Kako posaditi divlje cvece u svojoj basti

Divlje cveće vašoj bašti dodaje šarene letnje naočare i brojne prednosti. Divlje cveće je takođe od vitalnog značaja za oprašivače kao što su pčele i leptiri. Srećom, sadnja divljeg cveća u vašoj bašti je laka. U ovom članku ćemo objasniti kako posaditi divlje cveće u svojoj bašti.


Koji su uslovi potrebni divljem cveću?
Većina divljeg cveća uspeva na sunčanim, otvorenim travnjacima i prerijama širom većeg dela Sjedinjenih Država, uključujući Kaliforniju i Kolorado. Oni takođe mogu da naseljavaju šumska područja (pored pustinja) i takođe mogu da uspevaju na padinama i obroncima. Divljem cveću su potrebni sunčani položaji koji dobijaju najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno.

Mnogim divljim cvećem su potrebna labava, dobro drenirajuća tla kojima nedostaju hranljive materije. Ako tlo sadrži previše hranljivih materija, divlje cveće može biti nadjačano travom i korovom. Uvek temeljno pripremite zemljište pre setve ili sadnje divljeg cveća.

Temeljno plijevite područje kako biste eliminisali potencijalne konkurente. Zatim grabljajte zemlju dok čestice ne postanu labave i fine. Pokušajte da tlo bude što je moguće ravnije kako biste obezbedili dobru kontaktnu površinu za vaše seme divljeg cveća.

Kada posaditi divlje cveće u svojoj bašti

Najbolje vreme za sadnju većine divljih cveća, posebno jednogodišnjih, je rano proleće. Jednogodišnje divlje cveće može da cveta u roku od 60 do 80 dana od setve. Uverite se da je prošao poslednji mraz i da su prosečne temperature dostigle 50ºF (10ºC) pre nego što posadite seme.

Sadite višegodišnje ili dvogodišnje divlje cveće u proleće ili jesen. Ovo im daje mnogo vremena da razviju jak korenov sistem pre nego što dođe zima. Imajte na umu da dvogodišnje i višegodišnje biljke neće cvetati do druge godine.

Sejanje semena divljeg cveća u jesen može biljkama dati prednost, spremne za sledeće proleće. Seme divljeg cveća sejte samo u jesen kada prosečne temperature ostanu ispod 45ºF (7ºC). Najbolje je sačekati da prođe i nekoliko jakih mrazeva. Većina divljih cveća je takođe prilično prilagodljiva ako treba da ih presadite i premestite na drugo mesto u vašoj bašti.

Koje divlje cveće treba da posadim?

Kada sadite divlje cveće, posadite mešavinu jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka ako je moguće. Ovo pruža obilje raznovrsnosti i hrane za oprašivače. Dok većina divljeg cveća dobro uspeva u vrtnim granicama, možete ih posaditi i u saksije.

Jednogodišnje divlje cveće daje boju u prvoj godini, dok se višegodišnje biljke uspostavljaju. Kada jednogodišnje biljke odumru u jesen, one će se samozasijati. Dobićete mešavinu godišnjih i višegodišnjih cvetova u drugoj godini.

Kako posaditi divlje cveće u svojoj bašti

Posadite seme divljeg cveća u proleće ili jesen kada temperature budu odgovarajuće.
Pripremite tlo tako što ćete ga temeljno zapleviti i grabuljati dok ne bude rahla i ravna.
Tanko i ravnomerno posejte svoje seme divljeg cveća na zemlju. Nežno ih ugazite u zemlju ili koristite valjak.
Ako neko vreme ne očekujete kišu, dobro zalijte seme. Održavajte zemlju vlažnom dok vaše divlje cveće ne nikne. Divlje cveće posejano u proleće može da nikne za otprilike 14 do 21 dan.

Okončanje
Sadnja poljskog cveća u vašoj bašti je laka, zabavna i odličan način da pomognete prirodi. Posejati seme divljeg cveća u proleće ili pasti na dobro pripremljeno tlo. Za najbolje rezultate koristite mešavinu jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka.