najboljih crvenih sobnih biljaka vrste i saveti za uzgoj

Najbolje crvene sobne biljke za vaš dom ili kancelariju

Ne postoji bolji način (po našem mišljenju) da unesete boju u svoj dom nego sa jarkim crvenim kućnim biljkama. Postoji beskrajan izbor crvenih sobnih biljaka, od početnih biljaka do onih koje je bolje prepustiti stručnim uzgajivačima. Zaokružili smo listu nekih od apsolutno najboljih (najlepših, najzanimljivijih, najlakših za uzgoj) koje možete videti ovde!


Crvene kućne biljke Značenja i simbolika

Kada se crvena boja pojavljuje na biljkama, cveću ili u životu, ona obično predstavlja ljubav, romansu, strast ili vatrena osećanja poput besa. Pošto crvena prolazi kroz sve naše vene, ona takođe može da simbolizuje krv i žrtvu. Neke crvene biljke imaju svoja simbolična značenja poput veselja, gostoprimstva i sreće.

20 najboljih crvenih sobnih biljaka
Ovde ćete pronaći 20 naših omiljenih crvenih sobnih biljaka koje će uspevati u različitim životnim sredinama. Uključili smo kratak vodič za negu za svaki tako da možete pronaći savršen izbor za svoje jedinstveno životno okruženje.

1. Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

Kada zamislite tropski cvet, verovatno vam pada na pamet cvet hibiskusa. Cvetovi hibiskusa variraju u boji od svetle bele i krem boje do žute, breskve, narandže, ružičaste i crvene. Postoji nekoliko vrsta crveno obojenih, cvetajućih grmova hibiskusa, ali Hibiscus rosa-sinensis je jedan od najpopularnijih koji se uzgaja i najbolji je za uzgoj u zatvorenom prostoru. Takođe se naziva i havajski hibiskus ili kineski hibiskus, ova cvetna biljka ima cvet egzotičnog izgleda sa papirnatim crvenim laticama, vatrenim prašnikom i prašinom jarko žutog polena.

OPŠTA NEGA: Neke vrste je veoma teško uzgajati u zatvorenom prostoru. Druge se mogu uspešno uzgajati kada se tretiraju kao sobne biljke tog leta napolju.
TLO: Dobro drenirajuće, blago kiselo zemljište sa pH između 6,5 i 6,8
SVETLO: Jarko, direktno svetlo
TEMPERATURA I VLAŽNOST: 50°F do 60°F zimi, ne više od 90°F leti, i visoka vlažnost
ZALIVANJE: Velike potrebe za zalivanjem tokom vegetacije. Zalivajte čim se gornji sloj zemlje osuši svakih 4 do 14 dana.
HRANJEVANJE: Proleće i leto, hranite se nedeljno uravnoteženim đubrivom razblaženim na 1/4 jačine.
RAST: Cvetovi se protežu 4 inča u prečniku, a grmovi mogu dostići 3 do 16 stopa visine.
TOKSIČNOST: Nije toksično za ljude. Toksično za kućne ljubimce.

2. Fitonija (Fittonia albivenis)

Fitonija je široko voljena kao kućna biljka zbog svojih upadljivo obeleženih listova. Kako crvene ili bele linije vena prolaze kroz njegovo lišće. Zahvaljujući izgledu listova, fitonija se takođe obično naziva nervna biljka ili biljka mozaika. Fitonija je porijeklom iz prašuma Južne Amerike, gdje se tradicionalno koristila kao sredstvo protiv bolova i psihodelik.

OPŠTA NEGA: Umereno teško raste zbog potrebe za vlažnošću
TLO: Dobro drenirajuće, blago kiselo zemljište sa pH od oko 6,5
SVETLO: Indirektna, filtrirana sunčeva svetlost do delimične senke
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Idealna temperatura je oko 70°F i zahteva visoku vlažnost
ZALIVANJE: Održavajte ravnomerno vlažno zemljište kako biste izbegli nesvesticu usled nedovoljnog zalivanja i žutilo usled stajaće vode. Često zamagljujte da se biljka ne osuši.
HRANJENJE: Proleće i leto samo redovno hranite uravnoteženim đubrivom 5-5-5 ili đubrivom za tropske biljke razblaženim do 1/2 jačine.
RAST: Naraste do 3 do 6 inča sa širinom od 12 do 18 inča
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce. Nije toksičan za ljude, ali ima neka halucinogena svojstva.

3. Plameni mač (Vriesea splendens)

Vriesea splendens se obično naziva biljkom plamenog mača zbog svoje vatrenocrvene cvasti u obliku šiljaka ili mača koja podseća na plameni mač. Član porodice bromelija, plameni mač ima rozetu od čvrstih listova u obliku koplja koji takođe imaju prilično atraktivne pruge svetlih i tamnih nijansi zelene.

OPŠTA NEGA: Prilično lako za uzgoj u zatvorenom prostoru uz odgovarajuće uslove
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuća mešavina bromelija ili orhideja
SVETLO: Filtrirana sunčeva svetlost ili delimična senka
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Temperature između 70°F i 80°F i vlažnost iznad 50%
ZALIVANJE: Redovno zalivajte biljnu rozetu kako biste u svakom trenutku održavali oko 1 inč filtrirane vode na sobnoj temperaturi. Lagano zalijte zemlju kada je počela da se suši da bi korenje bilo jedva vlažno.
HRANJENJE: Samo proleće i leto, hranite se mesečno sa 1/2 jačine, uravnoteženim tečnim đubrivom.
RAST: Potpuno odrasla, biljka plamenog mača može doseći 2 do 3 stope u visinu.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude

4. Filodendron crvenog Konga (Philodendron rojo congo PBR)

Obično se naziva i rojo kongo filodendron (ponekad kongo rojo filodendron) i crveni kongo filodendron, ova biljka se može pohvaliti velikim listovima u obliku vesla šešir je sjajan i tamno-bordo crvene boje. Ova biljka prirodno raste u Južnoj Americi, i za razliku od drugih filodendrona u svojoj porodici, ne penje se i ne loze. Umesto toga, njegovi listovi su samoglavi na vrhu stabljike, rastući pravo nagore i ka spolja.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuća, kisela do neutralna mešavina za saksije
SVETLO: Indirektna, filtrirana sunčeva svetlost do pune senke.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Ova biljka je osetljiva na hladnoću i treba je držati podalje od propuha. Idealna temperatura se kreće između 75F i 85F. Preferira umerenu vlažnost.
ZALIVANJE: Redovno zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, ali nikada nemojte dozvoliti da biljka sedi u stajaćoj vodi.
HRANJENJE: Dajte ovoj teškoj hranilici dva do tri puta godišnje primenu đubriva sa sporim oslobađanjem.
RAST: Zrele biljke dostižu oko 2 stope u visinu i 2,5 stope u prečniku.
TOKSIČNOST: Toksično za ljude i kućne ljubimce

5. Anthurium
Poreklom iz Centralne Amerike, delova Kariba i većeg dela Južne Amerike, anturijumi su epifiti, što znači da rastu na drugim biljkama – a ne u tlu – i prikupljaju hranljive materije iz vazduha, kiše i drugih ostataka dok se skupljaju okolo. njih. Iako ćete ih naći u divljini koji obično rastu iz kore drveća, mogu da uspevaju iu zatvorenom prostoru u saksiji. Njihovi cvetovi jarkih boja izgledaju kao sjajni, srca i predstavljaju gostoprimstvo.

OPŠTA NEGA: Lako se uzgaja
PREFERENCIJE ZEMLJIŠTA: Dobro drenirajuća mešavina za saksije od 1/2 zemlje za saksije i 1/2 mešavine perlita ili orhideja
SVETLO: Jarka, filtrirana sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: 65°F do 80°F i umerena do visoka vlažnost
ZALIVANJE: Zalivajte redovno kada je zemlja suva na dodir. Anthurijumi su skloni truleži korena, pa budite sigurni da vaša biljka nikada ne sedi u stajaćoj vodi.
HRANJEVANJE: Samo proleće i leto, hranite se mesečno uravnoteženim đubrivom razblaženim do 1/3 jačine.
RAST: Zrele biljke dostižu visinu od oko 1 do 1,5 stopa.
TOKSIČNOST: Toksično za kućne ljubimce i ljude

6. Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima)
Iako je dobro poznata po svojoj trešnje-crvenoj boji, grimizne strukture nalik listovima poinsettia su zapravo listovi koji okružuju njene mnogo manje prave cvetove nakon cvetanja. U svom rodnom okruženju (Meksiko i delovi Centralne Amerike), božićne zvezde rastu u veliko drveće ili žbunje. Klasična biljka za zimsku sezonu, božićne zvezde su popularna praznična kupovina koju se mnogi vlasnici bore da održe u životu tokom ostatka godine. Međutim, uz odgovarajuću negu, to se može učiniti!

OPŠTA NEGA: Umereno izazovna
TLO: Dobro drenirajuće, ilovasto ili na bazi treseta, neutralno do kiselo zemljište
SVETLO: Jarka, indirektna sunčeva svetlost do delimične senke
TEMPERATURA I VLAŽNOST: 65 ° F do 75 ° F (izbegavajte hladne propuhe) i umerenu do visoku vlažnost
ZALIVANJE: Zalivajte kada se vrh zemlje osuši. Potpuno zasitite tlo, ali ostavite da se višak vode potpuno isprazni.
HRANJEVANJE: Ne đubriti dok cveta. Samo proleće i leto, hranite izbalansirano đubrivo sa 1/2 jačine mesečno.
RAST: Do 10 stopa visok i 7 stopa širok
TOKSIČNOST: Blago toksično za kućne ljubimce. Nije toksičan za ljude, ali gutanje može izazvati stomačne tegobe.

7. Kaktus crvenog meseca (Gimnocalicium mihanovichii)
Verovatno ste naleteli na mesečev kaktus ili kaktus rubin kugle u vašem lokalnom baštenskom centru ili cvećari. Ovi atraktivni kaktusi su Frankenštajnovi odeljenja za cveće jer se zapravo sastoje od dve biljke koje su nakalemljene zajedno: crveno obojeni deo i zeleni deo kaktusa. Jarko obojeni deo biljke nije mogao da preživi sam jer je mutirao da mu nedostaje hlorofil, koji eliminiše sve zelene ćelije i otkriva svoju svetlu boju.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se uzgaja
TLO: Svetla, direktna sunčeva svetlost
SVJETLOST: Mješavina za saksije za kaktuse bogata hranljivim materijama, brzo drenirajuća, sa niskim pH
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Zimske temperature ne bi trebalo da padnu ispod 50°F ili 60°F. Toleriše velike vrućine u proleće i leto. Preferira nisku vlažnost.
ZALIVANJE: Proleće i leto, zalivati često (svakodnevno na otvorenom ili svakih nekoliko dana u zatvorenom prostoru). Uvek dozvolite da se višak vode potpuno isprazni. Zalivanje zimi nije potrebno. Umesto toga, magla povremeno.
HRANJENJE: Hranite mesečno od proleća do jeseni đubrivom formulisanim za kaktuse.
RAST: Obično ostaje ispod stope. Veličina zavisi od rasta korena.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za ljude i kućne ljubimce

8. Biljka trnova kruna (Euphorbia milii)
Euphorbia milii se obično naziva Hristova biljka ili biljka trnova kruna jer su njene starije stabljike prekrivene oštrim, šiljastim trnjem koji podsećaju na prikaze trnove krune koju je Hristos umetnički prikazan. Ova sočna biljka je poreklom sa Madagaskara i divi se zbog svojih atraktivno šarenih listova koji okružuju njene mnogo manje cvetove. Ovi listovi su tipično svetlo-crvene ili ružičaste boje i ređe su obojeni belo.

OPŠTA NEGA: Lako održavanje
TLO: Dobro drenirajuće, pješčano ili kamenito zemljište
SVETLO: Puno sunce
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira nisku vlažnost i tople temperature, ali može tolerisati temperature do 55°F
ZALIVANJE: Otporan na sušu. Redovno vlažite korijensku kuglu leti zalivanjem kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši. U jesen i zimu zalivajte ređe. Uvek dozvolite da se višak vlage isprazni.
ISHRANJEVANJE: Samo proleće i leto, hranite se jednom nedeljno đubrivom rastvorljivim u vodi.
RAST: 3 do 6 stopa visok i 1,5 do 3 stope širok
TOKSIČNOST: Toksično za ljude i kućne ljubimce

9. Bromelije
Već smo spomenuli jednu vrstu bromelije (zapaljeni mač), ali Bromeliaceae je zapravo porodica biljaka koja sadrži hiljade vrsta bromelija. Jedan od najpopularnijih je ananas! Mnoge bromelije takođe proizvode centralni cvast u svetlo-crvenoj, crveno-narandžastoj i drugim nijansama vatrene nijanse. Neke bromelije čak imaju crvenkasto ili kestenjasto lišće, i zato je porodica biljaka na ovoj listi.

OPŠTA NEGA: Lako se uzgaja
ZEMLJIŠTE: Brzo drenirajuće, kiselo zemljište za saksije sa pH u rasponu od 5 do 6
SVETLO: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: 55°F do 80°F i vlažnost između 40% i 60%
ZALIVANJE: Zalivajte jednom nedeljno u proleće i leto, a centralnu rozetu održavajte zalivenom u posebno suvim uslovima. Smanjite zalivanje zimi.
ISHRANJEVANJE: Samo tokom vegetacije nanositi tečno đubrivo razblaženo do 1/4 jačine mesečno.
RAST: Najveća vrsta bromelija dostiže visinu od oko 13 stopa. Većina vrsta koje se uzgajaju kao kućne biljke dostići će najviše oko 1,5 stopa.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude

10. Crveni azijski koral Phalaenopsis orhideja (Phalaenopsis crveni koral)
Crvena azijska koralna falaenopsis (takođe nazvana crveni koral ili crvena azijska falaenopsis) je jedna od mnogih vrsta falenopsisa ili orhideja moljca. Cvetovi ove orhideje imaju prašnjavu nijansu koraljno-crvene nijanse hladne crvenkasto-ljubičaste. Crvena azijska koralna falaenopsis je zapravo hibrid dve vrste orhideja, Phalaenopsis buissoniana i Phalaenopsis doris.

OPŠTA NEGA: Delikatna, ali zahteva malo održavanja
TLO: Dobro drenirajuća, vlažna podloga za saksije koja uglavnom sadrži koru
SVETLO: Svetla senka ili filtrirana sunčeva svetlost. Nema direktnog svetla.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: 65°F do 70°F i umerena do visoka vlažnost koja raste sa temperaturom
ZALIVANJE: Proleće i leto, zalivajte jednom nedeljno, održavajući saksiju srednje vlažnom. Tokom sezone cvetanja (zima), smanjite zalivanje. Nikada ne ostavljajte biljku da stoji u stajaćoj vodi.
HRANJEVANJE: Proleće i leto đubriti jednom nedeljno razblaženim ili slabim đubrivom za orhideje.
RAST: Naraste do oko 2 metra visine
TOKSIČNOST: Nije toksičan za ljude i kućne ljubimce

11. Uvo crvenog slona (kaladijum)
Slonovo uho je uobičajeno ime za biljke koje pripadaju rodu Caladium jer proizvode velike, široke listove u obliku srca koji podsećaju na slonove uši. Postoje hiljade vrsta biljaka slonovskog uha, a mnoge od njih daju upečatljive crvene stabljike, čisto crveno lišće, pa čak i dvobojne listove crvene i zelene boje.

OPŠTA NEGA: Umereno teško gajiti u zatvorenom prostoru (ali vredi truda!)
TLO: Bogata mešavina za saksije koja dobro drenira.
SVETLO: Srednje jako svetlo sa zaštitom od podnevnog sunca
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Najmanje 65°F i visoka vlažnost
ZALIVANJE: Proleće i leto (kada lišće raste), redovno zalivajte da bi zemlja bila ravnomerno vlažna. Redovno zamagljujte i dodajte posudu za vlagu u podnožje biljke. Tokom zime, odrežite lišće i prestanite sa zalivanjem dok se sezona rasta ne nastavi.
HRANENJE: Samo proleće i leto, hranite izbalansiranim đubrivom mesečno.
RAST: Zrele biljke dostižu oko 2 metra visine i 2 metra široke
TOKSIČNOST: Toksično za kućne ljubimce i ljude

12. Koleus (Coleus scutellarioides)
Ako uživate u sjaju boja, onda će vam se svideti biljke koleusa. Iako postoji nekoliko vrsta, one sa najupadljivijim bojama i šarama su sorte Coleus scutellarioides. Boje i oznake na ovim lisnatim lepoticama zaista se ističu najživljim listovima koleusa sa središtem zasićene, svetlo-crvene ili magenta okružene tamnim kestenjastim i obrubljenim neonsko-zelenim obodom. Osim toga, boje traju tokom cele godine!

OPŠTA NEGA: Umereni zahtevi za održavanjem, ali laki za uzgoj
ZEMLJIŠTE: Izaberite neutralno do blago kiselo (pH 6 do 7), bogato i rastresito zemljište koje će ostati vlažno.
SVETLO: Delimična do puna senka. Nema direktne sunčeve svetlosti.
TEMP & VLAŽNOST: Preferira visoku vlažnost i temperature od najmanje 70°F. Držite dalje od promaje i suvih otvora za toplotu.
ZALIVANJE: Preferira ravnomerno vlažnu – nikad vlažnu – zemlju. U zatvorenom prostoru, zalivajte jednom ili dva puta nedeljno i češće u toplim ili suvim sredinama.
HRANE: Obezbedite dobro izbalansirano đubrivo rastvorljivo u vodi svake dve nedelje.
RAST: Može dostići do 3 metra visok i širok
TOKSIČNOST: Toksično za ljude i kućne ljubimce

13. Krvavi listovi (Iresine)
Iresine je rod cvetnih biljaka koji sadrži oko 30 vrsta. Takođe se nazivaju biljke krvavih listova, biftek biljke i biljke pilećeg želuca verovatno zbog svojih svetlih boja i neobičnih oznaka na listovima. Svaki deo biljke irezine je toliko živopisne boje da izgleda skoro obojen sprejom. Boje različitih vrsta variraju od živopisnih ljubičastih i ružičastih koje izgledaju kao da bi sijale pod crnim svetlom do duboko rubin i krvavo crvene.

OPŠTA NEGA: Potrebna je umerena nega
ZEMLJIŠTE: Blago kiselo (5,6 do 5,9) ilovasto zemljište
SVETLO: Delimično sunce do delimična senka
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferirajte toplo, vlažno unutrašnje okruženje. Postavite u blizini kupatila ili na prozoru dalje od hladnog propuha. Izlagati temperaturama ne nižim od 50 ° F.
ZALIVANJE: Održavajte zemlju stalno vlažnom, ne dozvoljavajući biljci da sedi u stajaćoj vodi. Zalivajte jednom nedeljno u proleće i leto, a ređe tokom zime.
HRANJENJE: Proleće i leto hranite se nedeljno tečnim đubrivom sa visokim sadržajem azota.
RAST: 12 do 18 inča visok u zatvorenom prostoru
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude

14. Kalanhoe (Kalanchoideae)
Oko 125 vrsta ovih cvetnih tropskih sukulentnih biljaka prirodno raste na Madagaskaru i tropskim delovima Afrike. Imaju široke, voštane listove u obliku vesla i cvetaju tokom cele godine sa grozdovima minijaturnih cvetova u nijansama crvene (naravno), ružičaste, narandžaste, žute i bele. Kalanchoe pinnata je posebno cenjena zbog svojih malih cvetova u obliku zvona. Zabavna činjenica: kalanhoe je bila jedna od prvih biljaka ikada poslata u svemir.

OPŠTA NEGA: Lako se održava i lako se održava
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuće, kiselo zemljište (50% mešavina za saksije za kaktuse i 50% zemljišta za saksije)
SVETLO: Puna sunčeva svetlost do delimična senka
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Nije previše izbirljiv! Udoban između 50°F i 80°F i uspeva u skoro svakom nivou vlažnosti
ZALIVANJE: Ova biljka je otporna na sušu. Potpuno zasitite tlo svakih nekoliko nedelja i pustite da se višak vode isprazni.
HRANJEVANJE: Proleće i leto prihranjivati jednom mesečno dobro izbalansiranim đubrivom. Da biste podstakli cvetanje, izaberite đubrivo koje sadrži kalijum.
RAST: 1 do 1,5 stopa visok i širok u zrelosti
TOKSIČNOST: Nije toksično za ljude. Toksično za kućne ljubimce.

15. Crvena begonija (Begonia)
Rod begonije sadrži oko 1.800 vrsta višegodišnjih cvjetnih biljaka koje proizvode prilično impresivne upadljive cvjetove koji zasjenjuju njihovo atraktivno, duboko zeleno lišće. Cvetovi begonije rastu u mnogim nijansama žute, narandžaste, ružičaste, bele i crvene. Ako želite da uzgajate najlepše sorte crvenih begonija, potražite hibride i sorte Begonia semperflorens.

OPŠTA NEGA: Lako se uzgaja
TLO: Dobro drenirajuća, plodna mešavina za saksije (probajte mešavinu za saksiju bez zemlje)
SVETLO: Filtrirana sunčeva svetlost do delimične senke (bez punog sunca)
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Prosečne temperature u domaćinstvu i umerena do visoka vlažnost
ZALIVANJE: Sklon preteranom zalivanju. Zalivajte samo kada se zemlja potpuno osuši.
HRANJENJE: Mesečno primenite izbalansirano tečno đubrivo razblaženo do 1/4 jačine
RAST: 1 do 1,5 stopa visok u zrelosti
TOKSIČNOST: Toksično za ljude i kućne ljubimce

16. Triostar Stromanthe (Stromanthe sanguinea)
Triostar nije obična zelena sobna biljka. Iako se ne preporučuje početnicima sa zelenim palčevima, njena lepota je zaista vredna truda da ovoj biljci pruži sve što joj je potrebno da izgleda najbolje. Kao i tristarovi slični rođaci, biljke kalateje, triostari pripadaju porodici molitvenih biljaka (Marantaceae), a njeni listovi se savijaju prema gore noću i prema spolja pri izlasku sunca. Međutim, ova biljka je najomiljenija zbog svojih prelepih šara listova koji imaju jarko zelene šare sa kremastim mrljama koje sijaju ružičasto sa crveno obojenim donjim stranama listova.

OPŠTA NEGA: Prilično visoko održavanje
TLO: Dobro drenirajuće, lagano zemljište sa pH u rasponu od 6 do 8
SVETLO: Delimična ili filtrirana sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Temperature između 65°F i 80°F i visoka vlažnost. (Prozor kupatila je idealna lokacija.)
ZALIVANJE: Zemljište treba da bude umereno vlažno sve vreme, a da se ne pokvasi ili natopi vodom. U proleće i leto zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, a zimi malo ređe. Triostar je osetljiv na minerale u bunarskoj vodi i hemikalije u gradskoj vodi, koristite samo destilovanu ili filtriranu vodu na sobnoj temperaturi.
HRANJEVANJE: U proleće i leto prihranjivati đubrivom rastvorljivim u vodi od 1/2 svake dve do tri nedelje.
RAST: Zrele biljke dostižu visinu od 2 do 3 stope
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude

17. Afričke ljubičice (Streptocarpus sect. Saintpaulia)
Afričke ljubičice su svuda omiljene među ljubiteljima biljaka i sakupljačima kućnih biljaka. Relativno ih je lako uzgajati kada se savladate, a na raspolaganju je bezbroj sorti i hibrida, koji nude beskrajnu raznolikost i lepotu. Dok su ljubičaste, ružičaste i bele sorte popularne, crvene afričke ljubičice, poput Visavi i Vega afričke ljubičice, su apsolutno zapanjujuće.

OPŠTA NJEGA: Lako održavanje (posebno pri samozalivanju ili zalivanju odozdo kontejneri)
TLO: Najbolje je lagano, dobro drenirajuće tlo. Potražite mešavinu afričke ljubičice.
SVETLO: Jarka, filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Idealna temperatura je oko 70°F sa umerenom do visokom vlažnošću
ZALIVANJE: Preferira vlažno, ali nikada vlažno zemljište, jer su veoma sklone truleži korena. Voda sa dna ili štapića za zalivanje izlazi u zemlju da bi se zalila direktno u zemlju. Izbegavajte prskanje vode po listovima ili dopuštanje biljke da sedi u stajaćoj vodi.
ISHRANJEVANJE: Koristite đubrivo formulisano za afričke ljubičice dva puta mesečno.
RAST: Zrele biljke obično ne rastu veće od 16 inča u prečniku
TOKSIČNOST: Nije toksičan za ljude i kućne ljubimce

18. Amarillis (Hippeastrum)
Hippeastrum je rod koji sadrži oko 90 vrsta i više od 600 hibrida/kultivara cvetnih lukovicastih biljaka. Ovaj rod je klasifikovan u porodicu biljaka Amarillidoideae i njegovi članovi se često prodaju i nazivaju cvetovima Amarillis. Međutim, Amarillis je poseban rod cveća. Pored amarilisa, hippeastrumi se takođe obično nazivaju božićne ruže, vatreni ljiljani i ljiljani Barbadosa. Uprkos konfuziji oko konvencija imenovanja, cvetovi hippeastruma su divni za uzgoj i obično se mogu naći oko praznika u ljupkim vazama od sijalica.

OPŠTA NEGA: Lako se uzgaja. Potrebno je neko znanje kako da se sijalice prisile.
TLO: Dobro drenirajuće zemljište
SVETLO: Delimična senka
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Nikada ispod 50°F i prosečna vlažnost
ZALIVANJE: Zalivajte kada se gornja polovina zemlje osuši, održavajući zemlju stalno vlažnom, ali nikada vlažnom. Nakon što cvetanje završi, prestanite da smanjite zalivanje tokom mirovanja i nastavite nakon nekoliko meseci da biste podstakli ponovni rast.
ISHRANJEVANJE: Nanesite đubrivo sa sporim oslobađanjem pri sadnji i đubrivo za lukovice jednom ili dva puta mesečno tokom vegetacije.
RAST: Zrele biljke dostižu visinu od 1 do 3 stope.
TOKSIČNOST: Toksično za kućne ljubimce i ljude

19. Persijska ciklamena (Ciclamen persicum)
Persijska ciklama je vrsta cvetne višegodišnje biljke koja potiče iz Palestine, Libana, Sirije i južne Turske, pored određenih regiona severne Afrike i nekoliko grčkih ostrva. Ova divna biljka počinje da cveta u jesen i ne prestaje do kasnog proleća. Ima cvetove u obliku zvezde padalice i rozetu lepih listova u obliku srca.

OPŠTA NJEGA: Lako se uzgaja u pravim uslovima (uspavane biljke izgledaju mrtve)
TLO: Dobro drenirajuće, ilovasto i kiselo zemljište
SVETLO: Jarka, filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Temperature između 60°F i 70°F i visoka vlažnost
ZALIVANJE: Održavajte zemlju ravnomerno vlažnom tokom perioda rasta (od jeseni do proleća) zalivanjem kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši. Zalijte zemljište direktno, pazeći da ne navlažite lišće. Zalivajte retko tokom mirovanja kako biste sprečili da se zemljište potpuno osuši.
PRIHRANJEVANJE: Tokom zime đubrivo dva puta mesečno razblaženim đubrivom sa niskim sadržajem azota.
RAST: Zrele biljke dostižu visinu od 6 do 9 inča
TOKSIČNOST: Toksično za ljude i kućne ljubimce

20. Kineski zimzelen (Aglaonema)
Za koju se smatralo da donosi sreću, Aglaonema (koja se obično naziva kineski zimzeleni) je grupa višegodišnjih cvetnica koje su nadaleko poznate po svom atraktivnom lišću. Lišće i stabljike različitih sorti imaju srebrne, bele ili crvene ispiranja i oznake. Zrele biljke cvetaju i daju crvene bobice.

OPŠTA NEGA: Nisko održavanje
ZEMLJIŠTE: Dobro drenirajuća, kisela mešavina zemljišta
SVETLO: Raznolike sorte preferiraju svetlu, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost. Ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Temperature iznad 65°F (izbegavajte hladne propuhe) i visoke vlažnosti (često zamaglite ili dodajte ovlaživač)
ZALIVANJE: Dobro zalijte biljku i ostavite da se zemlja potpuno osuši. Sonda za vodu može biti korisna u određivanju kada je tlo suvo tokom godišnjih doba.
HRANJEVANJE: Jednom na početku i jednom na kraju vegetacije, prihranjivati peletima đubriva sa sporim oslobađanjem.
RAST: Do 2 stope visok i širok
TOKSIČNOST: Toksično za kućne ljubimce i ljude

Izaberite najbolju crvenu sobnu biljku za vaš dom
Pre nego što izaberete crvenu biljku, uzmite u obzir toksičnost biljke, ako imate kućne ljubimce ili malu decu u svom domu. Zatim procenite uslove životne sredine u vašem domu – prosečnu temperaturu, vlažnost i sunčevu svetlost – kako biste bili sigurni da vaša biljka ima ono što joj je potrebno da izgleda najbolje.

Česta pitanja o crvenim kućnim biljkama:

Zašto biljke postaju crvene?
Crveni listovi se najčešće javljaju zbog pigmenta poznatog kao antocijanin. Ovaj pigment apsorbuje svetlost u ćelijsku strukturu lišća izazivajući različite nijanse crvene boje.

Koje biljke imaju crveno lišće?
Postoje brojne biljke koje pokazuju niz živih crvenih boja u svom lišću. Neke od naših omiljenih crvenih sobnih biljaka uključuju perzijsku ciklamu, amarilis, crvenu begoniju, kalanhoe, kaktus crvenog meseca, aglaonemu, hibiskus, anturijum i crveni kongo filodendron.

Koje je značenje i simbolika crvenih biljaka?
Mnoge crvene sobne biljke, posebno one sa crvenim cvetovima predstavljaju ljubav, romansu, strast ili vatrena osećanja poput besa

Koliko sunčeve svetlosti treba crvenim kućnim biljkama?
Kao opšte pravilo, većina crvenih kućnih biljaka preferira svetle, indirektne uslove osvetljenja, iako je određenim vrstama biljaka potrebna veća izloženost direktnim izvorima svetlosti da bi zaista uspevale u zatvorenom prostoru.