Da li su tulipani otrovni za macke pse i druge kucne ljubimce

Gledanje kako lale izranjaju u proleće ili primanje buketa ovog cveća čini skoro sve srećnim. Ali kako se vaši ljubimci osećaju prema ovom popularnom cveću? Nažalost, lale su toksične i otrovne za kućne ljubimce poput pasa, mačaka i konja. Pojasnićemo zašto su lale toksične i šta da radite ako vaši ljubimci pojedu neko od ovih cveća.

Da li su tulipani otrovni za mačke, pse i druge kućne ljubimce?
Pregled sadržaja:
Zašto su tulipani otrovni za mačke, pse i druge kućne ljubimce?
Šta učiniti ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo lalu?
Kako držati kućne ljubimce podalje od otrovnih lala
Nekoliko alternativa pogodnih za kućne ljubimce da razmislite o sadnji u vašoj bašti
Da li su lale otrovne za mačke, pse i druge kućne ljubimce – završno
Zašto su tulipani otrovni za mačke, pse i druge kućne ljubimce?
Svi delovi biljaka tulipana sadrže jedinjenja koja se zovu tulipalin A i tulipalin B. Ova jedinjenja mogu iritirati kožu ako se dodirnu i uznemiriti usta i digestivni trakt ako se pojedu.

Ljudi koji redovno rade sa lalama ponekad dobijaju iritantan osip od rukovanja lukovicama. Kućni ljubimci mogu doživeti sličan fenomen ako dodirnu sijalice.

Međutim, prava šteta nastaje ako vaša mačka ili pas pojedu biljku ili cvet tulipana. Ako se to dogodi, biljka će iritirati usta vašeg ljubimca, a oni mogu proizvesti više pljuvačke ili početi da slini.

Kada vaš ljubimac proguta lalu, jedinjenja počinju da poremete njihov probavni trakt. Zbog toga mogu povraćati ili imati dijareju.

Ako vaš ljubimac jede lale, oni takođe mogu postati depresivni.

Šta učiniti ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo lalu?

Ako mislite da je vaš ljubimac pojeo biljku lala ili lukovicu lala, premestite ih na mesto gde više nema pristup lalama. Ako ih premestite na bezbedan prostor, sprečićete dalje oštećenje.

Kada se vaš ljubimac nađe u bezbednom području, pokušajte da istražite šta je jeo. Ako imate više od jedne osobe na raspolaganju, neka jedna osoba nadgleda psa, a druga neka ispita koliko je lala ljubimac pojeo. Znajući koliko je lala vaš ljubimac pojeo može vam pomoći da znate koje simptome možete očekivati.

Zatim možete pozvati svog veterinara. Oni vam mogu pomoći da utvrdite da li treba da dovedete svog ljubimca u kliniku ili ne. Ako niste sigurni u ozbiljnost toksičnosti, trebalo bi da posetite veterinara lično.

Kako držati kućne ljubimce podalje od otrovnih lala
Najsigurniji način da svoje ljubimce držite podalje od lala je da izbegnete unošenje lala u oblast u kojoj žive vaši ljubimci. To znači držati lukovice lala van vrta, a bukete lala van kuće.

Međutim, ovo nije jedini način da zaštitite svoje ljubimce od lala.

Ako imate pse kod kuće, možete pokušati da posadite lale u kontejnere van domašaja vašeg šteneta. Pošto se lale uzgajaju iz lukovica, lukovice možete posaditi u saksije svakog proleća.

Druga opcija je da posadite tulipane u svojoj bašti i postavite ogradu ili drugu barijeru oko biljaka. Ako se odlučite za ovu opciju, važno je da vaš ljubimac ne može da prođe kroz ogradu da bi jeo biljke. To znači da će vam možda trebati visoka ograda ili ograda sa malim rupama.

Kada su u pitanju buketi lala, pokušajte da postavite aranžman na mesto gde vaš ljubimac ne može da ga dosegne. Visok sto ili polica može biti u redu za većinu životinja, ali možda ćete morati da budete kreativni kada su u pitanju okretne mačke. Ako imate mačku koja ulazi u skoro sve, najbolja opcija je da stavite lale u prostoriju kojoj ne mogu pristupiti.

Konačno, čuvajte lukovice tulipana negde van domašaja vaših ljubimaca. Lukovice su najštetniji deo biljke, pa ih čuvajte na mestu gde im vaši ljubimci ne mogu pristupiti.

Nekoliko alternativa pogodnih za kućne ljubimce da razmislite o sadnji u vašoj bašti

Ako ste zabrinuti da vaši kućni ljubimci jedu vaše lale, možete razmotriti netoksične alternative koje su pogodne za kućne ljubimce. Pošto su prolećne lukovice poput zumbula i narcisa takođe toksične, takođe ćete želeti da izbegavate ove biljke.

Alisum je biljka koja cveta u proleće i bezbedna je i za pse i za mačke. Pošto je ova biljka jednogodišnja, moraćete da je ponovo posadite svake godine.

Slamice, neženja dugmad, coreopsis i petunije su druge vrste baštenskog cveća koje su bezbedne za kućne ljubimce. Sve ove biljke su relativno jednostavne za negu, što ih čini odličnim izborom za kućne ljubimce za vašu baštu.

Kada je u pitanju rezano cveće, pored lala imate mnogo opcija. Asteri , cinije , ruže i suncokreti su netoksični za pse i mačke i odlično rade u aranžmanima.

Da li su lale otrovne za mačke, pse i druge kućne ljubimce – završno
Tulipani su popularne baštenske biljke i rezano cveće, ali su toksične za kućne ljubimce. I psi i mačke mogu doživeti povraćanje, dijareju i povećanu pljuvačku ako jedu bilo koji deo biljke tulipana.

Najbolji način da zaštitite svoje ljubimce od lala je da osigurate da nemaju pristup biljkama. Ako vaš ljubimac pojede lalu, obratite se veterinaru za dalje savete.