Moj recept za mesavinu zemljista za biljke Ficus Ginseng

Ako želite da počnete u svetu bonsaija , stabla fikusa ginsenga ( Ficus microcarpa ) su idealna. Odgajao sam jednu od ovih lepotica godinama kod kuće. Postavljanje vaše biljke za uspeh je od suštinskog značaja, a u ovom vodiču ću objasniti najbolje tlo za biljke fikus ginsenga.


Najbolje tlo za biljke Ficus Ginseng
Pregled sadržaja:

Zemljište za ficus ginseng – ključne stvari za poneti
Moj vrhunski recept za mešavinu
Najbolja prethodno mešana tla
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Zašto je izbor zemljišta bitan
Česta pitanja:

Zemljište za ficus ginseng – ključne stvari za poneti

Drveće fikusa ginsenga zahteva dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Ova stabla u zatvorenom prostoru vole da budu blago vlažna u svakom trenutku. Biljkama Ficus ginsenga su takođe potrebna donekle kisela tla sa nivoom pH između 6,0 i 6,5. Unapred napravljene mešavine za bonsai dobro rade za biljke fikus ginsenga.

Moj vrhunski recept za mešavinu
Osoba koja kod kuće stvara mešavinu zemlje u velikoj plastičnoj posudi za stabla fikusa ginsenga Pravljenje sopstvene mešavine tla za fikus ginseng je lako sa samo nekoliko sastojaka

Pravljenje sopstvene mešavine za saksije za Ficus ginseng omogućava vam da kontrolišete ravnotežu između hranljivih materija i drenaže. Biljke fikus ginsenga trebaju dobro drenirajuće tlo koje još uvek zadržava malo vlage.

Evo kako pravim jeftinu, jednostavnu mešavinu Ficus ginsenga kombinovanjem:

2 dela standardne mešavine za saksije za kućne biljke (Za ekološki prihvatljiviju opciju, koristite mešavinu za saksije bez treseta ili kokosov kokos)
1 deo tresetne mahovine ili mahovine sfagnuma za zadržavanje vlage
1 deo perlita ili hortikulturnog zrna za drenažu

Slobodno dodajte više zrna ili perlita ako vaš Ficus ginseng zahteva malo više drenaže. Ove biljke se smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce , pa je pametno nositi rukavice kada preduzimate bilo koji oblik nege biljaka fikus ginsenga.

Takođe, ovim biljkama su potrebna blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 6,5. Mešanje u malo tresetne mahovine može pomoći u povećanju kiselosti tla ako je preniska.
Najbolja prethodno mešana tla
Osoba koja sadi drvo fikus ginsenga u sivoj betonskoj sadi na drvenom stolu Prethodno mešana tla su takođe lako dostupna

Takođe možete koristiti prethodno pomešana tla sa biljkama Ficus ginsenga, posebno ako ih uzgajate za bonsai . Odlučite da li želite da koristite mešavinu zemljišta na bazi treseta ili bez treseta i uvek proverite listu sastojaka. Neka od najboljih prethodno mešanih tla za biljke Ficus ginsenga uključuju:

Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru
Rio Hamza House & Tropical Potting Mik (preko Amazona)

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta
Kolekcija fikus ginseng bonsai stabala u crno-belim saksijama Navlažene osnove tla mogu izazvati brojne zdravstvene probleme za stabla fikusa ginsenga
Gljivične bolesti ili trulež korena

Biljka Ficus ginsenga u vlažnom zemljištu može patiti od gljivičnih bolesti ili truleži korena. Natopljeno zemljište je često uzrokovano zemljištem koje ne drenira dovoljno dobro. Uklonite sve trule korene, tretirajte gljivičnu infekciju i dodajte drenažu u tlo pomoću perlita ili peska.
Žuti ili opušteni listovi

Ako listovi vašeg Ficus ginsenga počnu da padaju ili požute , to može biti znak preteranog ili premalo zalivanja. Osjetite da li je tlo vlažno ili suvo. Ako je mokro, dodajte još drenaže. Ako je suvo, tlo se možda prebrzo suši. Dodajte malo materije koja zadržava vlagu, kao što je mahovina sfagnum.
Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije

Biljkama ginsenga fikusa potrebna je zemlja koja uvek ostaje blago vlažna, ali se ne natapa. Dobro drenirajuće zemljište za saksije je neophodno jer pomaže u sprečavanju zasićenja tla, što može dovesti do truljenja korena i drugih problema. Veoma je lako zalivati biljke fikus ginsenga, pa dodajte malo perlita ili peska u zemlju da biste poboljšali drenažu.
Zašto je izbor zemljišta bitan
Mlada i zdrava biljka fikus ginsenga u saksiji u maloj savremenoj sadilici postavljenoj na beli sto Odlična mešavina zemljišta je neophodna za negu stabla fikusa ginsenga

Zemljište je ključno za razvoj većine biljaka jer obezbeđuje i hranljive materije i stabilnost. Biljke se usidre u tlu koristeći svoje korenje koje upija vodu i hranljive materije iz zemlje. Međutim, tla koja su previše gusta ili suviše rastresita mogu izazvati probleme kao što su prekomerno zalivanje ili nedovoljno zalivanje (što dovodi do problema kao što je opadanje lišća ). Dakle, od vitalnog je značaja da dobijete odgovarajući sastav tla.

Biljke Ficus ginsenga su autohtone u jugoistočnoj Aziji, tropskim regionima Australije i ostrvima zapadnog Pacifika. Ovo drveće prima tople, vlažne uslove i svetlu, indirektnu sunčevu svetlost kroz različita staništa i tipove zemljišta, uključujući prašume i močvare. Zemljište koje odaberete za svoj fikus ginseng trebalo bi da replicira ove uslove.
Česta pitanja:
Da li je bonsai zemlja dobra za Ficus Ginseng?

Bonsai tla su pogodna za biljke Ficus ginsenga, posebno ako ih uzgajate kao bonsai stabla. Bonsai tla pružaju dobar spoj hranljivih materija i drenaže.
Koliko često treba da presađujem?

Presadite biljke Ficus ginsenga svake dve godine tokom proleća ili jeseni. Ovo pomaže da se sveže tlo obezbedi novim hranljivim materijama.
Možete li koristiti mešavine kaktusa ili orhideja?

Mešavine kaktusa i orhideja nisu idealne za biljke Ficus ginsenga. Mešavine kaktusa obezbeđuju previše drenaže, što dovodi do toga da se tlo vašeg Ficus ginsenga prebrzo osuši. Mešavine za orhideje se uglavnom sastoje od kore, što znači da ove mešavine nisu dovoljno stabilne za biljke Ficus ginsenga.
Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta?

Što je veći vaš Ficus ginseng, to će mu više zemlje biti potrebno da ga učvrsti na mestu. Ovo može zahtevati dublju ili širu saksiju, posebno ako uzgajate svoj Ficus ginseng kao bonsai drvo. Bez obzira na veličinu, sve biljke Ficus ginsenga zahtevaju istu vrstu mešavine zemljišta.
Okončanje

Biljke fikus ginsenga su bogate značenjem i odlična su stabla koja se ne održavaju za početnike bonsai entuzijaste. Da biste pomogli vašem Ficus ginsengu da napreduje, posadite ga u dobro drenirano tlo koje još uvek zadržava malo vlage. Drveće fikusa ginsenga treba da bude malo vlažno, tako da se zemlja ne bi trebalo brzo ocediti. Biljkama Ficus ginsenga su takođe potrebna donekle kisela tla sa pH nivoima od oko 6,0 do 6,5.