<a href=Kada su neven u sezoni Osnovni vodič” width=”1024″ height=”579″ />

Sve što treba da znate o tome kada cvetaju cvetovi nevena

Sezona nevena je ono čemu se mnogi baštovani, posebno povrtlari, raduju. Ovo svetlo i vatreno cveće iskače od kasnog proleća i ostaje do jeseni za zadivljujući šareni prikaz i nudi mnogo dodatnih upotreba i koristi i simboličke vrednosti. U ovom članku ćemo razgovarati o detaljima sezone cvetanja nevena, uključujući savete kako da vreme cvetanja traje što je duže moguće.


Kada su neven u sezoni?
Neven uglavnom cveta od kasnog proleća do jeseni, zaustavljajući se neposredno pre ili na prvom mrazu u sezoni. Tačna vremena u velikoj meri zavise od vrste i izabrane sorte unutar te vrste. Sadnja u kontejnerima, odstranjivanje i pravilna nega utiču na dužinu sezone, kao i na klimu i vreme sadnje.

Neven je uobičajeno ime za rod Tagetes, koji sadrži nekoliko vrsta popularnih u kućnim baštama. Ovo uobičajeno ime se takođe deli sa rodom nevena, poznatim kao lonac marigolds. Međutim, uprkos zajedničkom imenu, to nisu iste biljke i imaju različite zahteve.

Rod nevena je podeljen na nekoliko popularnih vrsta, od kojih su najčešće:

Francuski neven
Afrički neven: Tagetes erecta, takođe poznat kao Astečki ili američki neven
Pečat neven: Tagetes tenuifolia
Triploidni neven: Tagetes patula k erecta, hibrid
Unutar svake vrste postoji nekoliko sorti – od kojih su neke u kultivaciji više od 100 godina. Postoje varijacije u bojama i oblicima cvetova nevena i ukupnoj veličini biljke, osiguravajući da postoji odgovarajuća opcija za svakog baštovana. Mnogi takođe rade neverovatno dobro kao rezano cveće nevena za aranžmane za vaze i bukete.

Neven je deo druge po veličini porodice biljaka – Asteraceae. Poznata je i kao porodica suncokreta ili astera i obuhvata preko 32 000 vrsta biljaka.

Svaka vrsta nevena je poreklom iz određenog regiona, generalno rasprostranjena širom zapadne hemisfere. Oni žive u toplijim oblastima od juga SAD i preko Centralne Amerike, sve do Južne Amerike.

Uobičajena imena poput francuskog i afričkog nevena mogu navesti baštovane da veruju da vrsta dolazi iz tog regiona. Međutim, uobičajena imena su zapravo vezana za to gde je određena biljka naturalizovana ili postala popularna, a ne sa njihovim područjem porekla.

Neven se obično uzgaja kao jednogodišnje biljke, posađeno u USDA zonama 2-11. Neke vrste se uzgajaju i kao kratkotrajne višegodišnje biljke u toplijim zonama. Sačuvajte seme i ponovo posadite sledeće sezone da biste nastavili da uživate u cvetanju svake godine.

Kada su neven u sezoni?

Sezona nevena se proteže od kasnog proleća do jeseni. Razlikuje se u zavisnosti od vrste i sorte, ali generalno možete očekivati da većina vrsta cveta neprekidno tokom leta.

Kada se sade rano, neke vrste koje brzo rastu mogu da proizvedu cvetanje u kasno proleće. Drugi će početi da cvetaju početkom leta, a većina cveta do rane jeseni. Prestaće da cvetaju kada temperature padnu, ne cene hladno vreme, umiru posle prvog mraza.

Koliko dugo traje sezona nevena?
Period cvetanja opet zavisi od vrste i sorte. Većina će cvetati solidna tri meseca tokom leta, ponekad i više ako su uslovi odgovarajući. Bez obzira kada su posađene, na prvim znacima mraza ponovo će uginuti, tako da period u velikoj meri zavisi od vremena sadnje.

Afričkim nevenima je potrebno nešto duže da sazrevaju od drugih vrsta. Osim ako nisu počeli u zatvorenom prostoru pre proleća, obično imaju kraću sezonu. Međutim, francuski i pečatni neven mogu da prestanu da cvetaju u jeku leta u toplijim krajevima zbog prevelike vrućine, dok afrički neven mnogo bolje podnose više temperature.

Faktori koji utiču na sezonu nevena

Vreme sadnje
Kao što je pomenuto, vreme sadnje ima značajan uticaj na sezonu cvetanja. Francuski i pečatni neven se mogu saditi iz semena čim se zemlja zagreje i obično će cvetati za oko dva meseca. Kada se sade rano, sezona će biti duža nego ako se sade u kasno proleće ili čak rano leto.

Kada je u pitanju afrički neven, najbolje je početi od mladih biljaka kupljenih u rasadniku ako želite da produžite sezonu. Oni se pripremaju u plastenicima za sadnju čim je vreme dovoljno toplo, što vam daje cvetanje što je brže moguće.

Alternativno, započnite svoje seme u zatvorenom prostoru 4-6 nedelja pre poslednjeg datuma mraza. Ovo će imati isti efekat kao kupovina postojećih biljaka iz rasadnika kada se o njima pravilno brine.

Klima
Klima takođe igra značajnu ulogu u dužini vaše sezone. Ako je poslednji mraz kasnije u proleće, moći ćete da ih posadite tek kasnije tokom godine, skraćujući sezonu. U regionima gde se prolećno vreme zagreva skoro odmah, možda ćete cvetati već u kasno proleće.

Uticaj ima i datum prvog mraza u jesen. Neven umire čim vreme padne i prestaje da cveta kada temperature padnu prenisko. Potrebno je više vremena da se ovaj pad dogodi u toplijim regionima, produžavajući sezonu što je duže moguće.

Možete manipulisati uslovima da biste produžili sezonu za one koji sade u kontejnerima. Držite ih u zatvorenom prostoru u rano proleće preko noći da biste sprečili oštećenja od mraza i uradite isto u jesen dok biljka ne prestane da cveta. Ovo će vam dati najdužu sezonu cvetanja za tu vrstu.

Nega
Redovno dajte ovim biljkama odgovarajuću negu i negu kako biste podstakli plodno cvetanje što je duže moguće. Nevenima je potrebno puno sunca, dovoljno zalivanja i blago kiselo zemljište da bi zaista uspevali, pa se pobrinite da sadite i na pogodnom mestu u svojoj bašti. Takođe može biti mudro da oplodite svoje biljke nevena za optimalan rast i živo cvetanje.

Sezona cvetanja po vrsti

O tačnoj dužini sezone, pre svega, odlučuje odabrana vrsta i sorta nevena. Neki počinju da cvetaju u rano proleće, dok drugi čekaju da nastupi leto. Neki će trajati do prvog mraza, dok drugi prestaju da cvetaju čim prođe toplo vreme.

Ove popularne sorte će vam dati predstavu o sezonama cvetanja, ali je od suštinskog značaja da proverite svoj specifični tip da biste tačno odredili periode.

Heroj: Dvobojna sorta koja cveta od leta do prvih znakova mraza.
Aurora: Ovi rani cvetovi počinju da cvetaju u proleće na pravim područjima i cvetaju do rane jeseni, usporavajući do kraja leta.
Vatrena kugla: Kraća sezona Neven, Vatrena kugla cveta tokom leta i početkom do sredine jeseni.
African Marigolds
Moonstruck: Jedan od ranijih afričkih nevena koji cveta, cvetaju od kasnog proleća do sredine jeseni.
Vanilija: Popularna krema od nevena, vanila cveta od leta do prvog jesenskog mraza.
Prva dama: Još jedna sorta koja cveta od leta do prvog mraza, poput mnogih afričkih nevena.

Serija dragulja: Sve boje serije dragulja, uključujući žutu i ​​mandarinu, cvetaju od ranog leta do prvog mraza u određenom regionu.

Upakovati

U poređenju sa drugim cvetnim biljkama, neven ima prilično dugu sezonu cvetanja. Uz odgovarajuću negu i redovno odsecanje, možete produžiti ovo cvetanje što je duže moguće.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.