Peace Lili Care Savladavanje umetnosti zalivanja

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati biljke Peace Lili ( Spathiphillum ). Iako je ovim popularnim kućnim biljkama potrebno mnogo manje svetlosti nego mnogim drugim vrstama biljaka, to često može dovesti do toga da budu zaboravljene kada je u pitanju zalivanje. Čak i ako imate ljiljan mira u vlažnom okruženju kao što je kupatilo, potrebno mu je redovno zalivanje da bi ostao bujan i zelen.


Kada i kako zalijevati biljke ljiljana mira (osnovni savjeti)
Pregled sadržaja:

Kada zalivati biljke ljiljana mira
Kako zalijevati biljke mirnih ljiljana
Znaci da možda preterujete
Znaci da ste možda podvodni
Šta raditi između ciklusa zalivanja

Česta pitanja:

Zalijte ljiljan mira kada se prvi inč do dva inča zemlje osuši. Raspršite ga između zalivanja i očekujte da ćete zalivati otprilike jednom nedeljno. Dajte biljci više vode zimi ako je vaš dom suv i zagrejan. Uverite se da se zemlja dobro oceđuje kako biste izbegli truljenje korena.
Kada zalivati biljke ljiljana mira

Trik za zalivanje biljaka miroljubivih ljiljana je zalivanje kada je osnova tla oko 80% suva. Ovi tropski domoroci su navikli na konstantnu vlagu, ali mrze sedenje u vlažnoj ili zasićenoj podlozi.

Moja preferirana tehnika je da proverim nivo vlage u tlu ubacivanjem prsta oko inča (2,5 cm) u tlo. Ako se oseća suvo na ovoj dubini, vreme je za zalivanje.

Za više naučnih merenja, imao sam uspeha koristeći jednostavan merač vlage umetnut u tlo, koji će vam dati tačno očitavanje niže u saksiji biljke.

Smatram da će ove biljke često pružiti i neke vizuelne naznake, kao što su blago opadanje, uvenuće ili suptilne promene boje na listovima koje ukazuju na to da biljka žudi za hidratacijom.

Druga opcija je jednostavno podizanje lonca. Suv lonac će biti primetno lakši od dobro zalivenog. Ovo vam može dati osećaj kada bi biljci mogla biti potrebna voda.
Učestalosti zalivanja

Umesto da sledite strogi raspored, prilagodite učestalost zalivanja na osnovu uslova u vašem domu. Tokom sezone rasta (proleće i leto), možda ćete morati da zalivate češće nego u sezoni mirovanja (jesen i zima). Obično smatram da moram da zalivam svoje biljke otprilike svakih 7 do 10 dana tokom cele godine.

Ove biljke zaista ne miruju kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, tako da im je generalno potreban sličan obrazac zalivanja tokom cele godine.
Kako zalijevati biljke mirnih ljiljana
Mala biljka ljiljana mira u beloj sadi koja sedi na podu Svoje biljke ljiljana zalivam otprilike svakih 7 do 10 dana tokom cele godine

Pošto ljiljan mira više voli da ostane vlažan, potrebna im je dobra drenaža. Izaberite posudu za lonce sa puno rupa na dnu, a ne samo sa strane. Proverite da nema ivica ili udubljenja da bi se uhvatila voda na dnu i podstakla trulež korena.
Najbolje vrste vode

Biljke ljiljana mira su dobre sa sobnom temperaturom ili hladnom vodom iz slavine. Volim da pustim vodu da odstoji preko noći u čaši ili vrču ako je jako hlorisana.
Tehnike

Zalivanje odozdo prema gore je najbolje sve dok je biljka u mešavini zemljišta i kontejneru koji se brzo drenira. Takođe je u redu da biljku zalivate odozgo kantom za zalivanje, ali sipajte sa svih strana da biste podstakli ravnomerno natapanje.
Najbolje zalivanje:

Izbegavajte lišće prilikom sipanja da biste sprečili pojavu crnih mrlja i bolesti . Volim da koristim konzervu sa dugim izlivom da vodu dovedem do zemlje, radeći okolo sa svih strana.
Donje zalivanje:

Stavite lonac u duboki kontejner poput kade, kofe ili kade. Napunite posudu dok najmanje polovina saksije ne bude potopljena. Pustite da se ljiljan mira natapa dok gornja dva inča tla ponovo ne budu vlažna, čak i ako gornja površina i dalje izgleda suva.
Koliko vode dodajete?

Manjoj biljci od 8 do 12 inča biće potrebno oko litre vode, dok će većim biljkama trebati pola galona ili više. Koristite kadu umesto malog tanjira da biste izbegli prelivanje.

Ako koristite tanjir ili poslužavnik, izlijte višak vode nekoliko sati nakon zalivanja. Ovo sprečava trulež korena, što može biti posebno često kod Peace Lilies.
Znaci da možda preterujete
Opušteni i smeđi listovi na biljci ljiljana mira potencijalno zbog prekomernog zalivanja Prekomerno zalivanje biljke ljiljana može dovesti do nekoliko problema sa negom biljaka

Nekoliko znakova na koje treba da pazite, a koji mogu ukazivati na to da ste svom Peace Liliju dali malo previše vode:

Žuti listovi ljiljana sa smeđim, mrtvim vrhovima.
Slabi i uvenuli listovi uprkos vlažnoj ili vlažnoj zemlji
Nedostatak rasta i cvetanja
Žuti listovi, posebno oko osnove
Tamno, sluzavo ili meko korenje prilikom presađivanja .

Znaci da ste možda podvodni

Nasuprot tome, evo nekih od najčešćih znakova da svojoj biljci Peace Lili možda ne dajete dovoljno vode:

Vise ili vene do tačke kolapsa
Listovi svetle boje i nedostatak novog rasta
Nedostatak cvetanja.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Kolekcija živih biljaka ljiljana koji rastu u zatvorenom prostoru Volim da zamagljujem svoje biljke miroljubivog ljiljana svakih nekoliko dana da povećam nivoe vlažnosti u okolini

Biljke ljiljana mira dobro reaguju na zamagljivanje, ali samo u suvom okruženju ili blizu otvora za grejanje. Nije potrebno dodatno zamagljivanje ako ste već locirali biljku u vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo.

Za razliku od većine sobnih biljaka koje preferiraju vlagu, Peace Lilies generalno ne reaguju dobro na posude za vlagu po mom iskustvu.
Česta pitanja:
Koji je najbolji način zalivanja?

Zalivanje odozdo prema gore je pouzdanije, ali traje duže. Zalivanje odozgo nadole je u redu ako imate gde da pustite vodu da teče kroz dno lonca.
Koliko vode treba biljkama Peace Lili?

U zavisnosti od veličine biljke, između jedne litre i galona.
Da li je u redu nanositi vodu na listove biljaka?

Izbegavajte prskanje vode po listovima prilikom zalivanja.
Šta da radim ako prezalijem svoju biljku?

Pustite biljku da se osuši ili uklonite mešavinu zemlje i zamenite je svežijom mešavinom koja bolje drenira ako koreni počinju da trunu.
Da li da zamaglim svoju biljku?

Zamagljivanje može pomoći ako je biljka u suvoj ili zagrejanoj prostoriji.
Okončanje

Zapamtite da ne dozvolite da biljka sedi u vodi, jer mirni ljiljani ne vole da budu preplavljeni. Pustite da se višak vode ocedi, a ispod lonca ispraznite tanjire da sprečite nakupljanje vode.

Obraćajući pažnju na ove faktore i prilagođavajući svoju rutinu zalivanja u skladu sa tim, trebalo bi da budete u mogućnosti da svoj mirni ljiljan održite zdravim i srećnim.