<a href=Koliko neven rastu Osnovni vodič” width=”1024″ height=”683″ />

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta cveta nevena u vašoj bašti
Neven su generalno kompaktne biljke sa zadivljujućim cvetovima u raznim bojama i nude mnogo dodatnih upotreba i koristi i simboličku vrednost. Pored razlika u lišću, boji cveta i obliku cveta, postoje i velike razlike u visini u zavisnosti od vrste nevena i specifične sorte. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o tome koliko visoki neven rastu.


Koliko neven rastu? – Osnovni saveti
U proseku, marigoldi rastu između 6 inča i 24 inča, u zavisnosti od vrste i sorte. Francuski marigoldi su obično niži od afričkih. Faktori kao što su uslovi rasta, đubrenje i sadnja mogu uticati na potencijalnu visinu, ali na to uglavnom utiču odabrane vrste i sorte nevena.

Pogodne zone za uzgoj
Kao jednogodišnje biljke, neven se može bez problema uzgajati u USDA zonama 2-11. Treba ih saditi kada se zagreje vreme posle poslednjeg prolećnog mraza i preživeće do prvog jesenjeg mraza.

Kada mraz ubije lišće, moraće da se izvuče iz bašte. Međutim, možete sačuvati seme od cveća i ponovo ga posaditi sledeće sezone kako biste bili sigurni da će vaši neveni osvetljavati baštu iz godine u godinu.

Najbolje ekspozicije
Neven cene puno sunca i potrebno im je najmanje 6-8 sati direktne svetlosti dnevno da bi uspešno cvetali. Neven obožavaju sunčevu svetlost i brzo rastu, ali nisu pogodni za duboku ili delimičnu senku jer će se boriti da cvetaju i mogu podleći pepelnici.

Francuski neven može imati koristi od pokrivenosti na intenzivnom popodnevnom suncu u toplijim regionima. Afrički neven su pogodniji za ova područja jer mogu da podnesu toplotu.

Vreme cvetanja nevena zavisi od vrste nevena koji sadite i specifične sorte. Postoje četiri vrste koje se obično uzgajaju:

Francuski neven: Tagetes patula
Afrički neven: Tagetes erecta, takođe poznat kao astečki ili američki neven
Pečat neven: Tagetes tenuifolia
Triploidni neven: Tagetes patula k erecta, hibridni ukrštaj francuskih i afričkih tipova.
Francuski i pečatni neven obično cvetaju najranije, dok afričkim nevenima treba nešto duže da sazrevaju. Ovo cveće cveta tokom leta i u jesen kada su uslovi za to.

Zemljište
Neven je najsrećniji u zemljištu sa dobrom dreniranjem bogatom hranljivim materijama sa blago kiselim do neutralnim pH. Nisu uglavnom izbirljivi i uglavnom dobro rastu na bilo kojoj vrsti tla, osim na teškoj glini.

Ako tlo ne drenira dovoljno dobro, popravite ga kompostom i peskom pre sadnje da biste poboljšali uslove ili posadite u kontejnere.

Izmene i đubrivo
U pogodnom zemljištu, neven može da živi bez đubriva. Ali generalno, oni će imati koristi od dodatnog povećanja hranljivih materija tokom sadnje ili tokom cele sezone rasta nevena ako ne budu dobro.

U zemljište lošeg kvaliteta dodajte kompost za poboljšanje organske materije pre sadnje. Ako je nivo hranljivih materija nizak, možete dodati i đubrivo sa sporim oslobađanjem u isto vreme ili ubrzo nakon sadnje da biste biljkama dali ono što im je potrebno da dobro cvetaju tokom cele sezone.

Kasnije u sezoni, ako ne rade dobro, dodajte đubrivo sa visokim sadržajem fosfora u zemlju da biste poboljšali cvetanje.

Zalivanje
Nakon sadnje, neven preferira ravnomerno vlažno, ali ne mokro tlo kako bi uspostavio snažan korenov sistem. Kada se lišće popuni, smanjite zalivanje do trenutka kada gornji sloj zemlje počne da se suši. Možda ćete morati češće da zalivate leti da biste sprečili toplotni stres i održali cvetanje.

Uvek zalivajte zemlju direktno, izbegavajući lišće i cveće. Ovo sprečava proliferaciju bolesti i potencijalno truljenje u gustim cvetnim glavicama.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje nevena.

Bolesti i štetočine
Bolesti i štetočine kod nevena nisu česte, ali nisu ni nemoguće. Bube kao što su paukove grinje i kopači lišća i dalje mogu napasti ove biljke, uprkos njihovoj sposobnosti da kontrolišu druge štetočine kao što su bele mušice. Uklonite neem uljem ili insekticidnim sapunom dok svi tragovi štetočina ne nestanu.

Pepelnica je jedna od najčešćih bolesti nevena, uključujući trulež korena i pegavost listova. Bolesti je uvek bolje sprečiti nego kontrolisati izbegavanjem prekomernog zalivanja, orezivanje gustog rasta i pravilnim razmakom biljaka.

Koliko neven rastu?

Generalno, neven su kompaktne biljke sa gustim lišćem i zadivljujućim cvetovima koji sede oko biljke u kružnom uzorku. Ne postoji određena veličina jer se uveliko razlikuje po tipu, u rasponu od kratkih 6 inča do više od 2 stope visine.

Kompaktne biljke se često označavaju kao patuljasti neven. Oni su odlični za ivice ili upotrebu u kontejnerima jer su ograničeni na širinu i visinu, ne preopterećujući saksije u koje su posađene. Viši neveni su pogodni za mešane cvetne gredice ili ivice.

Visina varira u zavisnosti od vrste i sorte, pa proverite etiketu vašeg specifičnog nevena pre sadnje.

Varijanca visine nevena prema vrsti

Francuski i pečatni neven su obično manje vrste, veličine od 6 inča do 12 inča. Njihovu manju veličinu dopunjuju delikatniji, manji cvetovi ovih vrsta.

Afrički neven, s druge strane, može da poraste mnogo više. Iako uglavnom ostaju visoki oko 1-2 stope, mogu porasti i više od toga. Njihovi cvetovi su takođe veći, a neki dostižu i nekoliko inča u prečniku.

Ove sorte vam daju ideju o razlikama u veličini između njih:

French Marigolds
Heroj: 10”
Boi O’ Boi: 6”
Aurora: 1’
African Marigolds
Safari: 1′
Jubilej: 2′
Francuska vanila: 2′

Faktori koji doprinose visini nevena

Prenaseljenost
Neven je potrebno pravilno rasporediti prilikom sadnje. Ovo osigurava da se ne takmiče za resurse ili ograničavaju protok vazduha, podstičući proliferaciju štetočina i bolesti.

Prenaseljeni neven će doživeti usporavanje rasta, što utiče na njihovu ukupnu visinu. Oni takođe mogu imati problema sa cvetanjem i u celini će imati loš učinak.

Odabrane marigolde postavite oko iste veličine kao i njihov zreli namaz. Ovo je u proseku 8 inča za francuske nevene i 10 inča za afričke nevene, ali se razlikuje po sorti.

Uslovi uzgoja
Kao i kod svake biljke, visina je povezana sa rastom i performansama. Ako im se ne pruže pravi uslovi i negu, vaši neven neće dostići svoj puni potencijal.

Sunčeva svetlost je najkritičnija stvar u nezi. Ovim biljkama je potreban ceo dan direktne sunčeve svetlosti da bi uspešno rasle. Ako se posade u delimičnoj senci, mogu početi da se protežu prema izvoru svetlosti. Iako će ih to tehnički učiniti višima, izgledaće neuredno, umanjeno i malo je verovatno da će dati cveće.

Uslovi tla, nivoi hranljivih materija i pravilno zalivanje doprinose opštem zdravlju. Dajte biljkama upravo ono što im je potrebno i one će porasti do očekivane veličine.

Takođe je vredno smanjiti neven na kraju sezone u pripremi za narednu godinu.

Đubrenje

Kada se sade u zemljištu lošeg kvaliteta, neven možda neće narasti do svoje pune visine jer nemaju odgovarajuća sredstva za to. U ovim slučajevima, đubrenje će ponovo pokrenuti rast, omogućavajući im da porastu.

Međutim, prekomerno đubrenje može imati suprotan efekat. Spaljivanje korena i prekomernog đubrenja lišća će negativno uticati na brzinu rasta i veličinu sve dok se zemljište ne ispere. Đubrenje vršite samo kada je apsolutno neophodno i prema uputstvima za pakovanje za najbolje rezultate.

Štetočine i bolesti
Biljke koje su pod stresom ili ranjive su podložnije oštećenjima od štetočina i bolesti. Uticaji se razlikuju u zavisnosti od problema, ali generalno, ovi problemi usporavaju rast i utiču na ukupnu visinu.

Na primer, rudari lišća hrane se biljnim tkivima, ostavljajući za sobom svoje karakteristične tragove. Ovo troši energiju i resurse iz biljke, ostavljajući ih nesposobnim da porastu više. Stvari poput pepelnice utiču na fotosintezu kada su u pitanju bolesti, što dovodi do sporijeg ili zastoja u rastu.

Upravljajte svim problemima sa štetočinama ili bolestima čim se otkriju, a vaši neveni bi trebalo da dostignu svoju punu visinu za tren oka.

Upakovati

Sa širokim rasponom visina dostupnih za svaku vrstu, postoji idealan neven za svaku upotrebu u bašti. Takođe su odlični za gajenje u saksijama za uživanje na vašem balkonu ili popločanom terasi tokom leta i odlično rade kao rezano cveće za buket ili aranžman u vazi.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.