Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta ljiljana

Značenje cveta ljiljana, simbolika, popularne vrste i upotreba
Cvetovi ljiljana, sa svojim spektakularnim nizom boja i jedinstvenim strukturama, bogati su značenjem i simbolikom širom sveta. Ovo cveće je odličan poklon, pogodan za mnoge prilike tokom cele godine. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o istoriji i poreklu cvetova ljiljana, njihovom značenju i simbolici, upotrebi i prednostima, kao i najpopularnijim vrstama koje se danas uzgajaju i daruju.

Značenje i simbolizam cveta ljiljana – najvažnije:
Na jeziku cveća, ljiljan je dugo imao simbolično značenje plodnosti, čistoće i sećanja. Cveće ljiljana je dragoceno uvrštenje u memorijalne aranžmane i smatra se duhovno simboličnim za krug života. Pojedinačne vrste cvetova ljiljana i odgovarajuće boje latica mogu imati dodatna značenja.

Tipično cvetajući od ranog leta do kasne jeseni, pravi ljiljani (biljke iz roda Lilium) su trajnice koje imaju ljuskavu lukovicu, lisnate stabljike, uske listove i grozdaste ili pojedinačne cvetove.

Prelepi cvet se sastoji od šest segmenata nalik na latice. Ovih šest segmenata imaju tendenciju da liče na trubu sa dugačkom cevi u nekoliko varijanti ljiljana, kao što su Uskršnji ljiljan i Madona Lili.

U drugim varijantama prave biljke ljiljana, šest segmenata nalik na latice imaju tendenciju da budu refleksni, nalik turbanu. Neki od ljiljana koji imaju ovaj jedinstveni položaj uključuju Turčin ljiljan.

I ne samo to, već postoje i ljiljani koji imaju nešto manje refleksne segmente, dajući im oblik otvorene posude. Primer su L. auratum i L. umbellatum.

Drugo cveće se takođe obično naziva ljiljanima, ali tehnički nisu pravi ljiljani jer nisu deo roda Lilium. To uključuje kala, mirni ljiljan, peruanske ljiljane i vodene ljiljane, takođe poznate kao lotosov cvet.

Istorijat i značaj cveta ljiljana

Istorija ljiljana nas vraća na Krit oko 1580. godine pre nove ere. Ovde, u grčkoj mitologiji, veruje se da je ljiljan nastao od majčinog mleka Here, žene Zevsa, kralja bogova na planini Olimp. Simbolizovao je i čistotu i ogromnu lepotu.

Ljiljani i dalje imaju veliku vrednost u grčkoj kulturi. Do danas neveste nose krune od ljiljana zbog svoje lepote i simbolike. Značaj ljiljana nije bio ograničen samo na Grčku, jer i Stari i Novi zavet uključuju referencu na cvet ljiljana.

Simbolika cveta ljiljana
Značenje i simbolika cveta ljiljana
Dok je većina kultura na ljiljan gledala kao na simbol čistoće, bilo je i drugih kultura koje su ljiljan uzimale kao simbol smrti i žalosti. U ovim kulturama ljiljani su se stavljali na grobove svetaca, mučenika i nevine dece.

Gledajući sa druge tačke gledišta, čini se da je cvet ljiljana predstavljao drugačiji oblik čistoće za takve kulture: čistoću u prolazu.

Lepota cveta ljiljana je toliko očaravajuća da je Avgustin Henri, istaknuti istraživač iz viktorijanskog doba, prekinuo potragu za lekovitim biljkama da bi svoja istraživanja posvetio pronalaženju cveta ljiljana i svih njegovih vrsta. Kao način odavanja počasti njegovoj potrazi, narandžasti Lilium henrii, takođe poznat kao Henrijev ljiljan, dobio je ime po njemu.

Avgustin Henri nije bio jedina osoba koju je očarala lepota cveta ljiljana. Ernest Henri Vilson, poznati britanski istraživač i kolekcionar biljaka, tražio je daleko po Kini u potrazi za ljiljanima. E.H. Vilsonova potraga je dovela do toga da je pronašao regalu od belog ljiljana, koju možda poznajete kao kraljevski ljiljan.

Značenje cveta ljiljana po boji
Zajedno sa svojom simbolikom, ljiljani različitih boja imaju različito značenje.

Vhite Ljiljani
Beli ljiljan, usklađen sa istorijom cveta, predstavlja čistoću ili ponovno rođenje. Idealno su cveće za venčanja kao deo buketa ili dekora.

U kontrastnoj poruci, beli ljiljani su takođe cvet žalosti, koji čine deo pogrebnih aranžmana ili se koriste kao cveće simpatije.

Madonini ljiljani se takođe obično nazivaju belim ljiljanima, nazvanim tako zbog svoje povezanosti sa katoličkom crkvom. Mnoge religiozne slike koriste bele ljiljane da predstavljaju čistotu Device Marije.

Crveni ljiljani
Crveni ljiljan, slično crvenoj ruži, povezan je sa romantičnom ljubavlju i strašću. Prave divne alternative za buket ruža kao poklon za Dan zaljubljenih. U kombinaciji sa belim ljiljanima koji simbolizuju posvećenost, oni su simbol prave i dugotrajne ljubavi.

Pink Ljiljani
Jedan od najpopularnijih izbora boja, ružičasti ljiljani imaju konotacije prijateljstva, saosećanja i divljenja. Oni čine divan rođendanski cvet ili poklon za Majčin dan za posebne ljude u vašem životu.

Iellov Ljiljani
Žuti ljiljan, zahvaljujući svojim jarkim bojama, ima mnogo pozitivnih značenja. Povezuju se sa srećom, odanošću, a i nove početke. Poklonite ovo cveće nekome ko započinje novo poglavlje u svom životu.

Green Ljiljani
Iako nije uobičajena boja, zeleni ljiljan je idealan poklon kada nekome poželite sreću. Simboliziraju obnovu i rast, a njihova boja je povezana sa željama za uspjehom i finansijskim prosperitetom.

Pravi zeleni ljiljani su prilično retki, ali zeleni Calla ljiljani su češći. Cvet kala ima nešto drugačije značenje od pravog ljiljana, koji se u religiji koristi da predstavlja vaskrsenje kao simbol života. Slično kao kontradikcija u pravom značenju ljiljana, oni su takođe simbol smrti.

Orange Ljiljani
Vatreni i svetao, narandžasti ljiljan je simbol hrabrosti i samopouzdanja. Najpopularniji od njih je tigrovi ljiljan (Lilium lancifolium). Odlični pokloni za čestitke, savršeni su za mature, nove domove i nove poslove.

Purple Ljiljani
Ljubičasti ljiljani takođe nisu tako česti kao druge vrste cveća, ali nemaju ništa manje značenje. Ova boja predstavlja mir, kraljevstvo i duhovno prosvetljenje.

Popularne vrste cvetova ljiljana

Stargazer Ljiljani
Stargazer ljiljani su predstavljeni pre oko 40 godina i do danas su jedni od najomiljenijih ljiljana među entuzijastima ove biljke. Cvet kombinuje zadivljujući niz boja koje kombinuju belu, grimizno i ružičastu, pored jarko crvenih pega posipanih po njegovim laticama.

Calla Ljiljani
Calla Ljiljani su porijeklom iz Južne Afrike. Iako nisu pravi ljiljani, oni su i dalje neki od najlepših cvetova koje možete pronaći i veoma su popularni. Dostupne su u raznim bojama kao što su bela, roze i žuta.

Tiger Ljiljani
Tigrovi ljiljani su dugovečna vrsta ljiljana poreklom iz Kine, Japana i Koreje. Narandžasti cvetovi i crne pege daju ovoj vrsti veoma jedinstven izgled. Oni su takođe zvanični horoskopski cvet za Ovna.

Turkovi ljiljani
Ovi ljiljani obično cvetaju početkom leta, što ih čini savršenim za isticanje višegodišnjih vrtova. Jedno od najegzotičnijih cvetova u porodici ljiljana koje zrači prelepim bojama i izuzetnim mirisima.

Turčina kapa ljiljana
Kraljevski ljiljani
Regale ljiljani često cvetaju sredinom do kasnog leta. Ovo je izuzetno mirisno cveće koje će u vašoj bašti ili domu mirisati na komad raja.

Kraljevski trubački ljiljani
Kraljevska truba ljiljan
Oriental Ljiljani
Orijentalni ljiljan je poznat kao jedno od najpouzdanijih rezanih cveća u porodici ljiljana. Njegove performanse ne ometaju čak ni u hladnijim uslovima i intenzivno se uzgaja u mnogim regionima.

Azijski ljiljani
Ovaj ljiljan se može pohvaliti šarenim cvetovima koji izgledaju jednako slatko koliko i zvuče. Azijski ljiljan je ranog leta sa velikim cvetovima okrenutim nagore.

Lizalice Azijski ljiljani

Šta je duhovno značenje ljiljana?
Cveće ljiljana je vremensko uvrštenje u memorijalne aranžmane u zapadnim kulturama i smatra se duhovno simboličnim za krug života. Na jeziku cveća, ljiljan je dugo imao simbolično značenje plodnosti, čistoće i sećanja.

Šta znači ako ti neko pokloni ljiljane?
Cvet ljiljana je dugo bio povezan sa ponovnim rođenjem, majčinstvom i plodnošću i popularan je poklon za slavlje života. U Kini, cvet ljiljana je popularna stabljika koja simbolizuje ljubav i romansu i zauzima istaknuto mesto na svadbenim proslavama.

Da li su ljiljani mirisni?
Ljiljani su cenjeni zbog svog slatkog mirisa. Ljiljani trube posebno proizvode opojan miris u kasnim letnjim i ranim jesenjim mesecima.

Da li ljiljanima treba puno sunca?
Cvetovi ljiljana su generalno tolerantni na niz svetlosnih uslova, iako obično najbolje uspevaju na punom ili delimičnom suncu.

Da li su ljiljani otrovni za kućne ljubimce?
Mnoge sorte ljiljana smatraju se toksičnim za kućne ljubimce prema ASPCA. Gutanje može dovesti do nelagodnosti u želucu i takođe izazvati drhtanje.