Najbolje sorte nevena za uzgoj kod kuće

Najpopularnije vrste nevena za uzgoj u vašoj bašti

Neven su omiljeni kućni vrtovi, rod domaćin brojnim vrstama sa mnoštvom upotreba i zadivljujućim cvetanjem. Postoji nekoliko različitih vrsta nevena, od kojih svaka ima svoje navike rasta i vrste cvetova. Pratite ovaj vodič da biste pronašli najbolju sortu nevena za vas.


Neven, naučno poznati kao Tagetes, dobro je poznat u kućnim baštama po svojim zapanjujućim bojama i mnogim upotrebama. Ovaj rod sadrži više od 50 vrsta biljaka, ali samo nekoliko je uobičajeno u uzgoju.

Hortikulturari su razvili zanimljive sorte uzgajane zbog njihove boje, lakoće rasta i uzbudljivog cvetanja unutar svake od ovih vrsta. Postoji nekoliko serija nevena, pri čemu svaka sorta pokazuje drugačiju boju i naviku cvetanja, osiguravajući da postoji opcija za svaku vrstu baštovana i svaku baštu.

Kao članovi porodice Aster ili Suncokret (Asteraceae), neven ima mnogo rođaka koji su takođe popularne ukrasne ili korisne biljke. U stvari, Asteraceae je druga najveća porodica biljaka po vrstama, sa preko 32 000 članova.

Uobičajeno ime neven – za koje se kaže da potiče od „Marijinog zlata“ po Devici Mariji – deli se sa drugim rodom, Calendula. Iako se obično nazivaju nevenima ili škotskim nevenima, neven i tagetes su dva izrazito različita roda i ne treba ih mešati jedan sa drugim.

Neven i Tagetes mogu biti članovi iste velike porodice biljaka, sa malo sličnim karakteristikama, ali Neveni koje ovde pominjemo su striktno članovi roda Tagetes.

Botaničke karakteristike

Neven se lako prepoznaje po zadivljujućim cvetovima u nizu vatrenih boja, od jarko žute do duboke, baršunasto crvene.

Cveće dolazi u različitim oblicima u različitim vrstama. Neki su zaobljeni sa izgledom nalik na pompon ili globus, dok su drugi delikatni sa tankim laticama i kontrastnim svetlim središtima. Visina takođe varira u zavisnosti od vrste. Neki ostaju neverovatno kompaktni, rastu zajedno sa drugima koji dosežu i do 6 stopa u visinu.

Ovi svetli cvetovi okruženi su perastim zelenim listovima. Lisnati rast je tanak, ali izgleda prilično gust, stvarajući interesovanje kada biljka nije u cvetu. Listovi su takođe prvenstveno odgovorni za oštar miris poznat po odbijanju štetočina i drugih dosadnih stvorenja.

Neven su neke od najvrednijih biljaka u vašem baštenskom arsenalu. Zajedno sa svojim sposobnostima odbijanja štetočina, oni takođe deluju kao zamke za neke druge bube, držeći ih podalje od vašeg dragocenog povrća. Cvetovi nekih vrsta su jestivi i koriste se za proizvodnju parfema ili eteričnih ulja.

Ako to nije bio dovoljan razlog za sadnju nevena, oni takođe imaju mnoge zdravstvene prednosti. Kada se pravilno obrađuju, mogu delovati kao pomoć pri spavanju, ublažiti mučninu i pomoći kod drugih manjih zdravstvenih problema.

Istorija i poreklo
Pored mnogih upotreba, neven takođe ima bogatu zabeleženu istoriju, počevši od Asteka. Cveće je bilo cenjeno zbog svog velikog cvetanja i lekovite vrednosti, za koje je prvi put zabeleženo da se koristi još 1552. godine.

Španski istraživači u regionu poneli su seme nazad u Španiju u 16. veku, šireći se odatle na ostatak Mediterana i širu Evropu. Jedna vrsta, Tagetes erecta, naturalizovana je u Severnoj Africi, što je dovelo do toga da britanski istraživači dobiju zajednički naziv Afrički neven, iako nije dolazila iz regiona.

Probijajući se kroz Evropu do Azije, cveće je dobilo verski značaj i postalo važni kulturni simboli. Kako je njihova popularnost rasla početkom 20. veka, razvijeno je nekoliko zapanjujućih sorti, koje su ostale omiljene bašte više od 100 godina.

Zavičajni region i zone rasta
Poreklom iz Amerike, neven potiču iz toplijih regiona na zapadnoj hemisferi. Počevši od juga Sjedinjenih Država, različite vrste se pojavljuju u različitim regionima sve do Južne Amerike.

Kao što je očigledno u priči o poreklu Tagetes erecta, neven su odavno naturalizovani u udaljenim regionima širom sveta. Neke vrste su stekle popularnost u odnosu na druge, postajući omiljeni neven za kućne baštovane svuda.

Uzgajane kao jednogodišnje biljke, ove prelepe biljke će rasti u USDA zonama 2-11, povučene kada počne da nastupa mraz. Srećom, možete pobrati seme sa svoje biljke da biste ponovo zasijali sledeću sezonu nevena, obezbeđujući kontinuirano snabdevanje.

Vrste nevena
Postoji više od 50 vrsta nevena, ali samo nekoliko je uobičajeno u uzgoju. Ove vrste nisu jedini članovi roda Tagetes, ali su najčešće uzgajane opcije i prve vam padaju na pamet kada zamislite izraz „neven“.

Uzgajan kao jednogodišnja biljka, specifičan epitet patula znači „širiti se“, opisujući njegovu naviku rasta.

U poređenju sa drugim vrstama nevena, francuski neven uglavnom ostaju kompaktni, sa prosečnom visinom od oko 12 inča. Njihovi oblici cvetova variraju od globusa do divnih duplih cvetova koji će sigurno okretati glave.

Ove biljke su jednostavne za uzgoj, potrebno im je minimalno đubrenje i proizvode masu cveća među raširenim lišćem. Vreme cvetanja se razlikuje u zavisnosti od sorte, ali generalno možete videti da se pojavljuju u kasno proleće i rano leto. Cveće cveta oko dve nedelje pre setve, ali možete i da odsečete cvetove nevena sa stabljika i odnesete ih u zatvoreno da uživaju kao rezano cveće.

Postoji mnogo sorti francuskog nevena, od kojih svaka ima svoje zanimljive karakteristike. Isprobajte jedan od ovih omiljenih vrtova:

Francuska vanila
Cottage Red
Fireball
Hero Orange
Zenith Limun žuta
Safari Scarlet
kraljice Sofije

Jednaka po popularnosti kao i francuski neven, Tagetes erecta ima mnogo uobičajenih imena, uključujući afrički neven, američki neven ili astečki neven. Specifičan epitet se takođe odnosi na njihovu naviku rasta, generalno rastući viši (oko 3 stope u proseku) i uspravniji od njihovih srodnih francuskih rođaka.

Iako se cvetovi razlikuju po obliku i boji, postoji jedna karakteristika – veliki su. Cvetovi mogu dostići do 6 inča u prečniku i zadržati se više od nekoliko dana, što ih čini divnim rezanim cvećem.

Afrički marigoldi su pogodniji za topliju klimu od drugih vrsta i imaju izuzetno malo održavanja. Oni će cvetati kada im daju dovoljno sunčeve svetlosti i poznato je da tolerišu uslove tla koji su manje od idealnih. Moraćete da razmislite o smanjenju ovih nevena do kraja sezone pre proleća sledeće sezone.

Isprobajte ove sorte za zadivljujući letnji prikaz kome ne smeta dodatna toplota:

Discoveri Orange
Slatka pavlaka
Inka Orange
Crackerjack
Vanila

Pečat neven je deo vrste Tagetes tenuifolia. Nazivaju se i jestivim nevenima, sa cvetovima koji se često koriste za ukrašavanje salata, kolača i drugih deserta.

Ovi delikatni cvetovi, u bojama u rasponu od svetlo narandžaste do kestenjaste, pojavljuju se na kratkim stabljikama, po visini sličnim francuskim nevenima. Tanko lišće dopunjuje njihov meki izgled, idealno za nežan prikaz u vrtovima vikendica.

Neven sa pečatom su divan dodatak vašem povrtnjaku. Ovo vam omogućava da sakupite sve sastojke za salatu odjednom, dodajući nekoliko cvetova kao ukras da biste sve to završili. Ako ih želite bliže vašoj kuhinji, odlični su i u kontejnerima, čineći idealne biljke za prozorske kutije.

Ove sorte će sigurno dodati dašak boje i limunasti ukus vašim jelima:

Lemon Gem
Red Gem
Druge značajne vrste

Iako su ove tri vrste najčešće, to nisu sve što rod Tagetes može da ponudi. Ove druge opcije su takođe dostupne, ali ih nije tako lako pronaći kao popularne vrste.

Triploidni neven (Tagetes patula k erecta):

Ukrštanje afričkog i francuskog nevena, pruža najbolje od oba sveta.

Meksički estragon (Tagetes lucida):

Koristi se kao biljka zbog mirisa estragona i ukusa anisa.

Južni neven (Tagetes minuta):

Stvaranje malih cvetova na visokim stabljikama. U nekim regionima proglašen invazivnim.

Okončanje
Gledajući mnoge različite vrste nevena, jasno je da ova grupa biljaka ima mnogo toga da ponudi. Bez obzira da li raste zbog svojih sposobnosti odbijanja štetočina ili zadivljujućeg cvetanja, sigurno će postojati savršena sorta za vas.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.