Kada i kako zalijevati neven osnovni vodič

Sve što treba da znate Zalivanje biljaka nevena kod kuće

Tagete nisu zahtevne baštenske biljke, što je samo jedan od razloga zašto ih toliko mnogo baštovana voli. Nisu previše žedni, srećni su što ih redovno zalivaju zajedno sa drugim ukrasnim biljkama u vašoj bašti. Ne zahtevaju posebnu pažnju i tolerantni su na propušteno zalivanje ili dva. Pratite ovaj vodič da biste saznali kada i kako zalijevati nevene da bi bili srećni i cvetali tokom cele sezone.


Kada i kako zalijevati neven – osnovni savjeti
Nevenima je potrebno vlažno zemljište prve nedelje ili dve nakon sadnje da bi uspostavili snažan korenov sistem. Jednom postavljene, zahtevaju zalivanje oko jednom nedeljno i češće leti kada su temperature visoke. Izbegavajte zalivanje iznad glave da biste sprečili truljenje gustih cvetova i sprečili rast gljivica na listovima.

Postoji nekoliko biljaka sa zajedničkim imenom neven, koje potiče od Marijinog zlata. Međutim, rod biljaka klasifikovanih kao pravi neven je Tagetes, dok je neven poznat kao lonac ili škotski neven.

Ovaj rod sadrži mnogo vrsta – više od 50 u stvari – ali samo nekoliko je uobičajeno u kultivaciji. Svaka od ovih vrsta ima svoje zajedničko ime vezano za mesto gde su postale popularne ili gde su naturalizovane tokom istorije:

Francuski neven: Tagetes patula
Afrički neven: Tagetes erecta, takođe poznat kao astečki ili američki neven
Pečat neven: Tagetes tenuifolia
Triploidni neven: Tagetes patula k erecta, hibridni ukrštaj francuskih i afričkih tipova.
Sorte nevena su deo druge po veličini porodice biljaka, Asteraceae. Ova porodica sadrži mnoge popularne ukrasne biljke, uključujući suncokrete, dalije i 32.000 drugih vrsta biljaka.

Pretežno porijeklom iz Južne Amerike, neveni su porijeklom iz toplijih regiona na jugu Sjedinjenih Država, kroz Centralnu Ameriku i šire. Uzgajali su ih Asteci (što je dovelo do drugog uobičajenog naziva za Tagetes erecta, astečki neven), proširili su ih u Evropu španski istraživači u 16. i 17. veku.

Neke vrste su naturalizovane u Mediteranu i Severnoj Africi, dok su druge odnele u hladnije regione centralne Evrope. Ove simbolične biljke nevena zadržale su svoju popularnost do danas, uzgajaju se širom sveta kao divne samostalne ili prateće biljke i dostupne su u raznim sjajnim bojama.

Važnost pravilnog zalivanja

Voda igra mnoge uloge u zdravlju biljaka i vitalna je za opstanak. Poput ljudi, biljke se sastoje od velikog procenta vode, tako da je davanje pravih količina ključno za sprečavanje mnogih uobičajenih problema sa nevenom kao što su uvenuće ili žutilo.

Voda je jedna od glavnih komponenti biljnih ćelija, ispunjava ih i daje im oblik. Čuva se u ovim ćelijama da bi ga koristila biljka, obezbeđujući strukturu i pomažući biljci da ostane uspravno.

Voda je takođe način na koji se hranljive materije transportuju do delova biljke kojima je potrebna. Hranljive materije ostaju u zemljištu, koje korenje uvlači kroz vodu po potrebi. Bez vode, biljka ne bi mogla da apsorbuje hranljive materije, uzrokujući nedostatak i usporavanje rasta (za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje nevena).

I konačno, fotosinteza ne bi bila moguća bez vode. Listovi, podstaknuti sunčevom energijom, koriste vodu i ugljen-dioksid da bi se pretvorili u hranu za rast.

Kada zaliti neven

Prvi put se zaliva odmah nakon sadnje. Ovo podstiče korenje da raste dalje u tlu i uklanja sve velike praznine vazduha koje mogu isušiti delove biljke. U toku prve nedelje ili dve, najbolje je održavati zemlju vlažnom dok se koreni ne postave, učvršćujući biljku u tlu.

Nakon toga, nevenima nije potrebna voda često i zadovoljni su dubokim i sporim zalivanjem jednom nedeljno. Ako je proleće ili leto u vašem regionu kišovito, možda će čak moći da prežive samo na kišnici.

Da li neven više voli vlažno ili suvo tlo?
Tokom uspostavljanja, poželjno je vlažno zemljište da podstakne rast novog korena. Posle otprilike dve nedelje rasta, ovo zalivanje možete ograničiti kada se biljke slegnu. Ove biljke ne vole da budu preplavljene i više vole da im se zemlja osuši pre sledećeg zalivanja.

Neven u saksiji se malo razlikuje jer zemlja može da zadrži samo toliko vlage. Umesto da čekate nedelju dana da zalijete, pazite na tlo i vodu kada se gornja dva inča potpuno osuše.

Sezonske promene
Promene životne sredine sa godišnjim dobima treba da dovedu do promene u vašoj rutini zalivanja.

Na primer, ako živite u regionu sa kišnim letnjim vremenom, nećete morati da zalivate toliko često jer će kiša zadovoljiti većinu potreba biljke. Ako živite u regionu sa suvim toplim letima i puno sunčeve svetlosti, verovatno ćete morati da zalivate više od jednom nedeljno da biste sprečili uvenuće i usporavanje rasta.

Pažljivo pazite na svoje biljke umesto da zalivate po strogom rasporedu. Koristite intuiciju vaših baštovana i brzi test prstom da biste otkrili kada je savršeno vreme za zalivanje.

Kako zaliti neven

Uvek zalivajte oko osnove biljke, a ne preko listova i cveća. Voda se može zarobiti u gustim cvetovima i oko listova, što dovodi do truljenja i rasta gljivica. Instaliranje navodnjavanja kap po kap je najlakši način da izbegnete zalivanje iznad glave i obezbedite da vaše biljke dobiju upravo ono što im je potrebno.

Znaci podvodnjavanja
Prvi znak podvodnog nevena je uvenuće. Nekada jaki listovi će početi da se savijaju i smežuraju u pokušaju da sačuvaju ono malo vlage što je ostalo u biljci.

Ostavljena pod vodom, biljka će prestati da cveta zbog stresa, a svi postojeći cvetovi će početi da venu. Jači cvetovi mogu opasti sa biljke, a pupoljci se neće moći otvoriti.

Polako, listovi će početi da žute, vremenom postaju smeđi. Ovi braon listovi će biti osušeni i hrskavi, neće se vratiti na prethodnu svetlu boju nakon zalivanja. Na kraju, cela biljka će postati smeđa, a koreni će umreti, nesposobni da se vrate u život (za više, pogledajte naš detaljni vodič za obrezivanje i sečenje nevena).

Redovno zalivanje jednom nedeljno sprečiće probleme sa nedovoljno zalivanjem. Ako slučajno zaboravite i primetite da lišće počinje da vene, odmah zalijte duboko i polako, a lišće bi trebalo da se vrati u normalu. Ako je biljka predaleko otišla, najbolje je kompostirati sa novim nevenima iz kasne sezone posađenim da ih zamene.

Znaci prekomernog zalivanja
Ako je vaš neven ostavljen u vlažnom zemljištu, bilo zbog prekomernog zalivanja, prekomerne kiše ili nedostatka drenaže, takođe će doći do uvenuća. Međutim, ovo će biti praćeno kašastim stabljikama i listovima, posebno blizu osnove biljke.

Listovi će početi da žute u podnožju, krećući se prema gore dok zemlja ostaje vlažna. Ispod zemlje, koren biljke će početi da truli i postaje mekan, nesposoban da izvuče vodu ili hranljive materije. Rast će zakržljati, što će na kraju ubiti biljku.

Ako ste ozbiljno zalivali svoju biljku što je dovelo do truleži korena, ne možete mnogo da uradite da biste je spasili. Možete pokušati da povučete biljku, obrezujete korenje i ponovo posadite, ali zbog kratke sezone cvetanja, ove jednogodišnje biljke se verovatno neće oporaviti u tom periodu.

Prevencija je ključna kada je u pitanju prekomerno zalivanje. Uverite se da zemljište dobro drenira i da površina za sadnju ne sakuplja velike količine vode nakon kiše. Posadite na punom suncu kako biste osigurali visok nivo isparavanja i nikada ne zalijte kada je gornji sloj zemlje još vlažan.

Česta pitanja o tome kako zaliti neven:

Koji su uobičajeni znaci da je nevenu potrebna voda?
Uvenuće, zakrivljene stabljike i opušteni cvetovi ukazuju na to da je biljci potrebna voda. Vodite računa da zalivate najmanje jednom nedeljno i češće leti kada su temperature visoke.

Da li treba da izbegavam lišće prilikom zalivanja?
Držite vodu sa listova i cvetova da biste sprečili truljenje i rast gljivica. Navodnjavanje kap po kap je najlakši način da se izbegne zalivanje iznad glave.

Šta da radim ako prelijem vodu?
Ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja. Ako se biljka ne oporavi, povucite je i zamenite je nevenom iz kasne sezone da biste završili sezonu.

Upakovati

Nevena nisu teške biljke za negu. Jednostavno zalivanje jednom nedeljno jednom kada se uspostavi dovoljno je da budu srećni do kraja sezone, uz dodatno piće kada se vreme zagreje.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.