Kako oploditi ZZ biljke kod kuće osnovni vodič

Sve što treba da znate o đubrenju ZZ biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

ZZ biljke su dobro poznate kao jedne od zatvorenih biljaka koje najviše opraštaju, a takođe nude niz dodatnih pogodnosti i popularne su u Feng Shuiju. Sa njihovom tolerancijom na slabo osvetljenje, suvo zemljište i niz uslova uzgoja, lako je shvatiti zašto toliko mnogo voli ove atraktivne biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja. Ali samo zato što se ZZ biljke lako održavaju ne znači da nemaju nekoliko osnovnih zahteva, uključujući pravo đubrivo u pravo vreme. Čitajte dalje da biste saznali kako i kada đubriti svoje ZZ biljke.

Đubrenje ZZ biljaka – najvažnije
Đubrite svoju ZZ biljku dva puta tokom vegetacije (proleće i leto), sa dva meseca između hranjenja. Nemojte gnojiti tokom ostatka godine. Koristite tečno đubrivo 4-5-4 ili 5-5-5 razblaženo do pola jačine ili đubrivo 10-10-10 razblaženo do četvrtine jačine.

Uloga đubriva u zdravlju i rastu biljaka

ZZ biljkama je potrebno nekoliko komponenti da bi rasle i napredovale: odgovarajuća temperatura i vlažnost, svetlost, voda, ugljen-dioksid i hranljive materije. Kada rastu na otvorenom, biljke dobijaju ono što im je potrebno iz svog okruženja:

Svetlost od sunca
CO2 iz vazduha
Vlaga od kiše
Hranljive materije iz raspadajuće organske materije i minerala u zemljištu
Kada se uzgajaju kao kućne biljke, baštovani u zatvorenom prostoru moraju osigurati da ZZ biljke imaju ispravan tip mešavine tla, izloženost svetlosti i vodu. Takođe moraju obezbediti hranljive materije u obliku đubriva. Ali šta je u đubrivu i zašto postoji toliko različitih vrsta?

Primarni makronutrijenti
Većina vrsta đubriva sadrži tri komponente: azot, fosfor i kalijum. Zajedno, ovi elementi su poznati kao primarni makronutrijenti. Svaka igra različitu ulogu u zdravlju biljaka:

Azot ili “N” je neophodan za rast lišća i igra važnu ulogu u fotosintezi. Zbog toga su listovi vaše ZZ biljke tamnozeleni.
Fosfor ili „P“ je ključ za efikasnu fotosintezu i podržava cvetanje i plodove.
Kalijum ili „K“ takođe pomaže u fotosintezi i pomaže biljkama da pomeraju vodu i druge hranljive materije kroz svoju strukturu.
Kada pogledate etikete na đubrivu, količine svakog makronutrijenta su označene zapreminskim procentom svakog u “NPK” formatu. NPK od 10-10-10 znači da đubrivo sadrži 10 procenata azota, 10 procenata fosfora i 10 procenata kalijuma. Ovo se takođe može označiti kao 1:1:1 ili uravnotežen odnos. Ili, na primer, 24-8-16 NPK bi značio 24 procenta azota, 8 procenata fosfora i 16 procenata kalijuma, ili odnos 3:1:2.

Sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti

Biljkama je takođe potrebna manja količina elemenata poznatih kao sekundarni makronutrijenti. To uključuje sumpor (S), kalcijum (Ca) i magnezijum (M).

Konačno, biljke takođe koriste (mnogo) manje količine takozvanih mikronutrijenata, kao što su bor (B), hlor (Cl), bakar (Cu), gvožđe (Fe), mangan (Mn), molibden (Mo), nikl (Ni ), i cink (Zn).

Biljke su potrebne različite količine ovih makro- i mikronutrijenata da bi preživele. Da biste pomogli vašim biljkama da napreduju, izaberite đubrivo koje sadrži pravu mešavinu hranljivih materija. Dobro kvalitetno đubrivo će navesti odnos NPK, kao i količinu sekundarnih makronutrijenata i drugih mikronutrijenata u tragovima na pakovanju, što olakšava pronalaženje prave mešavine.

Vrste đubriva
Kada shvatite tačan odnos za vašu ZZ biljku, razmotrite različite načine na koje đubrivo može da isporuči te hranljive materije. Đubrivo dolazi u dve opšte kategorije:

Organska đubriva se prave od prirodnih biljnih, mineralnih ili životinjskih ostataka. Oboje traju duže u zemljištu i potrebno im je duže da poboljšaju zdravlje biljaka.
Sintetička đubriva se prave od hemijskih jedinjenja. Oni brže donose prednosti biljkama, ali ne traju tako dugo, tako da ćete morati češće da ponovo primenjujete.
Đubrivo takođe dolazi u nizu oblika. Đubriva rastvorljiva u vodi moraju se rastvoriti ili razblažiti u vodi pre dodavanja u zemljište. Suva đubriva su granule koje se posipaju po tlu, a zatim se brzo raspadaju kada se nanese vlaga. Đubriva sa sporim oslobađanjem, koja dolaze u obliku šiljaka ili peleta, polako se razgrađuju tokom vremena i nerastvorljiva su u vodi.

Znakovi da je vašoj ZZ biljci potrebno hranjenje

ZZ biljke sporo rastu i tolerišu niz uslova životne sredine, tako da verovatno nećete biti iznenađeni kada saznate da im nije potrebno mnogo u načinu đubrenja. Međutim, ako vaša ZZ biljka počne da pokazuje sledeće znakove, možda je vreme za hranjenje:

Izuzetno spor ili slab rast
Tanko lišće
Opušteno lišće
Žutilo
Međutim, pre nego što tretirate bilo koji od ovih simptoma đubrenjem, proverite da li postoje drugi krivci. Na primer, prekomerno zalivanje i previše svetla izloženost su češći uzroci problema sa ZZ biljkama nego nedovoljno đubrenje. Pored toga, pazite na uobičajene štetočine i bolesti biljaka ZZ.

Kada i koliko često treba da đubrite ZZ biljku?
Đubrite svoju ZZ biljku dva puta tokom vegetacije, a to je proleće i leto (ovo je takođe najbolje vreme za rezidbu i presađivanje). Sačekajte dva meseca između hranjenja. Ne gnojite uopšte tokom ostatka godine i izbegavajte đubrenje nedavno razmnoženih biljaka ZZ.

Najbolje đubrivo za ZZ biljke
Kao spori uzgajivač kome nije potrebno dodatno hranjenje, izaberite izbalansirano tečno đubrivo 5-5-5 ili 4-5-4 i razblažite ga do pola jačine. Takođe možete izabrati uravnoteženo 10-10-10 i razblažiti još više, do jedne četvrtine jačine. Nikada ne nanosite nerazređeno đubrivo na vašu ZZ biljku.

Đubriva koja nisu rastvorljiva u vodi ili đubriva sa sporim oslobađanjem se ne preporučuju za ZZ biljke, jer je teže kontrolisati koliko biljka prima. Umesto toga, izaberite tečnu formulu i razblažite je, sa više razblaženja neophodnih za koncentrisanije formule. Veći NPK brojevi zahtevaju više razblaživanja.

Dobar izbor đubriva kupljenih u prodavnici uključuje:

Bonide 10-10-10 Tečna biljna hrana
Prečišćeno tečno đubrivo
Triple 10 Višenamensko tečno đubrivo
Možete kreirati sopstvenu hranu kod kuće, ali ZZ biljkama je potrebno toliko malo đubrenja da može biti lako primeniti previše. Opasnost leži u prekomernom, a ne premalom đubrenju, tako da je često lakše jednostavno kupiti tečno đubrivo lako za merenje, unapred pripremljeno, razblažiti ga i primeniti dva puta tokom vegetacije.

Kako primeniti đubrivo

Gnojite svoju ZZ biljku samo dva puta godišnje, tokom prolećnih i letnjih meseci. To je sezona rasta biljke. Napravite dvomesečnu pauzu između hranjenja.

Nikada nije dobra ideja gnojiti suvu biljku. Dan pre nego što želite da đubrite, temeljno zalijte svoju ZZ biljku. Sledećeg dana, kada je zemlja još uvek vlažna, razblažite 4-5-4- ili 5-5-5 tečnog đubriva do polovine jačine. Alternativno, razblažite uravnoteženo đubrivo 10-10-10 na jednu četvrtinu jačine.

Kada razređujete đubrivo, pratite uputstva na kontejneru. Samo obavezno razblažite đubrivo na nižu koncentraciju, tako da ne bude previše jako za vašu biljku. ZZ biljke nisu izbirljive u pogledu vrste vode koju koristite, tako da je voda iz slavine u redu.

Polako sipajte razblaženo đubrivo preko zemlje u kontejneru vaše ZZ biljke. Nastavite da sipate dok višak ne poteče iz drenažne rupe. Ovo će pomoći da se obezbedi da đubrivo stigne do korena biljke.

Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

Ključna razmatranja pri đubrenju ZZ biljaka
ZZ biljke ne zahtevaju mnogo hranjenja i lako ih je prekomerno đubriti. Ako primenite previše đubriva, možda ćete primetiti znake opekotina. Žute mrlje na lišću, opekotine listova i oštećenje korena su sve znakovi prekomernog đubrenja.

Ovi simptomi se mogu pojaviti brzo nakon đubrenja ili početi da se pojavljuju nakon nekoliko dana ili više. Ako primetite znake opekotina listova, isperite vodu kroz zemlju dok ne poteče kroz drenažne rupe kontejnera.

Česta pitanja o đubrenju ZZ biljaka:

Da li ZZ biljkama treba đubrivo?
ZZ biljkama nije potrebno mnogo đubriva i trebalo bi ih bez njih veći deo godine. Đubrenje vršiti jednom ili dva puta, u razmaku od nekoliko meseci, samo u proleće i leto, u periodu rasta biljke.

Kada treba da đubrim svoju ZZ biljku?
Vašu ZZ biljku treba da đubrite samo tokom perioda rasta, a to je tokom proleća i leta. Sačekajte dva meseca između hranjenja i đubrite samo dva puta po vegetacijskoj sezoni. Ne đubreti zimi.

Koje je najbolje đubrivo za ZZ biljke?
Možete koristiti tečno đubrivo 4-5-4 ili 5-5-5 razblaženo do polovine jačine. Takođe možete koristiti uravnoteženo đubrivo 10-10-10, razblaženo na jednu četvrtinu jačine.

Da li je Miracle Grov dobar za ZZ biljke?
Možete koristiti Miracle Grov na ZZ biljkama. Obavezno ga prvo razblažite, jer nikada ne bi trebalo da koristite đubrivo pune jačine na ZZ biljkama.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za ZZ biljke?
ZZ biljkama nije potrebno mnogo vode. Talog od kafe može povećati zadržavanje vlage, što dovodi do truljenja korena ili rasta buđi. Nemojte koristiti talog kafe na svojim ZZ biljkama.

Okončanje
ZZ biljke dodaju bujni tropski izgled svakoj prostoriji i imaju dodatnu prednost što zahtevaju malo održavanja. To uključuje đubrenje, koje treba da se uradi samo dva puta godišnje. Ovim biljkama koje se lako održavaju potrebno je samo malo hranjenja, uvek sa razblaženim đubrivom, tokom perioda rasta da bi rasle zdrave i jake.

Ako tražite svoju sledeću ZZ fabriku, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.