uobicajenih stetocina i bolesti cveca cinije

Kako popraviti i ublažiti uobičajene štetočine i bolesti cveća cinije
Cinije su prekrasne, šarene cvjetne jednogodišnje biljke koje je lako uzgajati i kultivisati. Cinije takođe privlače korisne insekte kao što su pčele, leptiri i letelice. Iako su neke vrste cinija otporne na bolesti, infekcije i dalje mogu biti problem. U ovom vodiču ćemo pogledati devet uobičajenih štetočina i bolesti cinije i kako se nositi s njima.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima cinije – najvažnije
Cinije se lako uzgajaju, ali mogu imati problema. Uobičajene bolesti cinije uključuju alternariju, žutu asteru i pepelnicu. Cinije takođe mogu napasti štetočine kao što su lisne uši, grinje i bele mušice. Da biste ublažili posledice, koristite organska rešenja za zaštitu korisnih insekata koje privlače cinije.

Najčešće štetočine i bolesti cinije i kako ih identifikovati
Uprkos tome što su jednogodišnje biljke koje zahtevaju malo održavanja, cinije i dalje mogu imati problema sa bolestima i štetočinama. Ovi problemi se obično javljaju ako vaše cinije ne rastu u idealnim uslovima. Bolesti se takođe mogu širiti na baštenskim alatima, tako da je važno sterilisati opremu pre rezanja cinija (posebno za aranžmane za vaze ili bukete).

Evo devet najčešćih bolesti i štetočina cinije i kako ih prepoznati:

Alternaria je jedna od najčešćih bolesti cinije. To je infekcija uzrokovana gljivicom Alternaria zinniae i izgleda kao bolest pegavosti listova. Bolest čak inficira seme i može pogoditi više generacija biljaka cinije.

Glavni simptom alternarije je pojava velikih nepravilnih crvenih ili ljubičastih mrlja na listovima. Ostali simptomi uključuju rupe na listovima i smeđe, smežurane listove. Takođe možete videti ružne lezije na stabljikama ili smeđe mrlje na cveću.

Organski bakarni fungicidi su najbolje rešenje ako su vaše cinije zaražene alternariozom. Takođe možete pokušati da sprečite izbijanje alternarije tako što ćete uzgajati sorte cinije koje su otporne na bolest. Zalijte svoje cinije u podnožju stabljika i uklonite ostatke u blizini ili lišće da biste smanjili rizik od infekcije.

Aster žute boje utiču na nekoliko biljaka iz porodice Asteraceae, uključujući cinije. Ova bolest je uzrokovana fitoplazmom – sitnim parazitima koji se šire lisnatim sokom dok se hrane sokom. Cinija zaražena žutom asterom može imati čudne zelene izrasline koje izlaze iz cvetne glavice. Ostali simptomi uključuju usporavanje rasta i crvenilo ili žutilo lišća.

Najbolji način da se borite protiv žute astere je da držite lisne šikare dalje od vaših cinija. Ostavite svojim cinijama dovoljno prostora dalje od drugih biljaka i čuvajte područje od lišća. Alternativno, oko vaših cinija možete uzgajati prateće biljke poput nane ili hajdučke trave.

Bakterijska pega na listovima je još jedna bolest koja pogađa cinije. Ova bolest se obično razvija na listovima cinije koji su previše vlažni. Zaraženi listovi imaju male ljubičaste mrlje sa žutim prstenovima oko njih. Bolest takođe može zaraziti seme, utičući na nove biljke.

Organski bakarni fungicidi su najbolji lek za bakterijsku pegavost listova i treba ih prskati nakon padavina. Pokušajte da sprečite da se listovi vaših cinija pokvase zalivanjem u podnožju biljaka. Uklonite i vlažnu lišće sa područja kako biste smanjili širenje bolesti.

Pepelnica je gljivična infekcija koja prekriva zaraženo lišće belim izraslinama nalik prašini. Ova bolest voli suve uslove tokom dana i vlažne uslove noću. Može se tretirati korišćenjem hortikulturnih ulja ili organskih bakarnih fungicida. Uverite se da vaše cinije rastu u idealnim uslovima kako biste smanjili rizik od pepelnice.

Većina baštovana se u nekom trenutku suočila sa lisnim ušima. Ovi mali zeleni ili crni insekti koji sišu sok mogu da napadnu ranjive cinije, uglavnom kada ih uzgajaju mravi. Obično se kriju u kolonijama na donjoj strani listova.

Lisne uši izazivaju izobličen rast listova dok izvlače sok iz svojih domaćina. Ostali simptomi infestacije lisnih uši uključuju crnu buđ i usporen rast. Biološke kontrole, hortikulturna ulja i insekticidi mogu se nositi sa lisnim ušima. Takođe možete da ih izbacite iz svojih cinija dobro usmerenim udarcem iz creva.

Široke grinje su mikroskopske braon ili prozirne grinje koje izvlače sok iz cinija. Potrebne su im tople temperature i uginut će ako postane previše hladno. Biljke koje su zaražene širokim grinjama mogu imati promenjene ili deformisane listove koji postaju smeđi ili ljubičasti. Široke grinje takođe mogu izazvati slab ili usporen rast.

Možete se osloboditi širokih grinja pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnih sapuna. Međutim, teško je potvrditi da je zaraza nestala jer su ove štetočine tako mali. Prskajte po celom lišću da biste eliminisali što više grinja.

Leafhoppers su primarni nosioci žute astere i zaista mogu oštetiti vaše cinije. Ovi insekti se hrane sokom i pri tom mogu preneti fitoplazmu na vaše cinije. Ako vaša biljka izgleda kao da ima žutu asteru, u blizini su aktivne čičke.

Koristite insekticidni sapun za borbu protiv lišćara. Redovno plevite zemlju oko vaših cinija i uklanjajte lišće da biste otežali stvari za cikare. Takođe možete koristiti biljke koje prate biljke kao što su beli luk, menta i hajdučka trava da odmamite ove bube od vaših cinija.

Paukove grinje su još jedna uobičajena štetočina koja može ciljati vaše cinije. Ovi mali insekti se hrane hlorofilom i uspevaju u toplim i suvim uslovima. Paukove grinje često oblažu lišće zaraženih biljaka mrežom. Zaraženo lišće takođe može imati male smeđe ili žute mrlje.

Možete eliminisati grinje tako što ćete ih očistiti od cinija ili upotrebom insekticidnog sapuna. Takođe možete koristiti biološke kontrole za uvođenje predatorskih organizama koji se hrane paukovima grinjama.

Bele mušice su još jedna štetočina koju možete pronaći na vašim cinijama, obično ispod lišća. U vezi sa lisnim ušima, ovi insekti se hrane sokom, uzrokujući žutilo lišća. Tokom hranjenja, bele mušice proizvode lepljive naslage medljike koje mogu izazvati pojavu čađave crne buđi na listovima.

Možete izbaciti bele mušice i njihove larve prskanjem cinija vodom. Da biste ih eliminisali, možete koristiti i hortikulturna ulja i insekticidne sapune.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida
Ako bolesti ili štetočine napadaju vaše cinije, ne očajavajte. Postoji mnogo načina za rešavanje ovih problema, uključujući ulja, pesticide i insekticidni sapun. Koji god metod da izaberete, uvek pratite uputstva na paketu.

Biološke kontrole
Korišćenje bioloških kontrola je ekološki prihvatljiv način borbe protiv štetočina i bolesti. Ovi proizvodi potiču od predatorskih organizama kao što su bube, nematode i crvi. Ovi organizmi su prirodni predatori štetočina kao što su lisne uši i bele mušice.

Fungicidi
Fungicidi su vrste pesticida koji su posebno dizajnirani da ciljaju gljivične bolesti kao što je Alternaria. Sintetički fungicidi se oslanjaju na hemikalije, ali možete nabaviti i organske bakarne fungicide. Možete čak i da napravite sopstveni koristeći sastojke poput sode bikarbone, ulja za kuvanje ili sapuna za pranje sudova.

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja su jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv štetočina cinije. Stvari kao što su kanola i ulje neema su široko dostupne, a možda ćete ih čak naći i u prodavnici. Ovi proizvodi ubijaju štetočine poput lisnih uši ometajući njihov životni ciklus.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun je odličan način za uklanjanje štetočina koje napadaju vaše cinije. Ovi sapuni guše štetočine pre nego što razbiju njihove ćelijske strukture. Takođe možete napraviti zamenu za insekticidni sapun mešanjem malo sapuna za suđe sa toplom vodom.

Ako koristite insekticidne sapune, nanesite ih na svoje cinije uveče. Ovo minimizira rizik od ubijanja korisnih insekata.

Pesticidi
Pesticidi se obično oslanjaju na hemikalije za ubijanje štetočina, tako da ih treba koristiti samo kao poslednje sredstvo. Iako su pesticidi veoma efikasni u eliminisanju štetočina poput lisnih uši, oni takođe mogu desetkovati korisne insekte. Ove hemikalije mogu čak kontaminirati vaše tlo i oštetiti vaše cinije tokom vremena.

(Napomena urednika: Petal Republic učestvuje u programima partnerstva sa Amazonom i drugim trgovcima kako bi pomogla u povezivanju čitalaca sa relevantnim proizvodima i uslugama koje možemo preporučiti).

Upravljanje štetočinama i bolestima
Obezbeđivanje pravih uslova za rast vašim cinijama je najlakši način da sprečite štetočine i bolesti. Cinije su jednogodišnje biljke koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju i cvetaće tokom leta i jeseni. Srećom, prilično je lako proizvesti snažne, zdrave biljke cinije koje se mogu boriti protiv bolesti i štetočina.

Dajte svojim cinijama 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno i posadite ih u plodno, dobro drenirano zemljište. Zalivajte ih jednom nedeljno i unapredite bujne biljke tako što ćete ih hraniti jednom ili dva puta mesečno đubrivom. Cinije mogu dostići visinu i do 4 stope, pa dajte svojim biljkama dovoljno prostora. Ovo promoviše dobar protok vazduha, što smanjuje rizik od izbijanja bolesti. Cvetovi cinije obično cvetaju 40 do 60 dana nakon sadnje iz semena.

Sprečite pojavu štetočina i bolesti redovnim plijevljenjem oko vaših cinija. Očistite tlo od lišća i drugih ostataka da biste se borili protiv štetočina kao što su šikare. Držite lišće vaših cinija suvim zalivanjem u dnu stabljika. Izbegavajte prekomerno zalivanje, jer je preplavljeno zemljište plodno tlo za bolesti.

Okončanje
Iako se cinije lako uzgajaju, morate biti oprezni protiv štetočina i bolesti. Cinije mogu da pate od bolesti poput alternarije, pepelnice rosa i štetočine poput lisnih uši ili grinja. Ako primetite štetočine ili bolesti, koristite hortikulturna ulja i insekticidne sapune za borbu protiv ovih problema. Međutim, prevencija je najbolji lek, pa se pobrinite da vaše cinije dobiju idealnu negu kako bi bile jake i zdrave.