Osnovni alati za cvetni dizajn

Pravljenje prelepih cvetnih aranžmana, buketa i dizajna vaza zahteva vrlo malo za početak – dobar par škara ili oštrih makaza i vaza će vam dati pristojan početak. Međutim, neki osnovni alati i pribor za cvetni dizajn će podići vašu umetnost na sledeći nivo. Radim cvetne dizajne više od 20 godina, a u ovom vodiču ću podeliti neke od mojih omiljenih alata za cvetni dizajn.


Osnovni alati za cvetni dizajn
Šta ćemo pokriti:

Alati za sečenje
Kontejneri
Mehanika
Napredni alati za cvetni dizajn
Korisni alati za cvetni dizajn
Kako odabrati najbolju vrstu vaze
Specijalne vaze
Zaštitna oprema

Alati za sečenje

Za razliku od uobičajenih kuhinjskih ili običnih makaza, makaze za cveće su posebno dizajnirane da budu oštrije, tako da delikatne stabljike cveća mogu biti čisto isečene i neoštećene. Želite čiste rezove jer oštećene ili zgnječene stabljike ne mogu pravilno uvući vodu i prebrzo će početi da se kvare. Makaze za cveće mogu se koristiti na mekim i drvenastim stabljikama i za različite vrste cveća koje se koriste u cvetnom dizajnu , obično do prečnika od oko pola inča debljine.

Secateurs

Neki ljudi mogu sugerisati da je dobar par oštrih škara nepotreban, ali verujem da ne možete hodati po bašti bez para. Dobre su za brzo orezivanje, obrezivanje i rezanje cveća za vazu. Čuvajte ih čistim i nauljenim i trajaće doživotno.
Oštar nož

Jednostavan kuhinjski nož je koristan za mnoge stvari, uključujući rezanje stabljika i uklanjanje trnja i lišća sa stabljika.
Kontejneri
Sveže rezano cveće sedi u ružičastoj plastičnoj kanti

Buckets

Neophodno je imati nekoliko kofi pri ruci za držanje cveća u vodi pre nego što ih aranžirate. Korpe za opštu upotrebu su dovoljne ako se ručke ne koriste za njihovo nošenje. Oni mogu oštetiti cvetne glave. Postoje kante sa usnama i dve ručke sa strane za nošenje koje su posebno dizajnirane za cveće.
Vaze

Iz izbora u odeljku kontejnera, jasno je da postoji mnogo od kojih možete izabrati. Ali za osnovni komplet, možete koristiti bilo šta, od poklopca za lonce do posude za tepsiju iz kuhinje da rasporedite cveće. Za raznovrsnost, počnite sa velikim oblikom peščanog sata i nekoliko manjih kontejnera različitih veličina.
Mehanika
Rezači žice koji se koriste za projekte cveća

Floral Foam

Jedan od najboljih izuma za aranžere cveća je cvetna pena. Ovaj pronalazak, poznat pod brendom Oasis, pripisuje se VL Smithersu, koji ga je izumeo 1954. Ciglama od cvetne pene potrebno je oko 30 sekundi da se namače i mogu se iseći na veličinu i oblikovati za bilo koju posudu.
Žica

Cvetna žica dolazi u različitim debljinama ili merama za obavljanje različitih zadataka. Paketi žica su prvenstveno dostupni u kalibrima 18 – 28 – što je veći broj, to je žica tanja. Kada birate žicu koju ćete koristiti, uzmite u obzir da što je žica tanja, to će manje oštetiti cvet ili list, ali za neke teže stvari će možda biti potrebna žica jačeg kalibra ili više žica, kao što su šišarke, na primer. Izbor lakih i teških žica je najbolji za osnovni komplet.
Klešta za žicu

Neke škare i makaze će seći žicu, ali najbolje je imati alat koji posebno obavlja posao. Klešta sa okruglim nosom su savršen izbor za savijanje, manipulisanje i rezanje žice.
Ražnjići, koktel štapići, kamenje i pesak

Mnogo puta u kući postoje stvari koje se mogu značajno iskoristiti za podršku. Drveni ražnjići i štapići za koktel savršeni su za teške stvari poput voća kako bi im dali stabljiku za pričvršćivanje u cvetnu penu ili mrežastu mehaniku i za spajanje predmeta zajedno. Oni često zamenjuju ožičenje i često stvaraju manje štete na predmetima.
Ražnjići i koktel štapići

Kamenje ima dekorativnu funkciju i može se koristiti za stabilizaciju cveća u kontejneru.

Vlažni pesak se može koristiti za otežavanje osnove za dodatnu podršku, posebno za dugačke tanke kontejnere. Cveće se može staviti direktno u pesak ili se na pesak može staviti držač za žabu ili iglu kako bi se cveće rasporedilo.
Napredni alati za cvetni dizajn
Thorn Strippers Alati za cvetni dizajn

Neki bi smatrali da je žaba sa iglama ili cvetna traka osnovna potreba u aranžiranju cveća, a kada budu deo kolekcije cvetnih artikala, možda ćete se složiti. Hajde da pogledamo dodatne delove i delove koji možda nisu suštinski, ali koje svi želimo da isprobamo.
Thorn strippers

Dok će nož obaviti svoj posao, postoji nešto izuzetno zadovoljavajuće u vezi sa skidačem trna koji hvata stabljiku između klešta i jednim pokretom može da skine lišće i trnje sa stabljike.
Kanta za vodu
Crna kantica za zalivanje i vodeni sprej na drvenom stolu

Kanta za zalivanje sa tankim izlivom idealna je za zalivanje sobnih biljaka i dopunjavanje vode u vazi. Dizajniran je da obezbedi ciljani protok vode u posudu, a ne na nameštaj ili pod. Misteri su dobri za održavanje cveća svežim, a ovi starinski mogu poslužiti i kao dekor.
Vaze
Izbor vaza i kontejnera

Kolekcija vaza počinje sa osnovama, ali se može dodati ljupkim oblicima kao što su urne, šolje na svećnjacima ili izgradnja mehaničke strukture od nule. Od jednostavnog do kitnjastog, fensi komplet ima malo više izbora.
Floral Foam

Danas možete dobiti različite vrste gustine u originalnim zelenim verzijama. Smatra se da je crna cvetna pena (noir) lakša za sakrivanje nego zelena, a postoji i suva Oaza koja se koristi za kruto sušeno cveće i veštačko cveće da sve drži na mestu.

Iako je ideja da se sakrije mehanika aranžmana, uključujući cvetnu penu, sada je možete pretvoriti u duginu boju koja se može koristiti u punom prikazu i čini deo dizajna.

Cvetna pena sada dolazi u nizu unapred isečenih oblika koji znatno olakšavaju postavljanje mehanike. Neki čak imaju kaveze za dodatnu stabilnost. Postoje oblici u obliku čunjeva, srca, prstena za vence, slova za formiranje imena, brojeva, loptica, pravougaonika, cilindara, držača za bukete, plus mnoštvo dizajnerskih okvira koji pokrivaju životinje, sport, posebne prilike i još mnogo toga.
Floral Tape

Kada ožičavate cveće, dobra je ideja da sakrijete žice, a tu je traka za zatezanje cvećara dobro došla. Ova rastezljiva traka dolazi u zelenoj, beloj i braon boji i ima voštanu završnu obradu koja se lepi kada se traka rastegne. Dobro završava cvet, posebno zeleni, koji može da imitira stabljiku. Ovo je posebno korisno za korsaže i rupice za dugmad koje imaju kratke stabljike.
Traka za lonce

Ova vrsta trake dolazi u raznim bojama, ali ja više volim providnu jer je lakše sakriti. Ima veoma jak lepak i koristi se za pričvršćivanje mehanike poput cvetne pene u kontejnere ili se može koristiti za pravljenje rešetke trake na vrhu kontejnera koja će držati cveće na mestu. Ono što je posebno u vezi ove trake je to što kada se zaglavi, neće se otpečatiti ako dođe u kontakt sa vodom.
Žabe
Žabe sa cvetnim dizajnom postavljene na dno staklene vaze

Cvetne žabe, poznate i kao držači za igle, ili, u japanskoj cvetnoj umetnosti, Kenzan, idealne su za stabilizaciju cveća u kontejneru koji ne pruža veliku podršku stabljici. Poravnanje igala napravljenih od mesinga ili nerđajućeg čelika obezbeđuje potpornu strukturu sa oštrim krajevima za držanje velikih ili malih stabljika. Dolaze u različitim veličinama i oblicima. Teška podloga daje mu odličnu podršku, ali ponekad zahteva cvetni kit da bi bio potpuno siguran pre dodavanja cveća.
Izbliza snimak žabe sa cvetnim dizajnom na dnu staklene vaze

Postoje i druge vrste žaba osim metalnih žaba napravljenih od stakla, keramike ili plastike, ali metalne žabe su najpopularnije i jednostavne za upotrebu.

Žabe se često koriste u japanskom cvetnom dizajnu, Ikebana.
Chicken Vire
Pileća žica postavljena oko usta vaze

Pocinkovana mrežasta žica iz DII prodavnica je korisna za stavljanje unutar kontejnera za stabilizaciju stabljika cveća. Može se iseći na bilo koju veličinu, manipulisati tako da odgovara prostoru i staviti u kontejner, često bez druge neophodne mehanike.

Štaviše, može da pokrije cvetnu penu za velike strukturalne dizajne kako bi penu držala na mestu. Sviđa mi se što dolazi u različitim veličinama mreže, a neke specijalizovane cvećare će imati plastičnu mrežu sa kojom je lakše raditi. Pileća žica se takođe može koristiti više puta.
Korisni alati za cvetni dizajn
Izbor kitnjastih cvetnih aranžmana
Floral Glue

Ljepilo za cvećare je bonus za cvećare jer je specijalno formulisano da sveže latice i listovi cveta ne postanu smeđi kao što će drugi lepkovi. Savršen je za male radove na korsažima, gumbima, ukrasima za glavu, gumicama za kosu i trakama za pričvršćivanje.
Cvetni kit

Lepak poput kita je koristan dodatak, posebno za stabilizaciju stvari kao što su žabe ili držači za igle u čistom i suvom kontejneru. Takođe je za višekratnu upotrebu i često se može koristiti kao zamena za traku. Netoksičan je i siguran za cveće i lišće.
Igle sa bisernom glavom

Za korsaže i gumbe, igle sa bisernim glavama uredno završavaju rupicu i olakšavaju pričvršćivanje i uklanjanje cvijeća.
Vater Beads

Male polimerne perle koje se šire do veličine mermera kada se namoče u vodi mogu se koristiti sa velikim efektom u cvetnoj umetnosti. Staklene posude upakovane hidratisanim vodenim perlama takođe se mogu obojiti bojama za hranu, a mogu se koristiti i kao stabilizatori za cveće.

Zabavan način da ih koristite je da magično suspendujete vodootporne predmete u staklenoj posudi tako što ćete ih staviti između slojeva perli, a zatim dodati vodu da bi perle bile „nevidljive“. Međutim, mora se napomenuti da ove perle nisu jestive i moraju se držati podalje od dece.
Cevi za vodu

Kako neko postaje veštiji u cvetnoj umetnosti, dolazi u iskušenje da se uradi više, i tu dolaze stvari kao što su cevi za vodu. One dolaze u različitim veličinama od stakla i prozirne plastike i koriste se za snabdevanje vodom cveća gde ne mogu da dođu. izvor vode u kontejneru.

Velike cvetne instalacije često koriste cevi za vodu, a umetnici cveća koji kreiraju svoju stilizovanu mehaniku često neće koristiti kontejnere, već se oslanjaju na cevi vezane za svoje dizajne da zalivaju svoje cveće.
Gumice

Za brzo i pristupačnije mehaničko osiguranje, gumene trake će dobro doći. Neki prethodno oblikovani plastični kontejneri dolaze sa kukama na stranama kontejnera za držanje traka za trčanje na mestu.
Mossing pins

Ove igle u obliku slova U su brz i lak način pričvršćivanja predmeta u cvetnu penu.
Držači za sveće

Za držanje sveća u cveću koje je dizajnirano pomoću cvetne pene, praktični plastični držači sa šiljcima savršene su veličine za standardne konusne sveće i posao će obaviti brzo i lako.
Pištolj za lepak

Mislim da bi svako trebalo da poseduje pištolj za lepak, ali to nije suštinski deo cvetnog dizajna. Međutim, on je koristan za izgradnju mehaničkih struktura za cvetnu umetnost, ali ne bi trebalo da se koristi za stvarno cveće ili lišće – radije koristite odgovarajući cvetni lepak kako cveće ne bi bilo oštećeno.
Kako odabrati najbolju vrstu vaze
Izbor savremenih vaza

Istorija cvetnog dizajna može da svedoči o činjenici da su vaze postojale najmanje od kada su napravljene prve posude za skladištenje žitarica i ulja u bronzanom dobu pre više od 5000 godina.

Ovi prvi rudimentarni kontejneri su se razvijali kroz vreme, menjajući oblik i dodajući ukrase, kao što možemo videti u obilju antičkih vaza u muzejima i umetničkim zbirkama.

Danas imamo najbolje od oba sveta – pristup prelepom dizajnu iz prošlosti i tehnološkom napretku koji ih čini pristupačnim svima.

Sve što može da zadrži vodu bez curenja može se koristiti kao kontejner za cveće. Čak i onaj koji možda curi može biti obložen plastikom ili u njega staviti drugi kontejner da zadrži vodu. Izbora je mnogo.

Kao opšte pravilo, šira vaza će biti za aranžmane sa mnogo cveća, za razliku od vaze sa tankim vratom za manje cveća. Kada se odlučujete za vazu, izaberite jednu oko trećine visine predloženog aranžmana. Ovaj odnos treće vaze i dve trećine cveća dobro funkcioniše za ravnotežu i harmoniju.

Ali postoje izuzeci od ovog pravila koji će takođe biti harmonični; ovo bi bilo osnovno pravilo. Oblik vaze takođe diktira kako cvet pada na prirodan izgled, a oblik peščanog sata najbolje funkcioniše. Stabljikama daje dovoljno prostora, a oblik vaze na vrhu omogućava da cveće prirodno teče.

Za raspored stola, uvek razmotrite šta ljudi gledaju preko puta i uverite se da aranžmani nisu preveliki da blokiraju mogućnost razgovora sa osobom nasuprot.

Manje vaze za cveće ili niske činije i posude su najbolji način za odlazak, ili imaju tanku visoku strukturu sa vazom na vrhu tako da se zapremina cveća nalazi iznad vrha ručaka.
staklo
Izbor staklenih vaza

Staklene vaze su najpopularnije i to iz nekoliko razloga. Na raspolaganju je bezbroj oblika, veličina, pa čak i boja, od cilindara, akvarija i terarija do bilo kog oblika ili dizajna koji možete smisliti za vazu – od najjednostavnije jasne forme do lepote rezanog stakla i kristala koje su proslavili majstori u Veneciji.

Oni su izdržljivi i ekološki prihvatljivi; ako prođe jak nalet vetra, oni takođe mogu biti čvrsti. Uglavnom su elegantni i bezvremenski. Staklo je dobar izbor kada tražite nešto malo lagano i reflektirajuće za svoj cvetni aranžman.

Praktično, lako se čiste, a uvek možete videti da li treba promeniti vodu. Na drugoj strani novčića, možete videti sve, tako da upotreba korisnih stabilizacionih materijala u staklu nije opcija.
Teška dna za teški materijal

Uverite se da se aranžmani neće prevrnuti tako što ćete osigurati da je vaza dovoljno teška za zapreminu i težinu cveća. Vaza sa malim vratom, na primer, savršena je za držanje ukrasne grane cveća, ali mora imati dovoljno tešku osnovu da izdrži aranžman. Samo oslanjanje na težinu vode možda neće biti dovoljno.
Keramika i porcelan
Izbor keramičkih i porcelanskih vaza

One ranije vaze iz bronzanog doba bile su od gline, a sugeriše se da su zbog svog okruglog oblika pravljene grnčarskim točkom. Od tada su vaze postale složenije, a civilizacije poput starih Grka dodale su zamršen ukras svojim vazama od terakote.

Kineski grnčari su dodali tehniku pečenja mineralnog kaolinita na visokim temperaturama, koji danas poznajemo kao porcelan, i ukrašavajući ga simbolima kineske kulture. Možda su najpoznatiji plavo-beli stajlingi dinastije Ming.

Ovi drevni umetnici postavili su scenu za ono što danas možemo da uradimo sa keramikom. Izbori su beskrajni, ukrasi jednostavni ili kitnjasti, a oblici u izobilju.
Plastične posude
Izbor belih i zelenih plastičnih kontejnera

Dobavljači cveća imaju skoro svaki oblik, formu ili veličinu koju možete poželeti u oblikovanoj plastici. Oni su jeftini i dolaze u raznim bojama. Većina cvećara ima tendenciju da pokrije plastične kontejnere stvarima kao što su cveće, lišće, mahovina, kora ili tkanina. Međutim, kvalitet plastike koja se danas proizvodi čini ovo ponekad nepotrebnim, u zavisnosti od izgleda koji tražite.
Specijalne vaze
Izbor specijalnih vaza koje se koriste u cvetnom dizajnu

Ikebana vaze

Bilo koja vaza se može koristiti u dizajnu Ikebana ; međutim, najčešće su to plitke činije sa vrlo malom količinom vode na dnu, a cveće se obično pričvršćuje pomoću Kenzana (poznatog i kao cvetna žaba ili žaba. Visoke keramičke vaze se takođe često koriste u Ikebani .
Alternative Vessels

Sve što može da nosi vodu može se koristiti kao vaza za aranžiranje svežeg cveća. To znači da postoji niz kontejnera koji će obaviti posao, kao što su tegle za džem, držači za sveće, pribor za jelo kao što su činije i šolje, čajnici, limenke za zalivanje, limenke za farbanje, konzerve, posude za pečenje, silikonski kalupi, saksije, tegle i boce vina.
Zaštitna oprema
Zaštitne rukavice za cvetni dizajn

Za cvećare sa punim radnim vremenom uvek postoji argument za nošenje kecelje za zaštitu odeće i rukavica za zaštitu ruku od posekotina kada koriste alate za sečenje i trnovit materijal. Neke biljke će izazvati osip na koži poput koprive, pa su rukavice dobra ideja. Kada radite sa toksičnim biljkama, par rukavica postaje neophodan. Mnogi cvetovi su toksični, ali stepen toksičnosti nekih, poput kukute, može biti smrtonosan, izazivajući teške bolesti, pa čak i smrt. Obavezno upoznajte svoje cveće i koristite neke od njih sa oprezom.