Najbolja mesta za filodendrone srcanog lista saveti za negu i feng sui

Kada donesete filodendron (Philodendron hederaceum) kući, može biti izazovno odrediti gde da ga postavite. Želite da mu obezbedite pravo svetlo i temperaturu, a da pritom dozvolite da njegovi slatki listovi sijaju. Pridružite mi se dok delim nekoliko saveta o tome gde da stavite svoju biljku filodendrona srčanog lista.


Najbolja mesta za negu filodendrona srca i feng šui savete
Pregled sadržaja:

Proverite svetlo
Imajte na umu temperaturu i propuh
Izbegavajte suva područja
Dajte biljci prostor da raste
Oslonite se na Feng Shui

Proverite svetlo

Biljke filodendrona srčanog lista su porijeklom iz šumskih područja u Centralnoj Americi. U ovom okruženju, ona se ukorenjuje u šumsko tlo i koristi svoje prateće stabljike da se penje na drveće i žbunje. Zbog toga često dobija mrlje svetlost.

Pošto vaš dom verovatno nema krošnje drveća, vaš cilj je da oponašate prirodno okruženje biljke. To znači pružanje puno svetle, ali indirektne svetlosti . Direktna svetlost zapravo može da spali lišće biljke, pa izbegavajte lokacije kao što su svetle sunčane sobe i direktno ispred prozora okrenutih prema jugu.

Ako imate sobu u koju svetlost ulazi kroz nekoliko prozora, možete da postavite svoj filodendron na stranu sobe nasuprot prozora. A ako imate sobu sa jednim prozorom, pokušajte da svoju biljku postavite nekoliko stopa od izvora svetlosti.

Imam svoj srcolisni filodendron ispred prozora koji gleda na istok u mojoj kuhinji, i otkrio sam da je tamo prilično srećan. Ujutru dobija malo direktnog sunca i indirektnog svetla ostatak dana.
Imajte na umu temperaturu i propuh
Bujna biljka filodendrona sa zelenim listovima u visećoj sadi koja se nalazi pored svetlih drvenih ploča Ove tropske biljke vole tople temperature okoline u zatvorenom prostoru

Pošto su porijeklom iz tropskih područja, srcolisni filodendroni preferiraju tople temperature . Ove biljke će ostati najsrećnije kada temperatura vazduha ostane između 60–80 ° F. Na sreću, to je u skladu sa temperaturom u većini domova i kancelarija. Samo zapamtite da izbegavate hladne kancelarije i vruće sunčane sobe.

Pored razmatranja osnovne temperature, treba imati na umu i promaju. I topla i hladna promaja izazivaju iznenadne promene temperature i stres kod biljaka srčanog filodendrona .

Dakle, koliko god primamljivo bilo da postavite svoj filodendron od srca ispred kamina ili ulaznih vrata, izbegavajte to! Takođe bi trebalo da držite svoju biljku dalje od otvora za klimatizaciju, radijatora i loše izolovanih prozora.
Izbegavajte suva područja

Ovi filodendroni ne zahtevaju toliko vlage kao neke tropske sobne biljke, ali nisu ni kaktusi koji žive u pustinji. Ako ih stavite u super suvu prostoriju, oni će protestovati sa osušenim ili uvijenim listovima.

Većina domova i kancelarija ima vlažnost koja je sasvim u redu za ove biljke. Ali trebalo bi da izbegavate područja u blizini otvora za grejanje i kamina, jer ovi izvori toplote mogu da umanjuju vlažnost vazduha.

Ako je sav vaš dom suv, nije bitno gde ćete staviti svoju biljku. Samo pronađite odgovarajuću lokaciju, a zatim povećajte vlažnost vazduha pomoću ovlaživača.
Dajte biljci prostor da raste
Zrela biljka filodendrona sa srcem koja se nalazi na vrhu ormara u kuhinji sa dugim lozama koje vuku dole Dozvolite dovoljno prostora za rast vinove loze kada pozicionirate filodendrone srca.

Srcolisni filodendroni svake godine izrastu jedan ili dva stopala, tako da nemojte misliti da će male biljke zauvek ostati male! U protekloj godini, gledao sam kako moja biljka prelazi od male biljke sa stabljikama od šest inča do nereda od dva metra dugih stabljika.

Stabljike će se rado spuštati ako svoju biljku stavite u viseću korpu ili saksiju na policu. Druga opcija je da obezbedite rešetku ili kavez za podršku vašoj biljci dok se penje prema gore.

Bez obzira koju opciju izaberete, uverite se da imate dovoljno prostora da omogućite rast biljke.
Oslonite se na Feng Shui

Pored razmišljanja o tome kakvo okruženje će usrećiti biljku, možete razmotriti i Feng Shui . Ova praksa veruje da postavljanje objekata u vašem domu može uticati na energiju vašeg doma, a samim tim i na vaš život.

Srčani filodendroni su simboli živahnosti, dobrog zdravlja i ljubavi, tako da ih možete postaviti u delove vašeg doma kojima je potrebno malo pojačanja. Niste sigurni o čemu pričam? Zatim pogledajte mapu Bague .

Ova mapa deli svaku sobu u vašem domu na osam različitih delova. Ove oblasti predstavljaju aspekte kao što su bogatstvo, zajednica i zdravlje. Smatra se da objekti koje postavljate u ove oblasti utiču na njih.

Na primer, ako je vašim odnosima potrebna pomoć, možete postaviti filodendron od srca u krajnji desni ugao spavaće sobe. A ako vam je teško da odredite svrhu svog života, podstaknite jasnoću tako što ćete okačiti jednu od ovih biljaka na ulazna vrata.
Okončanje

Srčani filodendroni su dobro prilagođeni različitim okruženjima sve dok primaju odgovarajuću svetlost i temperaturu. Ne zaboravite da ih postavite na toplo mesto sa dosta indirektne svetlosti. I ne zaboravite da iskoristite Feng Shui i pozitivnu simboliku biljke da biste poboljšali oblasti vašeg života.