Uobičajene bube štetočine i bolesti biljaka Monstera

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa vašeg monstera

Sve kućne biljke, uključujući čudovišta, podložne su bubama, štetočinama i bolestima. Znati kako da prepoznate znakove i simptome ovih problema i kako da ih rešite pomoći će vam da održite svoje kućne biljke zdravim i naprednim godinama koje dolaze. U ovom vodiču ćemo pokriti najčešće vrste štetočina, buba i bolesti biljaka Monstera i osnovne savete da ih se rešite.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima biljaka monstera – najvažnije
Brašne bube, ljuspice, paukove grinje, bakterijske pege na listovima, trulež korena i antraknoza mogu uticati na biljke monstere. Različite metode, uključujući insekticide, hortikulturno ulje i presađivanje, mogu rešiti ove probleme. Međutim, najbolje je sprečiti štetočine i bolesti uz optimalno okruženje za uzgoj.

Najčešće štetočine i bolesti biljaka Monstera

Uobičajena štetočina biljaka u zatvorenom prostoru, brašnaste bube imaju bela, ovalna, voštana tela i rep na jednom kraju. Takođe polažu bele grozdove jaja koje možete pronaći u žlebovima i pukotinama vaše biljke.

Kako se brašnaste bube hrane biljnim sokom, one usporavaju rast i izazivaju žute ili smeđe mrlje na vašoj biljci čudovišta. Na kraju, oni mogu ubiti biljku.

Za rešavanje brašnaste bube, izolujte zaražene biljke. Koristeći pamučni štapić, ili koristite insekticidni sapun za kućne biljke da operete i ubijete štetočine ili ih uklonite i odložite (i njihova jaja) ručno.

Paukove grinje su male i teško ih je videti golim okom. Obično, prvi znak grinja koji ćete primetiti je šiškava mreža koju stvaraju da bi se kretala između različitih delova vaše biljke monstere dok se hrane hlorofilom biljke. Dok odvode listove hlorofila, primetićete male bele mrlje ili mrlje na lišću.

Grinje možete oprati vodom ili insekticidnim sapunom formulisanim za kućne biljke. Kada se bavite grinjama, obratite pažnju na donju stranu listova biljke.

Meki kamenac je čest problem sa štetočinama kod kućnih biljaka, uključujući biljke monstere. Insekti mogu varirati u boji, ali su prvenstveno braon ili bež, i izgledaju kao sitne izbočine na lišću i stabljikama biljaka. Simptomi skale uključuju požutjelo lišće i stabljike, pored zastoja u rastu i opuštenih listova monstere.

Jako zaražene biljke treba odbaciti ili, u najmanju ruku, pažljivo staviti u karantin od drugih biljaka u vašem domu. Koristite hortikulturno ulje ili sprej formulisan za upotrebu na kućnim biljkama. Takođe možete ukloniti i ubiti insekte pomoću pamučnog brisa i alkohola.

Lisne uši se hrane novim rastom biljaka monstera jer starije lišće može biti previše tvrdo da bi njihovi zubi utonuli u njih. Ovi mali insekti u obliku kruške mogu biti zelene, bele, žute, crne, smeđe ili crvene boje. Oni jedu biljni sok i proizvode velike količine otpadnog proizvoda koji se zove medova rosa. To dovodi do pojave čađave plesni na listovima.

Lisne uši se mogu rešiti jednostavnim pranjem sa biljke vodom, insekticidom za kućne biljke ili insekticidnim sapunom. Oni se takođe mogu ublažiti uvođenjem prirodnog predatora, bubamare, u vaše biljke.

Bele mušice izgledaju kao što biste zamislili; to su male mušice veličine komara koje su sve bele boje. Hrane se sokom sobnih biljaka, usporavaju rast i proizvode medljiku koja može da izloži vašu biljku riziku od plesni i gljivičnih infekcija.

Bele mušice možete ukloniti sa biljaka koristeći mnogo različitih metoda, kao što su usisavanje sa biljke, ispiranje vodom, korišćenje lepljivih zamki, nanošenje insekticidnog sapuna ili sa uljem neema.

Ove sićušne mušice obično zaraze i polažu svoja jaja u zemlju za saksije i druge vrste saksija gde biljke rastu. Iako se uglavnom hrane organskom materijom u zemljištu, mogu jesti i korenje biljaka koje mogu oštetiti i oslabiti biljku.

Da biste iskorenili gljivične gljivice, možete pokušati da koristite lepljive zamke, ali one ne rešavaju uvek problem u potpunosti. Najbolje je da izvadite biljku iz saksije i nežno operete njeno korenje pre nego što presadite u svež medijum za saksiju.

Izraz „leafminers“ se odnosi na nekoliko različitih biljnih štetočina, kao što su određene larve moljca, koje se ukopavaju u biljke i hrane se njihovim lišćem, ostavljajući za sobom tunelske povrede koje ožiljavaju biljku. Oni mogu izgledati kao tragovi, mrlje ili mrlje na listovima.

Najbolje rešenje za oslobađanje biljke od minera je upotreba insekticidnog spreja koji je posebno formulisan da se bori protiv mina. Ovaj sprej će prožimati površinu lišća vaše biljke na kojoj se nalaze štetočine.

Bakterijska mrlja na listovima

Bakterijska pega na listovima je bolest koja proizvodi tamno-braon mrlje slične veličine, žutog oboda na listovima koje obično ispuštati lepljivu supstancu. Bakterije se šire kroz vodu i vlagu na listovima monstere.

Smanjenje vlažnosti, povećanje protoka vazduha, ne grupisanje odvojenih biljaka usko zajedno, i uzdržavanje od zamagljivanja listova mogu sprečiti širenje bakterija po biljci. Takođe možete koristiti sterilne makaze za rezidbu da biste uklonili zaraženo lišće sa biljke.

Antraknoza je gljivična bolest koja obično pogađa biljke monstere koje žive u previše vlažnom okruženju. Pored toga, mrtva biljna materija može povećati rizik od razvoja antraknoze.

Zaražene biljke žute duž ivica listova. Ovo na kraju napreduje, pretvarajući se u žutu ili tamno-braon boju. Simptomi se na kraju šire prema unutra, ubijajući cele listove i izazivajući velike rane ili lezije na stabljikama.

Antraknozu je najbolje sprečiti upravljanjem nivoom vlažnosti oko biljaka, uzdržavanjem od zamagljivanja listova, čuvanjem biljaka od propadajuće biljne materije i izbegavanjem ranjavanja lišća.

Trulež korena i stabljika

Trulež korena i stabljike su bakterijske infekcije koje se javljaju u biljkama monstera sa previše vlage u zemljištu i oko njega.

Stanje je uobičajeno kod preterano zalivenih biljaka, posuda koje slabo dreniraju i biljaka čija mešavina za saksije zadržava previše vlage.

Znaci truleži korena i stabljike uključuju značajno uvenuće, meke ili kašaste stabljike i smeđe ili crne korene sa kašastom teksturom. Takođe možete primetiti neprijatan miris koji dolazi iz tla vaše biljke.

Kada se reši dovoljno rano da se bakterija nije proširila na stabljiku biljke, trulež korena se ponekad može suzbiti iščupanjem biljke, uklanjanjem obolelih korena, pranjem korena, a zatim presađivanjem vaše biljke monstere u posudu sa dobrom drenažom.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja su obično na bazi povrća ili nafte i razblažuju se pre prskanja na površini biljke radi suzbijanja insekata kao što su grinje i brašnaste bube.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun se pravi od masnih kiselina i/ili kalijumovih soli. Dizajniran je da bude siguran za biljke, ali smrtonosan za štetočine kućnih biljaka.

Pesticidi
Biljni pesticidi koji se često prave od ulja neema dizajnirani su da ubiju određene štetočine i bolesti poput gljivičnih infekcija.

Dostupne su mnoge varijacije lepljivih zamki, ili muh papira. Oni obično privlače insekte slatkim mirisom i zarobljavaju ih kada slete na lepljivu površinu ili puze po njoj.

Domaće opcije
Redovni sapun za sudove može se pokazati kao efikasan lek za štetočine za kućne biljke – bilo da perete lišće svoje biljke da biste uklonili insekte ili pravite zamku za muve sa sapunom. Samo pazite da ne prospete sapun na tlo biljke.

Kako koristiti pesticide i insekticide

Na tržištu je dostupan širok spektar pesticida i insekticida namenjenih kućnim biljkama. Za sigurnost i efikasnost prilikom upotrebe ovih proizvoda, neophodno je da uvek pročitate uputstva za upotrebu i mere predostrožnosti na svakom proizvodu pre nego što ih upotrebite.

Ovi proizvodi se obično najbolje nanose na sobne biljke pomoću male bočice za zamagljivanje. Položite zaštićenu ceradu i prskajte svoje biljke na mestu gde se hemikalije mogu lako očistiti i neće pasti na druge površine vašeg doma.

Uvek operite ruke nakon upotrebe, čuvajte ove hemikalije bezbedno u skladu sa njihovim uputstvima i nikada ih ne koristite u blizini otvorenog plamena ili hrane.

Zaštitne rukavice će zaštititi vašu kožu od soka monstere koji može izazvati iritaciju i osip.

Upravljanje štetočinama i bolestima u biljkama Monstera

Najbolji način da sprečite štetočine i bolesti u vašoj biljci monstere je da se pravilno brinete o njoj. Zdrava biljka ima prirodnu odbranu da je zaštiti i okruženje koje nije pogodno za štetočine ili bolesti. Obezbedite svojoj biljci monstere posudu sa dobrom drenažom, odgovarajuću mešavinu zemljišta, odgovarajuću izloženost svetlosti, povremeno đubrivo i izbegavajte prekomerno zalivanje.

Pored toga, držite nove kućne biljke u karantinu dalje od vaših zdravih biljaka sve dok ne budete sigurni da su bez štetočina i bolesti. Obrezivanje i rezanje starog rasta monstere takođe može učiniti vašu biljku robusnijom i osigurati da svoje biljke monstere postavite na odgovarajuću lokaciju u kući.

Zdravo, srećno čudovište

Uz odgovarajuću negu, vaše biljke monstere će uspevati u zatvorenom prostoru, pružajući vam decenije uživanja dok ih gledate kako rastu i sazrevaju u potpuno ograđene biljke.