Gde postaviti Lucki Bamboo u kuci

Najbolje lokacije za srećni bambus prema feng šuiju i razmatranjima optimalne nege biljaka
Ako tražite biljku sa malo održavanja koja će vam doneti sreću, ne tražite dalje od srećnog bambusa. Takođe poznate kao Dracaena sanderiana, srećne biljke bambusa su poznate po svojim zanimljivim i jedinstvenim stabljikama, koje se mogu uzgajati u različitim strukturnim oblicima. Kao što njihovo ime govori, srećni bambus je povoljna biljka u praksi Feng Shuija. Čitajte dalje da biste saznali gde da postavite srećni bambus u kući kako biste iskoristili njegove prednosti i pomogli vašoj biljci da napreduje.


Gde pozicionirati Lucki Bambus u kući – najvažnije

Da biste privukli bogatstvo i prosperitet, postavite srećni bambus u gornji levi ugao sobe ili doma. Da biste poboljšali odnose, postavite srećni bambus u gornji desni ugao. Lucki bambus najbolje raste na mestima sa jakim indirektnim svetlom, temperaturama između 65 i 90 stepeni F i relativno visokom vlažnošću.

Srećni bambus je član roda Dracaena. Ime njegove vrste, Dracaena sanderiana, potiče od Henrija Frederika Konrada Sandera, nemačkog baštovana.

Dracaena pripada porodici Asparagaceae, koja sadrži oko 114 rodova i 2.900 vrsta, uključujući popularne pejzažne i zatvorene biljke kao što su zvončići, hosta, juka, biljke zmija i biljke pauka.

Uprkos uobičajenom imenu srećnog bambusa, to zapravo nije bambus. I uprkos svojoj popularnosti u kineskoj praksi feng šuija, srećni bambus takođe nije poreklom iz Kine. Umesto toga, D. sanderiana je poreklom iz Centralne Afrike.

Ovde raste u šarenoj hladovini i bogatom humusu dna tropskih šuma. Nivoi vlažnosti ostaju relativno visoki, a temperature su stabilne i tople tokom cele godine. U ovim uslovima, srećni bambus može narasti do pet stopa visok. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke su mnogo manje i rastu sporije.

Srećne biljke bambusa i feng šui

Često ćete videti srećni bambus na listama najboljih feng šui biljaka. Ova drevna kineska praksa bavi se postavljanjem predmeta u prostoriju ili dom kako bi se usmjerio tok energije. Objekti mogu privući ili skrenuti energiju, pozitivnu ili chi i negativnu ili sha.

Biljke (i druga živa bića) imaju poseban značaj u Feng Shui-u. Oboje mogu privući pozitivnu energiju i odbiti Sha. Biljke su povezane sa elementom “drvo”. Ovo je povezano sa prirodom i rastom.

Ali postavljanje srećnog bambusa u sobu, kuću ili kancelariju takođe je važno. Gde postavite biljku može uticati na to kako privlači ili odbija energiju. Naravno, morate uzeti u obzir i ekološke potrebe biljke.

Smatra se da srećni bambus donosi sreću u nekoliko oblasti života. Ovi atributi su vezani za broj stabljika na srećnom bambusu. Različiti broj stabljika ima različit značaj, kao što su:

Dve stabljike za ljubav
Tri za sreću, bogatstvo i dugovečnost
Pet stabljika za ravnotežu, harmoniju, mir i moć u više delova života
Šest stabljika za bogatstvo i prosperitet
Sedam stabljika za zdravlje
Osam stabljika za rast
Devet stabljika za veliko bogatstvo i sreću.
Deset stabljika za savršenstvo
Dvadeset i jedna stabljika za retke i moćne blagoslove
Možda ste primetili da ne postoji pozitivan atribut povezan sa četiri stabljike. To je zato što na kineskom jeziku reči za „četiri“ i „smrt“ zvuče slično. Srećni bambus sa četiri stabljike smatrao bi se nesrećnim, pa čak i nepristojnim ako bi se dao kao poklon.

Fizički atributi srećnog bambusa takođe ga čine povoljnim. Pošto brzo raste i jak je i otporan, povezan je sa plemenitošću, fleksibilnošću i rastom. Njegovo šuplje stablo je takođe usklađeno sa otvorenošću i poniznošću.

Gde postaviti Srećni bambus u kući

Kako znate gde da postavite srećni bambus u svom domu da biste ostvarili određene prednosti? Započnite korišćenjem Bagua karte.

Feng Shui teorija i Bagua mapa
Mapa Bagua može se koristiti kao vodič za određivanje najboljeg položaja za vaš srećni bambus. Bagua se može prevesti na „osam“ ili ba i „područja“ ili gua. Ovih osam oblasti formiraju mrežu tri po tri (sa središnjom površinom poznatom kao Tai Ki) ili u osmougao. Svaka gua ima svoje atribute, koji uključuju delove života, element, boje i pravac.

Jednostavno, počevši od gornje središnje oblasti osmougla i krećući se u smeru kazaljke na satu, gua uključuje:

Ksun: novac / bogatstvo / obilje; drvo; ljubičasta; jugoistok
Li: Slava i reputacija; vatra; crvena; jug
Kun: ljubav/brak/veze; zemlja; roze; jugo-zapad
Dui: deca/završetak; metal; beo; zapadu
Kian: putovanja/korisni ljudi; metal; siva; severozapad
Kan: karijera/životni put; voda; crn; sever
Gen: znanje; zemlja; tamno plava; severoistok
Džen: porodica/novi počeci; drvo; zeleno/teal; istoku
Pozicionirajte

Bagua sa Kan, ili karijerom, područjem iznad glavnog ulaza vaše kuće ili sobe. Naravno, nisu svi prostori savršeni kvadrati, pa se samo potrudite da uskladite Bagua sa svojim prostorom. Sada možete da povežete različite delove sobe ili kuće sa različitim oblastima života koje želite da aktivirate.

Da biste aktivirali gua, postavite poravnati atribut u tu oblast. Srećni bambus je posebno povezan sa Ksun-om, ili bogatstvom i prosperitetom, tako da ga možete postaviti u gornji levi deo vaše sobe, kuće ili kancelarije.

Srećni bambus je takođe povezan sa Kunom, ili gua za odnose. To znači da je gornji desni deo vašeg doma ili prostora dobar položaj.

Takođe možete staviti srećni bambus na svoj kancelarijski sto ili blizu ulaza u vaš dom ili vrata vaše sobe. Ovo može privući sreću u vašu karijeru i vaš prostor.

Potrebe za negu biljaka i položaj
Kada sledite principe fung šuija, još uvek je važno da se uverite da vaša biljka raste u pravim uslovima životne sredine. Srećom, srećni bambus je biljka koja nije potrebna za održavanje. To znači da izaberete mesto koje je zaštićeno od jakog svetla, ne pada ispod 65 stepeni F i nije blizu hladnog ili vrućeg propuha.

Gde ne staviti Srećni bambus u kuću

Izbegavajte postavljanje srećnog bambusa ili bilo koje žive biljke u centar vaše sobe ili doma. Može oslabiti pozitivnu energiju zbog sukoba elemenata drveta i vode.

Ako želite da vaša spavaća soba bude miran prostor, izbegavajte stavljanje srećnog bambusa (ili drugih živih biljaka) u sobu. Žive biljke mogu doneti previše energije u oblast u kojoj želite da budete mirni i opušteni.

Ne postavljajte srećnu biljku bambusa na mesta gde će biti izložena jakom, direktnom svetlu. Na kraju, izbegavajte mesta sa hladnom ili toplom propuhom.

U svom rodnom staništu, srećni bambus raste u toplim, vlažnim uslovima tropske prašume. Okupani su prošaranom svetlošću i rastu do pet stopa u bogatom, vlažnom tlu.

Srećni bambus će najbolje rasti kada ponovite ove uslove što je više moguće. Na sreću, ove biljke mogu tolerisati niz uslova rasta. Međutim, optimalni uslovi uključuju sledeće:

Jarko, ali indirektno svetlo, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.
Temperature koje ostaju između 65 i 90 stepeni F.
Relativno visoka vlažnost.
Bogato, vlažno tlo u posudi sa dobrom drenažom ili nekoliko inča vode koja se održava čistom.
Koristite destilovanu ili kišnicu, jer je srećni bambus osetljiv na hemikalije koje se često nalaze u vodi iz slavine.
Đubrenje sa jako razblaženim đubrivom jednom mesečno, samo od proleća do jeseni.

Gde pozicionirati Srećni bambus Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za Srećni bambus?
Da biste privukli bogatstvo i prosperitet, najbolja je soba u gornjem levom uglu vašeg doma. Da biste poboljšali odnose, postavite srećni bambus u gornji desni deo kuće.

Koliko daleko od prozora treba da bude Srećni bambus?
Iako srećni bambus može da raste u uslovima slabog osvetljenja, ne uspeva na jakom svetlu. Držite ga nekoliko stopa od prozora okrenutih prema jugu i zapadu.

Mogu li da stavim svoj Srećni bambus u ugao?
Srećni bambus možete postaviti u ugao, jer toleriše slabiju svetlost. Međutim, pri slabom osvetljenju će rasti manje brzo.

Može li Srećni bambus uspeti u okruženjima sa slabom osvetljenošću?
Srećni bambus može tolerisati i rasti u uslovima slabog osvetljenja. Međutim, preferira jarko indirektno svetlo i sporije će rasti pri nižim izlaganjima svetlosti.

Može li Srećni bambus tolerisati propuh?
Ne, srećni bambus ne može tolerisati propuh. Držite ga u prostoru koji je između 65 i 90 stepeni F.

Završna reč
Kao što mu ime govori, srećni bambus je povoljna biljka u tradiciji Feng Shuija. Aktivna pozitivna energija stavljajući je u područje Kun – ili odnos, ili Ksun – ili područje bogatstva i izobilja. Uz sreću, srećni bambus svakoj prostoriji dodaje svež, atraktivan dodir zimzelenog lišća. Atraktivna strukturna stabljika i laka nega čine ovu popularnu sobnu biljku odličnim izborom za skoro svaki prostor.