa ginsenga smatraju se srećom u feng šuiju. Oni takođe mogu da generišu energiju izobilja i bogatstva jer su članovi porodice smokve i mogu da daju plod. Pored toga, biljke ginsenga fikusa su stručnjaci za prečišćavanje vazduha.

Biljke fikusa ginsenga se obično uzgajaju kao bonsai stabla. Razvijaju debela, lukovičasta debla iz kojih niču nežne grane mekih, jajastih listova. Ove biljke zahtevaju puno sunca, vlažnost (svakodnevno prskanje listova vodom može biti korisno) i ravnomerno vlažno zemljište u dobro dreniranoj posudi da bi uspevale.

4. Biljka žada (Crassula ovata)

Biljke žada su toliko snažno povezane sa srećom, bogatstvom i prosperitetom da drugi uobičajeni nazivi za njih uključuju biljka novca i srećna biljka. Ovi sukulenti imaju meko zaobljene segmente listova u obliku novčića i čvrste smeđe stabljike koje izgledaju kao mala stabla drveća.

Biljke od žada zahtevaju najmanje šest sati jarke sunčeve svetlosti svakog dana, pri čemu mlađe biljke preferiraju indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost, a zrelije biljke preferiraju malo direktne sunčeve svetlosti. Zalijte biljku žada velikodušno kada se njena zemlja potpuno osuši i dozvolite da sva višak vode iscuri iz lonca. Uz odgovarajuću negu, biljke žada nisu previše podložne štetočinama i bolestima.

Biljke žada su takođe relativno sporo rastu i neće zauzeti nijedan prostor u vašem domu ili kancelariji.

5. Aloe vera (Aloe vera)

Biljke aloe vere imaju bodljikave, oštre segmente listova u obliku koplja koji bi se obično povezivali sa negativnom energijom i otrovnim strelama u feng šuiju. Dakle, pomalo je iznenađujuće da se aloja vera smatra povoljnom biljkom u feng šuiju koja uvlači pozitivnu energiju i sreću u dom. To je u velikoj meri posledica njegovih nadaleko poznatih zdravstvenih i lekovitih svojstava.

Biljke aloe vere su pustinjski sukulenti i zahtevaju slične uslove da bi dobro rasle. Vašoj će trebati dobro drenirajuće zemljište, puno direktne sunčeve svetlosti, topla lokacija i vrlo retko zalivanje. Biljku aloe vere treba zalivati samo jednom u dve do tri nedelje tokom leta, a još ređe tokom zimskog perioda mirovanja.

6. Biljka novčanog drveta (Pachira akuatica)

Još jedna biljka koja ima uobičajeno ime stablo novca, Pachira akuatica, smatra se da privlači srećnu energiju, bogatstvo i prosperitet u feng šuiju. Imaju mekane, lepršave, jajaste listove i čvrste, smeđe stabljike koje su obično pletene dok se uzgajaju.

Drveće novca najbolje raste kada se nalazi na mestu bez promaje hladnog ili toplog i suvog vazduha. Pored toga, poželećete da budete sigurni da vaše stablo novca dobija puno svetle, filtrirane sunčeve svetlosti, dok istovremeno održava tlo ravnomerno vlažnim, ali nikada vlažnim. Stabla novca su posebno podložna truleži korena.

7. Salon Palm (Chamaedorea elegans)

U feng šuiju, salonske palme su klasifikovane kao biljke sreće. Imaju debele čuperke mekih palminih listova koji niču u svim pravcima i savršeni su za uvlačenje pozitivne energije dok apsorbuju i neutrališu negativne otrovne strele. U feng šuiju, unutrašnje palme se generalno koriste za donošenje ravnoteže i harmonije u unutrašnje prostore. Takođe su odlični prečišćivači vazduha.

Salonske palme uspevaju na srednje do jakoj indirektnoj ili filtriranoj sunčevoj svetlosti u toplim i vlažnim sredinama. Zalijte palmu tek kada se njena zemlja osuši i ostavite da se sav višak vode iscedi iz saksije.

8. Paukove biljke (Chlorophitum comosum)

Biljke pauka su srećne biljke koje crpe pozitivnu energiju na bilo koju lokaciju na kojoj se nalaze u domu. Takođe imaju moćne sposobnosti prečišćavanja vazduha koje će poboljšati svako unutrašnje okruženje.

Biljke pauka su jedna od najlakših i najprilagodljivijih sobnih biljaka za uzgoj, što ih čini savršenim izborom za početnike zelene palice sa uzvišenim feng šui težnjama, jer neće biti teško održati svoju zdravu i naprednu u svom domu. Za najbolje rezultate, obezbedite vašoj biljci pauka mešavinu za saksije koja dobro drenira, dosledno zalivanje, puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti i dovoljnu vlažnost.

9. Bosiljak (Ocimum basilicum)

U feng šuiju, bosiljak je popularan izbor za postavljanje blizu ulaznih vrata. Smatra se da njegove aromatične osobine pozivaju pozitivnu, isceljujuću energiju unutra. U feng šuiju, bosiljak takođe može da apsorbuje negativnu energiju, posebno onu svakoga ko je bolestan u kući.

Pošto je biljka, bosiljak je takođe prikladna biljka za stavljanje u kuhinju u kući. Međutim, budite pažljivi da u svoju kuhinju stavite previše živih biljaka drvenog elementa koji su povezani sa vatrom. Pošto element drveta hrani element vatre u feng šuiju, ovo bi moglo stvoriti neuravnoteženu energiju u ovoj oblasti vašeg doma.

Da bi dobro rastao, bosiljku je potrebno šest do osam sati sunčanja svaki dan i zemljište koje se održava vlažnim. Dakle, moraćete da obezbedite svojim oko jedan inč vode svake nedelje (više po toplom, suvom vremenu i manje po hladnom, vlažnom vremenu).

10. Lucki Bambus (Dracaena sanderiana)

Srećni bambus zapravo uopšte nije bambus; to je vrsta biljke dracaena. Međutim, njene tanke stabljike i mekani izdanci lišća podsećaju na bambusovu travu, i odatle potiče uobičajeno ime biljke.

U feng šuiju, srećni bambus je veoma popularna biljka za privlačenje sreće, prosperiteta i bogatstva. Sa svojim visokim, tankim stabljikama takođe pruža savršen oblik za poboljšanje elementa drveta u vašem dizajnu.

Lucki bambus je takođe prilično jednostavan za uzgoj. Preferira delimičnu senku od srednje filtrirane sunčeve svetlosti i može se uzgajati u lepim vazama sa vodom sa ukrašenim vodenim perlama. Samo vodite računa da često menjate vodu kako biste sprečili rast bakterija i bilo kakve neprijatne mirise koji bi mogli da priguše svu pozitivnu energiju.

11. Orhideje (Orchidaceae)

Smatra se da orhideje donose prosperitet, sreću i sreću. Takođe imaju jake asocijacije na plodnost, ženstvenost i romantiku. U feng šuiju, oni se mogu postaviti u bilo koju oblast mape Bagua kako bi promovisali plodnost, obilje i sreću. Iako se obično smatra da biljke imaju previše energije za smeštaj u spavaćoj sobi, orhideje su jedna od retkih vrsta biljaka koje se mogu postaviti u spavaću sobu kako bi poboljšale odnose i brak.

Iako postoje desetine hiljada vrsta orhideja, i svaka ima malo drugačije zahteve za negu i životnu sredinu, većina preferira da prima jaku, filtriranu sunčevu svetlost na lokaciji sa umerenom do visokom vlažnošću i moraju imati dobro dreniranu posudu sa posudom bez zemlje. srednje.

12. Biljka strelice (Singonium podophillum)

Biljka sa vrhom strelice dobila je ime po obliku svojih atraktivno šarenih listova koji imaju pet režnja po komadu. U feng šuiju, ovih pet režnjeva odgovaraju pet elemenata, stvarajući savršenu ravnotežu energije unutar biljke. Ovo generiše neverovatno pozitivnu, uravnoteženu, harmoničnu energiju u svakom prostoru koji može privući sreću.

Iako ove biljke preferiraju visoku vlažnost, mogu preživeti u umerenoj ili prosečnoj vlažnosti u zatvorenom prostoru. Preferiraju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Direktno sunce može spržiti njihove nežne listove.

13. Mirni ljiljan (Spathiphillum)

U feng šuiju se kaže da ljiljani mira pretvaraju negativnu energiju ili otrovne strele u pozitivnu energiju svojim mekim, tekućim listovima i delikatnim belim cvetovima. Za najbolje rezultate, postavite svoje na lokaciju u svom domu gde biste mogli da doživite više stresa nego inače, na primer u kućnoj kancelariji.

Mirni ljiljani vole da im je zemlja uvek umereno vlažna i ne podnose dobro direktnu sunčevu svetlost. Kao rezultat, svako direktno sunce može da im se osuši i sprži. Postavite svoj na mesto gde će dobiti mnogo filtrirane, indirektne sunčeve svetlosti.

14. Bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata)

Bostonske paprati, sa svojim mekim, tekućim viticama, smatraju se srećnim biljkama u feng šuiju koje imaju moć da generišu pozitivnu energiju i apsorbuju negativnu energiju.

Ove biljke zahtevaju često zalivanje, vlažno okruženje i filtriranu sunčevu svetlost, što ih čini dobrim izborom za postavljanje u ili blizu kupatila u vašem domu, jer je ovo obično najvlažnija lokacija gde direktna sunčeva svetlost obično nije problem sa svim prozorima. .

15. Biljka zmija (Dracaena trifasciata)

Uprkos svojim tvrdim, šiljastim listovima u obliku koplja, biljke zmija su zapravo povezane sa srećom i pozitivnom energijom u feng šuiju. Ovo može biti zbog činjenice da poseduju neverovatnu sposobnost prečišćavanja vazduha i da ih je lako uzgajati i brinuti o njima.

Sa svojim listovima usmerenim nagore, biljke zmija mogu da uravnoteže tešku energiju koja se spušta na dole plafonske instalacije poput ventilatora ili greda. Biljke zmija mogu uspevati na bilo kom nivou svetlosti, ali više vole jarko indirektno sunce.

16. Zlatni potos (Epipremnum aureum)

Zlatni potos je jedna od biljaka koje su najjače povezane sa pozitivnom energijom u feng šuiju. To je zahvaljujući biljnoj lozici mekih listova u obliku srca, njenoj neverovatnoj izdržljivosti i jednostavnom načinu na koji raste. Ne samo da biljke zlatnog potosa mogu da generišu sopstvenu pozitivnu energiju koja donosi sreću, već i apsorbuje negativnu energiju u prostoru.

Ove biljke mogu da uspevaju bilo gde, tako da ih je u feng šui praksama najbolje postaviti u tamne uglove vašeg doma (kao što su vrhovi ormara), gde pozitivna energija može biti zarobljena i smanjena.

17. Afričke ljubičice (Streptocarpus sect. Saintpaulia)
Afričke ljubičice (Streptocarpus sect. Saintpaulia)
Afričke ljubičice imaju mekane, nejasne, okrugle listove koji simbolizuju bogatstvo i često cvetaju ljubičastim cvetovima, boja koja simbolizuje iznese prosperitet. U feng šuiju, ove lepe biljke mogu privući energiju sreće, prosperiteta i bogatstva.

Afričke ljubičice imaju reputaciju da su izbirljive i teške za uzgoj, ali primarna briga je način na koji se zalijevaju. Ako svoje posadite u posudu za samozalivanje koja im obezbeđuje vlagu odozdo prema gore, onda ne bi trebalo da imate problema sa podizanjem zdravih biljaka.

18. Biljke jasmina (jasmin)

Zahvaljujući svom lepom, cvetnom mirisu, biljke jasmina su povezane sa pozitivnom energijom i bogatom romantikom u feng šuiju, što ih čini još jednim prikladnim izborom (posebno njihovo rezano cveće) za spavaću sobu.

Da biste uzgajali biljku jasmina u zatvorenom prostoru, biće vam potrebna prilično sunčana lokacija koja biljci pruža najmanje šest sati punog sunca svakog dana i dva do četiri sata delimičnog sunca ili senke svakog dana. Takođe zahtevaju ravnomerno vlažno tlo i preferiraju umerenu do visoku vlažnost.

19. Kineski zimzelen (Aglaonema)

Kineske zimzelene biljke su veoma popularna kućna biljka zahvaljujući svom atraktivnom raznobojnom lišću koje često sadrži svetlocrvene ili srebrnaste oznake na živopisnoj zelenoj pozadini. Ove biljke simbolizuju prirodu i čistoću, au feng šuiju crpe pozitivnu energiju i donose sreću.

Biljke aglaoneme uspevaju u punoj senci do delimično filtriranog sunca i preferiraju ravnomerno vlažno zemljište koje nikada ne postaje vlažno ili preplavljeno. Zalivajte tek kada se zemlja potpuno osuši.

Srećne, zdrave biljke za bogatiji, srećniji i prosperitetniji dom
Kad god koristite biljke u feng šui dizajnu, imajte na umu da je zdravlje biljke od najveće važnosti. Postavljanje srećne biljke na lokaciju u vašem domu koja ne nudi pravo okruženje za biljku da napreduje dovešće do pogoršanja zdravlja biljke, a zatim će stvoriti negativnu energiju u prostoru.

Dakle, kada kupujete feng šui biljke za svoj dom, obratite veliku pažnju na njihovu negu i zahteve životne sredine kako biste bili sigurni da ćete imati srećnu, zdravu biljku koja proizvodi puno pozitivne energije.

Feng Shui biljke i dom

Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za najbolje Feng Shui biljke za dnevne sobe, kupatila, kuhinje, ulazna vrata, spavaće sobe, hodnike, balkone, kancelarije i stolove.