Da li su cvetovi bozura toksicni za pse macke i druge zivotinje

Ne može se poreći da su naborani cvetovi božura prekrasni. Ali pre nego što posadite neke od ovih cvetnih grmova u svojoj bašti ili unesete buket božura u svoj dom, trebalo bi da razmislite o njihovoj toksičnosti. Ostanite uz nas, mi pokrivamo da li je ovo cveće bezbedno za pse, mačke i druge životinje.


O cveću božura
Božuri su višegodišnji cvetni grmovi koji dobro rastu u umerenoj klimi. Oni proizvode puno velikih, naboranih cvetova od kasnog proleća do početka leta.

Cveće može biti belo, roze, crveno, ljubičasto i raznih drugih boja. Dok tačan izgled može da varira u zavisnosti od sorte, većina božura ima elegantne naborane latice.

Postoji oko 30 različitih vrsta božura i mnogo više pojedinačnih sorti. Međutim, sve ove biljke pripadaju porodici Paeoniaceae i rodu Paeonia.

Neke vrste božura su porijeklom iz Sjeverne Amerike, dok su druge porijeklom iz Azije ili Evrope.

Pored toga što su sjajan dodatak vrtu, božuri se mogu uživati kao rezano cveće. Ako ih uberete u pravo vreme i pravilno skladištite, možete očekivati da će božuri trajati oko pet dana u vazi.

Da li su cvetovi božura otrovni za životinje?

Prema ASPCA, biljke božura su toksične za pse, mačke i konje.

Biljke božura sadrže supstancu zvanu paeonol, koja je koncentrisana u kori biljke. Međutim, svi delovi biljke božura imaju male količine peonola.

Dok paeonol može imati antiinflamatorne efekte na ljude kada se koristi na odgovarajući način, može biti toksičan za životinje. Ako psi ili mačke unose dovoljno velike količine paeonola, mogu razviti povraćanje, dijareju i/ili depresiju.

Zbog toga treba da se potrudite da vaše životinje ne progutaju bilo koji deo biljke božura.

Šta učiniti ako vaš ljubimac jede cveće božura

Ako shvatite da je vaš ljubimac pojeo cvet božura ili neki drugi deo biljke, ostanite mirni. Pokušajte da odredite koliko su biljke pojeli, kao i koje delove.

Pažljivo pratite svog ljubimca i zabeležite sve promene u ponašanju ili znake povraćanja ili dijareje. Iako mala dijareja ili povraćanje obično nisu značajan razlog za zabrinutost, trebalo bi da potražite pomoć ako postane alarmantno.

Kada ste u nedoumici, obratite se svom veterinaru za savet. Oni mogu da vam pruže informacije o tome kako da svojoj životinji pružite negu i da vas obaveste da li treba da dovedete svog ljubimca za pomoć.

Kako držati kućne ljubimce podalje od božura

Najbolji način da sprečite svog ljubimca da jede božure je da ih držite dalje od biljaka. Međutim, ovo je ponekad lakše reći nego učiniti!

Ako u svom domu imate buket rezanih božura, pokušajte da stavite cveće van domašaja vaših ljubimaca. Postavljanje cveća na visok sto je obično dobar plan za pse.

Ako imate radoznale mačke koje uvek žvaću najnoviji zeleni materijal koji donesete kući, možda ćete morati da budete malo kreativni. Postavljanje cveća u visoku i tanku vazu može odvratiti mačke.

Druga opcija je da držite cveće izloženo kada ste u blizini svojih mačaka. Kada odete, možete staviti cveće u sobu ili ormar van domašaja mačaka.

Ograda je obično najbolji način da držite biljke dalje od vaših ljubimaca kada su u pitanju biljke božura na otvorenom. Takođe možete pokušati da posadite božure u saksiju koja je van domašaja vaših ljubimaca.

Alternative božurima bezbedne za kućne ljubimce
Imate više opcija ako tražite prekrasno cveće koje je bezbedno za vaše mačke i/ili pse.

Neka bezbedna cveća za pse i mačke uključuju suncokrete, cinije i astre. Pošto sve ovo cveće dobro funkcioniše i kao baštensko cveće i kao rezano cveće, to je pobeda.

Ako tražite cvetajuće grmlje koje je bezbedno za pse i mačke, takođe imate priličan broj opcija za izbor. Neki grmovi bezbedni za kućne ljubimce uključuju ruže, hibiskus i forziciju.

Čuvajte svoje životinje
Nažalost, božuri su toksični za pse, mačke i druge životinje. Zbog toga bi trebalo da budete oprezni kada donosite ove biljke svojim krznenim prijateljima.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj božura u vašoj bašti.