Molitveni vodič za negu biljaka informacije o uzgoju saveti

Maranta leuconeura je takođe poznata kao molitvena biljka. Kada se veče spusti, ovaj brazilski urođenik niskog rasta ima naviku da podiže svoje listove u uspravan položaj i savija ih kao u molitvi. Može da uspeva na otvorenom samo u zonama otpornosti biljaka 11 i 12 Ministarstva poljoprivrede SAD, tako da se obično uzgaja u zatvorenom prostoru.

Nega molitvenih biljaka nije teška sve dok se bavite njenim specifičnim potrebama. Kao tropska biljka, ima jasne zahteve za vlažnošću, temperaturom i vodom.

Baštovani cene zapanjujuće lepe listove biljke maranta. Ima široke ovalne listove sa nizom šarenila, u zavisnosti od sorte. U prašumama odakle potiče, biljka maranta cveta u proleće malim, belim cvetovima. Iako se to retko dešava u zatvorenom prostoru, zapanjujući listovi biljke više nego nadoknađuju nedostatak cveća. Kada dobiju pravu negu, biljka maranta je jedna od najlepših sobnih biljaka koje možete uzgajati.

Pregled biljke molitve

Molitvena biljka je dobila ime po Bartolomeu Maranti, italijanskom lekaru i botaničaru iz šesnaestog veka. Upečatljiva lepota vrste maranta leuconeura čini je veoma voljenom i uobičajenom kućnom biljkom. To je zimzelena višegodišnja biljka koja se često gaji u visećim korpama. Kao spori uzgajivač, ne morate da brinete da će vam to izmaknuti kontroli.

Dobro uzgojena biljka za molitvu treba da ima pune, šest inča dugačke listove koji se uzdižu iz kratke središnje stabljike i spuštaju nadole. Takođe raste horizontalno na ravnim površinama, tako da se može koristiti kao pokrivač tla ako živite u prikladno toploj i vlažnoj klimi.

Nije zahtevna, ali zahteva posebnu negu da bi uspela. Iako možda nije najbolje za one koji više vole biljke sa niskim održavanjem, biljka za molitvu je komad koji nagrađuje vašu brigu smelim i lepim bojama.

Brzi vodič za Maranta leuconeura. Sunčeva svetlost: 2 od 5 sunca Voda: 4 od 5 kapi vode Temperatura: 65 – 70ºF Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

4 vrste molitvenih biljaka

Ponekad se izraz „molitvena biljka“ koristi naizmenično za biljke maranta i kalateja. Porodica marantaceae uključuje rod kalathea, tako da su veoma blisko srodni. Nega marante i kalateje je dovoljno slična da ako naučite kako da uzgajate marantu ili biljku za molitvu, znaćete i kako da brinete o kalateji.

Prepoznato je otprilike 40 do 50 vrsta molitvenih biljaka, ali je najčešća maranta leuconeura. Evo nekoliko vrsta maranta leuconeura:
Maranta leuconeura ‘Erithroneura’ (Crvena molitvena biljka)

Crvena molitva (ili biljka riblje kosti) ima tamnozeleno lišće sa belom ili svetlozelenom koja se spušta niz kičmu. Lučne vene dolaze u nekoliko nijansi crvene. Sićušni cvetovi su svetle lavande i naraste od šest do osam inča.

Maranta leuconeura var. „Massangeana“ (biljka crne molitve)

Crna molitvena biljka pripada podvrsti “massangeana”. Odlikuje se svojim srebrno-plavim listovima sa tamno maslinastozelenim ivicama i ljubičastim mrljama. Ima male bele cvetove i naraste do jedanaest inča u visinu.

Maranta leuconeura ‘Kerchoveana’ (zelena molitva biljka)

Ova klasična sorta se najčešće nalazi kao kućna biljka. Listovi su zeleni i imaju ljubičaste oznake između vena. Vene su manje istaknute kod ove sorte i poznata je po velikim zelenim mrljama koje podsećaju na životinjske tragove (otuda uobičajeno ime „biljka tragova zeca“).

Calathea Ornata (Pinstripe Calathea)

Ova sorta molitvenih biljaka je porijeklom iz južnoameričkih zemalja Kolumbije i Venecuele. Tamnozeleni listovi imaju pruge veoma svetlo zelene boje, stvarajući prelep kontrast i jedinstven stil biljke. Obično je kalateja u zatvorenom prostoru, a ne na otvorenom.

Molitveni saveti za negu biljaka

Sve vrste maranta leuconeura zahtevaju istu negu. Najbolje uspevaju kada im se pružaju uslovi slični staklenicima (ili njihovim izvornim prašumama). Smernice za negu u nastavku će vam pomoći da održite svoju biljku zdravom, ali ova besplatna kućna biljka za štampanje je koristan alat koji opisuje osnovne potrebe molitvene biljke.
kopija: sunčeva svetlost sa simbolom sunca

Sunčeva svetlost: Ova biljka je generalno tolerantna na područja sa slabijim osvetljenjem. Međutim, listovi se neće potpuno otvoriti tokom dana ako nema dovoljno svetla. Direktna sunčeva svetlost može spržiti lišće molitvene biljke ili uzrokovati da boja izbledi. Preferira svetlu, ali indirektnu sunčevu svetlost. Zimi bi svetlo trebalo da bude malo svetlije, ali ipak indirektno ili prigušeno.

Voda: Molitvene biljke treba obilno zalivati. Održavajte zemlju vlažnom u svakom trenutku, ali nikada ne dozvolite da bude vlažna. Prilikom zalivanja koristite vodu koja je topla ili barem na sobnoj temperaturi. U zimskim mesecima smanjite zalivanje, ali nikada ne dozvolite da se zalije zemlja se potpuno osuši.

Držite biljku u širokom, plitkom kontejneru koji ima drenažne rupe na dnu. Njegovo fino, plitko korenje je podložno truleži korena. I medijum za sadnju i kontejner moraju se dobro ocediti. Podloga za sadnju koja se sastoji od dva dela tresetne mahovine, jednog dela ilovače i jednog dela peska obezbediće dobru drenažu.

Imajte na umu da ove biljke uspevaju u tropskim uslovima. Svakodnevno zamagljivanje može pomoći biljci da obezbedi potrebnu vlažnost koja možda nije prisutna u vašem domu. Takođe možete postaviti posudu sa vodom u blizini biljke, jer će voda koja isparava povećati vlažnost.​

Molitvene biljke su osetljive na fluor, tako da ne koristite tvrdu vodu.

Temperatura: Ove tropske biljke najbolje rastu na toplim temperaturama, između 65 i 70 °F. Ne mogu da podnesu ekstremne temperature. Ako je previše vruće, listovi će postati tamni kao rezultat sagorevanja.

Temperature ispod 55 °F mogu oštetiti lišće, koje će se skupiti i postati smeđe.

Toksičnost: Biljka nije otrovna za ljude. Takođe je netoksičan za pse i mačke, tako da bezbrižno ukrasite svoj dom njima!

Štetočine: Listove povremeno očistite suvom krpom kako biste ih očistili od prašine. Paukove grinje su najčešći krivci štetočina. Znaćete da bi vašu biljku molitve mogle da zauzmu paukove grinje ako primetite sitne crne tačke. Listovi zaraženi grinjama takođe mogu biti prekriveni belom mrežom i imaju žute ili smeđe suve mrlje. Dobra vest je da paukove grinje ne vole visoku vlažnost koja je potrebna da bi biljka bila srećna, pa bi trebalo da ih izbegavate ako brinete o svojoj biljci.

Problemi: Ako primetite male mrlje natopljene vodom na listovima, verovatni uzrok je gljivična bolest koja se zove helminthosporium pegavost lista. Primena ulja neema ubiće svaku aktivnu bolest, ali moraćete da prestanete da zalivate biljku i izbegavate da lišće bude previše vlažno.
kopija: presađivanje i razmnožavanje simbolom saksijske biljke

Presađivanje: Ne bi trebalo da često ponovo sadite svoju biljku za molitvu. Međutim, biljke za molitvu već sporo rastu i rast može da se zaustavi ako se u saksiji veže za koren. Izaberite lonac koji je jedan ili dva inča širi od postojećeg lonca. Jednostavno ga uklonite iz postojećeg lonca i stavite u novi lonac sa malo dodatne mešavine zemlje.

Razmnožavanje: Razmnožavanje molitvenih biljaka je iznenađujuće lako. Sve što treba da uradite je da napravite rez stabljike ispod čvora lista. Umočite reznicu u hormon za korenje i stavite je u čašu destilovane vode, pazeći da je menjate svaki dan. Sačekajte da korenje bude dugačko oko jedan inč pre nego što ga izvadite da biste ga postavili u zemlju.

Takođe možete umetnuti reznicu direktno u zemlju za saksiju. Održavajte zemlju vlažnom i povremeno zamagljajte biljku.

Uobičajena pitanja i brige o biljkama za molitvu

Problemi sa životnom sredinom mogu uzrokovati da vaša biljka za molitvu postane nesrećna, ali nekoliko bolesti i štetočina takođe mogu biti odgovorne. Čitajte dalje da biste videli odgovore na često postavljana pitanja o biljkama za molitvu.

Zašto se moj molitveni pogon ne zatvara?

Ako noću stoji blizu lampe ili drugog izvora svetlosti, možda neće padati dovoljno da bi se listovi savijali. Pokušajte da ga premestite na novu lokaciju dalje od svetla da biste videli da li se prilagođava svetlim i tamnim uslovima.
Zašto lišće moje molitvene biljke postaje žuto?

Žuto pigmentisani, pegavi i uvijeni listovi obično ukazuju na to da biljka ne dobija dovoljno vode. Žuto lišće takođe može biti znak hloroze, posebno na mlađim listovima. Prelazak na filtriranu vodu trebalo bi da ublaži problem, ili ga možete ispraviti dozom tečnog gvozdenog đubriva.

Zašto lišće moje molitvene biljke postaje smeđe?

Ako vrhovi listova postaju smeđi ili se uvijaju, biljka dobija previše svetlosti. Hlor koji se nalazi u vodi iz slavine takođe može biti uzrok smeđeg lišća. Koristite filtriranu vodu ili ostavite vodu da odstoji 24 sata pre zalivanja biljke.​

Zašto se listovi na mojoj molitvenoj biljci uvijaju?

Uvijeni listovi mogu ukazivati na to da je biljka nedovoljno zalivana ili da dobija previše svetlosti. Pokušajte da povećate vlažnost i smanjite količinu svetlosti. Možda ćete morati da ga presadite u manju saksiju.

Iako je komplikovanije od kućnih biljaka kao što su potos ili dracaena, kada postavite prave uslove, ne bi trebalo da imate problema da svojoj biljci molitvi date ono što joj je potrebno da uspe. Sada kada znate kako da se brinete o biljci za molitvu, možda ćete biti željni da dodate jednu od ovih prekrasnih i jedinstvenih upadljivih biljaka u svoju kolekciju.