Gde postaviti biljke zmija u kući

Najbolje lokacije za biljke zmija za Feng Shui i optimalnu negu

Biljke zmija pružaju mnoštvo upotreba i prednosti i cenjene su zbog svoje lakoće nege i sposobnosti da se smeste u mnogo različitih delova kuće. Naučno ime za ovu biljku je Sansevieria trifasciata, ali se obično nazivaju i svekrvin jezik. Bez obzira kako ih nazvali, ove biljke imaju karakterističan i oštar izgled koji vaš dom može održati modernim i jedinstvenim. Međutim, postoje nedoumice u vezi sa korišćenjem ove biljke u praksi Feng Shuija kroz koje ćemo proći kako biste znali gde da postavite zmijske biljke u ovom korisnom vodiču.

Gde pozicionirati biljke zmija u kući – najvažnije

Prema Feng Shuiju, biljke zmija mogu da generišu mnogo energije u životnom prostoru, tako da ih je najbolje postaviti na istoku ili jugoistoku kuće ili kancelarije za maksimalnu korist. Biljke zmija su takođe tolerantne na različite svetlosne uslove tako da mogu da uspevaju na brojnim lokacijama.

O biljkama zmija

Postoji preko 70 različitih biljaka, koje se obično nazivaju zmijski jezik ili biljka zmija, ali Sansevieria trifasciata je ona koja se najčešće uzgaja kao kućna biljka. Druge popularne sorte zmija uključuju biljku zaobljene Spear Snake ili Sansevieria cilindrica. Oni čine deo porodice Asparagaceae i udaljeni su sa šparogama i mnogim drugim biljkama.

Izvorni raspon ove sobne biljke su suptropski delovi Azije i Afrike. Iako mu nisu potrebne visoke temperature i vlažnost mnogih drugih popularnih sobnih biljaka, više voli da ostane u stabilnim uslovima bez obzira na specifičan temperaturni opseg.

Štaviše, biljke zmija često rastu u zatamnjenim područjima sa malom izloženošću kiši u divljini, tako da generalno mogu da podnesu minimalno zalivanje i malo svetla. Takođe će se dobro snaći sa višim nivoima svetlosti i visokom vlažnošću, sve dok se ne zaliva prečesto. Biljka zmija je vrsta sukulenata što znači da može da skladišti vodu koja joj je potrebna unutra, a ne da stalno zaliva.

Biljke zmija i feng šui

Zmijskim biljkama se generalno pripisuje simbolika na osnovu krutih, visokih listova u obliku koplja koje formiraju.

U kineskoj kulturi, veruje se da biljka zmija podstiče nivo či i daje snažan podsticaj energije. Ovo može biti pozitivno na mnogo načina, ali je takođe problem u delovima kuće u kojima možda ne želite mnogo energije, kao što su spavaća soba i drugi prostori za opuštanje. Tu dolazi praksa Feng Shuija.

Osnove feng šuija sve žive biljke kao što je biljka zmija dodeljuju elementu drveta. Drvo je stabilno, ekspanzivno, deo je vaše karijere i igra veliku ulogu u strukturi vaše porodice. Biljke zmija mogu da stimulišu sve ove stvari kada su postavljene u pravi deo kuće.

Međutim, postavljanje biljke Zmija u pogrešan deo kuće može dovesti do sukoba, nedostatka opuštanja ili rasipanja vaše energije.

Biljke zmija su takođe jedinstvene po tome što se mogu postaviti u delove kuće gde Feng Shui principi generalno ne preporučuju upotrebu žive biljke. Njihov snažan oblik i oštar izgled pomažu im da obezbede snažan nalet energije kada ih koristi ulaz u kuću i druga područja sa puno pešačkog saobraćaja.

Gde postaviti biljke zmija u domu prema Feng Shuiju

Gde postaviti biljke zmija u kući

Feng šui se koristi za postavljanje svih vrsta struktura, od celih gradskih blokova do soba u domu, na osnovu četiri pravca kompasa. Mapa energije poznata kao Bagua je usklađena sa severnim pravcem kuće.

Svaki sektor kuće koji je usklađen sa pravcem ima drugačiju svrhu i fokus. Uređivanje delova kuće koji se koriste u određene svrhe, a zatim njihovo pravilno uređenje na osnovu preporuka Bagua, moglo bi rezultirati lakšim protokom energije kroz njega.

Biljke zmije najbolje se koriste u delovima doma koji su povezani sa elementom drveta, posebno zbog njihove jake vertikalne orijentacije. Postavljanje biljke zmije u jugoistočni deo kuće pomaže aktiviranju regiona Ksun, za koji se veruje da vlada vašim obiljem i bogatstvom. To je odlično mesto za brzo stimulisanje energije oštrim oblikom ove biljke.

Ako pokušavate da zasnujete porodicu, možda ćete želeti da je postavite na Istok ili u Zhen region kuće. Međutim, to može izazvati nesuglasice u uspostavljenim porodicama jer šiljasti oblik biljke može dovesti do svađa.

Većina Feng Shui praksi poziva na držanje živih biljaka dalje od ulaza i izlaza iz kuće, jer se veruje da će energija koju proizvode isteći kroz otvore. Biljke zmija i dalje treba držati dalje od bilo kakvih izlaznih vrata, ali ulazi mogu biti dobro mesto za njih.

Snažna energija koju daje navika uspravnog rasta može da prevaziđe potencijal za gubitak i pruži veliku izjavu da pozdravi svakoga ko ulazi u dom.

Praktični problemi za postavljanje biljaka zmija

Biljke zmija su neobične među kućnim biljkama jer imaju relativno malo konkretnih potreba. Oni mogu dobro da podnesu nisku i visoku vlažnost, srećni su u različitim svetlosnim uslovima (samo izbegavajte jarko, direktno svetlo) i treba im đubrenje samo jednom godišnje.

Slobodni ste da ih uglavnom postavite u skladu sa stilom ili energetskim razmatranjima kao što je Feng Shui, sve dok koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira i ne zaboravite da ih potpuno zalijete.

Smatrajte to vrstom kaktusa, iako je bliži mnogim drugim dekorativnim sukulentima.

Gde ne smete postavljati biljke zmija u kući

Feng Shui principi upozoravaju na stavljanje živih biljaka u spavaću sobu u domu jer mogu stimulisati previše energije i otežati odmor.

Ovo posebno važi za biljku koja svojom visinom i oblikom inspiriše disciplinu i fokus, kao što je biljka zmija. Pazite da biljku Snake postavite preblizu većini vrata i prozora, kako zbog energetskih razloga, tako i zbog toga što biljka ne uživa promaju.

Ovim biljkama nije potrebna visoka toplota, tako da možda neće uživati u direktnom suncu koje bi ih moglo ispeći ili blizu grejača.

Gde postaviti biljke zmija na otvorenom

Mnoge vrste zmijskih biljaka mogu se uzgajati na otvorenom u oblastima koje se ne smrzavaju tokom zime i retko imaju temperature ispod 40 stepeni F. One su dobar dodatak pejzažima i pustinjskim pejzažima jer više vole suve nego vlažne.

Pazite na direktno sunce koje bi ih moglo ispeći, posebno popodne. Ako postavljate unutrašnju biljku zmija napolju tokom leta, pokušajte sa popločanim dvorištem ili tremom gde postoji nešto što će blokirati popodnevno sunce.

Takođe se preporučuje da ih držite dalje od jakih vetrova kako biste izbegli pucanje, posebno na većim biljkama koje su visoke više stopa.

Osnovna nega biljaka zmija

Biljke zmije opraštaju i ne smeta im slabo osvetljenje do jakog osvetljenja. Zadovoljni su većinom nivoa vlažnosti, ali više vole da se drže podalje od visoke toplote preko 75 stepeni F.

Držite zmijske biljke na temperaturi iznad 40 stepeni F da biste sprečili požutjelo lišće, opadanje ili gubitak listova, a biljku zmije zalivajte štedljivo, dajući vodu samo kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši.

Obavezno koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta namenjenu kaktusima kako biste osigurali da nema šanse za truljenje korena, posebno ako se biljka drži u tamnijem okruženju gde će isparavanje biti sporije. Moraćete da presadite biljku zmije svake 2 do 3 godine, obično kada preraste sadašnju posudu. Biljke zmija mogu narasti do 12 inča godišnje pod optimalnim uslovima (što će takođe pomoći da se odstrane uobičajene štetočine i bolesti).

Ova biljka oprašta i obično će uvenuti ako su uslovi loši što ukazuje da joj je potrebna promena. Pazite na prekomerno zalivanje i potpuni nedostatak svetlosti, dve od najčešćih grešaka u nezi biljaka zmija.

Biljke zmija se takođe relativno lako razmnožavaju ako ikada želite da proširite svoju kolekciju, a mogu se orezati tokom prolećnih i letnjih meseci ako ikada izmaknu kontroli.

Česta pitanja o mestu pozicioniranja zmijskih biljaka:

Koja je soba najbolja za biljke zmija?

Prema Feng Shuiju, sobe od istoka do jugoistoka kuće biće najbolje za biljke zmija. Dovoljno su prilagodljivi da svaka soba radi u skladu sa njihovim potrebama.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka zmija?

Biljke zmija ne vole mnogo direktnog svetla, pa ih držite najmanje dva do tri stope od prozora. Uverite se da popodnevno svetlo, posebno, ne ispeče biljku.

Mogu li da stavim svoju biljku zmija u ugao?

Uglovi su dobar izbor da biljku Snake držite dalje od propuha i da sprečite prekomerno izlaganje jakom svetlu.

Da li biljke zmija uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Biljka zmija treba da bude zadovoljna relativno niskim nivoom svetlosti sve dok postoji barem jak veštački izvor svetlosti ili malo sunčeve svetlosti.

Mogu li biljke zmija tolerisati propuh?

Biljke zmije nisu toliko osetljive na propuh kao neke biljke, ali ih i dalje ne vole. Držite podalje hladne propuhe i pazite na grejne elemente ili ventilacione otvore koji bi mogli dovesti do brzog sušenja tla.
Gde pozicionirati biljke zmija – poslednja reč

Zmijskim biljkama nije potrebna velika briga, tako da ih je lako koristiti u prostorijama u kojima druge kućne biljke možda ne uspevaju. Pobrinite se da ih s vremena na vreme lagano poprašite, kako se listovi ne bi zaprljali i borili da apsorbuju sunčevu svetlost. Dostupne su i male i velike sorte koje odgovaraju svakom prostoru.

Ako tražite svoju sledeću biljku zmija koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke zmija širom zemlje.