Mozete li drzati biljke zmija u spavacoj sobi

Bez obzira koju vrstu zmijske biljke imate, sve one mogu pružiti neverovatne prednosti vašoj spavaćoj sobi. Glavni među njima je da biljke zmija mogu pomoći u prečišćavanju vazduha. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, biljke zmija mogu pomoći u uklanjanju štetnih VOC (isparljivih organskih jedinjenja) kao što su benzol i formaldehid.

Ovo može biti božji dar ako patite od astme ili srodnih alergija. VOC iz tepiha, sredstava za čišćenje i drugih predmeta u domaćinstvu mogu pogoršati simptome astme. Pomažući u uklanjanju ovih VOC iz vazduha, biljke zmija mogu vam pomoći da se osećate opuštenije u spavaćoj sobi.

Neka istraživanja su pokazala da nam kućne biljke, poput zmija, mogu pomoći da bolje spavamo. Kineska studija pokazala je da astronauti bolje spavaju ako mogu da vide ili pomirišu biljku. Astronauti bi takođe mogli bolje da regulišu svoj centralni nervni sistem.

Biljke zmije su takođe korisne u ubijanju komaraca zahvaljujući saponinu u njihovom lišću.

Prema zahtevima za negu

Ako želite da postavite biljku zmije u svoju spavaću sobu, vredi imati na umu zahteve biljke. Biljke zmija uspevaju u prosečnoj vlažnosti u domaćinstvu, ali im je potrebna topla temperatura između 60 i 90ºF (15,5 do 32ºC). Takođe je generalno dobro držati biljke zmija blizu radijatora ili izvora toplote.

Ove biljke mogu tolerisati različite uslove osvetljenja, ali preferiraju puno jarke, indirektne svetlosti. Biljke zmija takođe mogu tolerisati filtrirano svetlo ili delimičnu senku. Spavaće sobe sa prozorima okrenutim prema istoku, jugu ili zapadu idealne su za biljke zmija. Pod optimalnim uslovima rasta, vaša biljka zmija takođe može da cveta.

Prema feng šuiju

Međutim, ako praktikujete feng šui, biljke zmija možda neće biti prikladne za vašu spavaću sobu. Feng shui se fokusira na kretanje energije ili či-ja kroz vaš dom. Uređenje vašeg doma koristeći Bagua mapu i uređenje prema feng shui principima neguje pozitivnu energiju.

Jedan od osnovnih principa feng šuija je ravnoteža između jina i janga. Jin energija je spora i opuštena, dok je jang energija aktivnija. Drugi veliki deo feng šuija je teorija pet elemenata, koja se fokusira na elemente zemlje, vatre, metala, vode i drveta.

Kao i sve žive biljke, biljke zmije su povezane sa elementom Drvo, koji je povezan sa rastom, prosperitetom i obnavljanjem. Element Drvo takođe odgovara aktivnoj jang energiji.

Međutim, ne želite nužno da vaša spavaća soba bude puna aktivne energije. Spavaća soba je mesto za odmor i opuštanje više povezano sa smirenijom jin energijom. Dakle, pozicioniranje biljaka zmija u vašoj spavaćoj sobi može poremetiti feng šui prostora.

Okončanje

Za većinu ljudi, biljke zmija su odlične za spavaću sobu jer mogu da pročiste vazduh i čak nam mogu pomoći da bolje spavamo. Ali ako praktikujete feng šui, biljke zmija neće biti odličan izbor za spavaću sobu jer mogu zameniti mirnu jin energiju aktivnom jang energijom.