Ultimativni vodič za negu biljaka ljiljana mira Spathiphillum

Sve što treba da znate o uzgoju i brizi o biljkama ljiljana za mir kod kuće
Koja je biljka savršena za baštovane početnike, ali dovoljno raznolika da privuče pažnju iskusnih zelenih palaca? Biljke ljiljana mira jer ih je lako brinuti i divne za gledanje. Ova raskošna biljka koja privlači poglede postala je omiljena širom sveta za izlaganje u kući, ulepšavanje kancelarije i poklanjanje prijateljima i voljenima kao dugotrajne lepote.

Iako ih je lako brinuti, biljke ljiljana imaju neke najbolje prakse kada je u pitanju uzgoj u zatvorenom prostoru, razmnožavanje, sađenje i cvetanje. Čitajte dalje da biste saznali sve o divnoj biljci miroljubivog ljiljana koji nije potreban za održavanje i brizi o njoj.


Nega biljaka ljiljana mira – najvažnije

Biljke ljiljana mira treba saditi u saksiji ili posudi sa najmanje jednom drenažnom rupom kako bi se višak vode raspršio.
Koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta za sve namene bez kore ili komposta.
Postavite biljku ljiljana na mesto gde će dobijati jarko, indirektno svetlo tokom celog dana u okruženju sa srednjom prosečnom temperaturom između 65°F i 85°F.
Zalijte biljku ljiljana mira samo kada je gornji sloj zemlje od 1 do 2 inča suv na dodir. Uverite se da je podloga zemljišta konstantno vlažna, a izbegavajte stagnaciju ili stajaću vodu u posudi za saksije.
Gnojite uravnoteženom formulom za sobne biljke svakih 6 nedelja samo tokom proleća i leta.
Orezivanje biljke mrtve ili uspavane biljke može se preduzeti tokom cele godine pomoću oštrih sterilizovanih makaza za rezidbu koje seku blizu stabljike.

Sve o biljkama ljiljana mira

Poreklo i istorija ljiljana mira
Ljiljani mira su porijeklom iz prašuma Centralne Amerike, Južne Amerike i jugoistočne Azije. Tropske zimzelene biljke stigle su u Evropu i druga hladnija mesta krajem 19. veka. Danas je biljka ljiljana mira omiljena za poklone i baštovanstvo širom sveta.

Biljke koje obično nazivamo mirnim ljiljanima imaju bele peške koje podsećaju na cvetove ljiljana. Međutim, ispostavilo se da mirni ljiljani zapravo nisu ljiljani! Sve vrste mirnih ljiljana pripadaju rodu spathiphillum porodice biljaka Araceae. Rod obuhvata više od 50 prirodnih vrsta i kultivisanih hibrida travnatih cvetnica koje zovemo mirni ljiljani.

Karakteristike biljke ljiljana mira
Biljka ljiljana mira dobila je svoje naučno ime od grčkih reči „spath“ (kašika) i „phil“ (listovi) jer imaju lopatice ili lišće u obliku kašike koje okružuju klasove biljke koje nose cvet. U zavisnosti od vrste spathiphilla, boje se kreću od zelenkasto bele i kremaste do čiste, snežno bele. Biljke ljiljana mira imaju bujnu siluetu koja pršti tamnozelenim lišćem i sjajnim, šiljastim listovima.

Sorte biljaka ljiljana mira i popularne sorte
Najpopularniji mirni ljiljan, Mauna Loa, je biljka srednje veličine, ali uz odgovarajuću negu i dalje može da dostigne visinu od četiri stope. Sa preko 50 sorti i hibrida, postoji bezbroj biljaka mirnih ljiljana koje možete izabrati. Oni se razlikuju po veličini, boji, obliku i obrascima listova. Neke vrste imaju kompaktne siluete, a druge se ističu belim prugama ili šarenim listovima.

Neke od najčešćih sorti mirnih ljiljana uključuju:

Domino Peace Lili
Spathiphillum “Mauna Loa”
Piccolino Peace Lili
Spathiphillum vallisii
Jetti Peace Lili
Spathiphillum Cochlearispathum
Beli prugasti ljiljan
Sonia Peace Lili
Da li su biljke ljiljana mira toksične za kućne ljubimce ili ljude?
Biljke ljiljana mira nisu tehnički otrovne. Međutim, svi delovi ljiljana – koreni, stabljike, šiljci, cvetovi i listovi – sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata koji su toksični i za pse i za mačke. Ova jedinjenja takođe mogu biti neugodna za odrasle i opasna za decu.

Nerastvorljivi kristali kalcijum oksalata (koji se nazivaju i rafidi) su izuzetno oštri. Pošto se ne rastvaraju u tečnosti, izazivaju intenzivan inflamatorni odgovor kada dođu u kontakt sa kožom, mekim tkivima ili kada se progutaju. Ovo izaziva jak osećaj pečenja i otoka.

Sa biljkama ljiljana mira treba rukovati dok nosite zaštitne baštenske rukavice. Obavezno ih izložite na mestu koje je van domašaja dece i kućnih ljubimaca u vašem domaćinstvu.

Upotreba i prednosti biljaka ljiljana mira

Ne samo da su lepe za gledanje, već će vam i miroljubive biljke ljiljana pomoći da lakše dišete. Prirodni proces disanja biljke uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere i dopunjuje kiseonik u zatvorenom prostoru. Osim toga, NASA-ina studija je pokazala da su mirni ljiljani jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha. Studija je pokazala da pored uklanjanja spora buđi, biljke ljiljana čiste vazduh u zatvorenom prostoru od opasnih toksina koji se prenose vazduhom, uključujući trihloretilen, formaldehid, benzol, ksilen, i amonijak.

Značenje i simbolika biljke ljiljana mira

Bele peške ljiljana mira podsećaju na bele zastave, međunarodni simbol primirja. Kao rezultat toga, biljke prirodno simbolizuju mir. Pored mira, biljke ljiljana mira se takođe smatraju simbolima čistoće, spokoja i prosperiteta. Sa svojim belim ljiljanima, mirni ljiljani takođe predstavljaju odgovarajući sumorni poklon simpatije.

Kako uzgajati biljke ljiljana mira u svom domu
Kako uzgajati biljke ljiljana mira od Leona i Džordža
Kredit: Leon & George
3 stvari koje treba uraditi pre nego što posadite ljiljan mira
Izaberite pravi kontejner – ljiljani mira više vole uske četvrtine. Izaberite posudu sa dobrom drenažom koja nije više od 1/3 veća od korena vašeg ljiljana.
Pronađite dobru lokaciju – Mirni ljiljani mogu da rastu u skoro svim uslovima u zatvorenom prostoru, ali neke lokacije su bolje od drugih. Svoj ljiljan mira možete držati u ormanu, ali on će biti najsrećniji na lokaciji gde prima mnogo indirektne sunčeve svetlosti, bezbedno je od propuha i neće mu smetati kućni ljubimci ili deca. Izaberite sobu sa puno prozora okrenutih prema jugu. Izbegavajte da svoj mirni ljiljan stavljate na put hladnog propuha. Promajni prozori, vrata ili otvori za klimatizaciju će ohladiti biljku i zaustaviti njen rast. Čuvajte svoju biljku van domašaja kućnih ljubimaca i dece.
Prikupite zalihe – Pre nego što posadite mirni ljiljan, uverite se da imate sve potrebne zalihe (baštanske rukavice, kontejner, zemlju i još mnogo toga) pri ruci.
Očekivanja rasta ljiljana mira: koliko veliki i koliko brzo rastu mirni ljiljani?
Možete postaviti svoja očekivanja za rast na osnovu vrste ljiljana mira koji imate. Većina patuljastih sorti dostiže visinu od oko jednu stopu, dok najveće biljke mirnih ljiljana mogu dostići visinu i do šest stopa. Uobičajeno, mirni ljiljani koji se prodaju za unutrašnje baštovanstvo u proseku su visoki oko 16 inča, dok spoljne sorte imaju tendenciju ka većem rasponu sorti.

Mirni ljiljani su relativno sporo rastuće biljke. Kao rezultat toga, smatraju se izborom za malo održavanja za kućnu ili kancelarijsku biljku jer ne prerastaju brzo svoj određeni prostor i retko zahtevaju presađivanje.

Kako posaditi ljiljan mira
Prvo stavite čvrst par baštenskih rukavica da biste zaštitili kožu od sitnih, oštrih kristala koji izlaze iz oštećenih vlakana biljke ljiljana.
Izaberite posudu odgovarajuće veličine koja će omogućiti da se voda lako odvodi.
Sipajte zemlju u lonac dok se ne napuni do 1/3.
Držite svoju biljku ljiljana u podnožju blizu korena i nežno odvojite što više korišćene zemlje od korena koliko možete.
Postavite mirni ljiljan u njegovu novu posudu, ostavljajući oko jedan ili dva inča prostora iznad vrha korenove kugle kako biste omogućili prostor za zalivanje.
Dodajte dodatnu mešavinu za saksije da popunite oko korena biljke. Rukom lagano sabijajte zemlju, sve dok koreni biljke ne budu potpuno pokriveni.
Stavite svoju novu biljku u saksiji u sudoper ili napolje i zalijte je dok voda ne počne da teče sa dna. Pustite da se lonac ocedi pre nego što stavite tanjir ispod njega i pomerite biljku na predviđeno mesto.
Najbolja mešavina zemljišta za biljke ljiljana mira
Višenamenska, unutrašnja, dobro drenirajuća mešavina zemljišta bez kore ili komposta idealna je za unutrašnje biljke ljiljana. Takođe mogu da uspevaju u mešavini zemljišta za sve namene koja je formulisana posebno za biljke koje cvetaju.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje tlo za biljke mirnih ljiljana.

Idealno svetlo za ljiljan mira
U prirodi mirni ljiljani rastu na šumskim podovima, gde dobijaju mrlju indirektne, filtrirane sunčeve svetlosti. Oponašanje ovih uslova u vašem domu će dati najbolje rezultate. Iako, biljka ljiljana mira može preživeti u skoro svim svetlosnim uslovima. Ako se nadate da ćete povećati lišće biljke, držite svoje na tamnijem mestu. Ako želite da podstaknete svoj mirni ljiljan da cveta, onda ga stavite na mesto gde se njegovi listovi mogu kupati u indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Stvaranje prave temperature i vlažnosti za mirne biljke ljiljana
Poreklom iz tropskih kišnih šuma, mirni ljiljani preferiraju ugodne unutrašnje temperature (65°F do 85°F) i umerenu vlažnost. Da biste održali svoju temperaturu i vlažnost na odgovarajućoj temperaturi, izbegavajte da je stavljate na direktnu sunčevu svetlost ili blizu otvora za ventilaciju ili hladnog vazduha.

Ako živite u posebno sušnoj klimi, vaš mirni ljiljan će ceniti obližnji ovlaživač ili da mu lišće jednom nedeljno zamagljuje vodom.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tolerancijama temperature i vlažnosti biljaka Peace Lili.

5 saveta kako da naterate biljke ljiljana da cvetaju
Mirni ljiljani ostaju zeleni tokom cele godine, a obično cvetaju od kasnog proleća ili ranog leta do početka jeseni. U svom domu možete stvoriti uslove koji podstiču vašu biljku ljiljana da cveta tokom cele godine. Uzmite u obzir sledeće savete:

Uverite se da je vaša biljka zrela. Mirnim ljiljanima treba oko godinu dana da dostignu zrelost i prvi put procvetaju.
Ako vaša biljka ne cveta, možda neće dobiti dovoljno sunčeve svetlosti. Premestite ga na lokaciju u vaša kuća u kojoj će primati puno indirektne sunčeve svetlosti ili ispod jakog fluorescentnog svetla.
Nedostatak cveća, cveće slabog izgleda ili cvetovi zelene boje mogu ukazivati na lošu ishranu. Kada dođe proleće, razmislite o presađivanju ljiljana mira svežom zemljom ili dodavanju đubriva formulisanog za cvetne biljke.
Uverite se da se lonac lako odvodi i da vaša biljka ne sedi u stajaćoj vodi. To može dovesti do truljenja i stresa vaše biljke miroljubivog ljiljana.
Nemojte davati biljci hlorisanu vodu.

Nega biljaka ljiljana mira

Kako i kada zalijevati biljke ljiljana mira
Biljke ljiljana mira najbolje rade sa stalno vlažnom zemljom, ali ih nikada ne treba ostavljati u stajaćoj vodi jer to može izazvati truljenje biljke.

Pre zalivanja biljke, premestite je u umivaonik ili tuš. Zalijte svoju biljku ljiljana filtriranom vodom (da biste zaštitili biljku od hemikalija kao što su fluor i hlor) na sobnoj temperaturi dok višak ne počne da se odliva sa dna saksije. Pustite da se višak vlage potpuno isprazni.

Da biste bili sigurni da vaša biljka miroljubivog ljiljana uživa odgovarajuću količinu vlage, trebalo bi da je zalivate kad god se gornji centimetar zemlje osuši. Ovo možete testirati pomoću merača vlage ili jednostavno prstom. U prosečnim uslovima, biljka ljiljana mira će zahtevati zalivanje otprilike jednom nedeljno ili dve.

Mirnim ljiljanima je obično potrebno malo više vode tokom vegetacije (proleće i leto). Zalivajte svoje češće po izuzetno toplom, suvom vremenu ili ređe po hladnom i vlažnom vremenu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka Peace Lili.

Đubrenje biljke ljiljana mira: zašto, kada i kako
Đubrenje biljaka ljiljana mira
Kao i sva živa bića, biljke mirnih ljiljana zahtevaju hranljive materije za rast. Ljiljani mira crpe svoje hranljive materije iz zemlje u kojoj su saksiji. U prirodi se ovi hranljivi sastojci neprestano obnavljaju prirodnim procesima. U zatvorenom prostoru koristimo đubrivo da nadoknadimo hranljive materije dostupne biljkama u saksiji.

Uz malo đubrenja, vaša biljka ljiljana mira će napredovati. Najbolje je gnojiti biljke ljiljana u saksiji tokom vegetacije. Počevši od kasne zime i zaustavljajući se pred kraj leta, oplodite mirni ljiljan otprilike svakih šest nedelja.

Koristite uravnoteženo đubrivo formulisano za cvetajuće sobne biljke da biste nahranili svoju biljku ljiljana. Pratite uputstva na posudi za đubrivo i nanesite hranu ili direktno u zemlju ili razblaženu u vodi.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka Peace Lili kod kuće.

Obrezivanje ljiljana mira: kada, zašto i kako to učiniti
Da bi se sprečio rast bakterija i stvorio prostor za rast novih biljaka, biljke ljiljana zahtevaju rezidbu u dve okolnosti: 1. kada listovi postanu smeđi; i 2. nakon što se cveće potroši.

Bez obzira da li uklanjate mrtvi list ili porumenelu stabljiku cveća, uvek je odsecite na dnu biljke. Obavezno koristite sterilisane makaze za rezidbu i očistite ih između svake upotrebe kako biste sprečili širenje bolesti ili bakterija između vaših biljaka.

Kada i kako razmnožavati ljiljan mira
Biljke ljiljana mira ne mogu se razmnožavati lišćem ili reznicama. Međutim, oni se lako mogu umnožiti deljenjem postojeće biljke. Mirni ljiljan možete razmnožavati u bilo koje doba godine, ali nove biljke će biti otpornije i brže će se odneti u svoje nove saksije na početku vegetacije (otprilike od februara do aprila).

Da biste razmnožili biljku ljiljana mira, uklonite je iz kontejnera. Držeći biljku za njeno podnožje, razdvojite klupko korena i podelite listove i stabljike na zasebne biljke sa najmanje tri ili četiri lista. Svaku manju biljku ljiljana presadite u posudu odgovarajuće veličine. Nastavite da se brinete kao i pre i uživajte!

Najbolji metod za presađivanje ljiljana mira
Kao spori uzgajivači, mirni ljiljani ne zahtevaju često presađivanje. Međutim, ako primetite da listovi vaše biljke miroljubivog ljiljana češće padaju ili porumene, a đubrivo ne pomaže, onda je biljka verovatno vezana za koren.

Kao i kod razmnožavanja, mirni ljiljani se mogu presaditi u bilo koje doba godine, ali ćete dobiti najbolje rezultate ako to učinite rano u sezoni rasta kada prvi put primetite da biljka proizvodi nove izdanke.

Da biste presadili mirni ljiljan, izaberite posudu prečnika koji je samo jedan ili dva inča veći od trenutnog lonca. Zatim sledite ista uputstva za zalivanje kao gore.

5 uobičajenih problema sa ljiljanima mira i kako ih lečiti

Biljke ljiljana mira generalno zahtevaju osnovnu, jednostavnu negu. Ponekad, međutim, mogu razviti probleme. Pazite na ove znake nevolje i čitajte dalje da biste naučili kako da ih rešite.

1. Žuti listovi
Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje može izazvati uporno žuto lišće. Ako su samo jedan ili dva lista žuta, to je verovatno zbog starosti. Jednostavno orezite svoj mirni ljiljan u podnožju i nastavite negu.

2. Smeđe ivice lista
Prekomerno đubrenje, prekomerna sunčeva svetlost, nedostatak vode ili niska vlažnost mogu izazvati ivice ili vrhove biljke ljiljana da posmeđi. U skladu sa tim prilagodite okruženje ili negu vaše biljke.

3. Bez cvetanja
Najčešće je nedostatak cvetanja posledica nedostatka sunčeve svetlosti. Međutim, ako to nije slučaj, obratite kritički pogled na ostatak okruženja vaše biljke i rutinu nege.

4. Prašnjavi listovi
Prašnjavi listovi sprečavaju biljke da dobiju dovoljno sunčeve svetlosti i vazduha. Obrišite svoje godišnje vlažnom krpom. Izbegavajte da koristite biljne maramice kupljene u prodavnici, jer one zapravo mogu začepiti pore vaše biljke.

5. Gljivične gljive, ljuspice i brašnaste bube
Gljivične gljivice se lako sprečavaju sa dobro drenirajućim podlogom za zemljište. Kamenac i brašnaste bube se mogu boriti brisanjem listova vaše biljke toplom vodom sa sapunom ili insekticidnim sapunom.

8 osnovnih alata za baštovanstvo u zatvorenom prostoru za uzgoj ljiljana mira
Osnovni baštenski alati za biljke ljiljana mira
Dobro drenažni kontejner
Plant Taucer
Merač vlage ili sonda za zemljište
Višenamenska mešavina za saksije za zatvorene biljke
Gardening Gloves
Uravnoteženo đubrivo za biljke
Baštenske škare ili male makaze za rezidbu
Tap Filter za vodu
Česta pitanja o nezi biljaka ljiljana mira:
Da li je mirnim ljiljanima potrebna sunčeva svetlost?
Gde da postavim mirni ljiljan u svojoj kući?
Kako da nateram svoj mirni ljiljan da ponovo procveta?
Kada da odsečem svoj mirni ljiljan?
Kako izgleda preplavljeni mirni ljiljan?
Koliko dugo traju mirni ljiljani?
Da li ljiljani mira prestaju da cvetaju?
Šta simbolizuje ljiljan mira?

Nega biljaka ljiljana mira – poslednja reč

Bez obzira da li volite da udišete čist vazduh ili razmnožavate zelene poklone za sve svoje prijatelje, biljke ljiljana su savršen izbor za baštovanstvo u zatvorenom prostoru. Štaviše, Peace Lili care je dostupan roditeljima biljaka bilo kog nivoa iskustva. Osim toga, ove biljke mogu da uspevaju u širokom spektru uslova za uzgoj u zatvorenom prostoru i divne su za divljenje u bilo koje doba godine.