Prelazak iz proleća u leto u povrtnjaku

Mnogi baštovani će videti promene u povrtnjaku dok prelazimo sa prolećnih na letnje useve. Hladne sezonske useve koje su bile tako dobre pre nekoliko nedelja bile su ovog meseca pogođene čarolijom toplog vremena i to je navelo biljku da pomisli da je vreme da zasadi cveće i proizvede seme. Ne samo da toplo vreme signalizira biljku da počne da proizvodi seme, već i duži dani utiču na nju. Lisnati usevi kao što su zelena salata, rukola i spanać odjednom će početi da se izdužuju, a ukus se menja u gorak ili začinjen. Dobivanje naših useva salate zavisi od toga kada ste ih posadili. Zelena salata zasađena početkom aprila omogućila vam je da do sada uživate u mnogim žetvama. Ako ste čekali da posadite početkom maja, vaše biljke će se boriti ako dobijemo još jednu toplotu.

Evo šta treba da znate ako živite na južnoj obali Britanske Kolumbije. Mi smo jedina oblast u zemlji koja može da počne sa sadnjom u martu i nastavi do rane jeseni. Mnogi iskusni baštovani uzgajaju useve tokom cele godine pod pokrovom. Zato moramo da se oslobodimo razmišljanja da se sve povrtarske kulture sade tokom dugog vikenda u maju. Ovde u donjem kopnu Britanske Kolumbije možemo da sadimo neprekidno tokom cele sezone. Ne sadimo sve u maju i smatramo da je to završeno. Želite da vaš povrtnjak bude što produktivniji. Morate da razmislite o tome šta ćete posaditi kada zelena salata prođe i seme. Ta zelena salata se može ukloniti i imaćete golo mesto u bašti. Zemljište koje je ogoljeno ima način da raste korov prilično brzo, tako da imajte na umu još jedan usev za sledeću sadnju.

Ako je vaša zelena salata gotova, posadite useve za toplo vreme poput pasulja ili šargarepe. Uzgajajte ono što vaša porodica voli da jede. Možete nastaviti tako da sejete useve poput graška do kraja juna, pasulja celog leta i šargarepe do početka jula. Važno je da dobro iskoristite prostor koji imate za uzgoj kako biste povećali svoju žetvu.

Evo primera iz moje bašte. Imam rukolu koja je tek počela da cveta. Može da se skine i da na njegovo mesto zasejem još jedan red šargarepe. Pošto sam osvežio tlo u rano proleće, ne moram to ponovo da radim.

Imam i gredicu sa belim lukom koji će biti spreman za berbu u julu. Pošto beli luk raste već devet meseci, moraću da osvežim zemljište na ovom području kompostom i organskim đubrivom. Kada to bude gotovo, posadiću pasulj, šargarepu ili cveklu da uživam od kasnog leta do rane jeseni. To bi takođe mogla biti prilika da dodate nekoliko paradajza kratke sezone. Prilikom letnje sadnje proverite danima pakovanje semena za berbu. Izaberite seme koje se uklapa u sezonu rasta koja vam je ostala.

S obzirom da će letnje vrućine uskoro stići, takođe je vreme da razmislite o malčiranju vaše bašte. Šta ćete koristiti kao malč? Možete dodati buđ, slamu ili neobrađenu pokošenu travu u svoju baštu kao malč. Obavezno držite malč dalje od stabljika biljke. Lisna plesan je moj omiljeni malč za baštu. Naše opalo lišće iseckamo u jesen i dodamo ga u baštu pre nego što dođe zima i ponovo tokom leta kako bismo pomogli da zadržimo vlagu u zemljištu. Ako koristite slamu, pazite da ne kupite seno greškom ili ćete imati seme korova u bašti. Neobrađena pokošena trava je korisna jer dodaje hranljive materije zemljištu. Samo budite sigurni da koristite tanak sloj u isto vreme jer se isečci mogu lako slagati.

Zalivanje je ključno za preživljavanje vaše bašte. Biljke su kao vaša deca. Morate ih redovno hraniti. Ne možete zasaditi baštu i otići na nedelju dana. Vratićete se u baštu tužnog izgleda. Biljke su potrebne voda, sunčeva svetlost, vazduh i hranljive materije da bi preživele. Uradite test prstima tako što ćete osetiti zemlju nekoliko inča niže da vidite da li je vlažna. Ako je suvo vreme je za duboko zalivanje na nivou tla. Ako je tlo vlažno, sačekajte još jedan dan i ponovo proverite. Pre nego što odete na odmor, zalijte duboko i dodajte malč nekoliko centimetara debljine da biste zadržali vlagu. Unajmite prijatelja da proveri vašu baštu. Otkrio sam da malčiranje održava baštu vlažnom oko pet dana po vrućem vremenu. Naravno, lokacija vaše bašte će biti faktor u tome koliko se brzo suši.