Temperaturni zahtevi za stabla citrusa u zatvorenom prostoru

Najbolja temperatura i vlažnost za razvoj stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Bez obzira da li želite da uzgajate kumkvate za svoju kuhinju ili ispunite svoju kuću slatkom aromom cvetova limuna, uzgoj stabala citrusa u zatvorenom prostoru je dostojna potraga koja nudi sve vrste prednosti. Međutim, ova stabla zahtevaju malo nege. Jedan od osnovnih delova održavanja zdravlja vašeg drveta je obezbeđivanje odgovarajuće temperature i vlažnosti. Niste sigurni kako da ovo uradite? Pratite sve što treba da znate o zahtevima za temperaturu i vlažnost citrusa u zatvorenom prostoru.


Tolerancije temperature i vlažnosti stabla citrusa u zatvorenom prostoru – najvažnije
Većina stabala citrusa u zatvorenom prostoru preferira temperature između 60-90ºF sa umerenom do visokom vlažnošću. Dok neki citrusi kao što su juzu i kumkvati mogu tolerisati temperature ispod nule, oni će uspevati na toplijim temperaturama.

Vlažnost i temperatura u prirodnom okruženju drveća citrusa

Dok naučnici nisu sigurni tačno gde su nastale razne vrste citrusa, misle da je većina vrsta citrusa poreklom iz oblasti u južnoj i istočnoj Aziji. Pošto je ovo tako veliko područje, temperatura i vlažnost dosta variraju.

U leto, visoke temperature se kreću između 80-100ºF sa visokom vlažnošću. Zime su obično blage, sa niskim temperaturama oko 40-60ºF i umerenom do visokom vlažnošću. Naravno, postoje neke varijacije u ovim brojevima, u zavisnosti od tačne lokacije.

Smatra se da su vrste citrusa, uključujući mandarine i limune, porijeklom iz južne Kine, gdje se temperature obično kreću između 50-90ºF

Smatra se da limete potiču iz Indonezije, gde su temperature prilično prijatne. Čak iu najhladnijim delovima Indonezije, retko se dešava da temperature padnu ispod 50ºF.

Međutim, neke vrste citrusa su naviknute na niže temperature. Kumkvati i juzu, koji se često smatraju citrusima koji su najviše otporni na hladnoću, poreklom su iz jugoistočne i centralne Kine. U hladnijim oblastima, temperature često padaju ispod nule, ali ova stabla citrusa preživljavaju.

Srećom, lako je manipulisati unutrašnjom temperaturom kako bi odgovarala onima prisutnim u prirodnom opsegu drveta citrusa. Samo uključite grejanje zimi i izbegavajte da svoje drvo stavljate blizu hladnih propuha.

Održavanje visoke vlažnosti je malo teže, ali to možete postići ovlaživačem ili sprejom.

Znaci da su vaša stabla citrusa u zatvorenom prostoru izložena pogrešnoj temperaturi/vlažnosti

Lov Vigor
Iako mnogi ljudi misle da će niske temperature izazvati ekstremnu štetu, one takođe mogu uticati na drveće na suptilnije načine. Dok drveće citrusa može da preživi temperature oko 50ºF, stalno izlaganje ovim temperaturama će usporiti njihov rast.

Ako vaše drvo izgleda zakržljalo ili izgleda da kasni sa cvetanjem i zametanjem plodova, vaše temperature mogu biti preniske. Ovo je posebno tačno ako su letnje temperature ispod 60ºF.

Povećanje temperature na 80ºF ili čak 70ºF poboljšaće opšte zdravlje vašeg drveta.

Stigao je trenutak koji ste čekali – vaše drvo citrusa proizvodi to cveće slatkog mirisa! Međutim, primetićete da je veliki broj cvetova ili listova opao pre nego što su se plodovi formirali.

Neki pad voća je prirodan jer drveće smanjuje svoje buduće voće. Ali pad od više od 50% je razlog za zabrinutost.

Dok opadanje cveta ima brojne moguće uzroke, izlaganje hladnoj temperaturi je jedna od mogućnosti. Držite svoje drvo dalje od hladnog propuha i osigurajte da temperatura ostane iznad 60ºF.

Nešto nije u redu ako primetite da lišće vašeg drveta razvija obezbojene, oštre ivice. Najverovatniji problem? Niska vlažnost.

Ako smatrate da su vam usne i koža suvi, verovatno je vlažnost preniska za vaše drvo. Čak i ako je vaše drvo dobro zalijevano, niska vlažnost može izazvati probleme. Ako vam je vazduh ekstra suv, moraćete da povećate vlažnost, tako da je u umerenom do visokom opsegu.

Da biste to uradili, koristite ovlaživač, postavite posudu sa vodom ili dajte vazduhu oko vašeg drveta dobru maglu.

Idealna temperatura i vlažnost za stabla citrusa u zatvorenom prostoru

Većina stabala citrusa u zatvorenom prostoru će najbolje rasti kada su temperature vazduha između 60-90ºF.

Iako je ovo idealna temperatura, većina drveća može tolerisati temperature izvan ovog opsega.

Pravilno očvršćena stabla citrusa mogu da prežive niske temperature, a neke sorte kumkvata, juzua, mandarina mogu preživeti temperature niže od 20-ih. Međutim, to ne znači da možete isključiti grejanje i gledati kako vaše drvo cveta.

Kada se drveće sadi na otvorenom, ono obično doživljava postepeno smanjenje ili povećanje temperature kako se godišnja doba menjaju. Ovo omogućava drvetu da se prilagodi hladnijem vremenu. Kada stignu temperature smrzavanja, drveće će verovatno biti surovo.

S druge strane, drveće u zatvorenom prostoru se obično drži na relativno konstantnoj temperaturi. Ako vaše drveće doživi nagli pad temperature, verovatno će patiti.

Još jedna napomena o ovoj tački: iako drveće može preživeti temperature izvan svog idealnog opsega, neće uspevati na ovim temperaturama. Temperature ispod 50º često će malo vratiti vaše drvo.

Što se tiče vlažnosti, sve vrste stabala citrusa u zatvorenom prostoru preferiraju umerenu do visoku vlažnost.

Kako odabrati lokaciju za vaše unutrašnje drvo citrusa
Da bi vaša stabla citrusa bila srećna, izbegavajte da ih postavljate u oblastima gde doživljavaju velike promene temperature. To znači da ih držite podalje od otvora za klimatizaciju, često otvaranih spoljnih vrata i radijatora.

Pošto drveće citrusa voli puno jakog, direktnog svetla, razmislite o postavljanju blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Sve dok ovo područje ne dobija intenzivne promene temperature, to je dobar izbor.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Pošto drveće citrusa voli mnogo vlage, možda ćete morati da povećate nivo vlažnosti u svom domu. Ovo je posebno tačno tokom zime kada grejači isušuju vazduh.

Iako je ovlaživač najbolji način za brzo povećanje vlažnosti, to nije jedina opcija. Postavljanje vaše sadilice na poslužavnik napunjen kamenjem i vodom malo će povećati vlažnost. Samo se uverite da vaša biljka ne sedi u vodi.

Redovno zamagljivanje vazduha oko vašeg drveta vodom takođe će povećati vlažnost. Međutim, to ćete morati da radite svaki dan da biste održali visoku vlažnost.

Briga o stablima citrusa u zatvorenom prostoru u proleće i leto

Pošto drveće citrusa potiče iz regiona sa vrelim letima, važno je održavati visoke temperature. Iako ovo obično nije problem na otvorenom, možda ćete se naći da pokrećete AC da biste se ohladili.

Imajući ovo na umu, proverite temperaturu prostorije u kojoj se nalazi vaše drvo. Ako je ispod 70º, razmislite o smanjenju klime. Takođe, uverite se da je vaše drvo na svetlom mestu, gde su temperature obično malo toplije.

Druga opcija je da premestite svoje drvo na sunčano mesto na otvorenom. Ako je napolju toplija, ovo je obično najbolji potez. Samo se pobrinite da vratite svoje drvo unutra kada temperature počnu redovno da padaju ispod 60ºF.

Ovo je takođe najbolja sezona za razmatranje presađivanja stabala citrusa u zatvorenom prostoru ako je potrebno.

Briga o stablima citrusa u zatvorenom zimi

Kada dođu mračniji zimski dani, stabla citrusa mogu da podnesu malo niže temperature. Uz to, želećete da održavate temperature iznad 60ºF.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju tokom zime je vlažnost. Kako grejači isušuju vazduh, vašem drvetu će možda trebati pojačana vlaga. Postavite poslužavnik napunjen vodom ili dajte svom drvetu dnevno prskanje vode.

Okončanje

Iako drveće citrusa može izgledati pomalo zastrašujuće za brigu, sve što vam je potrebno je odgovarajuće znanje. Sada kada znate idealnu temperaturu i vlažnost za citruse u zatvorenom prostoru, možete sa sigurnošću dodati svoje drvo po izboru u svoj dom.