Ultimativni vodič za uzgoj božura za početnike

Sve što treba da znate o tome kako da uzgajate cveće božura kod kuće
Malo rezanog cveća je popularnije od voljenog božura. Ove izdržljive trajnice su dugovečne i proizvode mnoštvo cvetova za kratku, ali dugo očekivanu sezonu cvetanja u proleće i leto svake godine. Takođe ih je izuzetno lako uzgajati u pravim klimatskim uslovima, preferirajući što je moguće manje gužve da bi uspeli. Ovaj članak će pokriti apsolutno sve što treba da znate o uzgoju božura, uključujući sadnju, negu, sečenje i još mnogo toga.


Šta su božuri?
Božuri su popularne baštenske biljke i rezano cveće iz roda Paeonia. Ovaj poseban rod je samostalan u porodici Paeoniaceae zbog svoje jedinstvene navike rasta.

Unutar ovog roda i porodice postoji oko 30 različitih vrsta božura poreklom iz Severne Amerike, Azije i Evrope. Nalaze se u hladnijim regionima, objašnjavajući njihovu potrebu za nižim temperaturama da bi pokrenule cvetanje.

Vrste božura
Postoje tri različite vrste božura, klasifikovane prema njihovim navikama rasta:

Zeljaste: Najčešći i najpopularniji tip božura, ovi božuri imaju zeljaste stabljike – otuda i ime. Imaju kratku sezonu cvetanja, cvetaju u proseku nešto manje od dve nedelje.
Drvo: Ovo su božuri sa drvenastim stabljikama koji se generalno klasifikuju kao žbunje. To su izdržljive biljke koje čuvaju svoje lišće i ne umiru zimi kao što to čine zeljasti božuri.
Itoh/Intersekcionalni: Itoh božuri su hibridi dve gore pomenute vrste koje je razvio hortikulturista Toichi Itoh iz Tokija 1948. Ove vrste imaju neke karakteristike oba tipa, proizvode čvršće biljke i cvetaju duže.
Postoje i različite vrste cvetova božura koje se označavaju na osnovu njihovog oblika, slično kao dalije:

Jedno
japanski
Anemone
Semi-Double
Bombe
Full Double
Postoji mnogo boja koje možete izabrati, od romantične crvene do živahne narandžaste. Pink Peonies su

najpopularnija, sa kremom ili belom koja je blizu drugog. Dostupne su i u dubljoj kestenjastoj, žutoj ili više boja na jednom cvetu.

Sezona cvetanja božura

Božuri imaju neverovatno kratku sezonu cvetanja, zbog čega su tako skupi i traženi. Počinju da cvetaju u kasno proleće i nastavljaju se tokom leta, u zavisnosti od odabrane vrste i sorte.

Dužina sezone cvetanja u velikoj meri zavisi od vrste božura. Zeljasti božuri cvetaju oko maja ili juna nešto manje od dve nedelje. Božuri su rani cvetovi, pojavljuju se od aprila do maja oko dve nedelje. Itoh božuri kasno cvetaju, počinju u junu i traju oko mesec dana pre nego što ponovo odumru.

Tačna sezona cvetanja zavisi od odabrane sorte božura. One su podeljene na sorte rane, srednje i kasne sezone koje, kada se kombinuju, mogu značajno produžiti sezonu cvetanja božura.

Pokušajte da posadite ove različite sorte zajedno za neprekidan prikaz:

Rana sezona: Claire de Lune, Firelight, Earli Scout
Sredina sezone: Širli Templ, Karl Rozenfild, Pevanje na kiši
Kasna sezona: Sara Bernhard, Elza Sas, Tanjir za večeru
Koliko veliki rastu božuri?
Zrela veličina vašeg božura ponovo zavisi uglavnom od vrste, vrste i sorte. Neki će ostati kompaktne visine 1 stopu sa manjim cvetovima, dok drugi mogu dostići visoku visinu od 7 stopa pod pravim uslovima.

Zeljasti i Itoh božuri su uglavnom niže biljke. Narastu do oko 1-4 stope visine u zavisnosti od sorte, sa širinom od oko 3 stope u proseku. Drvenasti božuri su mnogo veći, u proseku rastu između 4 i 7 stopa. Njihovo širenje je takođe veće – oko 4-5 stopa.

Šta simbolizuju božuri

Omiljeni širom sveta, božuri imaju različita značenja i simboliku u različitim regionima. U Kini su poznate kao ‘Kraljica cveća’, a predstavljaju se u carskoj palati tokom dinastija Sui i Tang. Ime je istaknuto u grčkoj mitologiji, što je dovelo do mnogih priča o poreklu cveta.

Božuri su takođe cvet za 12. godišnjicu i cvet meseca rođenja za novembar.

Sve u svemu, cveće nosi značenje saosećanja, romantike, prosperiteta i stidljivosti. Svaka boja takođe ima drugačiju simboliku:

Bela: nevinost, lepota, sramota
Ružičasta: srećan brak, čast, bogatstvo
Crvena: strast, romansa
Žuta: Novi počeci, sreća
Odgovarajuće zone uzgoja USDA
Božuri uglavnom preferiraju hladnije regione, rastu u USDA zonama 2-9. Tačan raspon će se razlikovati u zavisnosti od vrste i sorte.

Zeljaste božure najviše cene hladnije vreme, najbolje rastu u USDA zonama 2-7 ili 8. Božuri sa drvećem imaju bolje rezultate u nešto toplijim rasponima (4-9), dok su božuri Itoh najtolerantniji na tople uslove do USDA zone 9.

Oni koji žive u toplijim krajevima trebalo bi da se odluče za zeljaste sorte u ranoj sezoni kako bi osigurali toplotu ne utiče na cvetanje ili umesto toga izaberite Itoh ili božur. Hladnije zone su savršene za zeljaste vrste jer im je potreban pad temperature da bi pokrenule cvetanje.

Uzgajanje božura iz semena protiv golog korena

Božuri se uglavnom kupuju kao biljke sa golim korenom ili od početnih biljaka koje se uzgajaju u saksijama u rasadnicima. One će cvetati u prvoj godini, razvijajući jak korenov sistem i cvetaju u skladu sa odabranom sortom.

Cveće razvija seme koje se može ubrati i ponovo posaditi. Međutim, ovo dolazi sa nekoliko upozorenja. Cveće se ne reprodukuje tačno prema vrsti, tako da cvetovi koje dobijete možda neće izgledati kao originalna biljka. Takođe je potrebno dosta vremena da biljke sazrevaju i na kraju procvetaju – oko tri godine za drveće ili božure u preseku i 5 za zeljaste u proseku.

Ako tražite pouzdanu biljku koja brzo cveta, odlučite se za gole korene ili startne biljke. Ako želite da eksperimentišete sa svojom kolekcijom božura i isprobate nešto novo, uzgoj iz semena je na kraju uzbudljiv i koristan.

Sadnja božura

Gde saditi
Božuri nisu uglavnom izbirljive biljke. Sve što im je potrebno je mesto sa dobro drenirajućom zemljom i puno sunčeve svetlosti. Izbegavajte područja u kojima se voda nakuplja nakon kiše da biste sprečili zalijevanje vode i truljenje krtola.

Za više sorte važna je i zaštita od vetra. Visokim stabljikama može biti potrebna određena podrška, tako da će zaštita od kanala visokog vetra zaštititi stabljike od pucanja i cvetanja od preranog opadanja.

Mogu li božuri rasti u saksijama?
Božuri su pogodni kandidati za uzgoj u kontejnerima ako su ispunjeni neki ključni kriterijumi.

Prva je veličina lonca. Čak i manje sorte imaju veliku rasprostranjenost i obiman korenov sistem koji zahteva puno prostora za rast. Velike saksije, poželjno što veće, neophodne su da bi se izbeglo usporavanje rasta.

Drugi je drenaža. Lonac treba da ima dovoljno otvora za drenažu da spreči zalijevanje vode. Zemljište za saksije takođe treba da bude dopunjeno kokosovim vlaknom i perlitom da bi se poboljšala drenaža i izbegla trulež gomolja.

Ako su ovi kriterijumi ispunjeni, vaši božuri bi trebalo da rastu srećni u kontejnerima sa čestim dopunjavanjem zemlje i hranjenjem kako bi se poboljšao nivo hranljivih materija.

Kada saditi
Božuri sa golim korenom se sade početkom do sredine jeseni pre nego što se u vašem regionu desi prvi mraz. Ovo im daje vremena da se slegnu u zemlju pre nego što nastupi hladnoća, uspostavljajući čvrst korenov sistem koji će iskočiti i cvetati sledećeg proleća.

Ako ste kupili početnu biljku iz lokalnog rasadnika ili na mreži, trebalo bi da budu spremne za sadnju u proleće nakon što prođe poslednji mraz.

U hladnijim klimama koje preferiraju božuri, oni cene položaje punog sunca sa najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Više svetlosti će dovesti do jačeg cvetanja – što je neophodno za ove biljke kratke sezone.

U toplijoj klimi, zeljastim božurima je potrebna zaštita u popodnevnim satima kako bi se izbeglo pregrevanje i uvenulo cvetanje. Dajte im puno jutarnje sunce sa delimičnom senkom popodne da biste zaštitili cveće.

Tree Peonies se malo razlikuju od zeljastih i Itoh božura koji vole sunce. Nežni cvetovi su osetljiviji na prekomerno izlaganje suncu, preferiraju senku popodne i puno sunce tokom jutra.

Soil Considerations
Uprkos njihovoj pogrešnoj reputaciji biljaka o kojima je teško brinuti, božuri nisu izbirljivi prema zemljištu u kojem rastu. Najvažnija komponenta je drenaža. Osim toga, sa lakoćom se mogu nositi sa većinom tipova tla.

Ako imate tešku glinenu zemlju koja zagrli vlagu, pre sadnje popravite kompostom i rečnim peskom. Ovo će poboljšati i drenažu i plodnost zemljišta, sprečavajući truljenje krtola. Pre sadnje, možete dodati kompost u bilo koju vrstu tla da biste poboljšali opšte zdravlje i plodnost.

Božuri najbolje rastu u blago kiselom zemljištu sa pH nešto ispod 7. Opet, nisu previše uznemireni, ali je najbolje da ih promenite pre sadnje ako je pH vašeg zemljišta na ekstremnijem kraju kiselog ili alkalnog zemljišta. Dodajte sumpor da bi zemljište postalo kiselije i kreč da bi postalo alkalno.

Zahtevi za ulaganje i podršku

Zbog svojih visokih, mesnatih stabljika, mnoge zeljaste božure zahtevaju kolčenje. Njihovo delikatno lišće i meko cveće mogu brzo da budu oštećeni jakim vetrom ili kišom, potencijalno uništivši vašu sezonu cvetanja. Niže sorte mogu biti u redu bez oslonaca, ali one koje dostižu visinu od 3-4 metra rastu mnogo bolje uz malu pomoć.

Postoje različite opcije podrške za ove široko rasprostranjene biljke. Prvi je poznat kao prsten božura – kružna struktura koja okružuje biljku i drži stabljike uspravno.

Ako više volite da koristite kočiće, možete postaviti četiri kolca na kvadrat oko biljke, stvarajući oslonac tako što ćete oko svakog od njih vezati komad kanapa. Slično kao i prsten božura, stabljike će rasti kroz ovu podršku, ostajući uspravno do kraja sezone.

Ostalo

Nosači kao što su kavezi za paradajz su takođe prikladni, ali imaju tendenciju da unište ukupan izgled biljke. Dve prethodne opcije su uglavnom skrivene kada biljka sazre, što vam omogućava da u potpunosti uživate u njihovoj lepoti.

Ugradite kočiće ubrzo nakon sadnje kako biste izbegli kasnije oštećenje krtola. Vodite računa o zrelom širenju biljke da biste sprečili prenatrpanost.

Kako Itoh i božuri drveća imaju drvenaste stabljike, mogu se izdržati u teškim vremenskim uslovima i ne zahtevaju kolčenje.

Uzgajanje božura

Koliko često zalijevati božure
Božuri su biljke otporne na sušu koje uglavnom mogu da prežive samo na kišnici. Ovo, naravno, zavisi od količine padavina u vašem regionu i od toga koliko je biljka uspostavljena, tako da je dosledno zalivanje poželjno u prvoj godini ili dve nakon sadnje za snažan i zdrav početak.

Zalijte svoju biljku odmah nakon sadnje da se usidri u tlu i uklonite sve velike vazdušne džepove oko krtola. Kada se u proleće pojavi novi rast, pustite da se tlo malo osuši pre ponovnog zalivanja dok biljka ne bude visoka nekoliko inča.

Kada sazre, vaše božure možete zalijevati jednom nedeljno zajedno sa drugim ukrasnim biljkama. Ako te nedelje ima padavina, možete preskočiti zalivanje. Možda će im trebati dodatna voda tokom leta kada su temperature visoke, ali im ne smeta da se osuše pre ponovnog zalivanja.

Kada sadite u kontejnere, vaši božuri će se oslanjati na vodu. Kontejneri se suše mnogo brže, posebno leti, i potrebno ih je stalno zalivati da bi se izbeglo uvenuće i smeđe lišće. Sačekajte da se posuda skoro potpuno osuši pre ponovnog zalivanja – obično oko jednom nedeljno, ali potencijalno svaka 3 dana tokom leta.

Da li je božurima potrebno đubrivo?

I novi i uspostavljeni božuri imaju koristi od đubrenja jednom tokom sezone. Ovo povećanje hranljivih materija poboljšava ukupan rast i cvetanje, osiguravajući da izvučete maksimum iz svojih biljaka.

Da biste poboljšali cvetanje i ojačali rast, koristite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora i kalijuma. Poželjan je odnos NPK od 5-10-10 ili 10-20-20, ali je takođe pogodno bilo koje đubrivo za lukovice usmereno na cvet.

Za tek zasađene božure, gnojite kada izdanci budu visoki nekoliko inča da biste ubrzali rast i uspostavljanje. Ustanovljene i zrele božure najbolje je oplođivati neposredno pre nego što počnu da cvetaju kako bi im dali podsticaj potreban za cvetanje.

Takođe možete dodati dobro izbalansiran kompost u zemlju pre sadnje i kasnije kao malč. Ovo će poboljšati ne samo plodnost zemljišta već i opšte zdravlje zemljišta.

Veed Control
Da biste izbegli konkurenciju i održavali prostor oko vaših božura urednim i čistim od štetočina, kontrola korova je neophodna. Korovi, posebno oni kojima je dozvoljeno da zauzmu površinu za sadnju, sočnu vodu i hranljive materije iz zemlje i prenatrpaju lišće, što dovodi do proliferacije štetočina i bolesti.

Ključ za kontrolu korova je da počnete rano. Uverite se da je površina za sadnju potpuno očišćena od korova pre nego što počnete. Takođe možete dodati sloj malča nekoliko meseci pre sadnje da sprečite klijanje semena.

Ako bilo koji korov iskoči, obavezno ga povucite čim ga uočite dok je korenje još mekano. Ako se učvrste i zapetljaju sa korenima božura, biće ih teže povući bez oštećenja glavne biljke.

Izbegavajte upotrebu herbicida, posebno oko krune biljke, jer to može inhibirati rast i uticati na okolne biljke i divlje životinje u vašoj bašti.

Bolesti i štetočine

Božuri nisu uglavnom skloni problemima sa štetočinama i bolestima uz odgovarajuću negu. Međutim, ako je biljka prenaseljena ili u pogrešnim uslovima, može postati domaćin nekoliko bolesti i nekoliko dosadnih štetočina.

Pazite na ove potencijalne probleme:

Gniloba gomolja: uzrokovana prekomernim zalivanjem, što dovodi do venuća, žutog lišća i nedostatka cvetanja.
Pepelnica: Gljiva koja raste u belim mrljama duž listova sa nedostatkom protoka vazduha, ograničavajući fotosintezu i širenje rasta.
Nematode: Sićušni nevidljivi crvi koji se kriju u zemljištu i napadaju korenov sistem, uzrokujući usporavanje rasta i žutilo.
Bleda: Na listovima i stabljikama pojavljuju se mrlje koje su promenile boju, postaju žute, smeđe ili sive u zavisnosti od vrste gljivice.
Verticilijumsko uvenuće: Izaziva uvenuće i može se brzo proširiti na druge biljke u vašoj bašti.
Ako naiđete na bilo koji od ovih problema prekasno, nećete moći da sačuvate biljku i moraćete da je izvučete iz bašte.

Prevencija je vaša najbolja linija odbrane. Uverite se da ste pravilno rasporedili svoje biljke da biste poboljšali protok vazduha i orezali sve oblasti gustog rasta koje mogu privući bolesti. Zalijevajte tlo, a ne cijelu biljku iznad glave kako biste spriječili nakupljanje vode na listovima i podstakli rast gljivica. Održavajte svoje biljke zdrave i srećne uz odgovarajuću negu kako biste im omogućili da upravljaju štetočinama i bolestima koristeći svoju prirodnu odbranu.

Da li su mi potrebni božuri?
Za razliku od mnogih trajnica koje istiskuju rudno cveće kada je mrtvo, božuri daju samo jedan krug cvetanja. Odumiranje neće podstaći dalje cvetanje i nije apsolutna potreba.

Možete ukloniti istrošeno cveće da bi biljka izgledala urednije i usmerili energiju biljke na cvetanje, a ne na formiranje semena, ali ti cvetovi se neće vratiti kada se uklone.

Koliko dugo cvetaju božuri

Nažalost, božuri imaju veoma kratko vreme cvetanja, a popularne zeljaste vrste cvetaju u proseku samo 7-10 dana. Neke sorte imaju nešto duže vreme cvetanja, ali neće cvetati duže od dve nedelje.

Isto se može reći i za drvene božure. Cvetaju u proseku oko dve nedelje, neke nešto duže, a neke neznatno kraće, u zavisnosti od toga šta odaberete. Međutim, oni će zadržati svoje lišće tokom cele godine u odgovarajućoj klimi, obezbeđujući da uvek ima čemu da se divite čak i kada biljka nije u cvetu.

Za one koji traže cvet dugog cvetanja, najbolje je da se odluče za Itoh božure. Ovi hibridi imaju najbolje od obe biljke – izdržljive stabljike, velike cvetove i produženo vreme cvetanja da bi se završilo. Pojavljujući se kasnije u sezoni, oko juna, ovo cveće može da cveta i do mesec dana, osvetljava letnje bašte mnogo duže od svojih rođaka.

Uzgajanje božura kao rezanog cveća
Sezona rezanja je vreme koje baštovani božura provode čitavu godinu čekajući. Tačan period sečenja zavisi od odabranog tipa i sorte, od aprila za božure sa drvetom do juna za božure Itoh.

Čim vidite da se formiraju pupoljci, zgrabite makaze za orezivanje i budite oprezni da pronađete savršeno vreme za sečenje. Ako sečete prerano, pupoljci se neće otvoriti. Ako sečete prekasno, cvetanje će trajati samo nekoliko dana pre uvenuća.

Idealno vreme za sečenje je ono što je poznato kao faza marshmallov-a. Ovo je kada su pupoljci još zatvoreni i mekani kada se nežno pritisnu. Ako su još čvrsti, pupoljci još nisu spremni za uklanjanje iz biljke.

Isecite rano ujutru da biste pobedili dnevnu vrućinu. Koristite oštre, dezinfikovane makaze za orezivanje da odsečete stabljiku nekoliko čvorova pored cveta pod uglom od 45 °. Nemojte seći previše listova sa biljke jer im je potrebno da skladište energiju pre nego što ponovo umru zimi da bi im omogućili da se vrate jaki sledećeg proleća.

Kada ste u zatvorenom prostoru, uklonite listove na delu stabljike koji će sedeti ispod vodene linije. Stavite stabljike u čistu vazu, napunite vodom i premestite na hladno mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Kako da rezani cvetni božuri traju duže

Božuri traju oko nedelju dana u vazi ako se uberu u pravo vreme. Ali, postoji mnogo praksi i cvetnih trikova koji mogu produžiti život vaših božura što je duže moguće:

Često menjajte vodu. Kiseonik u vodi se vremenom iscrpljuje, a stajaća voda može privući štetočine i bakterije koje smanjuju životni vek cvetova u vazi. Promenite vodu svakih 1-2 dana ili ranije ako primetite da se zamućuje.
Držite vazu dalje od direktnog sunca na hladnom mestu. Direktno sunce je neprijatelj rezanog cveća, zbog čega će uvenuti i posmeđiti u roku od nekoliko dana. Što je hladnije područje u kojem ostavite svoje cveće, to bolje.
Držite ih u frižideru preko noći. Cvećari koriste hladne prostorije s razlogom – oni u velikoj meri produžavaju život rezanog cveća. Ako imate prostora, stavite vazu u frižider preko noći i iznesite ih ujutru.
Isecite stabljike svakih nekoliko dana. Odsecanjem oko pola inča sa kraja stabljike, može da povuče više vode, održavajući cveće duže svežim.
Dodajte kap izbeljivača u vodu. Ovo inhibira rast bakterija koje mogu izazvati prerano uvenuće cveća.
Dodajte jabukovo sirće i šećer u vodu. Jabukovo sirće poboljšava uzimanje vode i može inhibirati rast bakterija, dok šećer hrani cveće.

Da li se božuri vraćaju svake godine?
Božuri su dugovečne trajnice koje se pojavljuju svake godine da bi cvetale bolje nego prethodne sezone. Zeljasti božuri će ponovo umrijeti zimi, ali ne brinite – oni će iskoristiti energiju koju su uskladištili prije prvog mraza da ponovo niknu kada se vrijeme zagreje.

Božuri ne odumiru (kada su temperature dovoljno tople) i zadržavaju svoje lišće tokom cele godine. Kada ne cvetaju, prave divne grmove za krevete da uokviruju vaše druge ukrasne biljke.

Bez obzira na vrstu koju odaberete, ove biljke će dugo živeti uz odgovarajuću negu i čak mogu nadživeti svoje vlasnike.

Treba li iskopati gomolje božura zimi?

Neke krtole osetljive na hladnoću, poput Dalija, najbolje je izvući iz zemlje u jesen, čuvati na hladnom suvom mestu i ponovo posaditi u proleće. Međutim, to nije slučaj za božure.

Ove izdržljive biljke su neverovatno tolerantne na niske temperature i zapravo moraju da budu izložene temperaturama ispod 40F tokom dužih perioda da bi pokrenule rast kada dođe proleće. Bez ovog perioda hladnoće, oni možda neće cvetati sledeće sezone.

Osim toga, oni su takođe otporni na smetnje i mogu se teško uspostaviti kada se pomeraju. Jednom posađene u zemlju, najbolje je da ih ostavite u istom položaju što je duže moguće kako biste izbegli uticaj na rast ili cvetanje te godine.

Jedini put kada razmislite o iskopavanju krtola je da premestite biljku na novo područje ili da je podelite. Ovo je najbolje uraditi u jesen kada prvi mraz uništi lišće. Odrežite stabljike božura, pazeći da pri tome ne oštetite oči na krtolama. Nežno podignite ceo korenov sistem baštenskom viljuškom i odmah ponovo posadite.

Božuri na drvetu takođe mogu ostati na mestu iz godine u godinu. Međutim, pošto nisu tolerantne na hladnoću kao zeljaste vrste, imaju koristi od neke zimske zaštite. Pokrijte pokrivačem od mraza u periodima ekstremne hladnoće da biste zaštitili novi rast i sprečili oštećenje ćelija.

Popularna društva božura da se pridruže
Ljubitelji božura mogu se pridružiti jednom od brojnih društava širom sveta posvećenih obrazovanju i unapređenju ove voljene grupe cveća. Američko društvo božura osnovano je 1903. godine i pruža brojne pogodnosti, kao i kanadsko društvo božura. Takođe možete da proverite svoje lokalne resurse za regionalne grupe u vašoj oblasti.

Najčešća pitanja o uzgoju božura:

U kom mesecu sadite božure?
Božuri se obično kupuju kao goli koreni, posađeni u jesen nekoliko nedelja pre prvog mraza. Početne biljke se takođe mogu kupiti u rasadnicima u proleće i posaditi čim se tlo zagreje.

Da li božuri cvetaju prve godine kada ih posadite?
Božuri sa golim korenom će cvetati prve godine kada su zasađeni, nastavljajući da cvetaju iz godine u godinu uz odgovarajuću negu. Kada se uzgaja iz semena, biljkama je potrebno nekoliko godina da sazre pre nego što počnu da cvetaju.

Možete li ostaviti božure u zemlji preko zime?
Božure treba ostaviti u zemlji preko zime jer ne vole da ih uznemiravaju i zahtevaju niske temperature da bi pokrenule cvetanje sledeće godine. Biljne vrste ne trebaju nikakvu zaštitu od hladnoće i mogu se jednostavno ostaviti na istom mestu neometano.

Da li se božuri dobro snalaze u saksijama?
Božuri mogu dobro da rastu u saksijama ako je saksija dovoljno velika da primi krtole i ima dovoljno drenaže da spreči truljenje. Izaberite manji tip visine oko 1-2 stope koji je bolje prilagođen rastu kontejnera.

Da li potopite gomolje božura pre sadnje?
Gomolji božura mogu da se osuše u tranzitu, pa im je potrebno nešto duže da se učvrste jednom u zemljištu. Pre sadnje imaju koristi od brzog namakanja sat ili dva da bi im dali prednost. Nemojte ih namakati i ostaviti da se ponovo osuše – uvek posadite odmah.

Okončanje

Uzgajanje cveća božura je zaista vredan dodatak vašoj bašti. Uz osnovnu negu i pažnju, uskoro ćete imati bogat niz božura u kojima ćete uživati godinama koje dolaze. Uživati!