Najbolja mesavina tla za biljke ljiljana mira osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama ljiljana mira i zemljištu!

Divni beli cvetovi biljaka ljiljana mira (Spathiphillum) decenijama zaslepljuju vlasnike sobnih biljaka. Iako nisu pravi ljiljani (oni su zapravo aroidi), ovi starosedeoci tropske Južne Amerike simbolizuju mir i čistoću. Njihovi jednostavni zahtevi za negu i način života koji ne zahteva mnogo održavanja čine ih jednom od najlakših kućnih biljaka za početnike. Međutim, potrebne su im specifične vrste zemljišta da bi zaista uspevale. U ovom delu ćemo dekonstruisati najbolju mešavinu tla za biljke Ljiljana Mira kod kuće.


Najbolja mešavina tla za biljke ljiljana mira
Plodan i produktivan ljiljan mira zahteva podlogu za uzgoj sposobnu da zadrži malo vode, ali i dalje dobro drenira. Biljkama ljiljana mira takođe su potrebna kisela tla sa pH opsegom između 5,8 i 6,5. Lak medijum za saksije Ljiljana Mira sastoji se od mešavine standardnog komposta za sobne biljke, peska i kore ili perlita u razmeri 2:2:1.

Uloga zemljišta u rastu i zdravlju biljaka

Koreni biljke su u suštini probavni i nervni sistem spojeni u jedan. Koristeći hranljive materije, kiseonik i vodu u pravom tlu, biljke mogu distribuirati ove resurse po svojim stabljikama. Ovo pomaže biljkama da razviju fantastično lišće ili prelepo cvetanje.

Ali ne zahtevaju sve biljke istu vrstu tla. Zato je obezbeđivanje prave mešavine zemljišta za biljke Ljiljana Mira tako ključno. Bez dovoljno ishrane i resursa, vaš Ljiljana Mira će se boriti da proizvede ono cveće nalik labudu koje poznajemo i volimo.

Pored pozicioniranja vaše biljke ljiljana na mestu sa odgovarajućom izloženošću svetlu i dovoljnom zalivanju, održavanje optimalnog sastava zemljišta takođe pomaže u zaštiti biljaka od štetočina i patogena, pomažući vašem Ljiljana Mira da napreduje godinama.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke ljiljana mira
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke mirnih ljiljana
Kao domoroci u džungli, ljiljanima mira je potrebna dobra drenaža u tlu kako bi filtrirali velike količine vode. Dobar medij za uzgoj takođe treba da obezbedi aeraciju, što u osnovi znači da se korenima omogući pristup kiseoniku.

Ako je tlo previše gusto, zadržavaće previše vode. Ovo inhibira protok vazduha oko korena, u suštini ih utapa i sve osim ubija biljku. Dole navedeni simptomi prekomernog zalivanja mogu pokazati da možda koristite pogrešno zemljište:

Smeđi saveti na lišću
Opušteno lišće (takođe simptom nedovoljnog zalivanja – proverite osećaj tla)

Žuto lišće ljiljana mira (koje ćete morati da razmislite o obrezivanju)

Osnove dobro drenirajućeg tla za biljke ljiljana mira

Obezbeđivanje dovoljne drenaže u medijumu za uzgoj vašeg Ljiljana Mira je najbolji način za borbu protiv prekomernog zalivanja (a posebno je važno za nedavno razmnožene mirne ljiljane). Ako se dozvoli da previše vode ostane u zemljištu, korenje će se zasititi i brzo će početi da trune. Ovo ozbiljno inhibira razvoj biljke, usporava lišće i utiče na cveće.

Ali ako tlo omogućava dovoljnu drenažu, ovi problemi se izbegavaju. Dok mešavine za saksije kućnih biljaka sadrže dosta hranljivih materija, same po sebi mogu biti prilično guste. Da bi ova tla bila pogodna za biljke Ljiljana Mira, pomešajte neke sastojke za drenažu kao što su kokosov kokos, perlit ili krupni pesak.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Ljiljana Mira.

Koji pH nivoi tla su najpogodniji za biljke ljiljana mira?
U svojim autohtonim staništima, biljke ljiljana mira rastu ispod krošnje tropske prašume. Ova zemljišta sadrže mnogo raspadajućih biljaka i drugog otpadnog materijala. To ih čini prilično kiselim. Da bi ovo ponovili kod kuće, Ljiljana Miraes-u su potrebna tla sa pH vrednostima između 5,8 i 6,5.

Razmatranje tla na osnovu izbora saksije

Odabir prave vrste saksije takođe pomaže da se obezbedi najbolje tlo za biljku Ljiljana Mira. Različiti materijali za lonce imaju različite karakteristike kada je u pitanju zadržavanje vlage. Plastične saksije za rasadnike su idealne, pomažu u održavanju dovoljno vlage u zemljištu.

Međutim, ove saksije moraju imati rupe za drenažu kako bi pomogle da višak vode pobegne. Keramičke posude i lonce od terakote nisu toliko efikasne jer mogu dozvoliti da pobegne previše vlage.

Razmatranje tla prilikom presađivanja biljaka ljiljana mira

Proces presađivanja je odlična prilika za revitalizaciju tla ljiljana mira. Ljiljane mira obično treba presaditi jednom godišnje, najbolje u rano proleće. Posebno obratite pažnju na tlo za novu saksiju, pazeći da dobro drenira.

Koristite svež medijum za saksiju da unesete više hranljivih materija, ali u nešto zemlje i iz starog lonca. Dodajte malo perlita i peska da biste obezbedili dobru drenažu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako presaditi biljke mirnih ljiljana kod kuće.

Možete li koristiti mešavinu tla za kaktuse ili orhideje sa biljkama ljiljana mira?

Pošto je biljkama Ljiljana Mira potreban medij za uzgoj koji dobro drenira, mešavine tla za kaktuse i orhideje izgledaju idealno. Kaktusi i sočni komposti obično imaju pesak ili druge sastojke za drenažu kako bi stvari bile labave.

Ali ljiljanima mira ne treba samo dobro drenirano tlo. Takođe im je potrebno dosta ishrane i đubriva da bi pomogli svom cveću i lišću da najbolje rastu. Neke mešavine kaktusa možda same po sebi ne obezbeđuju adekvatnu ishranu, pa umešajte i neku standardnu mešavinu za saksije.

Mešavine za orhideje takođe mogu biti dobar sastojak za zemlju ljiljana mira. Opet, oni obezbeđuju rastresito tlo koje dobro drenira i obezbeđuje neke hranljive materije. Alternativno, možete dodati malo kore orhideje u kompost organskih sobnih biljaka za dodatnu drenažu.

Recept za vrhunsku mešavinu ljiljana mira

Vrhunska mešavina za saksije Ljiljana Mira može varirati od nečeg brzog i lakog do mešavine ekstravagantnih sastojaka. Sve dok kombinujete neke elemente koji pomažu u ishrani sa onima koji poboljšavaju drenažu, vaš Ljiljana Mira će napredovati.

Pokrićemo osnovne komponente odlične mešavine za saksije, a zatim ćemo dati recept u nastavku.

Komponente mešavine za sadnju ljiljana mira
Zemlja za saksije – zemlja pruža osnovni okvir za vaš medijum za saksiju. U idealnom slučaju, želite nešto lagano, prozračne teksture i koje sadrži organske i stare prirodne materije.

Hortikulturni pesak – ovaj veoma grub „pesak“ obično se sastoji od drobljenog kamena kao što su kvarc, granit ili peščar.

Sphagnum tresetna mahovina ima fine čestice, ali grubu teksturu. Ovo dovodi do velikog kapaciteta zadržavanja vode i hranljivih materija uz dobru aeraciju.

Kokos kokos se pravi od ljuske kokosa. Ima sličnu teksturu kao tresetna mahovina, ali se vremenom malo više zbija.

Pine borove kore su mali komadi četinara kao što su jele, borovi i smrče. Ova kora ima visok procenat lignina, što znači da zadržava svoj oblik tokom vremena. Stoga je odličan u otpornosti na sabijanje i stvaranju vazdušnih džepova.

Perlit je vrsta ekspandirane stene. Izgleda i oseća se kao stiropor. Ne upija vodu, tako da je odličan u obezbeđivanju aeracije i drenaže mešavine zemljišta.

Sada kada ste malo razumeli šta svaka komponenta pruža mešavini za saksije, evo odličnog recepta koji treba slediti. Nudi odličnu aeraciju i drenažu, ali takođe zadržava dovoljno vode da vaša biljka preuzme sve što joj je potrebno.

Mešavina zemlje za saksiju kaktusa ili sobnih biljaka (2 dela)
Krupni hortikulturni pesak (2 dela)
Kokosov kokos ili kora orhideje ili perlit (1 deo)
Uzmite dva dela mešavine zemlje za kaktuse ili sobne biljke. Ovo obezbeđuje ishranu za vaš Ljiljana Mira. Pomešajte ovo sa dva dela krupnog peska. Ovo zaista poboljšava sposobnost drenaže mešavine.

Na kraju dodajte u jedan deo nešto poput kokosovog kokosovog oraha, kore orhideje ili perlita. Ovi elementi obezbeđuju još više drenaže u tlu, a istovremeno poboljšavaju protok vazduha. Nema potrebe da dodajete vodu u mešavinu, ali dajte biljci piće kada završite.

Neka prethodno mešana tla mogu biti odlična za Ljiljana Miraes, iako im može biti potrebno malo peska ili perlita da bi se poboljšala drenaža:

Okeansko šumsko zemljište (sadrži tresetnu mahovinu)
Organski perlit
Cigle od kokosovih vlakana
Zemlja za kaktuse će dobro funkcionisati za ovu biljku, ali možda ćete želeti da razmislite o dodacima kao što je mala količina komposta. Ovo može pomoći da se poveća ishrana koju prima vaša biljka ljiljana.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Upakovati
Ako svom ljiljanu mira date mešavinu koja dobro drenira, ali hranljiva, nagradiće vas obilnim cvetovima i divnim listovima. Ove vrste zemljišta takođe pomažu u stimulaciji aeracije u zemljištu. Sa pravom zemljom, vi i vaša biljka Ljiljana Mira ćete uživati u miru dugi niz godina.

Često postavljana pitanja o zemljištu za biljke ljiljana mira

Koji pH je najbolji za biljke ljiljana?
Biljke ljiljana mira najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Biljke ljiljana mira najbolje rade u mešavini sa pH između 5,8-6,5.

Možete li koristiti zemlju za kaktuse za biljke ljiljana mira?
Kaktusi ili mešavine sočne zemlje obično imaju slične korisne karakteristike (kao što su blaga kiselost i dobra drenaža) što je pogodno za biljke ljiljana Peace.

Koja su glavna razmatranja tla pri presađivanju biljke Ljiljana Mira?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje biljke Ljiljana Mira kako biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešate biljnu zemlju Ljiljana Mira?
Da biste napravili mešavinu zemlje od ljiljana, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu do vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite saksije za biljke Peace ljiljana.

Da li biljke ljiljana mira vole vlažno tlo?
Biljke ljiljana mira najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.