Da li su biljke žada toksične za ljude i kućne ljubimce Osnovni vodič

Sve što treba da znate o toksičnosti biljaka žada

Tropske kućne biljke donose prirodu u zatvorenom prostoru dok iskorištavaju toplinu kućnog okruženja. Biljke od žada su sukulenti koji ne samo da se dobro snalaze u kući, već nude i jedinstven i atraktivan izgled i mnogo simbolične vrednosti. Ipak, oni nisu bez svojih nedostataka za vlasnike kućnih ljubimaca. Ako u svom domu imate mačke, pse ili bilo koje druge kućne ljubimce koji slobodno lutaju, možda biste želeli da izbegnete unošenje biljaka od žada. U ovom vodiču ćemo pokriti sve što treba da znate o toksičnosti biljaka žada, kao i neke alternativne mogućnosti kućnih biljaka koje treba razmotriti.


Da li su biljke žada otrovne ili otrovne?
Biljke žada su blago toksične za ljude, ali mogu biti opasne za kućne ljubimce. Sve vrste biljaka žada sadrže nepoznata toksična jedinjenja koja mogu izazvati povraćanje, napade i probleme sa disanjem kod životinja.

O biljkama žada

Kao i mnogi sukulenti, biljke od žada imaju mesnate listove i stabljike koje su pomalo meke na dodir. Pojedinačni listovi su dugački i blago zaobljeni sa sjajnom teksturom, čvrsto skupljeni na stabljici kada biljka dobije dovoljno svetlosti. Grozdovi belih cvetova u obliku zvezda mogu se pojaviti ako je biljka zdrava i uslovi su u pravim uslovima. Biljka žada počinje pomalo zaobljeno i nalik na žbun, ali će poprimiti minijaturni oblik nalik drvetu dok sazreva. To ga čini popularnim za oblikovanje i uzgoj bonsaija.

Svi delovi biljke Jade su toksični, ali listovi i stabljike su delovi koji su najpristupačniji kućnim ljubimcima. Listovi lako otpadaju ako biljku četkaju ili se sa njom igraju kućni ljubimci. Oni mogu da putuju daleko od biljke, pa je verovatno da će radoznali ljubimac pristupiti toksičnom delu čak i ako pokušate da ih držite odvojene. Ako se biljka žada nalazi na mestu gde kućni ljubimac može da pristupi loncu, oni ga takođe mogu iskopati i žvakati korenje.

Da li su sve vrste običnih biljaka žada toksične?
Nažalost, ne postoje bezbedne sorte biljke Jade koje ne sadrže toksične elemente. Izbor određene vrste žada neće zaštititi vašeg ljubimca od potencijalne bolesti. Samo prihvatanje alternative ovoj biljci koja se smatra bezbednom za radoznale mačke i pse u potpunosti će sprečiti probleme. Čak i pokušaj da biljku žada držite dalje u zasebnoj prostoriji može biti težak i može propasti ako ljubimac uđe u pogrešan prostor.

Crassula ovata je najpopularnija biljka žada koja se obično prodaje za kućnu biljku. Međutim, svi pripadnici roda Crassula koji se uzgajaju u zatvorenom prostoru smatraju se toksičnim ili potencijalno toksičnim za životinje. Oni su takođe blago toksični za ljude, ali kućni ljubimci obično imaju mnogo jaču reakciju. Čak i konji mogu reagovati na biljke žada ako se uzgajaju na otvorenom za uređenje. Bilo da su označene kao biljke od žada, bebi žad, biljke patuljaste gume ili drvo prijateljstva, ove biljke sadrže iste nepoznate toksine.

Svih 1.500 članova roda Crassula ima određenu količinu toksičnosti za kućne ljubimce, pa proverite etiketu za naučni naziv bilo koje biljke koju želite da unesete u svoj dom ili dvorište.

Šta se dešava sa vašim ljubimcima ako žvaću ili progutaju deo biljke žada?

Prvi znak da je mačka ili pas progutao delove biljke žada je povraćanje. Papagaji, konji, zečevi i drugi kućni ljubimci često ne mogu da povraćaju, pa umesto toga mogu prestati da jedu i piju. Lako je propustiti ovaj rani znak upozorenja. Ako proverite povraćanje, možete ili ne morate pronaći pravi komad biljke žada koji su progutali. Pronalaženje može pomoći da se suzi potencijalni uzroci njihove bolesti, pa pokušajte da locirate bilo koji progutani biljni materijal.

Ako kućni ljubimac ne povraća otrovni materijal, biljka žada može dovesti do toga da postanu letargični i da odbiju da se kreću ili reaguju na uobičajene poslastice ili komande. Kućni ljubimci se mogu spotaknuti i pasti, izgledajući vrtoglavo i nekoordinirano. Ovo je ozbiljniji znak toksične reakcije na biljku Jade. Pokušajte da pazite na svoje kućne ljubimce zbog ranih znakova upozorenja ili potpuno držite biljke žada podalje kako biste bili sigurni da nema šanse za potencijalno gutanje. U naprednim slučajevima može doći do napadaja i problema sa disanjem.

Šta učiniti ako vaš ljubimac ima simptome ili je bolestan?

Ako sumnjate da je vaš ljubimac konzumirao biljku žada, ali još nije pokazao simptome, ograničite ga na mali prostor i pažljivo ga pratite zbog promena u ponašanju. Kada primetite povraćanje ili nađete dokaz da su pojeli komad biljke, zakažite sastanak sa svojim veterinarom da ih vidite u narednih 12 sati. Vikendom ili praznicima umesto toga zakažite pregled kod hitnog veterinara. Iako reakcija na toksine možda nije ozbiljna, bolje je započeti lečenje ranije nego čekati dok se simptomi ne ubrzaju do letargije ili napadaja.

Kućni ljubimci za koje se čini da imaju samo malu reakciju na biljku Jade verovatno mogu ostati kod kuće. Pozovite svog veterinara i razgovarajte njihovo trenutno stanje i koliko mislite da je vaš ljubimac konzumirao. Životinje koje ne mogu da povrate, uključujući zečeve i većinu papagaja, moraće odmah da vide veterinara jer će apsorbovati više toksičnih jedinjenja. Takođe možete kontaktirati Centar za kontrolu trovanja životinja na (888) 426-4435 da biste dobili više saveta o tome da li odmah posetiti veterinara ili ne na osnovu stanja i vrste vašeg ljubimca.

Saveti za držanje kućnih ljubimaca podalje od biljaka od žada

Biljke od žada je teško držati u kući u kojoj postoje psi, mačke ili čak deca koja dele prostor. Ali uz malo predviđanja i pažljivog planiranja, možete pronaći mesto u kući sa pravim uslovima za rast biljaka žada koje je zaštićeno od radoznalih kućnih ljubimaca.

Biljke od žada preferiraju hladnije temperature od mnogih drugih sobnih biljaka, sa idealnim temperaturama između 65 i 75 stepeni F. Potrebno im je puno ili delimično sunce, tako da korišćenje biljnog svetla oko 6 inča iznad listova omogućava da biljku žada držite bilo gde od kućnih ljubimaca.

Izbegavajte da ih postavljate blizu vrata ili prozora gde promaja može izazvati opadanje listova. Visoka polica će dobro funkcionisati ako ima dovoljno prostora za biljno svetlo. Postavljanje biljke pored prozora može izazvati probleme sa temperaturom i nivoima svetlosti, a da ne spominjemo da ih stavite na dohvat kućnih ljubimaca.

Pokušajte da premestite biljku žada napolje tokom leta kako biste je držali podalje od kućnih ljubimaca koji su samo u zatvorenom prostoru najmanje nekoliko meseci. Ne oslanjajte se na prethodnu istoriju nezainteresovanosti vašeg ljubimca za biljke. Potreban je samo jedan trenutak interesovanja da dovede do potrošnje.

Saveti i razmatranja za rukovanje biljkama žada
Iako se biljke žada ne smatraju opasnim za ljude, čak i ako se konzumiraju slučajno, donekle su iritantne. Problem je posebno izražen kada obrezujete biljku ili je sečete za razmnožavanje biljke žada. Ovo oslobađa snažan sok koji pomaže biljci da zaraste, ali iritira kožu. Nošenje para baštenskih ili lateks rukavica tokom rezidbe i presađivanja će vas zaštititi od bilo kakve iritacije tokom rukovanja.

Malo je potrebe za drugim merama predostrožnosti kada provodite vreme oko biljaka žada. Ako samo pomerate biljku u saksiji ili proveravate da li ima štetočina, nema potrebe za rukavicama.

5 alternativnih opcija biljaka pogodnih za kućne ljubimce
Nema potrebe da se mučite sa držanjem biljaka žada podalje od vaše radoznale mačke ili psa. Umesto toga, razmislite o jednoj od mnogih lepih sobnih biljaka koje su bezbedne za kućne ljubimce i koje se preporučuju za domove sa životinjama. Isprobajte ovih pet alternativa koje nude neke od istih lakih za negu ili šarm biljke Jade bez ikakvih problema sa toksičnošću.

1. Ponitail Palm
Bezbedna i nudi izgled poput drveta koji može da parira zreloj biljci žada, Ponitail Palm je odličan izbor palmi u zatvorenom prostoru za domove sa kućnim ljubimcima. Ne samo da su listovi i stabljike bezbedni za radoznale kućne ljubimce koji njuškaju, već i listovi nisu baš privlačni životinjama zbog svog tankog izgleda poput trave.

2. Praznični kaktusi
Bilo da izaberete sortu poznatu po cvetanju tokom određenog praznika ili bilo koju staru šlumbergeru, uživaćete u tome kako biljka zahteva još manje nege nego biljka žada. To je sukulent sličan rodu žada bez svih briga o toksičnosti.

3. Havortija
Skoro sve sorte Havortije su netoksične, što ih čini bezbednim za domove sa kućnim ljubimcima. Imaju jarke boje i šare koje mogu parirati bilo kojoj biljci žada. Takođe ih je lako držati u područjima koja su previše topla za biljke od žada, sve dok ima dovoljno svetla da budu srećne.

4. Monei Tree
Iako se ovo uobičajeno ime ponekad koristi za Crassula ovata takođe poznatu kao biljka Jade, bolje je primeniti na biljku Pachira Akuatica. Ova visoka kućna biljka nalik drvetu je bezbedna za sve kućne ljubimce i nudi dostojanstven izgled dok joj je potrebno samo malo svetlosti koju biljka žada zahteva.

5. Američka fabrika gume

Sa sličnim zaobljenim i sjajnim zelenim listovima na više stabljika, ovo je jedna od najbližih sobnih biljaka po izgledu biljci žada. Ipak, mnogo je sigurnije za radoznale kućne ljubimce i decu. Bezbedan je čak i za uređenje oko konja u oblastima gde mogu da rastu na otvorenom.

Okončanje

Biljka Jade je jedna kućna biljka koja je najprikladnija za domove bez kućnih ljubimaca. Osim ako nemate mesto sa pravim uslovima gde možete garantovati da ga vaš ljubimac nikada neće stići, izaberite jednu od mnogih alternativa koje su bezbednije.