neverovatnih upotreba i prednosti biljaka ljiljana mira

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima mirnih ljiljana
Mirni ljiljan, ili Spathiphillum vallisii, je prekrasna cvetna biljka, bogata simboličkim značenjem, sa mnogo upotreba i prednosti. Njegova mirna simbolika i laka nega čine ga popularnim izborom za domove i kancelarijske prostore. Da biste saznali više o upotrebi i prednostima biljaka Peace Lili, nastavite da čitate. Razgovaraćemo o svemu, od njegovih mogućih terapeutskih kvaliteta do njegove sposobnosti da poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Ove informacije će vam pomoći da donesete odluku o kupovini ili poklonu biljke ljiljana mira.


O biljkama ljiljana mira

Mirovni ljiljan je porijeklom iz Južne Amerike. Član je porodice Araceae i roda Spathiphillum.

Ova tropska zimzelena trajnica može narasti do visine oko tri stope. Listovi su sjajne, duboke zelene nijanse, a cvetovi imaju izdašan period cvetanja u proleće.

Zanimljivo je da ono što izgleda kao velika bela latica na ljiljanu mira nije njegov cvet. Umesto toga, mali cvetovi ove biljke rastu na zelenom padiksu u njegovom centru. Beli deo nalik na latice koji okružuje spadiks naziva se spathe.

Prednosti biljaka ljiljana mira
Sada, iako su kućne biljke prelepe, mnoge nude prednosti izvan svoje dekorativne svrhe. Ljiljani mira su među korisnim biljkama koje možete uzgajati kod kuće. Evo kratkog pregleda upotrebe i prednosti biljaka ljiljana:

Oni mogu ukloniti toksine iz vazduha.
Ove biljke pomažu u upravljanju nivoom vlažnosti u zatvorenom prostoru.
Imaju feng šui prednosti.
Lako se održavaju u poređenju sa drugim biljkama.
Oni doprinose lepom dekoru vašem domu.
Razmnožavanje ljiljana mira je relativno lako.
Vrsta toleriše različite uslove osvetljenja.
Može pomoći u smanjenju mikroba i alergena u svom okruženju.
Toleriše različite rasporede zalivanja.
Ljiljani mira mogu pomoći u smanjenju stresa i mentalnom zdravlju.
Postrojenje može podržati produktivnije radno okruženje.
Ljiljani mira mogu vam pomoći da bolje spavate.
1. Svojstva prečišćavanja vazduha
Svojstva prečišćavanja vazduha
Godine 1989. NASA je testirala nekoliko biljaka za prečišćavanje vazduha u svojoj studiji o čistom vazduhu. Jedna od biljaka koju su testirali bila je vrsta mirnih ljiljana pod nazivom Spathiphillum ‘Mauna Loa’.

Studija je pokazala da mirni ljiljani smanjuju svaki testirani zagađivač. To uključuje benzen, formaldehid, trihloretilen, ksilen, toluen i amonijak.

Rezultati sugerišu da održavanje ljiljana mira može pozitivno uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Biljka takođe može da apsorbuje toksine poput acetona koji mogu dovesti do zdravstvenih problema, tako da vazduh u vašem prostoru ostaje čist i bezbedan. Ove prednosti prečišćavanja vazduha čine ljiljane mira odličnim dodatkom vašim radnim i životnim prostorima u zatvorenom prostoru.

2. Podržava uravnotežen nivo vlažnosti
Još jedna velika prednost biljaka miroljubivih ljiljana je ta što mogu pomoći u upravljanju nivoima vlažnosti u vašem domu ili radnom prostoru. Njihova tropska priroda znači da uživaju u vlažnosti i apsorbuju je prirodno. Ovo može vratiti uravnoteženiji nivo vlažnosti, čineći vaš dom udobnijim.

Osim toga, sposobnost ljiljana da apsorbuje vlagu ima još jednu prednost. Niža vlažnost u prostoru pomaže u sprečavanju rasta buđi i plesni. Dakle, možda biste želeli da razmislite o ovoj biljci za prostore sa višim nivoima vlage, poput vašeg kupatila ili kuhinje.

3. Nudi Feng Shui prednosti
Feng šui je kineska praksa uređenja nameštaja i predmeta kako bi se stvorio životni prostor koji pruža podršku. Ljiljani mira se često koriste u feng šuiju kako bi pomogli da se unese mir i ravnoteža u kućno ili radno okruženje.

U feng šuiju se takođe smatra da neke biljke imaju pozitivnu energiju. Praktičari veruju da mogu pomoći da se pročisti atmosfera oko sebe. Dakle, ako želite da dodate biljku svom domu ili kancelariji za potrebe feng šuija, mirni ljiljan je odličan izbor.

4. Postrojenje za laku negu
Srećom, mirni ljiljani su relativno laki za negu u poređenju sa drugim biljkama. To ih čini odličnim izborom za početnike i zauzete ljubitelje kućnih biljaka. Biljka može da uspeva u uslovima slabog i jakog osvetljenja i treba joj zalivanje samo jednom nedeljno.

Pored toga, mirni ljiljani su tolerantni na različite temperature. Dakle, možete ih držati u zatvorenom prostoru tokom cele godine. Samo budite sigurni da ovu vrstu držite van domašaja kućnih ljubimaca i dece, jer su listovi i cvetovi otrovni ako se progutaju.

Lilije mira su takođe generalno otporne na bolesti i štetočine kada se uzgajaju u odgovarajućim uslovima životne sredine i zahtevaće povremeno đubrenje i rezidbu u proleće i leto.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

5. Jedinstvena ukrasna vrednost
Pored mnogih prednosti, mirni ljiljani su i prelepe biljke. Nasledno belo cveće i sjajno zeleno lišće daju dodir elegancije svakom prostoru. Za ljude koji žele raskošno zelenilo u svom domu bez svakog održavanja, mirni ljiljani su odličan izbor.

Ova vrsta se uklapa u dekor sobe, bilo da je deo veće kolekcije kućnih biljaka ili samostalna kao jedinstvena žarišna tačka. Ljiljani mira dobro deluju kao pokloni za posebne prilike ili kao način da dodate malo života svom unutrašnjem prostoru. Dostupne su i raznovrsne sorte kao što je prelepi Peace Lili Domino.

6. Lako se razmnožava
Još jedna zabavna prednost je da se mirni ljiljani lako razmnožavaju podelom. Dakle, možete dobiti više biljaka za uživanje iz vaše originalne biljke Spathiphillum.

Najbolje vreme za njihovo razmnožavanje je proleće ili leto. Međutim, ovu biljku je moguće razmnožavati u gotovo bilo koje doba godine.

Da biste razmnožili svoj mirni ljiljan, počnite tako što ćete ukloniti biljku iz kontejnera. Poželećete da pažljivo podelite delove biljke koristeći makaze, nož ili ruke.

Uverite se da svaki deo ima uspostavljene korene i pričvršćen segment rizoma. Kada podelite biljku na nekoliko delova, možete ih presaditi kao nove, manje biljke ljiljana.

7. Toleriše različite svetlosne uslove
Sada su mirni ljiljani tolerantni na uslove slabog i jakog osvetljenja. Međutim, oni će bujnije cvetati ako svoj mirni ljiljan postavite na svetlo mesto. Dakle, za uspešan mirni ljiljan, najbolje je da biljku postavite blizu prozora (ali van direktne sunčeve svetlosti).

Njihova tolerancija na svetlost takođe znači da su odličan izbor za unutrašnje prostore sa ograničenim pristupom prirodnom svetlu. Kupovina ljiljana mira je odličan način da dodate malo zelenila u okruženje sa slabijim osvetljenjem, čak i ako su druge sobne biljke teško uspele tamo.

8. Može ponuditi podršku osobama koje pate od alergija
Ako patite od alergija ili želite čistiji vazduh u svom prostoru, kupovina ljiljana mira može biti korak vredan truda. Ljiljani mira mogu biti efikasni u smanjenju mikroba u vazduhu, spora plesni i drugih uobičajenih alergena iz vazduha.

Dakle, pored svojih estetskih prednosti, mirni ljiljani naporno rade kako bi zaslužili da se održe u vašem domu. Oni mogu pomoći u prečišćavanju vazduha oko sebe kako bi vaš prostor bio udobniji, čak i tokom sezone alergija.

9. Prilagodljivi zahtevi za zalivanje
Mirnim ljiljanima je potrebno redovno zalivanje kao i većini drugih sobnih biljaka. Međutim, oni mogu da prežive sa manje vode od drugih vrsta.

Dakle, ova biljka je odličan izbor ako idete na česte odmore ili provodite duže periode van svog doma. Mirni ljiljan će verovatno biti u redu sve dok ga zalivate pre nego što odete.

Osim toga, vaš mirni ljiljan će vam dati znake kada mu treba voda. Biljka ljiljana ima tendenciju da klone kada se osuši, dajući vam do znanja da je vreme za piće. Ciljajte da zalivate svoj mirni ljiljan jednom nedeljno i izbegavajte da ga pustite u vlažnom tlu.

10. Potencijalne koristi za smanjenje stresa
Ljiljani mira mogu imati mentalno zdravlje, smanjenje stresa i terapeutske prednosti. Studije pokazuju da zatvorene biljke mogu potencijalno smanjiti fizičke i mentalne simptome stresa.

Zanimljivo je da boravak u blizini biljaka može potisnuti aktivnost u simpatičkom nervnom sistemu. Ovo pomaže u stvaranju opuštenijeg osećaja u telu i umu. Dakle, ako želite da se više opustite i smanjite stres, ljiljan mira može pomoći.

11. Potencijalne prednosti produktivnosti
Pored toga, mirni ljiljani mogu pomoći u povećanju produktivnosti dok radite u kancelarijskom okruženju. Istraživanja pokazuju da više zelenila u kancelarijskim okruženjima može povećati produktivnost za 15 procenata.

Radnici u ovoj studiji su takođe primetili da su poboljšali koncentraciju i zadovoljstvo na radnom mestu. Dakle, kupovina ljiljana mira je korak koji vredi razmotriti za ljude koji žele nove načine da poboljšaju svoje iskustvo na poslu.

12. Može vam pomoći da bolje spavate noću
Pored potencijalnih prednosti sobnih biljaka za ublažavanje stresa, one vam takođe mogu pomoći da bolje spavate noću. Nauka sugeriše da vam kućne biljke mogu pomoći da zaspite i dobro spavate tokom cele noći.

U stvari, većina svemirskih programa implementirala je staklenike kako bi poboljšala dobrobit svojih astronauta. Dok su izolovani u svemiru, astronauti imaju koristi od boja i prijatnih mirisa biljaka. Ovi kvaliteti imaju potencijal da smanje stres i podrže vaš kvalitet sna.

Dakle, za ljude koji se suočavaju sa čestim poremećajima sna, kupovina ljiljana mira može pomoći. Dodavanje dašaka zelenila vašoj spavaćoj sobi može biti sastojak koji vam nedostaje da biste utonuli u san.

Okončanje
Ako tražite biljku koja nije potrebna za održavanje sa značajnim uticajem, mirni ljiljan je savršen izbor. Ova vrsta će sigurno ulepšati vaš prostor i pomoći da vaš vazduh bude čist i svež. Sada kada ste otkrili mnoge prednosti ove biljke, razmislite o kupovini jedne za svoj dom ili nekoga posebnog u vašem životu.

Najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ljiljane mira širom zemlje.