Kako oploditi biljke ljiljana mira osnovni vodič

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka ljiljana mira

Biljka Peace Lili je savršen saputnik u domovima i kancelarijama koje su previše mračne za većinu drugih sobnih biljaka. Pošto im je potrebno malo svetlosti, ove biljke nude atraktivno tamnozeleno lišće i mogu čak da proizvedu belo cveće kada im se pruži odgovarajuća nega. Jedan od trikova da ova biljka procveta je pravilno đubrenje. Ovim biljkama ljiljana mira je potrebno malo pojačanja s vremena na vreme, ali zapravo je previše đubriva uobičajen problem za njih. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kada i kako da oplodite svoje biljke Peace Lili kod kuće.


Đubrenje biljaka ljiljana mira – najvažnije
Biljkama ljiljana mira potrebna je doza đubriva sa većom količinom azota nego fosfora ili kalijuma otprilike jednom u šest do osam nedelja. Nemojte koristiti previše azota, inače cvetanje može prestati na nekoliko meseci. Izbegavajte prekomernu primenu đubriva, što je veći problem od njegovog nedostatka.

Prednosti đubrenja ljiljana mira

Đubrivo se često pogrešno naziva “hranom” za biljke. Dok ih zapravo hrane šećeri koje proizvode fotosintezom kao odgovor na sunčevu svetlost; đubrivo i dalje igra važnu ulogu za biljku.

Zamislite da đubrenje daje vašoj biljci dozu vitamina dok je snabdevate hranljivim materijama koje ne mogu dobiti na drugi način. Ovi hranljivi sastojci pomažu u održavanju zdravog rasta biljaka tako što jačaju stabljike, podržavaju rast novog lišća i pomažu u odbrani od uobičajenih štetočina i bolesti.

Bez bar malo đubriva koje se prirodno nalazi u zemljištu, čak i savršeno pozicionirana biljka ljiljana mira koja dobija odgovarajuću svetlost, temperaturu i nivo vode će se boriti da raste. Neke biljke mogu dobro da počnu da rastu iz malih količina hranljivih materija koje su već dostupne u mešavini zemljišta. Ipak, mešavina zemljišta polako gubi hranljive materije tokom vremena, što dovodi do potrebe za dodavanjem đubriva povremeno, čak i za biljke Peace Lili.

Uobičajene vrste đubriva za biljke ljiljana mira

Postoji nekoliko uobičajenih vrsta đubriva koje možete izabrati, od kojih će većina raditi za kućne biljke kao što su biljke Peace Lili. Tipovi uključuju:

Tečnosti koje su prethodno izmerene i spremne za nanošenje
Šiljci za hranjenje biljaka koji polako oslobađaju hranljive materije tokom vremena
Suve granule ili prah ili pomešati sa vodom ili ostaviti da se rastvore na vrhu zemlje.
U zavisnosti od željenog balansa azota, fosfora i kalijuma, đubrivo se može praviti iz hemijskih, mineralnih, prirodnih ili životinjskih izvora.

Životinjski izvori uključuju krvno brašno, koštano brašno i stajnjak. Ostala đubriva se iskopavaju iz zemlje u obliku koji se lako nanosi na tlo ili se mora proizvesti hemijskim procesima.

Organska đubriva se obično prave od prirodnih materijala kao što su kompost ili nusproizvodi životinjskog porekla. Međutim, oni pružaju daleko manju količinu hranljivih materija i potrebno im je duže da se otpuste u zemljište.

Možda ćete morati da se okrenete hemijskim ili mineralnim đubrivima da biste pomogli biljci koja se bori, a zatim da pređete na organske tretmane kasnije da biste podržali stalni snažan rast.

Znaci da vašoj biljci ljiljana mira nedostaju hranljive materije i da joj je potrebno hranjenje

Najbolje je ne čekati dok ljiljan mira ne pokaže znake nedostatka hranljivih materija. Međutim, ove tamnozelene biljke često ne ukazuju na to da bi mogle da koriste dodatnu ishranu dok problem ne postane prilično ozbiljan.

Držite se osnovnog rasporeda redovnog dodavanja niskih doza đubriva tokom meseci aktivnog rasta umesto da pokušavate da tražite znake problema. Ako primetite da vaša biljka nije cvetala u poslednjih nekoliko meseci, možda je vreme za još malo đubriva. Ovo je definitivno slučaj ako su listovi sjajni i zdravog izgleda, ali izgleda da novi rast ne zauzima mesto izgubljenog lišća.

Ako biljka predugo ostane bez đubriva, novi listovi mogu ostati uvijeni i neće se u potpunosti razviti. Ovo dovodi do tankog izgleda bez listova bez stvarnog gubitka novih listova. Ne čekajte do ove faze da primenite đubrivo sa sporim oslobađanjem. U tom trenutku ćete morati da dodate proizvod koji se brzo upija da biste ga održali zdravim.

Nemojte uzimati smeđe vrhove, požutele listove ljiljana ili opuštene kada je tlo vlažno da bi značilo da je biljci potrebno đubrivo. Ovi simptomi su zapravo uzrokovani prekomernim đubrenjem u mnogim slučajevima, pa pokušajte da obezbedite manje, a ne više za zdrav ljiljan mira.

Koliko često treba da đubrite biljku ljiljana mira?

Biljkama ljiljana mira potrebne su samo doze đubriva tokom aktivnih sezona rasta. Za ovu biljku, to će biti proleće i leto u vašem lokalnom području (što je takođe najbolje vreme da razmislite o razmnožavanju ili presađivanju ljiljan mira ako je potrebno).

Pošto je ljiljanu mira potrebno relativno malo đubriva u poređenju sa drugim sobnim biljkama, lako je prečesto primeniti hranljive materije i na taj način oštetiti biljku. Izbegavajte nedeljne ili čak mesečne primene đubriva. Najbolji pristup je obezbeđivanje hranljivih materija svakih šest do osam nedelja.

Ako koristite đubrivo sa sporim oslobađanjem, produžite vreme na tri meseca ili više, tako da nema šanse da se nakupi u zemljištu. Primena polovične doze đubriva može biti najbolji način da se izbegne opekotine đubriva bez potrebe da se intervali između doza produžavaju predugački.

Nanesite malu dozu đubriva svakih šest nedelja ili koristite samo đubriva sa sporim oslobađanjem dva puta u šest meseci kako biste osigurali da nema negativnih efekata na sobnu biljku.

Najbolje đubrivo za biljke ljiljana mira

Pošto biljke Peace Lili prvenstveno daju puno lišća, potrebna su im đubriva sa nešto više azota od druga dva hranljiva sastojka. Ipak, previše azota takođe može sprečiti cvetanje.

Ciljajte na đubrivo relativno niske vrednosti kako normalna doza ne bi rizikovala da spali biljku. Proizvodi koji imaju 2-1-1 ili sličan odnos NPK će obezbediti dobru zalihu hranljivih materija za Peace Lili bez rizika da ga preplave. Ako morate da koristite proizvod sa većim vrednostima đubriva, razmislite o upotrebi razblažene doze.

Đubriva koja se brzo oslobađaju obično se preporučuju za biljke Peace Lili jer sprečavaju nakupljanje u zemljištu dok pomažu biljkama koje pokazuju znake nedostatka hranljivih materija. Ako odaberete proizvod sa sporim oslobađanjem, potražite nešto što je dizajnirano da se rastvori u roku od najviše mesec ili dva.

Možete naneti kompost ili odležano đubrivo na vrh tla biljke ako ga imate pri ruci za stalnu zalihu domaćeg đubriva. Za proizvode komercijalnog đubriva, razmotrite tečno đubrivo sa niskim odnosom koji sadrži više azota. Većina đubriva za tropske sobne biljke će ponuditi ravnotežu koja vam je potrebna u prikladnom obliku za primenu.

Kako primeniti đubrivo
Prvo proverite uputstva za đubrivo. Ako je proizvod veći od 3-2-2, razblažite ga do tog odnosa u najvećoj meri. Na primer, proizvod sa 12-8-8 na pakovanju moraće da se razblaži sve dok ne bude samo na 1/3 standardne jačine. Dodajte tri puta više od preporučene vode da biste je razblažili ili primenite samo 1/3 preporučene doze. Ponovite đubrenje nakon dva do tri meseca, čak i ako biljci ne izgleda kao da joj je potrebno.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice pri rukovanju ovim biljkama (posebno prilikom presađivanja ili rezidbe).

Ključna razmatranja o đubrenju biljaka ljiljana mira

Prekomerno đubrenje biljaka Peace Lili je češće nego nedovoljno za mnoge vlasnike kućnih biljaka. Osim ako uopšte niste upoznati sa đubrenjem kućnih biljaka, verovatno ćete naneti malo previše na ovu biljku i izazvati neke simptome.

Žuti listovi i posmeđi vrhovi su uobičajeni znaci da biljka dobija previše đubriva. Raznolike biljke mirnih ljiljana mogu biti posebno osetljive. Bujni svetlozeleni rast i nedostatak cveća posebno ukazuju na previše azota. Gniloba korena može se pojaviti kao sekundarni problem zbog proliferacije rasta korena nakon đubrenja koji je preblizu raspoređen.

Odabir pogrešnog đubriva za vašu biljku Peace Lili manje je zabrinjavajući. Dok đubrivo sa visokim sadržajem fosfora ili kalijuma možda neće mnogo pomoći u pokretanju rasta lišća, neće oštetiti ni biljku. Jednostavno ćete primetiti manje pozitivnih efekata i možda ćete potrošiti novac koristeći pogrešno đubrivo.

Ako otkrijete da proizvod koji ste koristili nije najbolji izbor, jednostavno pronađite novu alternativu i primenite je za nekoliko nedelja od sada.

Česta pitanja o đubrenju biljaka ljiljana mira:

Da li je biljkama ljiljana mira potrebno đubrivo?
Uprkos njihovoj reputaciji da su kućna biljka koja se malo održava, biljkama ljiljana mira povremeno je potrebno đubrivo. Bez đubriva, na kraju će zastati u rastu.

Kada treba da oplodim svoju biljku ljiljana mira?
Gnojite svoj Peace Lili samo tokom prolećnih i letnjih meseci. Ciljajte da primenjujete đubrivo svakih šest do osam nedelja ili čak ređe.

Koje je najbolje đubrivo za biljke ljiljana mira?
Ove biljke preferiraju đubrivo koje ima više azota od druga dva hranljiva sastojka. Ciljajte na nizak odnos brojeva kao što je 2-1-1 ili 3-2-2.

Da li je Miracle Grov dobar za biljke ljiljana mira?
Sa odnosom od 24-8-16, Miracle-Gro može dobro da funkcioniše ako je jako razblažen. Ciljajte samo da primenite dozu od oko 1/12 preporučene količine za druge biljke.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke ljiljana mira?
Iskorišćeni talog od kafe može pomoći u održavanju mešavine zemlje blago kiselom, što Peace Lili preferira, i pomoći u snabdevanju dodatnog azota.

Đubrenje biljaka ljiljana mira – poslednja reč
Ne dozvolite da vaš ljiljana mira teskoba. Dozirajte ga laganim hranjenjem đubrivom jednom svakog drugog meseca ili tako da bi ova simbolična biljka uspevala.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ljiljane mira širom zemlje.