uobičajenih razloga zašto vaša biljka žada opada lišće

Kako upravljati biljkom žada koja opada lišće kod kuće

Biljka žada ima klasičan sočan izgled koji sazreva u drvo tipa bonsai kako sazreva tokom godina i nudi sve vrste upotrebe i prednosti u domu. Iako je neka količina opadanja listova potpuno neizbežna kod ove biljke tokom vremena, nije normalno izgubiti više od jednog ili dva lista odjednom. Pazite na uobičajene uzroke da biljka žada opada lišće kako biste bili sigurni da ćete svoje kućne biljke održavati zdravim tokom cele godine.


Biljke žada najčešće opadaju lišće zbog stresa zbog nedostatka svetlosti, previše ili premalo vode ili promaje hladnog ili toplog vazduha. Oni takođe mogu prirodno izgubiti lišće zbog starosti. Ostali problemi uključuju štetočine i mešavinu lošeg kvaliteta.

Uobičajeni razlozi opadanja lišća vaše biljke žada

Postoji na desetine razloga zašto bi biljka žada mogla da izgubi listove jer je to relativno osetljiva biljka. Međutim, za ove simbolične biljke, većina slučajeva pada lišća uzrokovana je jednim od ovih uobičajenih razloga. Sve se lako rešava uz nekoliko poboljšanja uslova.

1) Prekomerno zalivanje i zasićene osnove zemljišta

Biljke od žada su sukulenti, i kao i drugi sukulenti, više vole manje vode nego više. Prekomerno zalivanje je jedan od glavnih uzroka opadanja listova kod svih članova roda Crassula. Ovi listovi će prvo požuteti i mogu početi da se smežuraju pre nego što otpadnu. Čak i nakon što prestanete sa zalivanjem, gubitak listova se može nastaviti ako su koreni pogođeni. Ocedite sve tanjire i razmislite o promeni mešavine zemlje ako je zasićena i neće se brzo osušiti.

Prelazak na mešavinu zemlje koja se brže drenira za orhideje, kaktuse ili sukulente podstaći će brže sušenje. Ne zalivajte biljku od žada dok se gornja dva inča zemlje ne osuše kako biste bili sigurni da nećete preterano zalivati.

2) Previše suvi uslovi

Na drugom kraju spektra, izbegavanje zalivanja ili zaboravljanje na biljku žada takođe će dovesti do opadanja listova. Pošto su sukulenti, ovim biljkama je potrebno povremeno duboko zalivanje kako bi se osiguralo da listovi ostanu debeli i zdravi.

Veće biljke žada mogu razviti zbijena područja u mešavini zemlje ili korenu gde je teže prodreti voda. Pokušajte da natopite biljku kada je vreme za zalivanje i koristite dobru mešavinu zemlje za drenažu kako biste osigurali da vlaga dopre do svakog dela biljke žada.

Listovi mogu nastaviti da opadaju nedelju ili dve nakon što prilagodite svoje navike zalivanja, ali pazite da ne preterate zalivanje.

3) Problemi sa temperaturom i vlažnošću

Većina vrsta žada nije tako izbirljiva kao mnogi drugi sukulenti u pogledu specifične temperature. Oni preferiraju oko 60 do 70 stepeni F tokom dana i iznad 55 stepeni F noću. Međutim, oni ne žele da dožive oštre promene temperature čak i unutar ovih opsega.

Hladna ili vruća promaja koja duva direktno na listove može dovesti do opadanja listova. Ovo je posebno verovatno ako je vazduh suv, kao što su eksplozije iz otvora za grejanje ili klima uređaja. Biljke od žada takođe ne vole niske nivoe vlažnosti, preferirajući najmanje 50% do 60% vlažnosti okoline da bi sprečile opadanje listova.

4) Nedovoljna ekspozicija svetlosti

Biljke žada dele potrebu za jakom svetlošću sa drugim sukulentima koji se obično uzgajaju kao kućne biljke. U većini slučajeva, opadanje listova povezano sa svetlošću biće uzrokovano nedostatkom svetlosti, a ne previše. Ako ima previše direktnog svetla, opekotine od sunca će dovesti do toga da ivice listova žada prvo postanu crvene. Blago smanjenjem nivoa svetlosti zadržava se boja bez rizika od opadanja listova. Osim ako prvo ne vidite da izgubljeno lišće vaše biljke žada postaje crveno, verovatno se neće izgubiti zbog opekotina od sunca, već zbog nedostatka svetlosti.

5) štetočine, bolesti ili bakterijske infekcije

Štetočine takođe mogu izazvati gubitak listova u biljkama žada, ali to je manje uobičajeno od mnogih drugih uzroka. U većini slučajeva šteta od štetočina uzrokuje samo manja oštećenja listova, a ne potpuni gubitak.

Bakterijske infekcije koje ubijaju korenje ili cele stabljike mogu dovesti do široko rasprostranjenog opadanja listova. Mealibugs su najčešća štetočina zatvorenih biljaka od žada. Međutim, obično nisu toliko štetni za listove da bi izazvali njihovo opadanje. Potražite znake prekomernog zalivanja ili gljivičnih bolesti kao što je rast buđi na zemljištu, i pokušajte da promenite mešavinu zemljišta i manje zalivate.

6) Previše ili premalo đubriva

Šok od đubriva je teško uočljiv uzrok stalnog opadanja listova. Ako dodate previše đubriva odjednom ili prečesto, vaša biljka žada će izgubiti listove odozdo prema gore. Listovi mogu da požute ili da se smežuraju pre nego što otpadnu uprkos pravilnom zalivanju. Retko je da bi biljka žada izgubila lišće zbog nedostatka đubriva.

Nedostatak rasta i gubitak boje i sjaja su uobičajeni znak premalo đubriva. Pokušajte da ne đubrite više od jednom u tri do šest meseci i samo tokom vegetacije kako biste izbegli šokiranje biljke.

7) Ekološki šok ili stres
Svaka značajna promena u okruženju ili stres za biljku može izazvati gubitak najmanje nekoliko listova. Čak i samo premeštanje biljaka žada iz jedne prostorije u drugu može vas koštati list ili dva dok se biljka prilagođava novim uslovima.

Hladni i topli promaji, pored svetlih intenzivnih tačaka svetlosti, uobičajeni su ekološki problemi. Nemojte biti iznenađeni manjim gubitkom listova nakon presađivanja zrele biljke ili odsecanja materijala za razmnožavanje biljke žada. Ako prskate hemikalije po kući ili koristite sprej za sjaj listova, izgubićete sve obložene listove.

8) Trulež korena

Prekomerno zalivanje nije samo direktan uzrok samog opadanja listova. Kada biljka postane zasićena predugo i bori se da se osuši, može doći do truleži korena. Ovo je bakterijska infekcija koja zahteva prekomernu vlagu da bi počela. Biljka žada koja pati od truleži korena će požuteti i izgubiti listove odozdo prema gore, a problem će se nastaviti sve dok ne osušite korenje i ne rešite problem.

Odraslim biljkama će možda biti potrebna sveža mešavina za saksije ili obrezivanje korena da bi se problem zaustavio. Uverite se da se kontejner koji se koristi za biljku žada pravilno odvodi i ispraznite sve tanjire ili odvodne bazene koji se koriste ispod biljaka.

9) Loš kvalitet mešavine zemljišta
Mešavina zemljišta izaziva opadanje listova u biljkama žada na više indirektnih načina. Prvo, zbijena mešavina koja godinama stoji u loncu ometaće pravilno odvodnjavanje. Ovo povećava šanse za podvodnjavanje i trulež korena.

Drugo, mešavina zemljišta sa malo ili bez hranljivih materija će ostaviti biljku žada da se bori da raste. Potražite mešavinu zemlje koja se brzo drenira koja neće zadržati vodu previše blizu korena. Uverite se da ima dobar udeo organskog materijala u formuli da biste dodali neke hranljive materije koje se sporo oslobađaju dok tekstura bude lagana i mekana.

10) Starost i zrelost
Konačno, biljka žada ne može a da ne izgubi nekoliko listova godišnje dok raste. Najstariji listovi na dnu će na kraju izbledeti u boji i otpasti. Može doći do malog skupljanja, ali prirodno izgubljeno lišće ne bi trebalo dramatično da požuti ili da se potpuno osuši pre nego što otpadne. Pazite na ubrzanje pada listova jer to obično ukazuje na problem. Ako vidite da samo jedan do dva lista mesečno pada sa biljke, to je verovatno samo deo normalnog obrasca rasta biljke. Ne postoji način da se u potpunosti izbegne ova vrsta gubitka listova. Na kraju će to dovesti do toga da biljka razvije izgled poput drveta sa golim deblom i lišćem skupljenim na vrhu.

Postoje trikovi za obrezivanje biljke žada kako biste podstakli veći rast da nikne oko baze i ponovo popuni oblik nalik žbunu. Ne zaboravite da nosite rukavice kada rukujete biljkama žada jer one mogu biti blago toksične za ljude i kućne ljubimce.

Uzgajanje srećnih, zdravih biljaka od žada kod kuće

Biljkama od žada su potrebne tople temperature između 60 i 70 stepeni F, sa 55 stepeni F prihvatljivo kao najniža noćna temperatura. Oni preferiraju veći nivo vlažnosti i potrebno im je đubrenje samo jednom u tri do šest meseci.

Ove biljke mogu brzo da rastu kada im se daje dovoljno svetla, tako da ćete možda morati da ih presadite dva puta godišnje najmanje prve tri godine rasta. Koristite laganu mešavinu zemlje koja je dizajnirana za kaktuse, orhideje ili sukulente i obezbedite da biljka žada dobije najmanje četiri do šest sati jakog svetla dnevno.

Često postavljana pitanja o ispadanju lišća žada:

Da li je malo opadanja lista normalno za biljke od žada?
Sve biljke od žada gube nekoliko listova mesečno zbog normalnog starenja.

Hoće li otpalo lišće biljke žada ponovo izrasti?
Sve dok biljka dobije dovoljno svetlosti i đubriva, trebalo bi da zameni sve izgubljene listove u roku od mesec ili dva.

Koliko dugo je biljkama žada potrebno da dostignu zrelost?
Biljkama žada je potrebno oko tri do pet godina da dostignu svoju zrelu veličinu.

Okončanje

Biljke žada koje opadaju lišće često pokazuju nekoliko znakova nevolje pre nego što izgube čitavo lišće. Pazite na opadanje listova nakon bilo kakve značajne promene uslova da biste znali kada da prilagodite vodu, svetlost ili temperaturu kojoj je vaša sobna biljka izložena na dnevnoj bazi. Za više, pogledajte naš vrhunski vodič za negu biljaka žada ovde.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.