Uzgajanje limunske mirte saveti i trikovi za negu bujnog i sarenog drveta

Limunova mirta (Backhousia citriodora) je kompaktno zimzeleno drvo poreklom iz Australije. Listovi sa mirisom limuna mogu se koristiti za kuvanje i aromu. Iako limunska mirta nije uobičajena u Sjedinjenim Državama, vredi pokušati. U ovom članku ću podeliti svoje iskustvo uzgoja i nege limunovih mirta.


O Lemon Mirtle

Porodica i rod
Limunova mirta je deo porodice mirta (Mirtaceae). Ali za razliku od pravih mirta, limunska mirta dolazi iz roda Backhousia. Rod je nazvan po Džejmsu Bakhausu, botaničaru i misionaru iz 19. veka.

Limunska mirta je endemična za jugoistočni Kvinslend u Australiji. Limunova mirta je porijeklom iz suptropskih kišnih šuma u ​​ovom regionu. Kao takva, limunska mirta najbolje raste u USDA zonama od 10 do 11.

Botaničke karakteristike
Limunova mirta je kompaktan zimzeleni grm ili drvo. U svom prirodnom staništu, limunska mirta naraste do 25 stopa visoko, ali u baštama dostiže samo oko 16 stopa. Limunova mirta je takođe poznata kao limunska mirta ili slatka mirta verbena.

Limunova mirta je veoma cenjena zbog svog mirisnog lišća sa mirisom limuna. Ovi zimzeleni listovi su eliptični ili kopljasti. Ovi grmovi takođe proizvode zaobljene grozdove belih cvetova sa dugim prašnicima. Cveće takođe odaje delikatan miris i cveta u leto.

Značenje i simbolika

Poput pravih cvetova mirte, limunska mirta je povezana sa ljubavlju, lepotom i romantikom. Takođe je simbol braka u mnogim kulturama. Beli cvetovi limunske mirte su takođe povezani sa nevinošću, mirom, čistoćom i ponovnim rođenjem.

Koristi i prednosti
Limunova mirta je uobičajena kulinarska biljka u australijskom kuvanju. Aboridžinski narodi su prvi put uveliko koristili limunsku mirtu i smatra se da je to hrana za grmove. Osušeni listovi mirte limuna koriste se za aromatiziranje peciva ili ribe, a mogu se pretvoriti i u čaj.

Limunova mirta se takođe koristi za pravljenje esencijalnog ulja koje ima antimikrobna svojstva. Međutim, mora se razblažiti da bi bio bezbedan za ljude. Limun mirta takođe čini fantastičan mirisni ukrasni grm u bašti.

Koliko visoko, široko i brzo rastu limunske mirte?
Limunova mirta raste između 20 i 25 stopa u visinu i oko 16 stopa u širinu u svom izvornom staništu. Međutim, ostaje relativno kompaktan u baštama i retko prelazi 16 stopa u visinu. Limunske mirte sporo rastu kao sadnice ili kao reznice. Limunske mirte trebaju otprilike 3 do 4 godine da dostignu punu zrelost.

Kako uzgajati i brinuti se za limunsku mirtu

Gde i kako posaditi limunsku mirtu
Limunskoj mirti je potrebno puno sunca do delimične senke i plodna, dobro drenirajuća tla koja i dalje zadržavaju vlagu. Ovi prilagodljivi grmovi mogu tolerisati različite vrste tla. Međutim, oni preferiraju blago kisela zemljišta sa pH opsegom između 5,5 i 6,5.

Iskopajte rupu koja je duboka kao korijenska kugla i dvostruko veća. Dodajte organsku materiju kao što je kompost ili stajnjak da biste obezbedili hranljive materije. Stavite korijenski sistem limunske mirte u tlo i napunite ga oko njega prije zalivanja. Limunske mirte se također mogu uzgajati u kontejnerima.

Sunčeva svetlost
Limunskoj mirti je potrebno sunce ili delimična senka da bi proizvela svoje najbolje cveće. Limunskoj mirti je potrebno oko 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno u toplim klimatskim uslovima. Međutim, grmovima limunske mirte je potrebna delimična senka u vrućim, suvim klimama.

Grmovi limunske mirte uspevaju na većini zemljišta sve dok su uslovi dobro drenirani. Za optimalan rast im je potrebno umereno vlažno zemljište, ali mrze da budu preplavljene. Pored toga, limunske mirte takođe trebaju blago kisela tla sa pH nivoom između 5,5 i 6,5.

Temperatura & Vlaga
Limunske mirte su porijeklom iz suptropskih prašuma, tako da su im potrebni topli, vlažni uslovi da bi najbolje rasli. Oni mogu tolerisati hladnije klime, ali to može inhibirati veličinu biljke. Pored toga, limunske mirte se bore kada su izložene mrazu, pa ih uzgajajte u kontejnerima i premeštajte ih u zatvorenom prostoru u hladnijim klimatskim uslovima.

Zalivanje

Zalijte grmove limunske mirte otprilike jednom nedeljno ako je zemlja suva (češće tokom toplih i suvih leta). Redovno zalivajte mlade ili tek zasađene limunske mirte kako biste im pomogli da stvore dobro korenje. Ovo traje otprilike tri godine.

Đubrenje
Hranite limunske mirte jednom godišnje nakon završetka sezone cvetanja. Koristite granule đubriva sa sporim oslobađanjem ili nanesite razblaženo tečno đubrivo. Uvek pratite uputstva na pakovanju đubriva.

Izbegavajte berbu lišća sa limunske mirte odmah nakon što je oplođena. Sastojci đubriva mogu uticati na ukus listova.

Obrezivanje
Orezujte grmlje limunske mirte u bilo koje doba godine. Ipak, najbolje vreme je zima ili kasno proleće kada žbun miruje. Limunske mirte se lako mogu rezati ili oblikovati prema vašim potrebama. Uvek koristite sterilne, oštre alate za sečenje kada obrezujete limunovu mirtu, jer to smanjuje rizik od bolesti.

Uobičajene štetočine i bolesti limunske mirte
Lisne uši i paukove grinje su najčešće štetočine koje napadaju grmlje limunske mirte. Uklonite ih insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljima.

Limunske mirte su podložne rđi mirte, gljivičnoj bolesti koja uzrokuje ljubičaste mrlje na listovima. Rđa od mirte se ne može izlečiti, pa obezbedite svojoj mirti idealne uslove za rast kako biste smanjili rizik od infekcije.

Česta pitanja o nezi limunske mirte:

Gde najbolje raste limunska mirta?
Limunska mirta najbolje raste u zonama 10 i 11 jer je ovim grmovima potrebna suptropska klima. Posadite limunske mirte u dobro drenirano zemljište i obezbedite puno sunca ili delimičnu senku.

Koji je najbolji način za razmnožavanje limunske mirte?
Limunova mirta se može razmnožavati ili kroz seme ili reznicama. Obe metode su prilično spore, ali sečenje je obično najbolja opcija.

Koliko brzo raste limunska mirta?
Limunske mirte imaju umerenu brzinu rasta i potrebno im je 3 do 4 godine da potpuno sazre. Grmovi limunske mirte rastu sporije u hladnijim područjima.

Okončanje
Grmovi limunske mirte dodaju miris i eleganciju suptropskim baštama. Listovi se široko koriste u kuvanju zahvaljujući ukusu limuna. Za optimalan rast, grmovima limunske mirte je potrebno puno sunca ili delimična senka i dobro drenirajuća, blago kisela tla.