Da li su biljke Croton pogodne za kućne ljubimce Osnovni vodič

Sve što treba da znate o toksičnosti biljaka Croton za kućne ljubimce, životinje i ljude

Krotoni su šarene biljke koje privlače pažnju svih u domu – uključujući i vaše kućne ljubimce. Međutim, nisu sve kućne biljke bezbedne u blizini kućnih ljubimaca, toksične kada se progutaju ili čak dodirnu. U ovom članku ćemo pokriti da li su Krotoni sigurne kućne biljke za kućne ljubimce i kako možete upravljati njihovim interakcijama.


Da li je Crotons pogodan za kućne ljubimce?
Krotoni sadrže toksične diterpene u svim delovima biljke, od listova do stabljika i cvetova. Ovo jedinjenje je toksično kada ga progutaju kućni ljubimci, izazivajući oticanje i iritaciju. Mlečni sok takođe može da iritira kožu, pa je najbolje da nosite rukavice kada rukujete biljkom. Držite ga dalje od svih kućnih ljubimaca i dece kako biste izbegli kontakt i slučajno gutanje.

O Krotonima

Krotoni su svetle, lisnate biljke iz porodice Euphorbiaceae. Ovaj široki rod se sastoji od nekoliko vrsta, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike, od kompaktnog bilja do grmlja, pa čak i visokog drveća. Ove biljke se uglavnom nalaze na otvorenom, rastu u tropskim i suptropskim klimama.

Kada govorimo o Crotonu kao o kućnoj biljci, zapravo postoji samo jedna vrsta koju treba tražiti – Croton variegatum. Nalazi se u tropskim šumama, ova vrsta je veoma pogodna za uzgoj u zatvorenom prostoru i dostupna je u mnogim zanimljivim oblicima, veličinama i bojama, zahvaljujući brojnim sortama na tržištu.

Euphorbiaceae se sastoji od oko 300 rodova cvetnih biljaka, takođe poznatih kao porodica spurge. Možda ćete videti da se obično naziva porodica Euphorbia, iako to stvara određenu zabunu jer je to takođe ime određenog roda u ovoj porodici.

Botaničke karakteristike
Croton variegatum se obično označava kao grm, koji raste do 15 stopa i na otvorenom u njihovim izvornim tropskim staništima. Njihov rast ostaje skromniji u zatvorenom prostoru, uglavnom raste do oko 4 stope, ali su i dalje daleko veće od mnogih drugih uobičajenih sobnih biljaka.

Omiljeni su zbog svojih uzbudljivih i šarenih listova, sa mnogim varijantama sportskih nijansi žute, narandžaste i crvene u kontrastu duž vena ili u zanimljivim šarama. Listovi su veliki i voštani, takođe dolaze u različitim oblicima i veličinama u zavisnosti od sorte.

Na primer, Gold Star je popularna sorta sa izduženim listovima i žutim mrljama preko zelenog lišća, kao da je šara naslikana rukom. Zanzibar ima još izduženije listove sa uskom širinom, pokazujući vatrene boje po kojima su ove biljke poznate.

Ova krotonska vrsta je porijeklom iz jugoistočne Azije, a nalazi se u tropskim šumama u Maleziji, Indoneziji i Papui Novoj Gvineji. Pošto mogu da rastu samo na otvorenom u USDA zonama 10-12, uglavnom se uzgajaju kao sobne biljke širom SAD i širom sveta.

Da li su Krotoni toksični?

Croton variegatum sadrži hemijsko jedinjenje zvano 5-deoksiingenol, takođe poznato kao diterpeni. Ovo je prisutno u svim delovima biljke, od listova do stabljika, pa čak i semena. Jedinjenje je toksično za ljude i životinje, izazivajući otok, plikove i iritaciju.

Ovo jedinjenje je takođe prisutno u mlečnom soku u stabljikama i listovima. Prilikom rezidbe, razmnožavanja ili presađivanja, možete primetiti da ovaj sok iritira kožu i može izazvati osip, posebno kod onih sa osetljivom kožom.

Koji kućni ljubimci su u opasnosti od trovanja Crotonom?
Svi kućni ljubimci su u opasnosti od trovanja Crotonom, posebno oni koje privlači šareno lišće.

Mačke
Poznato je da mačke radoznalo grickaju lišće ili kopaju po zemlji, uzimajući male zalogaje iz lišća dok idu. Dok ih mlečni sok može brzo odbiti, on ima tendenciju da se zalepi za njihovo krzno, koje pokušavaju da uklone lizanjem, samo pogoršavajući problem.

Psi
Radoznali psi su takođe u opasnosti, posebno ako imaju tendenciju da žvaću stabljike. Stariji psi često imaju tendenciju da se drže podalje ili ignorišu biljke, ali radoznali i energični štenci su svakako oni o kojima treba brinuti. Gutanje može izazvati iritaciju i oticanje usta, dok samo dodirivanje soka može dovesti do osipa na šapama i koži.

Male životinje
Ostale male životinje, iako obično nisu lako u kontaktu sa ovim visokim biljkama, moraju se posmatrati. Ptice, posebno, predstavljaju problem jer čak i mali komad koji odgrize jedan od ovih velikih listova može izazvati velike probleme sa varenjem.

Ova biljka je čak i toksična za ljude, izazivajući otok, povraćanje i niz drugih simptoma. Od vitalnog je značaja da biljku držite podalje od dece, posebno ako cveta, jer bobice mogu biti smrtonosne kada se progutaju. Uvek nosite rukavice kada rukujete biljkom kako biste sprečili da sok iritira kožu.

Koji su znaci trovanja Crotonom?

Znaci gutanja često počinju u biljci. Ako primetite smetnje oko vaše biljke, kao što je prljavština na podu, obavezno pregledajte lišće da li ima sumnjivih tragova. Ujedi ili bilo koji veliki komadi uklonjeni sa listova ili stabljika su prvi razlog za zabrinutost.

Kod kućnih ljubimaca iritacija često počinje osipom izazvanim mlečnim sokom u biljci. Ako se proguta sok ili bilo koji deo lišća, to će biti praćeno znacima iritacije usta kod kućnih ljubimaca – slinjenje i šapanje po licu.

U težim slučajevima, vaš ljubimac može potpuno izgubiti apetit zbog iritacije stomaka. Ovo može dovesti do mučnine, povraćanja i dijareje, posebno kod mačaka. Simptomi kože se takođe mogu pogoršati, pretvarajući se u mrlje suve kože, akni ili ekcema.

Svaka promena u ponašanju je još jedan znak da nešto nije u redu. Kućni ljubimci mogu postati neobično umorni ili nemotivisani kada su bolesni. Oni mogu izbegavati jelo, piće ili opštu interakciju, što ukazuje da postoji problem koji treba rešiti.

Šta učiniti ako vaš ljubimac proguta Croton
Ako primetite bilo koji od ovih znakova, važno je da svog ljubimca odvedete veterinaru što je pre moguće. Uz odgovarajuće testove, oni će moći da utvrde koliko je štetnog toksina progutano i da pruže odgovarajući tretman pre nego što se problem pogorša.

Najbolje je da pregledate biljku pre nego što odete da opišete koliko je za koju sumnjate da je progutano. Takođe možete nositi list sa sobom kako bi veterinar tačno znao sa kojom biljkom ima posla. Pratite simptome, kada su počeli i koliko dugo su postojali da biste pružili potpunu sliku progresije problema.

Kako držati kućne ljubimce podalje od Krotona

Najbolji način da sprečite svoje kućne ljubimce da progutaju bilo koji deo biljke je jednostavno da ih uopšte ne držite, već se odlučite za biljke koje su pogodne za kućne ljubimce. Međutim, ako ste posvećeni tome da postanete žestoki roditelj Croton biljke, postoji nekoliko načina na koje ih možete držati van domašaja.

Prva opcija je da ih držite dalje od poda ili od površina na kojima vaši ljubimci provode mnogo vremena. Korišćenje postolja za biljke ili velike viseće korpe radi za pse, dok će mačkama možda trebati više manevrisanja i prevencije da bi sprečile da dođu do lišća. Takođe možete držati Croton u zasebnoj prostoriji u koju vaši kućni ljubimci nisu dozvoljeni, zajedno sa svim vašim drugim opasnim kućnim biljkama.

Osim što ih držite van domašaja, postoji nekoliko hakova koje možete koristiti da ih odvratite. Dostupni su komercijalni proizvodi koji sprečavaju kućne ljubimce da se približe biljci tako što proizvode miris koji im se ne sviđa. Kore citrusa mogu obaviti isti zadatak za mačke i pse, jer se uglavnom drže podalje od intenzivnog mirisa.

Konačno, možete pokušati da obučite svoje ljubimce da se drže dalje od biljaka. Poprskajte ih vodom svaki put kada se približe biljci i nagradite ih što se drže dalje od nje. U kombinaciji sa nekoliko drugih sredstava odvraćanja, ovo će osigurati da vaši ljubimci budu bezbedni i bez toksina.

Takođe biste mogli da razmislite o redovnom obrezivanju vaše biljke krotona da biste je držali pod kontrolom i da biste mogli da je kontrolišete u pogledu veličine.

Upakovati
Krotoni nažalost nisu bezbedni za kućne ljubimce ili decu, posebno za radoznale ruke ili šape. Međutim, ako možete da držite biljke van domašaja ili ih obučite da se drže podalje, možete bez brige zadržati svoj Croton.