Gde postaviti biljke pauka u kući

Najbolje lokacije paukova za feng šui i optimalnu negu

Biljke pauka su jedna od najpoznatijih i najpopularnijih kućnih biljaka. Njihovi dugački raznobojni listovi u obliku mača stvaraju prelepu pozadinu kada se koriste kao viseća biljka. Biljke pauka takođe imaju jake veze sa feng šuijem, donoseći nekoliko prednosti u vaš dom ako su pravilno postavljene. U ovom postu ćemo ispitati gde da pozicioniramo biljke pauka u kući za maksimalne prednosti feng šuija i optimalnu negu.

Gde postaviti biljke pauka u kući – najvažnije

Najbolje lokacije za biljke pauka u vašem domu ili kancelariji su istočne ili jugoistočne pozicije. Ove dve oblasti su povezane sa elementom drveta, koji je povezan sa kućnim biljkama. Istočna ili jugoistočna područja takođe pružaju biljke pauka sa idealnim nivoom svetlosti. Biljke pauka apsorbuju negativnu energiju u neiskorišćenim prostorima kao što su prazne police.

O biljkama pauka

Biljke pauka (Chlorophitum comosum) su zimzelene tropske trajnice iz porodice špargla (Asparagaceae). Prvobitno poreklom iz Afrike, biljke pauka su takođe kolonizovale delove Australije i drugih područja.

Biljke pauka imaju dugačko, opušteno lišće u obliku mača i grmoliki izgled. Mnoge vrste biljaka pauka imaju neki oblik šarenila, stvarajući upečatljivu kombinaciju zelene i bele boje. Zdrave biljke pauka će proizvesti grozdove paukova – poznatih i kao štenci – koji se koriste za razmnožavanje. Ove paučice podsećaju na minijaturne zrele biljke pauka.

Biljke pauka su poznate po svojim sposobnostima prečišćavanja vazduha. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, biljke pauka su odlične u uklanjanju hemikalija kao što su formaldehid i ksilen iz naših domova. Biljke pauka imaju i druge prednosti, kao što su smanjenje stresa i poboljšanje produktivnosti.

Paukove biljke i Feng Shui

Feng shui se fokusira na balansiranje različitih energija vašeg doma, zbog čega su biljke pauka tako zgodne. Zahvaljujući svojim moćima pročišćavanja, smatra se da biljke pauka uklanjaju negativnu energiju dok dodaju pozitivnu energiju. Osim što čiste vazduh, biljke pauka takođe mogu očistiti energetske struje koje teku oko vašeg doma.

Pet elemenata zemlje, vatre, metala, vode i drveta su moćne sile u feng šuiju. Svaki element je povezan sa određenim kvalitetima i objektima. Biljke pauka i druge kućne biljke povezane su sa elementom drveta. Drvo predstavlja saosećanje, rast, ljubaznost, originalnost i podmlađivanje.

Dodavanje biljaka pauka u vaš dom može vam pomoći da pojačate element drveta i stvorite vezu sa prirodom. Pored toga, neki feng šui naučnici smatraju da su biljke pauka simboli sreće i prosperiteta. Ovo čini biljke pauka idealnim kao kancelarijske feng shui biljke.

Boje takođe imaju moć u feng šuiju. Kao i druge sobne biljke, biljke pauka su pretežno zelene. U feng šuiju, zelena predstavlja rast, isceljujuću energiju i regeneraciju. Takođe se smatra da dugo lišće nalik oštrici biljke pauka predstavlja stabilnost u vašem životu.

Gde postaviti biljke pauka u kući

Da bi maksimizirali ravnotežu u feng šuiju, praktičari koriste nešto što se zove Bagua mapa. Ovo deli vaš dom ili sobu na devet oblasti, na osnovu pravaca kompasa. Svaka oblast je povezana sa određenim aspektom života, kao i sa određenim elementima i bojama.

Koristeći Bagua mapu, možemo izabrati idealno mesto za biljke pauka u našim domovima. Evo devet oblasti na mapi Bagua:

Centar = Zdravlje (Tai Ki)
Sever = karijera (Kan)
Severoistok = Znanje (Gen)
Istok = Porodica (Džen)
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Sun)
Jug = slava i reputacija (Li)
Jugozapad = Veze (Kun)
Zapad = Deca (Dui)
Severozapad = korisni ljudi (Kian)

Zbog njihove povezanosti sa dobrom srećom i rastom, biljke pauka su dobro prilagođene jugoistočnom delu mape Bagua. Ova oblast je povezana sa prosperitetom i bogatstvom i takođe je snažno povezana sa elementom drveta. Biljke pauka su odlične feng šui biljke za kućnu kancelariju koje će vam pomoći da napredujete u svom poslu.

Biljke pauka takođe će se dobro ponašati u istočnom delu mape Bagua, koji je povezan sa porodicom. Opet, ovo područje je usklađeno sa elementom drveta, koji promoviše rast i ljubaznost porodice. Biljke pauka su stoga pogodne za porodične prostore kao što je dnevna soba.

Takođe se smatra da biljke pauka apsorbuju negativnu energiju dok pomažu u kultivaciji pozitivne energije. Negativna energija se skuplja u neiskorišćenim prostorima kao što su vrhovi ormara ili police. Ovo čini biljke pauka idealnom protivmerom jer njihovo opušteno lišće može popuniti prazne prostore.

Prema potrebama biljaka

Idealna je soba okrenuta prema istoku ili jugoistoku biljke pauka jer ovo obezbeđuje jarko, indirektno jutarnje sunčevo svetlo i delimičnu popodnevnu senku. Biljke pauka se takođe dobro snalaze u delimičnoj senci, tako da su pogodne za vrhove ormara ili polica. Ovi zahtevi se dobro poklapaju sa najboljim mestima na mapi Bagua za biljke pauka.

Za toplo, vlažno okruženje kućnih biljaka, kupatilo je idealno. Kupatila su prirodno vlažnija od drugih prostorija. Biljke pauka zahtevaju temperaturu okoline u rasponu od 65 do 85ºF i nivoe vlažnosti od približno 40 do 80%.
Gde NE postavljati biljke pauka u kući

Odnosi između pet ranije pomenutih elemenata su ključna komponenta feng šuija. Neki elementi će oslabiti druge, a neki se čak mogu agresivno sukobiti, proizvodeći negativnu energiju. Na ove odnose utiče način interakcije elemenata u prirodnom svetu.

Biljke pauka su povezane sa elementom drveta, koji je oslabljen vatrom i sukobljava se sa metalom. Vatra se pripisuje južnoj mapi Bagua, koja se fokusira na slavu i reputaciju. Ako pokušavate da koristite biljke pauka i druge predmete od drvenih elemenata u ovoj oblasti, njihovi efekti će biti oslabljeni.

Metalni element je povezan sa severozapadnim i zapadnim delovima karte Bagua. Metal se često koristi za sečenje drveta, stvarajući sukob između dva elementa u feng šuiju. Severozapadno i zapadno od mape Bagua upravljaju korisnim ljudima i decom. Biljke pauka ne bi trebalo postavljati u ova područja.

U pogledu njihovih zahteva za negom, biljke pauka ne bi trebalo da budu izložene jakoj, direktnoj sunčevoj svetlosti. Ova vrsta svetla je uobičajena u prostorijama koje gledaju na jug ili zapad. Hladna područja ili područja sa promajem takođe nisu pogodna za biljke pauka jer su im potrebni topli i vlažni uslovi da bi uspeli.

Gde postaviti biljke pauka na otvorenom

U određenim klimatskim uslovima, biljke pauka se mogu uzgajati na otvorenom, a ne kao kućne biljke. U USDA zonama 9 do 11, biljke pauka mogu biti višegodišnje biljke na otvorenom. Za one u hladnijim područjima, moraće da ostanu unutra tokom zime. Čuvajte ih u kontejnerima da biste ih lakše premestili.

Biljkama pauka je potrebna delimična senka ako želite da ih uzgajate napolju. Izaberite zaštićeno mesto koje dobija malo sunca tokom jutra, ali je u senci popodne. Biljke pauka prilično srećno rastu u visećim korpama u zatvorenom ili na otvorenom.

Osnovna nega biljaka pauka

Biljke pauka su savršene kućne biljke za početnike jer ih je neverovatno malo za održavanje. Postavite biljke pauka negde sa jakim indirektnim svetlom ili delimičnom senkom. Izbegavajte lokacije koje imaju direktno popodnevno sunce jer će to učiniti da lišće izgori ili izbledi.

Biljke pauka preferiraju blago vlažno tlo, pa ih zalivajte otprilike jednom nedeljno tokom proleća i leta. Proverite da li je gornji centimetar ili dva zemlje suv pre zalivanja da biste sprečili truljenje korena i druge probleme. Takođe možete povremeno zamagliti biljku da povećate vlažnost.

Idealni uslovi za biljke pauka zavise od temperatura u rasponu od 65 do 85ºF. Vlažnost treba održavati negde između 40% i 80%. Ovlaživači su takođe još jedan način za održavanje tačnih nivoa vlažnosti.

Biljke pauka zahtevaju dobro drenirano zemljište koje još uvek zadržava dovoljno vlage da spreči sušu. Idealna je mešavina finoće borove kore, kokosovog kokosovog vlakna ili mešavine kućnih biljaka i perlita. Dodatna ishrana se može obezbediti đubrenjem jednom mesečno ili dva tokom vegetacije. Izbegavajte đubrenje tokom zime.

Biljke pauka se lako razmnožavaju pomoću svojih paukova ili mladunaca. Jednostavno ih odsecite i stavite u mešavinu zemlje. Obrezivanje nije striktno neophodno, ali se može uraditi da biste kontrolisali veličinu biljke, a takođe ćete želeti da presadite svoju biljku pauka kada počne da prerasta svoju sadašnju posudu za saksiju i pazite na uobičajene štetočine i bolesti.
Često postavljana pitanja o biljkama pauka

Koja je soba najbolja za biljku pauka?

Prostorije okrenute prema istoku ili jugoistoku idealne su za biljke pauka. Ove oblasti obezbeđuju ispravan nivo osvetljenja i takođe vam omogućavaju da maksimizirate feng shui prednosti biljaka pauka.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka pauk?

Ako se postavi u prostoriju okrenutu istoku ili jugoistoku, biljke pauka mogu se postaviti oko tri stope od prozora. Ako moraju da idu u prostoriju okrenutu prema jugu ili zapadu, produžite udaljenost na osam ili deset stopa.

Mogu li da stavim svoju biljku pauka u ugao?

Biljke pauka vole delimičnu senku, tako da dobro rade u uglovima. Njihovo brzo rastuće lišće takođe pomaže u popunjavanju praznih uglova dok apsorbuje negativnu energiju.

Da li biljke pauka uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Biljke pauka najbolje rastu u oblastima delimične senke. Međutim, produženi periodi u punoj senci mogu dovesti do gubitka boje lišća.

Da li biljke pauka tolerišu propuh?

Kao i većini tropskih sobnih biljaka, biljkama pauka su potrebne tople, konzistentne temperature i nivoi vlažnosti. Promaja iz ventilacionih otvora ili radijatora može da isuši biljke pauka, pa izbegavajte mesta sa promajem.
Pronađite najbolju lokaciju u svom domu za biljke pauka

Biljke pauka su jednostavan način da poboljšate feng šui vašeg doma. Ove tropske biljke mogu apsorbovati negativnu energiju iz neiskorišćenih prostora poput praznih polica, oslobađajući zauzvrat pozitivnu energiju. Biljke pauka su povezane sa elementom drveta, što ih čini idealnim za jugoistočne ili istočne oblasti vašeg doma.