Kada i kako orezati biljku Croton osnovni vodič

Sve što treba da znate o obrezivanju biljaka krotona kod kuće

Za razliku od nekih orhideja i drugih cvetnih biljaka, biljke Kroton tehnički ne zahtevaju obrezivanje. Ipak, može biti nekoliko prednosti da se Kroton s vremena na vreme daje suvom šljivom. Ovo posebno važi za male biljke koje tek počinju i za zrele biljke koje gube svoj nekadašnji sjaj. Saznajte kako da obrezujete Kroton biljku na pravi način, a da je ne šokirate ili oštetite njen budući potencijal rasta.


Obrezivanje krotonskih biljaka – najvažnije
Biljke krotona se uglavnom orezuju da bi se uklonio mrtvi biljni materijal i oblikovala biljka. Pokušajte da odsečete nekoliko inča centralne stabljike da biste kontrolisali visinu i naterali više grananja. Pojedine grane se takođe mogu podrezati po potrebi za uredniji oblik. Uklonite cvetove i mrtve listove po potrebi.

Uloga rezidbe u opštem zdravlju i nezi biljaka

Primarna uloga rezidbe je uklanjanje mrtvog, oštećenog ili bolesnog biljnog tkiva. Vetar i kiša pomažu da se to učini oslabljenom biljnom materijalu u divljini, ali za sobne biljke, trebalo bi da preuzmete stvari u svoje ruke.

Obrezivanje je takođe korisno sredstvo za oblikovanje biljke i podsticanje da raste na određeni način. Mnoge biljke rastu kraće ili imaju više bočnog rasta kada se orezuju na vrhu. Za Kroton, to može biti od pomoći, posebno za sorte koje rastu do 5 stopa u zatvorenom prostoru.

Konačno, obrezivanje se ponekad koristi kao korak u razmnožavanju novih biljaka krotona. Ako ste pažljivi, možete planirati da obrezujete svoju biljku Kroton da biste maksimalno iskoristili sve ove prednosti. Mrtvi materijal koji se ukloni neće prerasti u nove biljke, ali će delovi koji su ostali od oblikovanja biljke verovatno niknuti kada im se pruži odgovarajuća nega.

Koliko brzo, visoke i ekspanzivne biljke Kroton rastu u zatvorenom prostoru?
Napolju, najveće biljke Krotona mogu se protezati i preko 10 stopa. Srećom, vaše sobne biljke neće dostići takvu visinu čak ni nakon decenije nege.

Kroton biljke su relativno prosečni uzgajivači kućnih biljaka, dodajući oko 6 inča na 1 stopu visine godišnje dok ne dostignu maksimalnu veličinu između 3 i 5 stopa. Maksimalna visina zavisi od sorte, kao i od toga kako ih orezujete.

Većina krotona dostiže samo oko 2 metra širine, ali to možete povećati rezidbom za bujniji izgled. Biljke krotona rastu dovoljno sporo da im neće biti potrebno orezivanje više od jednom godišnje.

Ako vam je potrebno više rezidbe, to će verovatno biti za mrtvi biljni materijal, a ne za oblikovanje jer stopa rasta nije tako visoka.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje biljke Kroton?

Uvek je prihvatljivo obrezati mrtve ili odumrle listove sa biljke Kroton, čak i ako je u stanju mirovanja tokom zime. Isto važi i za stabljike ili bilo koji drugi biljni materijal koji pokazuje znake oštećenja.

Za obrezivanje koje treba da pomogne u oblikovanju biljke ili da pokrene određene vrste rasta, bolje je uraditi tokom perioda aktivnog rasta. Biljke krotona imaju tendenciju da rastu od proleća do jeseni, što vam daje veći deo godine da obavite bilo kakvo potrebno oblikovanje i obuku rasta biljke.

Ako biljka cveta, odrežite cvetove nakon što se osuše. Lako je prevideti cveće jer je malo i nije baš upadljivo. Vise u grozd ispod listova, posebno nakon sušenja, ili mogu da se uzdignu kao stabljike bez listova iz osnove.

Odrežite sav ovaj dodatni materijal nakon što postane braon i osuši se jer nije verovatno da će proizvesti održivo seme.

Koji su osnovni alati za obrezivanje krotonskih biljaka?

Za razliku od manjih i mekših biljaka kao što su sukulente ili ljubičice, biljke Kroton mogu postati prilično drvenaste u stabljikama dok sazrevaju. To znači da će vam možda trebati neki osnovni baštenski alat, a ne samo makaze iz kuhinjske fioke.

Oštar par bajpas makaza za orezivanje je najbolji alat za posao. Takođe će vam trebati rastvor izbeljivača ili izopropil alkohol za sterilizaciju makaza svaki put kada ih koristite i pre nego što se krećete između dve različite biljke. Ovo sprečava širenje bolesti i čisti sok ako koristite alkohol.

Nošenje baštenskih rukavica ili čak samo par rukavica za posuđe tokom rezidbe takođe će zaštititi vaše ruke od iritantnog soka koji oslobađaju listovi i stabljike. Ispiranje soka neće zaustaviti iritaciju, tako da ga držite sa kože od početka svaki put kada radite na biljkama Kroton.

Set hemostata sa dugom ručkom takođe vam može pomoći da uhvatite pojedinačne listove ili stabljike kako biste ih čvrsto držali tokom rezidbe kako biste dobili precizne rezove.

Kako, kada i gde treba da obrezujete biljke Kroton?

Dajte svojoj biljci Kroton brzu orezivanje svaki put kada primetite suvo ili mrtvo lišće. Ovo se dešava prirodno tokom vremena kako biljka stari i postaje viša. Može se desiti i ako kroton biljka je izložena toploj ili hladnoj promaji, dobija previše svetlosti ili nema dovoljno đubriva. Nema potrebe da čekate da požutelo lišće prirodno otpadne kada izgubi svu svoju zelenu boju.

Kada i kako orezati i oblikovati mlađe biljke Krotona
Manje biljke Krotona mogu se oblikovati od samog početka rezidbom vrhova. Mnoge sorte Krotona imaju snažnog centralnog vođu, za razliku od debla drveta. Odsecanjem gornjih tri do šest inča stabljike, zajedno sa svim listovima koji tamo rastu, možete naterati biljku da nikne više stabljika odmah ispod reza. Ovo stvara gust, zaobljen oblik, a ne visok stub, koje neke krotonske sorte žele da prate prirodno.

Većina biljaka krotona može da podnese takvu vrstu sečenja vrhova najmanje jednom godišnje u proleće ili leto (takođe je dobro vreme da razmislite o presađivanju vaše biljke krotona ako je potrebno za rast ili svežu mešavinu tla), ali ne više od toga, ili će izgube snagu i prestanu da proizvode nove stabljike i listove.

Kada i kako orezati zrele biljke krotona
Agresivnije orezivanje može biti potrebno za zrele biljke Krotona koje su već postigle visok i „nogasti” izgled zbog kontinuiranog rasta na vrhu i gubitka donjeg lista.

Smanjite do 1/3 ukupne visine biljke u bilo kom trenutku kako biste je naterali da ponovo počne da raste od osnove. Ostavite najmanje 8 do 10 zdravih listova kada to radite kako biste bili sigurni da biljka i dalje može proizvoditi hranu za sebe dok novi listovi ne niknu i ne sazriju.

Možda ćete morati da počnete sa rezidbom od samo nekoliko inča da biste započeli rast dalje naniže, a zatim postepeno uzimajte više u narednih nekoliko meseci dok ne dostignete željenu visinu.

Za dramatičnu promenu oblika ili veličine biljke, najbolje je raditi u fazama kako bi se biljka mogla oporaviti svaki put pre nego što se ukloni više materijala. Pojedinačne grane se takođe mogu podrezati do 1/3 njihove dužine ako želite da ih zadržite ili potpuno odsečete ako ne.

Uopšteno govoreći, uklonite sve čvrsto upakovane materijale koji trljaju o sebe i ne dozvoljavaju da se listovi potpuno razmotaju. Obrasle stabljike i listovi će podstaći uobičajene gljivične bolesti krotona i otežati uočavanje najezde štetočina.

Kroton biljke najbolje rade uz malo rezidbe kako bi otvorile unutrašnjost svog lišća, posebno kod sorti koje formiraju više stabljika u grozdu. Nemojte se plašiti da izvadite nekoliko stabljika iz centra kako bi ostali mogli da napreduju i rastu više listova nego što bi bili kada bi bili prenaseljeni.

Kako oblikujete Kroton biljke?

Biljke krotona uglavnom rastu visoke i vretenaste, sa malim rastom na dnu. Ovo im daje izgled tipa “palme” nakon nekoliko godina.

Većina vlasnika biljaka želi da skrate svoje biljke Kroton i da im daju bujniji izgled. Samo odsecanje najvećeg rasta svake godine pomoći će da se ovo podstakne, posebno ako počnete dok je biljka još mala.

Ako postižete maksimalnu stopu rasta od 1 stopu godišnje, možete da obrezujete dva puta godišnje tokom vegetacije. Ne zaboravite da skrate pojedinačne udove koji rastu duže nego što želite za zaobljeniji, kompaktniji izgled.

Briga o biljci krotona nakon orezivanja
Izbegavajte đubrenje biljaka krotona nakon rezidbe jer biljka neće moći da preuzme hranljive materije dok se ne oporavi. Zalivanje se preporučuje samo ako je biljci Kroton ionako potrebno.

Zaštitite biljku krotona od propuha ili niskih temperatura i drugih izvora stresa dok novi rast ne počne da se pojavljuje. Kada se biljka formira sveže lišće, pokušajte da joj nanesete đubrivo u pola jačine, osim ako to već niste učinili mesec dana ili manje pre rezidbe.

Ne menjajte osvetljenost biljke Kroton odmah nakon rezidbe. Ako mu je potrebno više ili manje svetla, promenite ovo nekoliko nedelja pre bilo kakvog obrezivanja da biste izbegli dodatni stres.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim lokacijama za biljke Kroton da uspevaju u vašem domu ili kancelariji.

Upakovati

Biljci Kroton treba samo povremeno orezivanje da bi izgledala najbolje. Nemojte se plašiti da obrezujete biljku, ali uvek nosite rukavice kako biste sprečili sok sa ruku. Držite makaze za rezidbu sterilizovanim i razmislite o tome da ih naoštrite nakon nekoliko godina kako biste bili sigurni da pravite čiste rezove. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj biljaka krotona kod kuće.