Kako uspešno presaditi biljku Pilea peperomioides

Sve što treba da znate o presađivanju kineskih biljaka za novac kod kuće

Bez obzira da li ste iskusni baštovan u zatvorenom prostoru ili tek počinjete, vaš cilj je da vaša Pilea pereromioides bude srećna i zdrava. A ponekad, to znači presađivanje vaše biljke. Poznate i kao kineska biljka novca ili NLO biljka, ove atraktivne, simbolične biljke sa okruglim listovima ne rastu izuzetno brzo, tako da ćete morati da presađujete samo svake druge godine. Prilikom presađivanja, zapamtite da kineske biljke novca najbolje rastu u manjim, a ne većim kontejnerima. Pročitajte da biste saznali osnove kada i kako presaditi Pilea peperomioides kod kuće.

Presađivanje biljaka Pilea peperomioides – najvažnije

Presadite svoj P. peperomioides svakih 18 do 24 meseca dok ne dostigne punu veličinu. Izaberite lonac koji je 1,5 puta veći od trenutnog kontejnera. Neometano prebacite biljku sa većinom stare zemlje i napunite novu posudu svežom, dobro drenirajućom mešavinom zemlje. Presađujte samo tokom proleća i leta, osim ako ne morate da presadite zbog zdravstvenih problema.

Zašto bi presađivanje vaše Pilea peperomioides moglo biti neophodno

Hajde da razmotrimo razloge zbog kojih ćete možda morati da presadite Pilea peperomioides. Ove popularne i korisne sobne biljke ne rastu prebrzo, i imaju tendenciju da preferiraju manji, a ne veći kontejner. Ali verovatno će doći vreme kada ćete morati da presadite svoj P. peperomioides.

Najčešći razlog za presađivanje Pilea peperomioides je rast biljaka. Zrela veličina biljke je oko 12 inča i biće potrebno nekoliko godina da stigne tamo pod idealnim okolnostima. Sa standardnom stopom rasta, to znači presađivanje svake druge godine.

Međutim, ponekad je za rast biljke potrebno presađivanje ranije nego čekanje. Koji su neki pokazatelji da je vašem P. peperomioides potrebno više prostora? Možda ćete videti korenje koje viri kroz površinu tla.

Ovo pokazuje da je korijenski sistem biljke prerastao saksiju i da traži više prostora. Slično tome, ako vidite da korenje viri iz drenažnih rupa kontejnera, verovatno je vreme za presađivanje.

Ako korenje nastavi da se gužva, može početi da se omotava oko unutrašnjosti lonca ili da formira gustu prostirku. To je ono što je poznato kao vezan za root. Vremenom, koreni zbijaju tlo. Voda tada slobodno teče kroz prljavštinu, a zdravlje biljke pati.

Vezani koreni ne mogu da apsorbuju vodu. Oni takođe ne mogu da unesu hranljive materije i vazduh koji su biljci potrebni da preživi. Ako se ostavi predugo, biljka će početi da opada lišće i umreće od vezivanja za koren.

Vašoj Pilea peperomioides će možda trebati i presađivanje zbog zdravstvenih problema. Zaraza ili bolest štetočina zahteva sveže tlo i čist kontejner. Buđ, trulež korena, gljivične gljivice i problemi sa zemljištem mogu učiniti presađivanje neophodnim.

Konačno, vašoj kineskoj biljci novca možda će biti potrebna sveža zemlja zbog nedostatka hranljivih materija. Vremenom, biljke koje se uzgajaju u kontejnerima koriste hranljive materije u zemljištu. Dok đubrivo može zameniti neke hranljive materije, ponekad se zemljište jednostavno mora zameniti.

Koliko često Pilea peperomioides treba presađivanje?

Kada kineska biljka novca raste po standardnoj stopi, treba je presađivati svake druge godine. Naravno, stopa rasta zavisi od nekoliko faktora životne sredine.

Na primer, ako se vaš P. peperomioides nalazi na mestu sa slabijim svetlosnim uslovima, može sporo rasti. U takvim okolnostima, nećete morati da presađujete tako često.

Naravno, vaš P. peperomioides takođe može brzo da raste. Ako primetite sledeće znake, možda ćete morati češće da presađujete:

Koreni se guraju kroz površinu tla
Koreni kruže u loncu ili formiraju gustu prostirku
Koreni koji vire iz drenažnih rupa kontejnera
Sporiji rast od očekivanog (ne zbog uslova životne sredine)
Problemi kao što su gljivične gljivice, buđ ili trulež korena

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju Pilea peperomioides

Najbolje doba godine za presađivanje P. peperomioides je tokom vegetacije biljke. U većini slučajeva to znači proleće do leta.

Presađivanje dok biljka aktivno raste znači da ima resurse i energiju da se izleči od stresa presađivanja. Tokom perioda niskog i bez rasta (jesen i zima), selidba može izazvati nepotrebni stres ili šok.
Najbolja mešavina zemljišta prilikom presađivanja Pilea peperomioides
Najbolja mešavina zemljišta prilikom presađivanja Pilea peperomioides

U svom prirodnom staništu, kineske biljke novca rastu u bogatom tlu pod krošnjama šume. Ovde doživljavaju i vlažnu i suvu i uživaju u obilju hranljivih materija.

Da biste ponovili ove uslove u kontejneru, izaberite dobro drenirajuće zemljište bogato organskom materijom. P. peperomiodije preferiraju blago kiselo zemljište. Ciljajte na pH nivo od 6,0 do 7,0.

Da napravite sopstvenu mešavinu za svoju kinesku biljku novca, nedostaci ider mešanje:

2 dela ilovače zemlje
1 deo kokosovog kokosa ili tresetne mahovine
1 deo peska
1 deo perlita ili plovućca

Koji alati će mi trebati kada presađujem Pilea peperomioides?

Pre nego što počnete da presađujete svoju kinesku biljku novca, sakupite nekoliko predmeta da biste olakšali proces. Moraćete:

Rukavice
Makaze ili makaze u slučaju da treba da isečete korenje
Cerada ili novine za zaštitu površina
Novi kontejner, ne više od 1,5 puta veći od trenutnog kontejnera
Sveža zemlja za saksije

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije

Izaberite lonac koji nije više od 1,5 puta veći od trenutnog lonca. Na primer, ako je trenutni lonac širok 4 inča, izaberite ne veći od 6 inča.

Pošto P. peperomiodies ne naraste više od jednog stopala u širinu i visinu, to znači da maksimalna veličina saksije za odraslu biljku ne bi trebalo da bude veća od 8 inča.

Uobičajena je greška izabrati preveliki lonac. Ali biljke nisu kao zlatne ribice – one ne rastu da odgovaraju svom kontejneru. Umesto toga, prevelika posuda zapravo može štetiti zdravlju biljaka. Kada koreni ne mogu da popune zemlju, ne mogu da dostignu dovoljno vlage ili hranljivih materija. Voda ima tendenciju da se zadržava. Vremenom, to dovodi do buđi i rasta gljivica, što može izazvati trulež korena.

Odabir kontejnera sa adekvatnom drenažom je takođe ključan. U stvari, drenaža je važnija od materijala od kojeg je saksija napravljena. Keramika, plastika ili terakota su u redu za kinesku biljku novca, sve dok imaju dovoljno rupa za drenažu.

Kako presaditi Pilea peperomioides

Sada je vreme da napravite novi dom za vaše P. peperomiodies. Evo vodiča korak po korak.

Počnite tako što ćete osigurati da je biljka zdrava i da je u sezoni rasta (od proleća do leta)
Dan pre nego što želite da presadite, zalijte biljku
Sakupite svoje zalihe i položite ceradu ili novine
Čvrsto uhvatite svoju biljku oko osnove (na liniji tla) i nežno je izvucite iz lonca
Lagano protresite da biste otpustili sve grudve zemlje
Ako je koren vezan, pažljivo ga oslobodite i olabavite makazama
Ako postoji trulež korena, uklonite oštećene korene
Dodajte nekoliko inča zemlje u novi kontejner
Postavite P. peperomioides na novu zemlju
Dodajte ili uklonite zemlju dok ne bude na pravom nivou u saksiji
Dodajte zemlju oko bočnih strana kugle korena do željenog nivoa
Nežno nabijajte tlo da se stabilizuje
Umereno zalijte biljku

Nega posle presađivanja

Presađivanje je teško za biljke. To izaziva stres i čak može dovesti do šoka kod biljaka.

Nakon presađivanja, stavite vaše Pilea peperomioides na njihovo stalno mesto u vašem domu ili kancelariji u pogodnom okruženju da biljka napreduje. Važno je da u ovom trenutku ne pravite više promena u okruženju biljke.

Dajte biljci vremena da se oporavi. Izbegavajte đubrenje vaše Pilee nekoliko nedelja i zalivajte samo kada se zemlja osuši do dva inča ispod površine.
Česta pitanja o presađivanju Pilea peperomioides:
Da li treba da potopim svoju Pilea peperomioides pre presađivanja?

Nije neophodno potopiti vaš P. peperomioides pre presađivanja. Međutim, trebalo bi da ga zalijete dan ranije da biste olakšali prelaz.
Da li Pilea peperomioides treba zaliti odmah nakon presađivanja?

Odmah nakon prijave, lagano zalijte biljku. Nemojte ga namakati i osigurajte da višak vode slobodno ode kroz dno posude.
Da li biljke Pilea peperomioides vole velike saksije?

Ne, kineske biljke novca ne vole velike saksije. U punoj veličini – oko stopu visok i širok – ne bi trebalo da imaju lonac širine 8 inča.
Zašto je Pilea peperomioides mlohava nakon presađivanja?

Presađivanje dovodi do stresa na biljke i čak ih može dovesti do šoka. Tretirajte svoju biljku sa posebnom pažnjom nakon presađivanja tako što ćete je staviti na stalno mesto, ne gnojiti i ne zalivati dok se gornja dva inča zemlje ne osuše.
Da li treba da zamaglim svoju Pilea peperomioides nakon presađivanja?

Možda ćete se zamagliti nakon presađivanja, ali to nije neophodno.
Da li treba da oplodim svoju Pilea peperomioides nakon presađivanja?

Ne, ne treba gnojiti nakon presađivanja. U stvari, trebalo bi da izbegavate đubrenje nekoliko nedelja.

Okončanje

Pilea peperomioides dodaje veselu estetiku svakoj prostoriji. Ove biljke koje se lako održavaju treba presađivati samo svake druge godine ili kada prerastu svoje saksije. Prilikom određivanja veličine, nemojte ići više od 1,5 puta širine trenutnog lonca. Na kraju, vodite računa o presađivanju samo tokom proleća i leta i izbegavajte presađivanje van aktivne sezone rasta biljke. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Pilea peperomioides kod kuće.