stvari koje vam ne govore o biljkama Monstera

Biljke monstere su jedna od najpopularnijih biljaka u bilo kojoj kolekciji biljaka u zatvorenom prostoru. Sa njihovom prirodom koja se lako održava i mnoštvom vrsta monstera, lako je shvatiti zašto. Ali, dok će većina vodiča zaroniti u njihovu opuštenu prirodu, prema mom iskustvu, postoji nekoliko aspekata uzgoja monstera u zatvorenom prostoru koje vam oni ne govore. Pokriću prvih 10 stvari koje vam ljudi ne govore o biljkama monstera. Hajde da zaronimo.


10 stvari koje vam ne govore o biljkama Monstera
1. Stopa rasta

U poređenju sa drugim kućnim biljkama, biljke monstere su klasifikovane kao brze biljke . Međutim, neki roditelji biljke možda ne shvataju koliko brzo rastu. Monstera deliciosa , na primer, stalno razvija nove listove tokom leta i proleća i često prerasta svoju saksiju.

Uz odgovarajuću negu, ove biljke sa velikim listovima mogu porasti najmanje 2 metra godišnje. Lično, otkrio sam da moram da presadim svoju Monsteru deliciosa nekoliko meseci nakon što sam je doneo kući iz rasadnika. A, s obzirom na veliku veličinu koju počinje da dostiže, možda će mu uskoro trebati još jedan novi lonac.

Međutim, neće sve biljke Monstera rasti tako brzo kao Monstera deliciosa. Monstera adansonii , na primer, ima mnogo manje listove sa mnogo više rupa od svojih rođaka, pa se fotosintetizuju sporijim tempom. To znači da im treba malo duže da rastu.

Sve u svemu, međutim, u zavisnosti od odabrane sorte monstera, možete očekivati da će vaša biljka rasti prilično brzo tokom vegetacije.
2. Upravljanje veličinom
Velika biljka monstere koja raste u životnom prostoru u zatvorenom prostoru

Zahvaljujući opštoj brzini kojom rastu biljke monstere, ove bujne biljke mogu prilično brzo da postanu velike. Ako, kao i većina, planirate da svoje biljke monstere držite u zatvorenom prostoru, moraćete da zapamtite da im treba mnogo prostora da se ispruže.

Ovo pravilo važi i za nešto manje sorte monstera, kao što je Monstera adansonii .

Možete orezati svoje čudovište, ali ja ću malo o tome. Po mom iskustvu, najbolji način da sprečite da vaše čudovište dostigne monstruozne dužine je da ga stavite na tamno mesto. Ovo usporava rast biljke i održava je sposobnom veličinom.
3. Obrezivanje

Jedna od mnogih radosti posedovanja monstere je to što retko morate da je orezujete. Ako ustanovite da vaše čudovište postaje preveliko za svoj prostor, možete podrezati listove i stabljike.

Alternativno, možete smanjiti nekoliko vazdušnih korena (više o tome kasnije). Ali smatram da njihovo zakopavanje pod zemljom može pomoći i u upravljanju veličinom. Međutim, ako primetite požuteli list ili dva, morate ga orezati. Ovo će vam pomoći da sačuvate energiju vašeg čudovišta. Za više, pogledajte naš osnovni vodič o tome kada i kako orezati monsteru .
4. Upravljanje štetočinama
Mlada biljka čudovišta sedi na drvenom stolu u kuhinji

Koliko god biljke monstere generalno bile opuštene, one, nažalost, privlače štetočine. Neki od najčešćih štetočina monstere uključuju:

Spider mite
Mealibugs
Aphids
Bele mušice
Leaf miners

Trebalo bi da redovno proveravate svoje čudovine da li ima znakova štetočina tako što ćete pregledati lišće i stabljike. Možete uočiti različite probleme na vašim biljkama monstera, uključujući:

Žuti listovi ili stabljike
Brovning leaves
Čudne vene ili tragovi na listovima
Neželjene rupe u listovima

Najbolja opcija kada primetite bilo koji od ovih simptoma je da izolujete svoju monsteru od ostatka vaše kolekcije biljaka. Ovo sprečava širenje štetočina. Odatle identifikujte štetočina i borite se sa njim.

Najbolji način da se odvratite od štetočina je da se pravilno brinete za svoju monsteru.
5. Toksičnost

Dok su ove bujne tropske biljke postale vrhunski dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka. Zato za mnoge može biti iznenađujuće saznanje da su sve vrste biljaka monstera toksične za ljude, mačke i pse.

Sok ovih biljaka sadrži kristale kalcijum oksalata, koji se obično nalaze u mirnim ljiljanima.

Ako vaši kućni ljubimci ili dete konzumiraju bilo koji deo vaše biljke monstere, mogu doživeti iritaciju i otok u ustima. Ostali simptomi uključuju dijareju i povraćanje.
6. Potrebe za podrškom

Većina vodiča ističe da su čudovišta epifiti i da se penju na drveće u svojim prirodnim, tropskim staništima. Ali malo njih pominje da ovim biljkama može biti potreban kolac ili stub od mahovine. Iako mogu da napreduju bez oslonca, mogu postati dugonoge i imaće tendenciju da se protežu duž poda.

Dodavanje podrške vašem monsteru pomoći će mu da raste „prirodnije“ i može ponuditi nekoliko prednosti, kao što je uzgoj većih listova sa više fenestracija.
7. Šarene sorte

Koliko god veliko, bujno zeleno čudovište bilo zadivljujuće, nekoliko različitih sorti moglo bi dodati malo sjaja vašoj kolekciji biljaka u zatvorenom prostoru. Za razliku od drugih sobnih biljaka, raznolike biljke monstera imaju prskanje boje zahvaljujući genetskoj mutaciji koja sprečava proizvodnju hlorofila!
8. Potrebe za zalivanjem

Zalivanje sobnih biljaka, uključujući čudovišta, može biti težak posao. Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru i pod pravim uslovima, vašoj biljci monstera može biti potrebna voda samo jednom na svakih 10 dana. Međutim, prema mom iskustvu, najbolje je da se ne pridržavate strogog rasporeda zalivanja kada su u pitanju vaše biljke monstera.

Umesto toga, zalivajte svoje čudovište samo kada se gornji sloj zemlje osuši. Na ovaj način znate da nećete prezalijevati ili podvodnjavati svoju biljku.
9. Zahtevi za svetlo
Mlada biljka čudovišta u sivoj sadi na stolu u prostoriji sa delimičnom svetlošću koja se probija kroz prozore

Biljke monstere trebaju puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti i često uspevaju u veoma dobro osvetljenim prostorijama. Ali verovatno niste znali da ove bujne biljke mogu da rade jednako dobro u sredinama sa srednjim ili slabim osvetljenjem, sve dok su sve njihove druge potrebe zadovoljene!

Jedina mana je to što vaše čudovište može rasti nešto sporije nego što bi bilo kada bi se postavilo na svetlije mesto.
10. Vazdušni koreni

Zahvaljujući svojoj penjačkoj prirodi, zdrave biljke monstere razvijaju vazdušno korenje . Ovi koreni pomažu biljci da se pričvrsti za drveće u svom prirodnom staništu ili za svoj stub od mahovine u vašem domu. Iako može izgledati pomalo neprivlačno, vazdušno korenje je krajnji znak da je vaše čudovište srećno i zdravo.

Neki vodiči predlažu da se ne dodiruju ove korene, ali sam otkrio da njihovo odsecanje ne utiče na opšte zdravlje mojih biljaka monstera. Alternativno, postavljanjem oslonca u lonac vašeg čudovišta, možete ga trenirati da se penje. Ovo pomaže da vaša čudovišta izgledaju uredno.
Okončanje

Biljke monstere, bez obzira koju sortu dodate svojoj kolekciji sobnih biljaka, neverovatno je lako uzgajati. Samo zapamtite da ćete možda morati da pazite na štetočine i kako se brinete o njima na osnovu okruženja vašeg doma.