Kada i kako zalivati biljke ljiljana mira osnovni saveti

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati biljke ljiljana mira. Iako je ovim popularnim kućnim biljkama potrebno mnogo manje svetlosti od mnogih drugih vrsta biljaka, to često može dovesti do toga da se zaborave i kada je u pitanju zalivanje. Čak i ako imate ljiljan mira u vlažnom okruženju kao što je kupatilo, potrebno mu je redovno zalivanje da bi ostao bujan i zelen. Zalivanje na pravi način takođe pomaže da se pokrene cvetanje ove biljke.


Kako zalijevati biljke ljiljana mira – najvažnije
Zalijte ljiljan mira kada se prvi inč do dva inča zemlje osuši. Raspršite ga između zalivanja i očekujte da ćete zalivati otprilike jednom nedeljno. Dajte biljci više vode zimi ako je vaš dom suv i zagrejan. Uverite se da se zemlja dobro oceđuje kako biste izbegli truljenje korena.

O biljkama ljiljana mira

Poreklom iz tropskih delova Južne Amerike, ljiljan mira je iz roda Spathiphillum. Biljke imaju tamnozeleno lišće i šiljaste cvetove koji se formiraju sa belim listovima koji ih okružuju, dajući im prepoznatljiv izgled sa kapuljačom. U divljini, uspevaju na vlažnim zemljištima u tropskim podlogama.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je neophodna za rast i zdravlje biljaka jer prenosi hranljive materije kroz korenje, stabljike i lišće.

Voda takođe ispunjava ćelije, tako da je biljka čvrsta i zdrava, a ne slaba i opuštena – ali previše vode oštećuje korenje osetljivih biljaka.

Kada zalivati biljke ljiljana mira
Biljke ljiljana mira više vole da ostanu vlažne, ali moraju da se malo osuše između zalivanja. Pošto su porijeklom iz tropskih područja, ne reaguju dobro na to da im se dozvoli da uvenu ili se potpuno osuše.

Kako znate kada je biljci ljiljana mira potrebno zalivanje?
Neki ljudi čekaju da im ljiljana mira popusti i izgleda da je malo uvenuo. Međutim, ovo nije najbolja metoda ako koristite mešavinu zemlje koja pravilno drenaže. Uz dobru drenažu, trebalo bi da zalijete čim se gornja dva inča tla osuše.

Kako proveriti kada treba zaliti biljke ljiljana mira

Zabadanje prsta u tlo je najjednostavniji test, koji otkriva kada je gornji do dva inča još vlažan ili se osušio.

Merač vlage može lako da uradi isti posao, pokazujući provodljivost tla dok dublje sondirate.

Pokušajte da naučite kako je saksija puna vode za manje biljke, a zatim koliko postaje svetla kada ljiljan mira počne da visi. Uskoro ćete naučiti kako da procenite kada je tlo dovoljno suvo da treba vodu.

Koliko često je biljkama ljiljana mira obično potrebno zalivanje?
Većini biljaka ljiljana mira potrebno je temeljno zalivanje jednom nedeljno. U suvim i vrućim uslovima, možda ćete morati da zalivate svakih pet dana.

Razmišljanja o životnoj sredini koja mogu uticati na cikluse navodnjavanja
Ljiljani mira smešteni u kupatilima i drugim vlažnim prostorima možda će trebati zalivanje samo jednom svake druge nedelje, pa proveravajte tlo umesto da se pridržavate rasporeda.

Oni koji se drže u veoma mračnim ili hladnijim uslovima takođe preferiraju manje vode i imaju tendenciju da se sporije suše.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Za razliku od većine sobnih biljaka, potrebe za zalivanjem ljiljana mira imaju tendenciju da se menjaju više zbog nivoa vlage u zatvorenom prostoru nego stvarnih potreba biljke. Obično mu je potrebno češće zalivanje na suvom vazduhu zimi i manje tokom vlažnih letnjih dana (najbolje vreme za razmnožavanje i đubrenje vaših ljiljana mira).

Ove biljke zaista ne miruju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, tako da im je generalno potreban sličan obrazac zalivanja tokom cele godine.

Kako zalijevati biljke mirnih ljiljana

Osnovni značaj dobre drenaže
Pošto ljiljan mira više voli da ostane vlažan, potrebna im je dobra drenaža. Izaberite posudu za lonce sa puno rupa na dnu, a ne samo sa strane.

Proverite da nema ivica ili udubljenja da bi se uhvatila voda na dnu i podstakla trulež korena. Koristite mešavinu za saksije bogatu organskim materijalima i perlitom ili šljunkom koji podstiče drenažu.

Koja vrsta vode je najbolja za biljke ljiljana mira?
Biljke ljiljana mira su dobre sa sobnom temperaturom ili hladnom vodom iz slavine. Pustite da voda odstoji preko noći u čaši ili vrču ako je jako hlorisana.

Kako zalijevati biljke ljiljana mira
Sve dok je biljka u mešavini zemljišta i posudi koja se brzo drenira, najbolje je zalivanje odozdo prema gore. U redu je zaliti biljku odozgo sa kantom za zalivanje, ali sipajte sa svih strana da biste podstakli ravnomerno namakanje.

Najbolje zalivanje:
Izbegavajte lišće prilikom sipanja da biste sprečili pojavu crnih mrlja i bolesti. Koristite konzervu sa dugim izlivom da dovedete vodu pravo do zemlje, radeći okolo sa svih strana.

Donje zalivanje:
Stavite lonac u duboki kontejner poput kade, kofe ili kade. Napunite posudu do najmanje polovine biljke je potopljena. Pustite da se ljiljan mira natapa dok gornja dva inča tla ponovo ne budu vlažna, čak i ako gornja površina i dalje izgleda suva.

Koliko vode dodajete?
Biljke ljiljana mira vole puno vode, tako da zalivajte sa vrha dok voda neprekidno ne teče kroz drenažne rupe. Manjoj biljci visokoj od 8 do 12 inča biće potrebno oko litre vode da bi se to dogodilo, dok će većim biljkama možda trebati pola galona ili više. Koristite kadu umesto malog tanjira da biste izbegli prelivanje.

Da li treba da uklonite sav višak vode koji se raspršuje u poslužavnik?
Ako koristite tanjir ili poslužavnik, izlijte višak vode nekoliko sati nakon zalivanja. Ovo sprečava trulež korena, što može biti posebno često kod ljiljana miraes.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku ljiljana mira

Nekoliko znakova na koje treba da pazite, a koji mogu ukazivati na to da ste svom ljiljana miraju dali malo previše vode:

Žuti listovi ljiljana sa smeđim, mrtvim vrhovima
Slabi i uvenuli listovi uprkos vlažnoj ili vlažnoj zemlji
Nedostatak rasta i cvetanja
Žuti listovi, posebno oko osnove
Tamni, sluzavi ili meki koreni prilikom presađivanja.
Znaci da možda potkopavate svoju biljku ljiljana mira
Nasuprot tome, evo nekih od najčešćih znakova da svojoj biljci ljiljana mira možda ne dajete dovoljno vode:

Vise ili vene do tačke kolapsa
Listovi svetle boje i nedostatak novog rasta
Nedostatak cvetanja.

Šta raditi između ciklusa zalivanja

Treba li razmisliti o zamagljivanju biljaka ljiljana mira između ciklusa zalivanja?
Biljke ljiljana mira dobro reaguju na zamagljivanje, ali samo ako su u suvom okruženju ili blizu otvora za grejanje.

Nije potrebno dodatno zamagljivanje ako ste već locirali biljku u vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo.

Da li će ljiljana mira Plants imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Za razliku od većine sobnih biljaka koje preferiraju vlagu, ljiljana miraes generalno ne reaguju dobro na posude za vlagu.

Više vole zamagljivanje oko listova nego višak vlage ispod posude, što može ometati aeraciju korena do vrhova. Posuda za vlažnost neće zameniti zamagljivanje za ovu biljku.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Biljke ljiljana zdravog mira su tamnozelene, ostaju čvrste i retko padaju i redovno proizvode nove listove (i možda će zahtevati povremeno orezivanje).

Ako otkrijete da ne uklanjate mnogo starijih listova nakon nekoliko meseci, možda nećete imati toliko novog rasta koliko mislite.

Nedostatak cvetanja kada je nivo svetlosti ispravan može takođe ukazivati na nedostatak stalnog zalivanja.

Česta pitanja o zalivanju biljaka ljiljana mira:

Koji su najčešći znaci da je biljci ljiljana mira potrebno zalivanje?
Opuštenost, gubitak vitalnosti i nedostatak rasta.

Koji je najbolji način za zalivanje biljaka ljiljana mira?
Zalivanje odozdo prema gore je pouzdanije, ali traje duže. Zalivanje odozgo nadole je u redu ako imate gde da pustite vodu da teče kroz dno lonca.

Koliko vode treba biljkama ljiljana mira?
U zavisnosti od veličine biljke, između jedne litre i galona.

Da li je u redu nanositi vodu na listove biljke ljiljana mira?
Izbegavajte prskanje vode po listovima prilikom zalivanja.

Šta da radim ako prezalijem svoju biljku ljiljana mira?
Ostavite biljku da se osuši ili uklonite mešavinu zemlje i zamenite je svežom mešavinom za bolju drenažu ako koreni počinju da trunu.

Mogu li zaliti svoju biljku ljiljana mira vodom iz slavine?
Voda iz slavine je dobra za ljiljana miraes.

Da li da zamaglim svoju biljku ljiljana mira?
Zamagljivanje može pomoći ako je biljka u suvoj ili zagrejanoj prostoriji.

Okončanje

Ljiljan mira se obično daje kao poklon, tako da je neophodno naučiti kako ga pravilno zalijevati. Uz pažnju, ove značajne i simbolične biljke mogu da žive godinama i da daju mnogo privlačnih belih cvetova.