Da li je hibiskus otrovan za pse macke i druge zivotinje

Biljke hibiskusa su poznate po tome što osvetljavaju letnje pejzaže velikim okruglim cvetovima koji variraju u boji od crvene do bele. Iako ćete možda biti u iskušenju da dodate jednu od ovih biljaka u svoju baštu, prvo bi trebalo da saznate da li je hibiskus otrovan za pse, mačke i ljude.


Rod hibiskusa sastoji se od stotina različitih vrsta biljaka. Pripadnici roda hibiskusa poznati su po svojim velikim cvetovima.

Cveće obično cveta samo dan ili dva, ali biljke proizvode kontinuiranu ponudu cvetanja tokom toplijih meseci.

Iako sve biljke hibiskusa dele neke zajedničke vizuelne karakteristike, postoje i značajne razlike između vrsta. Generalno, vrste hibiskusa možete podeliti u dve glavne kategorije: tropski i izdržljivi hibiskus.

Kao što možete očekivati, vrste hibiskusa su porijeklom iz tropskih regiona i ne mogu tolerisati niske temperature. Kada se uzgajaju u toplim predelima, lišće čuvaju tokom cele godine.

Otporni hibiskus je hladno tolerantne biljke koje potiču iz umerenih regiona. Njihovi listovi i stabljike odumiru svake zime, ali ponovo rastu sledećeg proleća.

Da li je hibiskus otrovan za životinje?

Prema ASPCA, biljka hibiskusa poznata kao Šaronska ruža nije otrovna za pse, mačke, konje i druge životinje. Međutim, neki vlasnici kućnih ljubimaca su prijavili da su se njihove životinje razbolele nakon što su jele ovu biljku.

Dakle, koji je tačan odgovor?

Generalno, biljke hibiskusa su verovatno netoksične za životinje. Međutim, nikada ne škodi ako pogrešite na strani opreza i držite biljke van domašaja vaših ljubimaca.

Kako držati kućne ljubimce podalje od hibiskusa
Ako ste zabrinuti da će vaši ljubimci progutati vašu biljku hibiskusa i razboleti se, držanje vašeg ljubimca podalje od biljke može pomoći vašem duševnom miru.

Postavljanje ograde oko biljaka hibiskusa na otvorenom može pomoći da se psi i konje drže dalje. A postavljanje zatvorenih biljaka hibiskusa na visoke police ili u prostoriju sa zatvorenim vratima može držati podalje mačke i pse.

Šta da radim ako mislim da je moj ljubimac pojeo otrovnu biljku?

Iako biljke hibiskusa obično nisu toksične za životinje, trebalo bi da budete svesni koraka koje treba da preduzmete ako vaš štetočina proguta nešto otrovno.

Prvo, znajte znakove koji ukazuju na to da je vaš ljubimac možda progutao nešto toksično. Simptomi trovanja mogu uključivati povraćanje, prekomerno slinjenje, dijareju, napade, letargiju i promene u ponašanju.

Ovi simptomi ne ukazuju nužno da je vaš ljubimac pojeo nešto otrovno, ali ovo je jedan od mogućih uzroka.

Ako primetite da se neki od ovih simptoma razvije, trebalo bi da pažljivo pratite svog ljubimca i zabeležite sve promene. Takođe je dobra ideja da pogledate okolo i vidite da li je vaš ljubimac pojeo biljku ili nešto drugo.

Ako simptomi postanu zabrinjavajući, kontaktirajte svog veterinara je dobra ideja. Oni mogu da vas posavetuju o tome koje korake da preduzmete.

S druge strane, možda ste videli kako vaš ljubimac jede biljku. Ako je to slučaj, pokušajte da identifikujete biljku i utvrdite da li je toksična ili ne.

Ako niste sigurni šta je biljka (ili da li je toksična), pažljivo pratite svog ljubimca za bilo kakve promene u zdravlju ili ponašanju. Ukoliko dođe do promena, obratite se veterinaru.

Da li je hibiskus toksičan za ljude?
Nijedan deo biljke hibiskusa nije toksičan za ljude. To znači da ovu biljku možete imati oko dece bez brige da će je progutati.

Uz to, trebalo bi da obeshrabrite decu (i odrasle) od konzumiranja nepoznatih biljaka.

Da li je hibiskus jestiv?

Kao što je gore pomenuto, rod hibiskusa sastoji se od stotina vrsta. Iako nijedna od ovih biljaka nije toksična za ljude, neke su prijatnije za jelo od drugih.

Tropski hibiskus poznat kao rozela ili crvena kiselica (Hibiscus sabdariffa), jedna je od najpopularnijih jestivih vrsta hibiskusa.

Ova vrsta hibiskusa proizvodi jarko crvene čašice, poznate i kao prvi deo cveta koji se razvija. Ljudi beru ovaj deo biljke, a zatim ga natapaju u vodi da bi napravili čaj.

Varijacije čaja od hibiskusa su popularne u zemljama uključujući Ganu, Nigeriju, Senegal, Jamajku, Panamu i Tajland. U zavisnosti od regiona, u čaju se može uživati topao ili hladan, zaslađen ili nezaslađen, sa ili bez drugih ukusa kao što su menta i đumbir.

Da li je hibiskus otrovan: zamotavanje
Biljke hibiskusa su najverovatnije netoksične za pse i mačke, a nisu toksične i za ljude. Uz to, uvek treba da kontaktirate veterinara ako vaš ljubimac pokazuje znake da je pojeo nešto otrovno.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za hibiskus niže značenje i simbolika.