Tolerancije temperature i vlažnosti biljke Kroton

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za biljke Kroton da uspevaju u zatvorenom prostoru

Faktor koji se najviše zanemaruje u nezi biljaka, čak i za kućne biljke Kroton, su vlažnost i temperatura. Iako većina vrsta krotonskih biljaka nije najosetljivija na ova dva uslova, one i dalje imaju preferencije. Održavanje vaših biljaka Kroton u idealnim uslovima vlažnosti značajno će smanjiti mogućnost bolesti i obeshrabriti štetočine. Stalna kontrola temperature i zaštita od propuha su takođe od vitalnog značaja za dobru boju lišća. Čitajte dalje za sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti biljke krotona u zatvorenom prostoru.


Tolerancije temperature i vlažnosti biljke Kroton – najvažnije
Kroton biljke zahtevaju relativno tople temperature i visoku vlažnost. Držite ih između 55 i 85 stepeni F, sa optimalnim rasponom između 60 i 75 stepeni. Oni preferiraju nivoe vlažnosti između 50% i 80%, a veći brojevi su bolji za dobru boju.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Kroton biljke primaju u svojim izvornim staništima

Biljke krotona koje se uzgajaju kao šarene kućne biljke su poreklom iz tropskih delova Malezije i Indije i nekoliko ostrva južnog Pacifika.

To znači da se koriste za zagrevanje, ali ne ekstremno visoke temperature i veće opsege vlažnosti. Kada se uzgajaju na otvorenom, imaju tendenciju da uspevaju samo u oblastima kao što su Florida, Južna Kalifornija i Havaji koji nude slične uslove. Zbog toga se većina sorti mnogo češće uzgaja u zatvorenom prostoru nego na otvorenom.

Relativno je lako ponoviti uslove ovih tropskih oblasti u vašem domu ako vam ne smeta povećanje prosečne vlažnosti oko biljke.

Znaci da je vaša biljka Kroton izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Biljka Kroton koja ne dobija dovoljno vlage neće uvenuti kao što bi bila zbog nedovoljnog zalivanja. Umesto toga, izbledeće u boji i postati hrskava i smeđa oko ivica starijih listova. Novi listovi mogu da se pojave i blago uvijeni ili suvi na ivicama. Mnogi faktori mogu uzrokovati da boja izbledi, ali samo nedostatak vlažnosti u okolini će dovesti do suvih i hrskavih ivica na biljci Kroton.

Što se tiče reakcije na nepravilnu temperaturu, Kroton ima tendenciju da izgubi donje listove i zastoj u rastu novog lišća. I hladni promaji i skokovi u toploti mogu uzrokovati ovo. Čuvanje Krotona od direktnog sunca i dalje od otvora za grejanje ili hlađenje ključno je za održavanje stabilne temperature oko njega.

Izbegavajte preterano zalivanje biljke Kroton koja je nedavno bila šokirana temperaturom jer će koreni biti posebno skloni truljenju.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke Kroton

U divljini, Kroton biljke uspevaju u područjima koja imaju do 90% vlažnosti na dnevnoj bazi. Nema potrebe da idete tako visoko u zatvorenom prostoru, sa 80% vlažnosti onoliko koliko je praktično da se postigne.

Većina krotonovih sorti može bez problema da podnese niže nivoe od oko 60% do 70%. Međutim, čak i povremeni padovi na čak 40% mogu im naštetiti. 40% je prosečan nivo vlažnosti u kući, tako da ćete morati da se potrudite da zadržite vlagu u vazduhu oko sobne biljke. Visoka vlažnost može dovesti do bolesti, posebno gljivičnih, tako da ne dozvolite da listovi biljke postanu vlažni od zamagljivanja ili upotrebe ovlaživača.

Kroton biljke su slične većini drugih sobnih biljaka koje dolaze iz tropskih područja. Moraju da ostanu iznad 55 stepeni F u svakom trenutku ili će patiti od gubitka listova i promene boje. Stabljike će omekšati i izlaganjem hladnom vremenu.

Međutim, biljke Kroton ne vole ni ekstremno visoke temperature. 85 stepeni F je otprilike onoliko vruće koliko mogu da podnesu, posebno kada primaju mnogo svetlosti. Održavanje na oko 75 stepeni F tokom cele godine idealno je za najbolju prezentaciju boja i najzdravije lišće.

Prozori okrenuti prema jugu i zapadu su dobra opcija za obezbeđivanje dovoljno svetla za vašu biljku krotona i stabilne temperature, ali ne postavljajte biljke preblizu staklu.

Da biste precizno znali kakvom je nivou vlažnosti i temperaturi vaša sobna biljka Kroton svakodnevno izložena, potreban vam je uređaj za merenje oba tokom vremena. Kombinovani termometar i higrometar sa memorijskim funkcijama se mogu nabaviti za samo 20 dolara, što vam omogućava da preciznije prilagodite uslove.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim lokacijama za biljke Kroton da uspevaju u vašem domu ili kancelariji.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Mnogi ljudi koji žele da zadrže biljke koje vole vlagu, kao što je Kroton, prvo počnu zamagljivanjem i korišćenjem posuda za vlagu. Međutim, ovi napori samo dodaju nekoliko tačaka vlažnosti okoline i naglo gube svoju efikasnost da bi stvarno poboljšali uslove za postrojenje.

Najbolja opcija za održavanje stalnog nivoa vlažnosti je mali stoni ovlaživač. Potražite model koji nudi preciznu kontrolu, barem sa tajmerom. Korišćenje ovog u kombinaciji sa digitalnim higrometrom će obezbediti da Kroton nikada ne padne na suv nivo vlažnosti. Mali ovlaživači ograničavaju koliko je ostatak doma pogođen vlagom. Veći ovlaživač samo će učiniti prostoriju vlažnom, a ne posebno pomoći biljci da raste.

Zamagljivanje može pomoći kada nema drugih izvora vlage, ali pokušajte da izbegnete direktno prskanje listova vodom. Grupisanje biljaka Kroton blizu jedna drugoj može zarobiti vlagu između listova. Međutim, ovo ima tendenciju da podstiče bolest, tako da ga treba koristiti samo kao poslednje sredstvo u kratkom vremenskom periodu.

Dobro je držati ih u grupi sa nekoliko centimetara između listova pojedinačnih biljaka tako da svi mogu da dele zajedničku zonu vlažnosti iz ovlaživača.

Briga o biljkama Krotona u proleće i leto

Proleće i leto su aktivne sezone rasta za biljke Kroton. Tada će im trebati najstabilnije temperature i najbolji nivoi vlažnosti. Ovo je takođe najbolja sezona za đubrenje biljaka krotona, rezidbu i presađivanje, kao i razmnožavanje ako želite da proširite svoju kolekciju.

Ako su tokom proleća izložene previše hladnoći, mogu da miruju i da ne počnu aktivno da rastu nekoliko nedelja nakon toga. Nemojte pregrejati biljku pokušavajući da ponovo počne da raste; samo održavajte temperature u željenom opsegu.

Pazite na direktno sunce jer se ugao svetlosti menja kroz prozore u blizini Krotona. Ne samo da se opekotine od sunca mogu desiti za samo nekoliko sati, već bi biljka takođe mogla da postane toplija nego što želi, što može dovesti do žutog lišća, opadanja, venuća ili brzog sušenja tla.

Briga za Kroton biljke tokom zime
Biljke krotona blago miruju tokom zime. Ne morate mnogo da menjate njihove uslove da biste to nadoknadili, ali je u redu pustiti ih da padnu na 55 stepeni F noću.

Ne treba im mnogo dodatnog grejanja sve dok tokom dana ostanu oko 60 do 70 stepeni F jer ih zagrevanje može previše isušiti.

Česta pitanja o tolerancijama temperature i vlažnosti biljke Kroton:

Koja je temperatura previše hladna za Kroton biljke?
55 stepeni F je zvanično previše hladno za biljke Kroton i dovešće do opadanja listova. 60 stepeni F je bolji cilj za svakodnevnu negu jer temperature ispod te tačke i dalje mogu dovesti do gubitka boje.

Koja je temperatura prevruća za Kroton biljke?
Ove biljke ne vole da budu izložene temperaturama iznad 85 stepeni F, posebno ako rastu na punom suncu.

Da li su Kroton biljke osetljive na toplotu?
Oni mogu biti osetljivi na toplotu i imaju tendenciju da izblede tokom najtoplijih delova leta. Kada je moguće, preporučuje se da ih držite malo ispod 85 stepeni F, ali pokušajte da ne duvate vazduh direktno na njih jer to može isušiti biljku.

Mogu li ostaviti svoju Kroton biljku napolju?
Biljke krotona mogu izaći napolje u većini klimatskih uslova tokom leta sve dok noćne temperature ostaju na 60-im ili višim 50-im. Naročito cene leto provode napolju u vlažnim predelima gde mogu da dobiju obilje padavina.

Kako da znam da li je moja biljka Kroton zdrava?
Zdrave, srećne biljke Krotona imaće svetle boje koje odgovaraju njihovoj sorti i sjajan sjaj na površini lišća.

Okončanje

Održavanje Kroton biljaka zadovoljnim pravilnim temperaturama i nivoima vlažnosti je lakše nego što mislite. Investirajte u malo opreme kao što su ovlaživač i digitalni termometar i nećete morati da pogađate uslove oko fabrike.