Mozete li zalijevati orhideje pomocu kockica leda

Jedna od najžešćih debata oko nege orhideja je da li možete da zalivate orhideje pomoću kockica leda. Može biti teško proučiti oprečne informacije, ostavljajući neiskusne uzgajivače orhideja u neizvjesnosti. U ovom članku ćemo saznati da li možete zaliti orhideje pomoću kockica leda.


Možete li zalijevati orhideje pomoću kockica leda?
Prekomerno zalivanje je često najveća opasnost kada se brinete o većini vrsta orhideja. Ovim biljkama su potrebni konstantno vlažni, ali ne preplavljeni medijumi za uzgoj. Prekomerno zalivanje često dovodi do truleži korena, što može ubiti vašu orhideju.

U teoriji, zalivanje vaše orhideje kockicama leda pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja. Kockice leda će se postepeno topiti, cureći vodu u medijum za uzgoj, a da ga potpuno ne namoče. Pristalice metode kocke leda mogu čak biti podržane naukom.

Zajednička studija između Državnog univerziteta u Ohaju i Univerziteta Džordžije procenila je kako orhideje Phalaenopsis reaguju na kockice leda. Rezultati su pokazali da zalivanje kockama leda nije uticalo na trajanje cveća. Studija je takođe otkrila da iz medijuma za uzgoj nije izašao višak vode.

Dakle, možete koristiti kockice leda za zalivanje orhideje ako želite. Ali prema društvu Oregon Orchid Societi, metoda kocke leda ne obezbeđuje orhideje dovoljno vode.

Mnoge orhideje su epifiti, koji se vežu za drveće domaćina i upijaju vlagu iz okolnog vazduha koristeći vazdušno korenje. Prema OOS-u, metoda kocke leda ne odražava kako epifitske orhideje dobijaju vodu. Efekat curenja kockica leda koji se topi jednostavno ne navlaži medij za uzgoj dovoljno.

Korišćenje kante za zalivanje umesto kockica leda omogućava vam da medij za uzgoj vaše orhideje bude konstantno vlažan. Iako nešto viška vode ispušta dno saksije, korenje takođe može da apsorbuje vlagu kada im je potrebna.

Kako zalijevati orhideje pomoću kockica leda

Ako želite da isprobate ovu metodu, koristite oko tri kocke leda nedeljno za zalivanje orhideja. Stavite kockice leda na podlogu za uzgoj i ostavite ih da se istope. Međutim, ne dozvolite da kockice leda dodiruju bilo koji deo biljke, kao što su lišće ili vazdušno korenje.

Da li treba da zalivate svoju orhideju pomoću kockica leda?

Iako za zalivanje orhideje možete koristiti kockice leda, najbolje rezultate daje upotreba kante za zalivanje. Ovo vam omogućava da medij za uzgoj održavate konstantno vlažnim sve dok se pravilno odvodi.

Kako god zalivali svoju orhideju, uvek proverite da li joj je zaista potrebno piće gledajući u korenje. Ako korenje izgleda puno i zeleno, nemojte zalivati. Ali ako koreni izgledaju srebrno, dajte svojoj orhideji piće. Uvek koristite filtriranu vodu sobne temperature kada zalivate orhideju.

Okončanje
Orhideje je moguće zalivati pomoću kockica leda. Tehnika čak ima i određenu naučnu podršku. Međutim, neki uzgajivači orhideja veruju da je to loša ideja jer možda neće obezbediti dovoljno vlage za mnoge orhideje. Na kraju krajeva, na vama je da li ćete koristiti kantu za zalivanje ili kockice leda za zalivanje orhideja.

Ultimativni vodič za cveće amaranta
Ultimativni vodič za cveće aurikule (Primula auricula)
Ultimativni vodič za betonsko cveće (Betonica officinalis)
Ultimativni vodič za Viper’s Bugloss (Echium vulgare)
Ultimativni vodič za značenje cveta nasturcijuma