neverovatnih upotreba i prednosti biljaka anturijuma

Upotreba i prednosti biljaka anturijuma podržane vodećim istraživačkim studijama
Prelepe, sjajne i šarene biljke Anthurium omiljene su baštovanima u zatvorenom prostoru sa dobrim razlogom. Ove divne tropske biljke, poreklom iz toplih, vlažnih kišnih šuma Latinske Amerike, dodaju dašak drame svakom prostoru i bogate su značenjem i simbolikom. Ali anturijumi nisu samo lepi: oni takođe nude brojne upotrebe i prednosti, od čistijeg vazduha do smanjenja stresa. Čitajte dalje da biste saznali više o mnogim upotrebama i prednostima biljaka Anthurium.


O biljkama Anthurium

Biljke anturijuma pripadaju rodu Anthurium, takođe poznate kao flamingo ljiljani ili repni cvetovi. Ovaj rod je najveći u porodici Araceae i sadrži više od 1.000 vrsta.

Biljke anturijuma potiču iz tropskih regiona Meksika, Kariba i drugih oblasti Centralne i Južne Amerike. Tamo rastu na bogatom tlu, visokoj vlažnosti i šarenoj svetlosti prašume. Anthurium često raste kao epifiti ili biljke koje žive na drvetu, drveću ili drugim strukturama.

Iako postoji mnogo vrsta anturijuma, najčešće se uzgaja kao kućna biljka A. andraeanum. Ova vrsta anturijuma naraste do oko 3 stope visine i 2 metra široke. Ređe vrste uključuju Anthurium cristallinum. Ima sjajno, tamnozeleno lišće sa zaobljenim ivicama. Anthurium je omiljen zbog dramatičnih, šarenih cvetova, koji zapravo nisu cveće.

Umesto toga, biljke anturijuma proizvode lopatice ili listove u obliku srca. Cvetaju u raznim bojama, od bledo ružičaste do narandžaste i crvene. Voštane lopatice imaju žuti spadiks, koji dramatično strši. Pravi cvetovi biljke su mali i neupadljivi.

Anthurium ostaje zelen tokom cele godine i može cvetati više puta godišnje. Ali njihov zapanjujući izgled nije sve što ove biljke mogu da ponude. Oni takođe pružaju mnoge prednosti vrtlarima u zatvorenom prostoru.

Prednosti biljaka anturijuma
Ovde ćete pronaći devet neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Anthurium podržanih vodećim istraživačkim studijama iz celog sveta.

1) Svojstva prečišćavanja vazduha

Prednosti biljaka anturijuma – svojstva prečišćavanja vazduha
Godine 1989. NASA je objavila istraživanje koje je detaljno opisalo sposobnost nekoliko uobičajenih sobnih biljaka da uklone toksine iz vazduha. A. andraeanum je bila među proučavanim biljkama, a rezultati pokazuju da Anthurium može pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Kako ovo radi? Vazduh u zatvorenom prostoru često sadrži štetne zagađivače, kao što su ugljen-dioksid, formaldehid, benzol, toluen i trihloretilen. Studija je takođe otkrila da zatvorene biljke mogu pomoći u smanjenju zagađivača poput dima cigareta i organskih rastvarača. Utvrđeno je da je anturijum posebno dobar u smanjenju količine formaldehida, ksilena i amonijaka u vazduhu.

2) Prednosti biljaka anturijuma u ​​feng šuiju

U duhovnoj i estetskoj praksi feng šuija, anturijum se može koristiti za privlačenje pozitivne energije. Razmislite o postavljanju biljaka na jugozapadnoj lokaciji unutar sobe ili vaše kuće. Ovde oboje mogu olakšati sreću i dobre odnose i odbiti ša, ili negativnu energiju.

Anthuriumi su takođe povezani sa bogatstvom, zahvaljujući svojim crvenim špagama i žutim spadicesima. Smatra se da strateško postavljanje ovih šarenih biljaka u kući promoviše prosperitet.

3) Lako održavanje i lako održavanje

Prednosti biljaka anturijuma – nisko održavanje i laka nega
Biljke anturijuma su jednostavne za negu i ne zahtevaju mnogo održavanja, posebno kada im je obezbeđeno optimalno okruženje za rast. Rastu sporo, tako da im nije potrebno mnogo hranjenja i zahtevaju samo presađivanje svake dve ili tri godine. Osim toga, ne smetaju im mnoge štetočine ili bolesti.

Ključ je u repliciranju uslova njihovog prirodnog staništa, šarene, tople i vlažne tropske kišne šume. Naravno, ne želite da unutrašnjost vašeg doma bude 85 stepeni F sa 90 posto vlažnosti. Ali možete imitirati neke uslove, kao što su:

Temperature između 65 i 85 stepeni F

Nivoi vlažnosti između 40 i 60 procenata

Bogata mešavina zemljišta koja se lako drenira i sadrži organski materijal
Zalivanje biljaka anturijuma kada je tlo 50 do 75% suvo (pažljivo da ne preterate sa zalivanjem što može dovesti do opuštene biljke anturijuma).
Svetlo, ali indirektno izlaganje svetlosti
Izbegavajte i hladne propuhe i izvore toplote, kao što je direktna svetlost sa prozora okrenutih prema jugu ili zapadu
Povremeno odrežite i smanjite svaki rast koji zaostaje ili propada.
Pazite na žutilo ili smeđe lišće anturijuma što može biti znak problema sa negom.

4) Ornamentalna vrednost

Biljke anturijuma imaju fantastičnu ukrasnu vrednost i dodaju tropsku estetiku svakom prostoru. To je jedan od glavnih razloga zašto su toliko popularni, čak i na Forbsovoj listi najboljih sobnih biljaka. Njihovo lišće je tamno zeleno i sjajno tokom cele godine, sa atraktivnim, meko zaobljenim ivicama.

Anthurium cveta tokom cele godine atraktivne, šarene spathes. Ovi voštani cvetovi u obliku srca unose boju i sjaj u sobu. Njihovi uspravni žuti kosi dodaju dašak drame i teksture koja privlači poglede.

5) Lako se razmnožava
Prednosti biljke anturijuma – lako se razmnožavaju
Razmnožavanje nudi jeftin način da uzgajate svoju kolekciju biljaka u zatvorenom prostoru. Anthurium se lako razmnožava deljenjem.

Kada vaš anturijum naraste dovoljno da mu je potrebno izveštavanje – obično svake dve do tri godine, ili kada vidite da korenje počinje da viri iz drenažnih rupa ili prolazi kroz vrh zemlje – uklonite biljku iz lonca. Nežno odvojite i razdvojite korenje. Na kraju ćete imati najmanje dve, a možda i više biljaka. Svaki se može posaditi zasebno.

Profesionalni uzgajivači obično razmnožavaju anturijum kroz uzorke tkiva. Ako odaberete ovu vrstu razmnožavanja, koristite mešavinu za saksije koja se dobro drenira i sadrži jednak odnos treseta, perlita i kore. Ciljajte na kiseli pH od 6,0 do 6,5, temperaturu između 70 i 90 stepeni F i visoku vlažnost.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama.

6) Pomaže u ublažavanju alergija

Ako imate alergije, dodavanje anturijuma u ​​vaš dom može pomoći u ublažavanju simptoma. Studije pokazuju da zatvorene biljke mogu pomoći u uklanjanju mikroba i zagađivača, kao što su spore plesni, iz vazduha. Neki od ovih zagađivača igraju ulogu u alergijama.

Sobne biljke poput anturijuma takođe mogu pomoći u povećanju nivoa vlažnosti u vazduhu. Ovo može prouzrokovati da zagađivači, kao što je polen, ispadnu iz cirkulacije. Pokušajte da postavite anturijum blizu kreveta ili stola i vidite da li se vaše alergije povuku.

7) Smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje

Samo posedovanje biljaka u blizini može pomoći u smanjenju nivoa stresa, što može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja. Studije pokazuju da gledanje u zeleno lišće pomaže ljudima da se osećaju smirenije.

Na primer, studija nivoa stresa kod srednjoškolaca je posmatrala dve grupe: jedna je pohađala čas u sobi sa biljkama, a druga u prostoriji bez biljaka. Učenici u učionici punoj biljaka prijavili su niže nivoe stresa i anksioznosti.

Samo posedovanje cveća u kući ili na radnom mestu povećava nivo sreće. Čak i gledanje slika cveća može pomoći ljudima da se osećaju bolje i oslobode stresa! Studije pokazuju da gledanje u cveće ima fiziološke efekte, uključujući sniženje nivoa kortizola (hormona stresa) i pad krvnog pritiska.

8) Povećava produktivnost i pamćenje
Biljke čak mogu povećati produktivnost. Istraživanja pokazuju da su zaposleni na radnim mestima punim biljaka više emocionalno, kognitivno i fizički uključeni u svoj posao. Ovo je rezultiralo 15 posto većim nivoom produktivnosti.

Slično tome, studije pokazuju da su ljudi sposobniji da obavljaju zadatke i da imaju poboljšanu koncentraciju kada su u blizini biljaka. U prostorima sa ukrasnim biljem zaposleni su tačniji i kvalitetnije rade. Pokazalo se da samo boravak napolju u prirodi poboljšava pamćenje i koncentraciju za 20 odsto!

9) Filter mirisa

Kao što istraživanje pokazuje, zatvorene biljke poput anturijuma pomažu u prečišćavanju vazduha kroz proces poznat kao fitoremedijacija. Pored uklanjanja štetnih zagađivača, biljke mogu filtrirati zagađivače koji nose neprijatne mirise.

Dim od cigareta, rastvarači i druge supstance koje jednostavno ne mirišu – poput isparljivih organskih jedinjenja koje oslobađaju tepisi, boje, lepkovi i drugi građevinski proizvodi – imaju tendenciju da se zadržavaju u vazduhu u zatvorenom prostoru. Ali zahvaljujući prečišćavajućim sposobnostima biljaka, ovi neprijatni mirisi se mogu filtrirati.

Prednosti biljaka anturijuma – poslednja reč
Biljke anturijuma daju tropski štih bilo kojoj prostoriji sa svojim sjajnim, tamnim lavama i dramatičnim šljokicama. Ali to nije sve što ove atraktivne biljke pružaju. Od osveženog vazduha do smanjenog stresa, veće produktivnosti do lakog održavanja i razmnožavanja, anturijumi nude brojne upotrebe i prednosti svakom baštovanu u zatvorenom prostoru.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.